ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σήμερα η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Συμμετέχει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που διευρύνουν την παρουσία τους στην περιοχή

Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, χτες στη Λευκωσία
Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, χτες στη Λευκωσία
Στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται σήμερα η νέα τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, στην οποία θα πάρει μέρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπου - όπως αναφέρει και επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «θα συζητήσει κρίσιμα ζητήματα για την Ενέργεια και την Ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος». Είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται στη συνάντηση, η πρώτη ωστόσο που αυτό γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας την όλο και πιο άμεση και ορμητική τους διείσδυση στην περιοχή, με στόχο τη διασφάλιση σταθερής παρέμβασης που θα τους διασφαλίσει σαφή πλεονεκτήματα απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώτη τη Ρωσία.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή εκδηλώνεται άλλωστε με τις επενδύσεις ισχυρών κολοσσών, όπως η «ExxonMobil», που «απλώνεται» σε κυπριακή, αιγυπτιακή αλλά και ελληνική ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία που οικοδομούν σχεδιασμένα, μέσα από μελετημένες συνεργασίες με δυνάμεις, όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, τις οποίες καθόλου τυχαία αποκαλούν «πυλώνες σταθερότητας» κ.λπ.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στη δήλωση που έκανε η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, η οποία, υποβάλλοντας τα διαπιστευτήριά της στον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο «συναρπαστική» για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου, προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών σε αυτό το σταυροδρόμι Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Αφρικής «ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο», ενώ η Κύπρος «αποτελεί αξιότιμο φίλο και σημαντικό στρατηγικό εταίρο σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή». Εκανε ειδική μνεία στη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν τα δύο ΥΠΕΞ, «που μπορεί να αναπτύξει σε βάθος και ισχυρή τη διμερή συνεργασία για την ασφάλεια», ενώ δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα «νέα ενεργειακά κοιτάσματα», ζητώντας «ακριβοδίκαιη μοιρασιά μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσα από μια συνολική διευθέτηση». Αναδεικνύεται έτσι ότι το παζάρι είναι σύνθετο με την Τουρκία, την οποία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ θέλουν να διατηρήσουν εταίρο τους αποτρέποντας περαιτέρω προσέγγιση με τη Ρωσία.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκές «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Στο μεταξύ, χτες, βρέθηκε στη Λευκωσία ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, που νωρίς το πρωί συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη. Ο τελευταίος χαρακτήρισε τη συνάντησή τους «εποικοδομητική» και μίλησε για «συνεννόηση και απόλυτο συντονισμό των κυβερνήσεών μας». Ακολούθησε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχει ο Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, αύριο στην Αττάλεια (γενέτειρα του Τσαβούσογλου). Πρόκειται για την 3η κατά σειρά συνάντησή τους το τελευταίο 10ήμερο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις κ.ά.

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου εκφράστηκε επίσης «συναντίληψη» στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, όπου και οι δύο κυβερνήσεις συμμετέχουν ενεργά για λογαριασμό των αστικών τάξεων, και επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί αυτή η εμπλοκή ως παράγοντας ...ευημερίας και σταθερότητας. Ο Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος και στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, ανέφερε όλο ...καμάρι, σε ένα ακόμα «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: «Εχουμε μία σημαντική πρόοδο ως προς την ενίσχυση της διπλωματικής ισχύος και της θέσης των δύο χωρών (σ.σ. Ελλάδας και Κύπρου) από την ανάπτυξη αυτών των τριμερών σχέσεων συνεργασίας (...) Αυτό που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο των συζητήσεων είναι ότι δεν είμαστε μόνο χώρες πυλώνες δημοκρατίας και σταθερότητας, είμαστε και εξαγωγείς σταθερότητας, σε ένα τρίγωνο αστάθειας που η μία του κορυφή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, η άλλη είναι στη Λιβύη και η τρίτη βέβαια είναι ψηλά στην Ουκρανία. Η Ελληνική Δημοκρατία, όπως βέβαια και η Κυπριακή, θέλει επομένως να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Η οικονομική διπλωματία την οποία ασκούμε είναι στην υπηρεσία αυτού του ευρύτερου γεωστρατηγικού σκοπού και η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τριμερή αυτή συνάντηση αποτελεί ταυτόχρονα μία επιβεβαίωση αυτού του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και ταυτόχρονα μία εγγύηση ότι η αξιοποίηση, βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πόρους που δικαιούται να αντλεί από την ΑΟΖ της, θα γίνει σεβαστή, γιατί αυτό επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο».

Κατά τ' άλλα για τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε αναφορικά με το επικείμενο παζάρι για το Κυπριακό, ότι θα ζητήσει μια σαφή τοποθέτηση για το καθεστώς των εγγυήσεων, ενώ κινήθηκε στη γνωστή γραμμή του εφησυχασμού και του κατευνασμού απέναντι στις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος τόνισε ότι επιδιώκεται να «πέσει η ένταση με την Τουρκία». Το τουρκικό ΥΠΕΞ πάντως αντιδρώντας στην προχτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που επέκρινε τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν (από τη Σμύρνη), σημείωσε χτες ότι η Ελλάδα «ξεχνά ιστορικές πραγματικότητες όπως ότι προσπάθησε να κατακτήσει την Ανατολία» και ότι «τέτοιες αντιδράσεις δεν συνάδουν με το κλίμα εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε...».

Σχετικά με τη συνάντηση στο Ισραήλ ο Ελληνας υπουργός Αμυνας πλειοδότησε στο «ξέπλυμα» των ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συνάντηση είναι εξαιρετικής σημασίας μόνο και μόνο επειδή περνάει ένα σοβαρό μήνυμα ότι με τις ευλογίες των ΗΠΑ η τριμερής ή η τετραμερής σχέση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα θέματα της Ενέργειας». Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών όσο πιο ενεργές, καθορίζουν και τις εν δυνάμει συμμαχίες. Αν υπάρξει κοινό συμφέρον θα υπάρξει και κοινή αντιμετώπιση. Και απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει».

Και γαλλικές ασκήσεις

Εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Γαλλία νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου, για τις οποίες η Κύπρος τής παραχώρησε διευκολύνσεις. Σύμφωνα με ΜΜΕ, στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα γίνονται πτήσεις και πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο.


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συναντήσεις Ζάεφ στο πλαίσιο του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Την «αξιοποίηση» της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του συνολικού ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Δυτικά Βαλκάνια, για να ανασχεθεί η επιρροή ανταγωνιστικών δυνάμεων (κυρίως Ρωσίας και Κίνας), προώθησε το περασμένο 24ωρο στις Βρυξέλλες ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, συναντώντας διαδοχικά την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αμφότεροι επισήμαναν ως «ιστορικό βήμα» την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως συνιστά «υπόδειγμα» εντός και εκτός Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Ζάεφ, συμμετέχοντας στη 15η συνάντηση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ, έγινε αποδέκτης επαίνων για την προώθηση των έως τώρα μεταρρυθμίσεων και παραινέσεων ότι πρέπει να συνεχιστούν. Η Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως «ο κοινός στόχος ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας είναι να δοθεί πράσινο φως τον Ιούνη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επίσης εκτίμησε ότι η Β. Μακεδονία προχώρησε από ένα κράτος σε «κρίση» στην «κορυφή της ελπίδας και της σταθερότητας». Προανήγγειλε ότι η έκθεση της Επιτροπής για την προενταξιακή πορεία θα δημοσιευτεί στα τέλη Μάη, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη ή όχι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ζ. Ζάεφ διαπίστωσε την «ορατή πρόοδο» που σημείωσε η χώρα του πέρσι, λέγοντας πως καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση και άλλων διμερών θεμάτων με Ελλάδα και Βουλγαρία και για την εφαρμογή «σημαντικών μεταρρυθμίσεων». Στη συνέχεια, μετέβη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας μία γενικότερη εκτίμηση των έως τώρα βημάτων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.

Στόλτενμπεργκ: Δεν φεύγει το ΝΑΤΟ από το Κόσοβο...

Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο «TV PRVA», αναφέρθηκε στην τεράστια βάση - φρούριο των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο (βάση Bondsteel), τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μειώσει τις δυνάμεις του στο προτεκτοράτο, ούτε να αποσυρθεί από την τεράστια αμερικανική βάση, προσθέτοντας: «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας».

Ερωτηθείς για τη ΝΑΤΟική επίθεση στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που ξεκίνησε στις 24 Μάρτη 1999, προσπάθησε να την δικαιολογήσει λέγοντας ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν «να σταματήσει ένας πόλεμος και μια ανθρωπιστική καταστροφή, αποτρέποντας ταυτόχρονα την απώλεια της ζωής των πολιτών»! Αυτά τα είπε ενώ, ως γνωστόν, οι ΝΑΤΟικές βόμβες, συμπεριλαμβανομένων και των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, είχαν σκοτώσει και σακατέψει χιλιάδες σε διάφορες περιοχές της σημερινής Σερβίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου.

Τις επιπτώσεις από τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στην υγεία των νέων γενιών στη Σερβία επιβεβαίωσε χτες το Σερβικό Ιδρυμα Δημόσιας Υγείας. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ντάρκο Λάκετις, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, παρουσίασε τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας σε βρέφη ως παιδιά, τονίζοντας ότι όσα γεννήθηκαν μεταξύ 1999 και 2015 εκδηλώνουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και άλλες σοβαρές ασθένειες, κυρίως νευρολογικού και δερματικού τύπου. Κατά τον ίδιο, αυτό μαρτυρά την έκθεσή τους σε συγκεκριμένους τοξικούς παράγοντες που παρατηρούνται μετά τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις.

  • Στην Αλβανία, ανακοινώθηκε η διενέργεια έρευνας για τους δράστες της προχτεσινοβραδινής επίθεσης που εκδηλώθηκε σε μεγάλο πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος που έδινε ρεύμα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Πρίζρεν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ