ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Βόυτσεκ» στο Θέατρο «Σημείο»

Το αριστούργημα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «Σημείο» (Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα). Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου και η σταθερή ομάδα ηθοποιών και συνεργατών, που μας έδωσαν τις υπέροχες παραστάσεις δραματοποιημένης λογοτεχνίας «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γ. Βιζυηνού, «Μαζώχτρα» του Αργ. Εφταλιώτη και «Χαλασοχώρηδες» του Αλ. Παπαδιαμάντη, προτείνουν τη δική τους, νέα εκδοχή πάνω στο έργο που άλλαξε την παγκόσμια θεατρική δραματουργία. Για την παράσταση έγινε νέα μετάφραση από τον ποιητή Αλέξη Μάινα, ο οποίος επιμελήθηκε και τη νέα δραματουργική πρόταση της ομάδας για το ανέβασμα του έργου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο:

«Ολα είναι δουλειά κάτω απ' τον ήλιο, και στον ύπνο ακόμα ιδρώτας».

Το άτιτλο τελευταίο έργο του Μπύχνερ (1836 - 1837) έγινε γνωστό ως «Βόυτσεκ». Πρόκειται για τέσσερα ημιτελή και μισοσβησμένα χειρόγραφα με διαφορετικές σειρές σύντομων σκηνών, ένα έργο - γρίφος. Εκδότες και δραματουργοί καλούνται να συνθέσουν κάθε φορά από την αρχή δράση και προβληματική, βάζοντας σε σειρά τις πολυεπίπεδες μικροσκηνές. Πρόκειται για ένα έργο - «θεμέλιο» της μετέπειτα παγκόσμιας προοδευτικής δραματουργίας. Ο Μπύχνερ, αξιοποιώντας ένα πραγματικό γεγονός, το αντιμετώπισε από ταξική σκοπιά. Για πρώτη φορά εισάγει στο παγκόσμιο θέατρο τον εξαθλιωμένο καταπιεζόμενο. Μέσα από το έργο καταγγέλλει την εξευτελιστική εκμετάλλευση του ανίσχυρου οικονομικά και κοινωνικά ανθρώπου, τη βία και τον κυνισμό των εκπροσώπων και «οργάνων» της άρχουσας τάξης και των εκφραστών της.

Ο φτωχός στρατιώτης Βόυτσεκ μοιάζει διαρκώς κυνηγημένος... Ξυρίζει τον λοχαγό του, εκτελεί την υπηρεσία του και συμπληρώνει τον ελάχιστο μισθό του συμμετέχοντας στο πείραμα μονοφαγίας του γιατρού, τρώγοντας για μήνες μόνο μπιζέλια. Εχει ένα παιδί εκτός γάμου με την Μαρία. Η Μαρία είναι ό,τι έχει. Ως αποτέλεσμα του πειράματος αρχίζει να χάνει σταδιακά την υγεία σώματος και μυαλού. Οταν η Μαρία τον απατά με άλλον άντρα, τη σκοτώνει.

Ο Γερμανός συγγραφέας Μπύχνερ γεννήθηκε το 1813. Φοιτώντας στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Γκίσεν, ήρθε σε επαφή και ενθουσιάστηκε με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και του ουτοπικού σοσιαλισμού. Ηταν μέλος της Επαναστατικής Εταιρείας για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι λέξεις «Ειρήνη στα καλύβια, πόλεμος στα παλάτια», με τις οποίες αρχίζει η διακήρυξη της «Αποστολής της επαρχίας της Εσσης» που έγραψε ο Μπύχνερ το 1834, ακούγονταν για πρώτη φορά στη Γερμανία!

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση - Δραματουργική επιμέλεια: Αλέξιος Μάινας. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου. Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Δημητριάδη. Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Βίκυ Πάντζιου. Πρωτότυπη μουσική - Στίχοι τραγουδιών: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Κινησιολογία: Κατερίνα Γεβετζή. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης.

Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Βασιλική Σουρρή, Φοίβος Συμεωνίδης.

Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά τον Ν. Καββαδία στο Μέγαρο

Από την παράσταση που είχε παρουσιαστεί και στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, τον περασμένο Δεκέμβρη
Από την παράσταση που είχε παρουσιαστεί και στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, τον περασμένο Δεκέμβρη
Μια συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, με την παρουσίαση των εμβληματικών μελοποιήσεων του Θάνου Μικρούτσικου, «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων», θα παρουσιαστεί στις 11 Μάη, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των «Μουσικών Πορτρέτων», σε μια μουσική παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά.

Συγκλονιστική ποίηση, συγκλονιστική περιήγηση: Απ' τα λιμάνια της Σαλονίκης και του Βόλου, στο Αλγέρι και τη Μασσαλία, την Ταϊτή και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Παρέα, ο θερμαστής και ο λοστρόμος, η γάτα και ο παπαγάλος, οι αστερισμοί και τα θαλάσσια ρεύματα. Και πίσω μένουν οι πατρίδες και οι έρωτες. Μια μαγική «συνομιλία» της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου με την ποίηση του Νίκου Καββαδία, με ανεξάντλητο ακροατήριο κάθε ηλικίας, κάθε γενιάς.

Ερμηνεύουν: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου.

Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος, Θάνος Μικρούτσικος.

Πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Προπώληση: 210.7282.333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα «Public».

Τιμές: Φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ: 12 ευρώ. Ζώνη ΣΤ: 15 ευρώ. Ζώνη Ε: 25 ευρώ. Ζώνη Δ: 30 ευρώ. Ζώνη Γ: 35 ευρώ. Ζώνη Β: 40 ευρώ. Ζώνη Α: 45 ευρώ.

Η νέα παράσταση του Γ. Κιμούλη

Ο Ν. Σοφιανός και ο Θ. Παφίλης συνεχάρησαν θερμά τους Γ. Κιμούλη και Φ. Μπαξεβάνη
Ο Ν. Σοφιανός και ο Θ. Παφίλης συνεχάρησαν θερμά τους Γ. Κιμούλη και Φ. Μπαξεβάνη
Ο Γιώργος Κιμούλης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη, με την εξαιρετική ερμηνεία τους, αποδίδουν μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων στο «Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν, που ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου «Τόπος Αλλού» (Κεφαλληνίας 17 και Κυκάδων, Κυψέλη) για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Δύο άγνωστοι συναντιούνται και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήσαν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν;

Στην πρεμιέρα του έργου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, βρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, οι οποίοι συνεχάρησαν θερμά τους συντελεστές.

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - διασκευή - σκηνικά: Γιώργος Κιμούλης. Μετάφραση: Νίκος Καμτσής. Κοστούμια: Σοφία Νικολαϊδη. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου.

Οι θεατές χάρισαν θερμό χειροκρότημα στους δύο πρωταγωνιστές
Οι θεατές χάρισαν θερμό χειροκρότημα στους δύο πρωταγωνιστές
Μια ενδιαφέρουσα εικαστική προσέγγιση

Μια ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Πρόκειται για την εικαστική προσέγγιση του ζωγράφου Στέφανου Ρόκου στο μουσικό άλμπουμ των Nick Cave & The Bad Seeds με τίτλο «No More Shall We Part», που αποτελεί την κατάθεση της προσωπικής του πρότασης για τη διαλεκτική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μορφές τέχνης, τη ζωγραφική και την τραγουδοποιία.

Γι' αυτή την εικαστική προσέγγιση αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στ. Ρόκος: «Πολύ καιρό μετά την πρώτη ακρόαση του "No More Shall We Part", οι εικόνες που είχαν διαμορφωθεί μέσα μου όταν πρωτοάκουσα τα τραγούδια του δίσκου, ήξερα ότι με ακολουθούν ακόμη. Ετσι, το 2015, ωριμότερος πλέον καλλιτεχνικά, αποφάσισα ότι, για όσο καιρό χρειαζόταν, θα αφιερωνόμουν εξολοκλήρου στην υλοποίηση μιας ιδέας την οποία επεξεργαζόμουν επί χρόνια...».

Και ο ίδιος ο Νικ Κέιβ σημείωσε: «Ηταν συναρπαστικό να στέκομαι στο εργαστήριό σου και να βλέπω μπροστά μου τα έργα - το μεγαλείο τους, με όλες αυτές τις συνωθούμενες λεπτομέρειες και τους τρομακτικούς κενούς χώρους. Νιώθω συνδεδεμένος με την ουσία τους. Νιώθω ότι προσεγγίζουν πολύ τον τρόπο με τον οποίο γράφω στίχους - έντονα ξεσπάσματα της μνήμης, εκστατικές λεπτομέρειες, αιφνίδιος ερωτισμός, μυστικιστική εικονογραφία. Η σφυρηλάτηση παγωμένων αφηγημάτων που ίπτανται σαν όνειρα - στοιχειωμένα και παράξενα και αισιόδοξα».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Μάη.

Η έκθεση είναι ανοιχτή τις μέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 - 18.00 και Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 - 22.00.

Δράσεις της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα

Το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» στην Πάτρα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απρίλη, πραγματοποιεί δραστηριότητες για παιδιά, νέους αλλά και για τους γονείς.

Αύριο Πέμπτη στις 19.00, «Διαβάζω θα πει εξερευνώ. Η εκπληκτική περιπέτεια του αναγνώστη»: Συζήτηση με την Εύη Κοντόρα, συγγραφέα λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Επίσης, έως τις 5 Απρίλη όλες οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» στην παιδική λογοτεχνία έχουν έκπτωση 30%.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον αίθριο χώρο του βιβλιοπωλείου στην Πάτρα (Κανακάρη 159). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 222 804. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sepioa@gmail.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ