ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Τρέχει για τις «ευκαιρίες» της αστικής τάξης

Επισημοποιήθηκε την Παρασκευή η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «17+1» της Κίνας

Eurokinissi

Με το χαρακτηριστικό μήνυμα «τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος» στα Βαλκάνια, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για την εγχώρια αστική τάξη, «επισφραγίστηκε» την Παρασκευή στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας η συμμετοχή της Ελλάδας, ως 17ο μέλος, στην πρωτοβουλία «17+1», της Κίνας και 17 πλέον χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Πρόκειται για εγχείρημα που εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Κίνας «Ενας δρόμος - μία ζώνη» και έρχεται να προστεθεί στην «αρένα» του σφοδρού ανταγωνισμού που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί «μήλον της Εριδος» ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές αλλά και τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας.

«Τόσα χρόνια χάναμε μεγάλες δυνατότητες, σήμερα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, ανακτούμε την αξιοπιστία και δυναμική μας και γινόμαστε χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση», σημείωσε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα σήμερα επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης», ότι με την ένταξή της στην πρωτοβουλία αυτή της Κίνας «αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη διασυνδεσιμότητα».

Με νόημα δε υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων για το εγχώριο κεφάλαιο πάει χέρι χέρι με την προώθηση των σχεδίων «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως κατέστησαν δυνατά μόνο αφού η κυβέρνησή του προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως είπε, «σήμερα αποδεικνύεται μία ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η Ελλάδα και δεν τις αξιοποιούσε. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας με πολύ σημαντικά οφέλη», αλλά «δεν συμμετείχε (...) γιατί η Κίνα και οι 16 άλλες χώρες είχαν δεχτεί τους βόρειους γείτονές μας με το συνταγματικό τους όνομα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Νωρίτερα, στη σύντομη παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανυπομονησία για διεύρυνση της συνεργασίας με τους άλλους συμμετέχοντες στο εγχείρημα, «καθόλα σεβόμενος τους κανόνες και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη μέσα από αυτήν την πολύ αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας με την Κίνα», ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στην πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, όπως αυτή της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που όπως είπε «αποδεικνύουν πως η χώρα μου επιθυμεί να συνεργαστεί πολύ στενά με χώρες στην περιοχή, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, αλλά και να χτίσει σχέσεις και γέφυρες με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ε. Ράμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, με τον πρωθυπουργό, κατά τις κυβερνητικές πηγές, να αναφέρεται στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια, αλλά και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας, με έμφαση στις υποδομές.

Και στη «Διαδικασία του Βερολίνου»

Στο μεταξύ, την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία η Υπουργική Σύνοδος της «Διαδικασίας του Βερολίνου», με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου.

Θυμίζουμε ότι η «Διαδικασία» ξεκίνησε το 2014, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, «προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης και της σύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ», καθώς και για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των υπόλοιπων «διευθετήσεων», προκειμένου να «τρέξουν» μπίζνες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στόχος της υπουργικής συνάντησης στη Βαρσοβία ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο Πόζναν στις 4 και 5 Ιούνη, στην οποία η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως μόνιμο μέλος, έχοντας στις «αποσκευές» της πλέον και την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, «όλοι οι παριστάμενοι ηγέτες χαιρέτισαν τη συμφωνία των Πρεσπών ως πρότυπο του ευρωπαϊκού τρόπου επίλυσης διαφορών και μοχλό σταθεροποίησης της περιοχής», ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η συμφωνία «διευκολύνει την από κοινού ανάπτυξη μέσω περιφερειακών σχεδίων συνδεσιμότητας, υποδομών και Ενέργειας».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τους ομολόγους του της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη διελκυστίνδα για τα μερίδια στη «λεία»

Με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκε την Παρασκευή ο γγ του ΥΠΕΞ πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, και στο φόντο της κατάθεσης, τη βδομάδα που πέρασε, νομοσχεδίου στη Γερουσία των ΗΠΑ το οποίο προβλέπει την εντονότερη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν θέματα όπως η επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στις επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διευκρινίσει τις προθέσεις της Αγκυρας για το νέο καθεστώς ευρωατλαντικών «εγγυήσεων», στο πλαίσιο των διχοτομικών σχεδίων που ξαναμπαίνουν στο τραπέζι.

Η συνάντηση έγινε στο φόντο της κατάθεσης μέσα στη βδομάδα νομοσχεδίου στην αμερικανική Γερουσία σχετικού με «την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019», το οποίο προβλέπει ακόμα ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, προτάσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας τους με Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, και νέες σαφείς «προειδοποιήσεις» προς την Τουρκία, ως μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Νέα «μηνύματα» από Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αττάλεια, με θέμα την κατάσταση στην «ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», ξεκαθάριζε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από τις πάγιες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν καταφέραμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή ειρήνης. Σήμερα όλες οι ισχυρές χώρες είναι εκεί. Οσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η διάσταση των προβλημάτων στην περιοχή. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας για την Κύπρο και τον τουρκοκυπριακό λαό είναι σημαντικές. Μας θυμίζει πόσο πιο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας το γεγονός ότι ο ελληνοκυπριακός τομέας ξεκίνησε μονομερείς εργασίες υδρογονανθράκων, χωρίς να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η υποστήριξη των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού είναι το πιο φυσικό μου δικαίωμα. Εσείς ως Ελλάδα ασφαλώς δεν το επιθυμείτε και δεν μπορείτε να αποφασίσετε. Εμείς ως κυπριακός λαός και Τουρκία αποφασίζουμε. Οι εγγυήσεις είναι πολύ σημαντικές, δεν τις υποτιμούμε με δηλώσεις του τύπου "είναι αναχρονιστικές"».

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ένα από τα ζητήματα που επηρεάζουν περισσότερο τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο σήμερα είναι το Παλαιστινιακό, καλώντας το Ισραήλ «να εγκαταλείψει την επιθετική του στάση, για την οποία ενθαρρύνεται από τις λανθασμένες αποφάσεις των ΗΠΑ» και να επιστρέψει στη λύση των δύο κρατών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε και τη Γαλλία - που κλιμακώνει τη στρατιωτική παρουσία της σε Κύπρο και Ανατ. Μεσόγειο, έχοντας και συμβόλαια για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ - για την απόφασή της να κηρύξει την 24η Απρίλη ως μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, λέγοντας ότι «είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για το θέμα της Γενοκτονίας και της Ιστορίας, επειδή δεν ξεχάσαμε αυτά που έγιναν στη Ρουάντα και στην Αλγερία».

  • Στο μεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά το Σάββατο η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «Μέδουσα 8», υπό την «υψηλή εποπτεία» παρατηρητών από τις ΗΠΑ, όπως και από άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη που διεκδικούν μερίδιο στη «λεία» της περιοχής, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Παρατηρητές έχουν προσκληθεί να στείλουν και χώρες που ΝΑΤΟ και ΕΕ θέλουν υπό την επιρροή τους, όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν και Σερβία.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Καταγγέλλει την καταστροφή του μνημείου για τον Ν. Μπελογιάννη

Το μνημείο για τον Μπελογιάννη στο Βρότσλαβ
Το μνημείο για τον Μπελογιάννη στο Βρότσλαβ
Την καταστροφή του μνημείου που υπήρχε στην πολωνική πόλη Βρότσλαβ για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, καθώς πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την προκλητική αυτή εξέλιξη - ενδεικτική της όξυνσης του αντικομμουνισμού σε όλη την ΕΕ, όπου άλλωστε αποτελεί επίσημο «δόγμα» η ανιστόρητη εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μνημείο είχαν τοποθετήσει οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες της περιοχής δίπλα σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Βρότσλαβ, από όπου πρόσφατα αφαιρέθηκε και καταστράφηκε, κατ' εφαρμογή νόμου του 2016 που απαγορεύει τη «διάδοση του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις ονομασίες κτιρίων, συγκροτημάτων και εξοπλισμών κοινής ωφέλειας».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την καταστροφή του μνημείου, έκανε παρέμβαση στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως και στην ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία και στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε Ερώτηση προς την Κομισιόν.

Το ΚΚ Πολωνίας, καταγγέλλοντας την απομάκρυνση και καταστροφή του μνημείου, σημειώνει ότι αυτή «όπως αντίστοιχα και η καταστροφή πολλών άλλων μνημείων ηρώων του εργατικού κινήματος, της αντίστασης κατά του φασισμού, ως μέρος της λεγόμενης "αποκομμουνιστικοποίησης", αποτελεί σημαντικό στοιχείο της επιχείρησης που αποσκοπεί στην καταστροφή της ιστορικής μνήμης». Ζητά «την αποκατάσταση του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ινστιτούτο της Εθνικής Μνήμης (σ. σ. μηχανισμός που έχει στήσει το αστικό πολωνικό κράτος για να σπιλώσει τα σοσιαλιστικά επιτεύγματα και να διαστρεβλώσει την Ιστορία) και σε άλλα ιδρύματα να ξαναγράψουν και να χειραγωγήσουν την ιστορική μνήμη της κοινωνίας».

Την καταστροφή του μνημείου έχει καταγγείλει και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που υπενθύμισε ότι πριν από λίγους μήνες οι πολωνικές αρχές αλλοίωσαν και μνημείο που είχε στηθεί στο χώρο του μυστικού νοσοκομείου «250» στο Τσίβνουβ, προς τιμήν των τραυματιών μαχητών του ΔΣΕ που είχαν νοσηλευτεί εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ