ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το πολυνομοσχέδιο

Επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, η κυβέρνηση το κατέθεσε αργά προχτές στο βράδυ στη Βουλή και ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτησή του ως επείγοντος.

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, κάνοντας λόγο για «άθλια μεθόδευση η οποία αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης που σαν τον κλέφτη προσπαθεί να περάσει την πολιτική της στην Παιδεία γι' αυτό και διαλέγει τη στιγμή που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για το Πάσχα, νομίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει την κατακραυγή και τις κινητοποιήσεις της νεολαίας». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε άλλα νομοσχέδια με αντιδραστικές ρυθμίσεις για ζητήματα της Εκπαίδευσης που συζητήθηκαν μέσα στις διακοπές, σημειώνοντας: «Η αντιλαϊκή πολιτική χρειάζεται και τις ανάλογες διαδικασίες για να περάσει, όπως χρειάζεται βέβαια και την καταστολή (...) Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό νομοσχέδιο από το σημερινό που να επιβεβαιώνει τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής στην Εκπαίδευση όπως και γενικότερα», ανέφερε στην τοποθέτησή του.

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν το Λύκειο, την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην επιχειρηματολογία με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τις ρυθμίσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε μεταξύ άλλων πως συρρικνώνεται η γενική παιδεία, η Γ' Λυκείου μετατρέπεται επίσημα σε «φροντιστήριο», μεγαλώνουν οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, υψώνονται ακόμα μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί και ευνοείται η παραπαιδεία, το Λύκειο γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστικό, σκληρό, με διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και με τους φροντιστηριάρχες να είναι οι μόνοι που το χειροκροτούν. «Το ενδιαφέρον για το Λύκειο, που πράγματι έχει χάσει τη μορφωτική του αποστολή, μπορεί πραγματικά να γίνει γόνιμο αν τεθεί στο επίκεντρο όμως η ανάγκη για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας της Εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, για ουσιαστική απεμπλοκή του Λυκείου από τη διαδικασία πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση», σημείωσε. Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Παιδείας ότι το ΚΚΕ δεν κάνει προτάσεις, αναφέρθηκε στην πρόταση για πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση με απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης, δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές το επιθυμούν οι υποψήφιοι, δυνατότητα κατοχύρωσης της βαθμολογίας μαθημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, τις οποίες αφορά μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως με αυτές η κυβέρνηση «προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε προσωπικό εξειδικευμένο πανεπιστημιακού επιπέδου για μεγάλες επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο δημιουργώντας και εκείνα τα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Φυσικά ούτε και εδώ γίνεται η παραμικρή νύξη για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, ουσιαστικής, ολόπλευρης στήριξης της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος με διδακτικό και λοιπό προσωπικό και υποδομές, παρά το ότι δημιουργείται πληθώρα νέων τμημάτων χωρίς καθόλου υποστήριξη, παρά τον ελάχιστο αριθμό διδασκόντων», τόνισε. Οπως δήλωσε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κάλεσε και την κυβέρνηση να το αποσύρει.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Με συλλαλητήριο απαντούν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα

Με κινητοποίηση στο Σύνταγμα τη Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι απαντούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει άρον άρον για ψήφιση μέσα στις διακοπές του Πάσχα το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να προωθήσει τις αντιδραστικές αλλαγές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 22 Απρίλη, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση της κυβέρνησης και επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο χτυπιέται το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά. Αντίστοιχη κινητοποίηση γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στις κινητοποιήσεις καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας: Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επίσης οι Σύλλογοι της Πάτρας: ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων, Οικοτρόφων.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχει απευθύνει με ανακοίνωσή του προς σωματεία, Ομοσπονδίες κ.λπ. και το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί επίσης στη συγκέντρωση, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ενα χρόνο τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο μάς έχει ζαλίσει για το πόσο καλό για τους μαθητές θα είναι αυτό το νομοσχέδιο και ότι δεν πρέπει να αντιδράμε... Αφού είναι τόσο καλό για τους μαθητές... γιατί θέλουν να το ψηφίσουν στα κρυφά; Η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τι λένε οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί. Για αυτό και μια ολόκληρη χρονιά, κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν τους χιλιάδες μαθητές που κινητοποιούνται και φωνάζουν: "Το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!". Για αυτό και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας έχει αρνηθεί δύο φορές να συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα, θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που μας αφορά... με εμάς να λείπουμε από τα σχολεία μας για τις διακοπές του Πάσχα! Τόσο "φιλική" με τους μαθητές αποδεικνύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ. «Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας που "σαν τον κλέφτη" θέλει να φέρει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που αφορά τις αλλαγές στο Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για συζήτηση και ψήφιση τη Μεγάλη Δευτέρα που τα σχολεία είναι κλειστά. Σύσσωμη η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές) έχει απορρίψει το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας», τονίζεται στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ.

Κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, απηύθυναν εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, εκλεγμένοι σε φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες.

Ανακοίνωσαν ότι το ΜΑΣ στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Αγαλμα Βενιζέλου και θα συνεχιστεί στη 1 το μεσημέρι έξω από το ΥΜΑΘ.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι: Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων. Στο μεταξύ, συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση αποφάσισαν και οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που από προχτές Τρίτη ξεκίνησαν επ' αόριστον κατάληψη ενάντια στο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του Τμήματος της Αισθητικής.

ΚΝΕ
Μαθητικά Φεστιβάλ τις επόμενες μέρες

Με εκδηλώσεις στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις συνεχίζονται τις επόμενες μέρες τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με κεντρικό σύνθημα «Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου. Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!». Ολα τα Φεστιβάλ έχουν πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με παραστάσεις, δρώμενα, συναυλίες, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών αγαπημένων στο μαθητικό κοινό, αλλά και ερασιτεχνικών μαθητικών σχημάτων.

Από αύριο μέχρι και το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις ως εξής:

Αύριο Παρασκευή

-- Κατερίνη, στην κεντρική πλατεία, στις 6.30 μ.μ.

-- Αγρίνιο, στην πλατεία Δημάδη, στις 7.30 μ.μ.

-- Αμαλιάδα, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 7.30 μ.μ.

Το Σάββατο 20 Απρίλη

-- Αθήνα, στο Θησείο (σταθμός ΗΣΑΠ), στις 6 μ.μ.

-- Πειραιάς, στην πλατεία Κοραή, στις 7 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Πρώτη ψήφος κόκκινη και αγωνιστική», με τη συμμετοχή των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Πειραιά Αρη Παπαϊωαννίδη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Μιχάλη Φαναρτζή, Περάματος Αναστάση Ζιγγιρίδη, και τον υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής Χάρη Ευθύμερο.

-- Γαλάτσι, στο πάρκο Λυσίου, στις 6.30 μ.μ. Περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - Γαβρόγλου vs το σχολείο που έχουμε ανάγκη», και θα παρέμβουν η Μαρία Σκορδαλή, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Καισαριανή, στην κεντρική πλατεία, στις 7 μ.μ.

-- Ηράκλειο Αττικής, στο Θεατράκι ΗΣΑΠ, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ιλιον, στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ.

-- Μενίδι, στην πλατεία Αγ. Βλάσση.

-- Ελευσίνα, στην πλατεία Λαού.

-- Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7.30 μ.μ.

-- Τούμπα Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 6 μ.μ.

-- Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο, στις 6.30 μ.μ.

-- Γιαννιτσά, στο Πολύκεντρο, στις 7.30 μ.μ.

-- Ξάνθη, στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις 11.30 π.μ.

-- Πάτρα, στο 12ο Γυμνάσιο, στις 6 μ.μ.

-- Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ.

-- Πύργος, στην Αγ. Βαρβάρα, στις 5 μ.μ.

Την Κυριακή 21 Απρίλη

-- Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσουν οι νέοι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Αργυρούπολης Στέφανος Σαβοριανάκης και στην Περιφέρεια Αττικής Νάσος Μπούρδος. Περιλαμβάνει επίσης συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και τους Rhyme Riot, παρουσίαση χορογραφίας και άλλες δραστηριότητες.

-- Ζάκυνθος, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στις 8 μ.μ.

-- Αργοστόλι, στην κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ