ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΟ-ΑΡΑΒΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξελίσσει τις πολυεπίπεδες σχέσεις των αστικών τάξεων

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ρωσο-αραβικού Φόρουμ
Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ρωσο-αραβικού Φόρουμ
ΜΟΣΧΑ.--

Η διάθεση για πιο στενές σχέσεις του ρωσικού κεφαλαίου με τις αραβικές χώρες επιβεβαιώθηκε κατά την 5η Υπουργική Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και 14 αραβικών χωρών και κατά το Ρωσο-αραβικό Φόρουμ Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν περίπου δύο βδομάδες στη Μόσχα. Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη ενός τριετούς πλάνου (2019-2021) στενότερων και πολυεπίπεδων οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και διακρατικών σχέσεων. Ωστόσο, οι ενδελεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις γύρω από σημαντικά θέματα που απασχολούν χώρες της περιοχής όπως το Παλαιστινιακό, η συνέχιση της κατοχής αραβικών εδαφών από το Ισραήλ, οι συγκρούσεις σε Λιβύη, Υεμένη και Συρία, οι ενδοαστικές κόντρες σε Αλγερία και Σουδάν, ανέδειξαν το ρωσικό ζωηρό ενδιαφέρον για ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις. Ρωσία και οι 14 αραβικές χώρες (Αλγερία, Ιορδανία, Υεμένη, Κατάρ, Λίβανος, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Νησιά Κομόρες, Τυνησία), που συμμετείχαν στο Ρωσο-αραβικό Φόρουμ Συνεργασίας, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, απέρριψαν υποτίθεται «κάθε προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής». Επισήμαναν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόσφατη αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα κατεχόμενα συριακά εδάφη στα Υψίπεδα του Γκολάν, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για έναρξη ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών και των αποφάσεων 242, 338 και 1515 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ρωσικές πιέσεις για επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο καταγράφηκαν αλλά δεν εισακούστηκαν, ενώ στην περίπτωση της Λιβύης υποστηρίχτηκαν, στα λόγια, οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να τονίζει πως η Μόσχα μιλά και «συνεργάζεται με όλες τις πλευρές και τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης δίχως εξαιρέσεις».

Επιχειρήθηκε η διερεύνηση δυνατότητας για αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των περισσότερων μοναρχιών του Κόλπου (π.χ. Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.) με το Κατάρ (που χρονίζει από τον Ιούνη του 2017), υπό το βάρος της ενεργής συμμετοχής στο φόρουμ του υπουργού Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ και του υφυπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Σουλτάν μπιν Σαάντ Αλ Μουράικι.

Ας σημειωθεί πως η 1η Σύνοδος Ρωσίας και Αραβικών χωρών ξεκίνησε το 2009 με μικρό αριθμό συμμετοχής, ακολούθησε μεγαλύτερη συμμετοχή με τη δημιουργία του Φόρουμ Συνεργασίας και η επόμενη σύνοδος προγραμματίζεται για το 2020 στο Μαρόκο.

ΕΚΘΕΣΗ «SIPRI»
Στα 1,8 τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Την «κούρσα» οδηγούν οι ΗΠΑ και η Κίνα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Αυξήθηκαν κατά 2,6% οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ανήλθαν στα 1,822 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη χτεσινή έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών αντανακλάται ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ - Κίνας, που παρουσιάζουν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.

Μάλιστα, οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν - για πρώτη φορά από το 2010 - κατά 4,6%, φτάνοντας τα 649 δισ. δολάρια το 2018. Η Κίνα αύξησε - για 24η συνεχόμενη χρονιά - τις στρατιωτικές δαπάνες, κατά 5% σε σχέση με το 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 250 δισ. δολάρια. Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες το 2018 ήταν σχεδόν 10 φορές υψηλότερες από ό,τι το 1994 και αντιπροσώπευαν το 14% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Από το 2013 η Κίνα διαθέτει το 1,9% του ΑΕΠ της στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Την πεντάδα - που αντιπροσωπεύει το 60% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών - συμπληρώνουν η Σαουδική Αραβία με 67,7 δισ., η Ινδία με 66,5 δισ. και η Γαλλία με 63,8 δισ. Για πρώτη φορά, η Ρωσία, με 61,4 δισ. δολάρια, δεν συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα αλλά βρίσκεται στην έκτη θέση. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 50 δισ., η Γερμανία με 49,5 δισ. δολάρια κ.ά.

Σημαντικά αυξήθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες στην ανερχόμενη περιοχή Ειρηνικού - Ινδικού «εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ χωρών της Ασίας καθώς και μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση. Οι στρατιωτικές δαπάνες σε Ασία και Ωκεανία αυξάνονται κάθε χρόνο από το 1988. Στα 507 δισ. δολάρια, οι στρατιωτικές δαπάνες στην περιοχή αντιπροσώπευαν το 28% του συνόλου το 2018, έναντι μόλις 9% το 1988.

Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι στην Ουκρανία οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά 21%, μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας στα 4,8 δισ. δολάρια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Πάνω από 1,5 εκατ. (το 17,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας) άνθρωποι στην Αυστρία κινδύνευαν το 2018 από φτώχεια και περιθωριοποίηση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Περισσότερο κινδυνεύουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι αλλοδαποί, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές οικογένειες.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Σε απεργία προχώρησαν την Παρασκευή, χτες και σήμερα οι πιλότοι της σκανδιναβικής (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) αεροπορικής εταιρείας SAS, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι πιλότοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, η οποία «προειδοποιεί» ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά την εταιρεία. Πάνω από 1.200 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για Δευτέρα και Τρίτη ακυρώθηκαν.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Στους 38 έχουν φτάσει οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα «Κένεθ» στη Μοζαμβίκη αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο κυκλώνας έπληξε αρχικά την επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, εξαφανίζοντας από τον χάρτη ολόκληρα χωριά, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 280 χλμ/ώρα.

ΚΙΕΒΟ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 αγνοούνται, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε ανθρακωρυχείο της ανατολικής Ουκρανίας, στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία» του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τις αρχές, στο ορυχείο Σιχντκαρμπόν, στο χωριό Γιουρίβκα, εργάζονταν 17 άνθρωποι την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, πιθανά από διαρροή αερίου. Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι έστειλε διασώστες και εξοπλισμό στο Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των αυτονομιστών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες άτομα που εργάστηκαν για την καταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 17/4 στην Ινδονησία (των 260 εκατ. κατοίκων) έχασαν τη ζωή τους ή αρρώστησαν σοβαρά, εξαιτίας των εξαντλητικών συνθηκών δουλειάς. Σε μια άλλη εξέλιξη, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις στη νήσο Σουμάτρα της χώρας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, συναντήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα με διπλωμάτες Κίνας και Ρωσίας και δήλωσε ότι οι τρεις δυνάμεις συμφώνησαν και καλούν σε μια ειρηνευτική διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς, την οποία θα διενεργήσει το Αφγανιστάν», αλλά και «σε συντεταγμένη και υπεύθυνη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν».

Νέα συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο την όξυνση των αμερικανο-τουρκικών τριβών (που αποτελούν έκφραση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων), οι Πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ Ρ. Τ. Ερντογάν και Ντ. Τραμπ αντίστοιχα είχαν χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία απασχόλησε και η υπόθεση των ρωσικών συστημάτων «S-400», που η Τουρκία έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η τουρκική πρόταση για συγκρότηση αμερικανο-τουρκικής επιτροπής που - σύμφωνα με την Αγκυρα - θα εξακριβώσει τις συνέπειες που θα έχει η αγορά των «S-400», για την οποία η Τουρκία επιμένει πως δεν συνιστά απειλή για την άμυνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι διεξάγεται μια «γόνιμη» ανταλλαγή απόψεων για να απαντηθούν «προβληματισμοί» γύρω από την υπόθεση των «S-400», ενδεικτική κι αυτή της ανάγκης διατήρησης των διμερών σχέσεων που και οι δύο αναγνωρίζουν.

Τη συνομιλία των δύο ηγετών απασχόλησαν και «διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Να σημειωθεί πάντως ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι τουρκικές αρχές άσκησαν δίωξη σε έναν ακόμα διπλωματικό υπάλληλο των ΗΠΑ (εργαζόμενο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη) για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν, που θεωρείται «τρομοκρατική».

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις στο ΑΚΡ προμηνύουν οι επισημάνσεις Ερντογάν μετά το πολυσέλιδο κείμενο με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός (και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε επιφυλάξεις για την πορεία του κόμματος. «Πρέπει να πω ότι έχουμε ανθρώπους που μας κάνουν ζημιά κι από το εσωτερικό του κόμματος», είπε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει σε κάθε επαρχία και σε κάθε εκλογική περιφέρεια, το έχουμε πληροφορηθεί. Τα γνωρίζουμε όλα (...) Για το μέλλον αυτού του κόμματος θα αποδώσουμε ευθύνες. Δεν θα τους κουβαλάμε στην πλάτη μας».

Στο κείμενό του ο Νταβούτογλου υποστήριξε πως πρόσφατες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής «οδηγούν σε αδιέξοδο», φανερώνουν απομάκρυνση από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και «εκφοβίζουν τους παγκόσμιους επενδυτές οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της χώρας». Ανέφερε ακόμα ότι «ο κύριος λόγος για την οικονομική κρίση είναι μια κρίση στη διοίκηση. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εξαφανίζεται, αν οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής απέχουν από την πραγματικότητα».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ξεκινούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την έναρξη γεωτρήσεων για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο «οικόπεδο» 4 της λιβανέζικης ΑΟΖ ανήγγειλε την Παρασκευή η υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Νάντα Μποστάνι.

Οπως διευκρίνισε, τις έρευνες θα πραγματοποιήσει κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής «Eni», της γαλλικής «Total» και της ρωσικής «Novatek» μέσα στους επόμενους μήνες, μετά την υπογραφή συμφωνιών που αφορούν τα «οικόπεδα» 4 και 9.

Την αρχή των εργασιών γεώτρησης έχει αναλάβει η «Total» ώστε όλα να είναι έτοιμα για την επόμενη φάση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι έχει δώσει εντολή για την υπογραφή συμφωνιών που αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κοινοπραξίες για τα «οικόπεδα» 1, 2, 5, 8 και 10, όπου επίσης υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Τα «οικόπεδα» 1 και 2 βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, τα οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες. Διαφιλονικούμενα είναι επίσης τα «οικόπεδα» 8 και 10 που τα διεκδικεί το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ