ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τίμησαν τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές

Τριήμερο εκδηλώσεων για τους ήρωες της Πρωτομαγιάς του 1944 συνδιοργάνωσαν οι δύο δήμοι

Ενα τετραήμερο επιτυχημένων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους 200 ήρωες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν πριν από 75 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής διοργάνωσαν από κοινού οι δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Οι εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν και στις δύο πόλεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη θυσία των 200, αγκαλιάστηκαν για μια ακόμα χρονιά από χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους.

Ξεχώρισαν οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις σε Χαϊδάρι και Καισαριανή, με ομιλητές τους δημάρχους και εκ νέου υποψήφιους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλη Σελέκο και Ηλία Σταμέλο αντίστοιχα. Το τετραήμερο πλαισιώθηκε από πολλές ακόμα πρωτοβουλίες, με το Χαϊδάρι να ανοίγει τις εκδηλώσεις με την παράσταση «Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι», που δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο δημαρχείο. Το Σάββατο 4/5 πραγματοποιήθηκε στην Καισαριανή αγώνας ανώμαλου δρόμου μέσα στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με τίτλο «Το ποδόσφαιρο στην Αντίσταση», ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση στο Χαϊδάρι με την «Αθηναϊκή Κομπανία».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χτες Δευτέρα στην Καισαριανή, στο Δημοτικό Στάδιο «Μ. Κρητικόπουλος», όπου 5 θύρες του πήραν τα ονόματα των πέντε Καισαριανιωτών ποδοσφαιριστών και παραγόντων του Εθνικού Αστέρα που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές το 1940 - 1948, και πιο συγκεκριμένα τα ονόματα των Μανώλη Αλατσιατανού, Νίκου Κεχαγιά, Γιώργου Μουστάκη, Μιχάλη Μεσάδου και Μανώλη Ψούνη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκε φιλικός αγώνας ενάντια στο φασισμό ανάμεσα σε παλαίμαχους του Εθνικού Αστέρα και του Απόλλωνα Σμύρνης.


Στην Καισαριανή

Στη μαζική εκδήλωση της Κυριακής στο Σκοπευτήριο παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Επίσης, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και αντιπροσωπείες από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και παραρτήματά της. Ακόμα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, δημοτικές αρχές από τους γειτονικούς δήμους, εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, αλλά και μαζικών φορέων, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων. Λουλούδια κατέθεσε ο σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Αλέγκ Μπρεντίχεν.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Κώστα Γαβριλάκη, Γραμματέα του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ηλίας Σταμέλος, και ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων και το συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών, με ένα βροντερό «παρών» για καθέναν από τους εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή.

Ο Ηλίας Σταμέλος αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην ηρωική στάση της ανταρτομάνας Καισαριανής, που ο λαός της στάθηκε «κάστρο» στην πάλη ενάντια στους κατακτητές.

Εστίασε στους αγώνες που δόθηκαν για να περάσει στο λαό το Σκοπευτήριο, που έφτασαν στην οριστική του απόδοση πριν από λίγο καιρό. Οπως τόνισε, «ο λαός της πόλης μας, και όλοι όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του τα χρόνια που πέρασαν, έχουν κάθε λόγο να είναι σήμερα περήφανοι για τη διαδρομή και την έκβαση αυτού του αγώνα». Ειδική αναφορά έκανε στη λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στη συμβολή που έχει ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και των διδαγμάτων της κρίσιμης δεκαετίας του 1940, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν επισκεφθεί το Μουσείο πάνω από 37.000 επισκέπτες!


Τέλος, υπογράμμισε το σύγχρονο μήνυμα της θυσίας των 200 κομμουνιστών, μιας θυσίας που σαν διαχωριστική γραμμή «ξεχωρίζει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο» από τον κόσμο «που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του». Και τόνισε:

«Τίποτα δεν χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Ολες τις κατακτήσεις ο λαός τις απέσπασε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στον εθνικισμό, το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος. Να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τους άλλους λαούς, βάζοντας στο στόχαστρο τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννούν, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».


Ο Ηλίας Σταμέλος
Ο Ηλίας Σταμέλος

Στο Χαϊδάρι

Ο Μιχάλης Σελέκος
Ο Μιχάλης Σελέκος
Στην εκδήλωση στο Μπλοκ 15 παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατέθεσαν στεφάνι, εκτός του δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, και εκπρόσωποι του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκ μέρους του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος, Τάκης Κουβαράς. Στην κεντρική του ομιλία ο δήμαρχος Χαϊδαρίου ανέδειξε το νόημα που έχει σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, η θυσία των 200 κομμουνιστών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η στάση των κρατουμένων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι μία λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του λαού μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες, όταν θέλει μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δικιά του Ιστορία...

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ήρωες σαν όλους αυτούς που πέρασαν από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, δεν μπορεί να υπάρξουν ξανά. Αλλοι τους παρουσιάζουν σαν κάτι εξωπραγματικό, σαν υπεράνθρωπους. Η αλήθεια όμως είναι πως κανείς δεν γεννιέται ήρωας, δεν γεννιέται για να σταθεί απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα ή για να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Οι ήρωες διαμορφώνονται, γαλουχούνται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης».


Κλείνοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην απαίτηση του λαού το Στρατόπεδο να αποδοθεί στο λαό της περιοχής και να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15, ενός μουσείου «που πρέπει να είναι επισκέψιμο για τα σχολεία, τους μαζικούς φορείς, τη νεολαία και το λαό, που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών. Να μάθει να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα κυρίως για τις νέες γενιές».


Το «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση της Κυριακής στην Καισαριανή έδωσαν εκατοντάδες νεολαίοι που νωρίτερα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, ρίχνοντας γαρίφαλα και κρατώντας πικέτες με τα ονόματα των 200 ηρώων. Στην πρώτη γραμμή ήταν τα λάβαρα των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τα θρυλικά «χωνιά» της Αντίστασης, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, που ζωντάνεψαν με τις φωνές των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, θυμίζοντας τα λόγια που φώναζαν οι αγωνιστές εκείνες τις μέρες του 1944: «Προσοχή - προσοχή! Σας μιλάει το ΕΑΜ! Ολοι στους δρόμους!», «Λαέ της Καισαριανής, οι γερμανοφασίστες κατακτητές δολοφονούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τους πατριώτες κομμουνιστές. Κατάρα στους φασίστες!». Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Δόξα και τιμή στην Καισαριανή, σε κάθε νεκρό κομμουνιστή», πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στον τόπο της εκδήλωσης για να τιμήσουν τους νεκρούς ήρωες του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ