ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ
Ομόφωνα ένοχοι για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο

Ο πατέρας του δολοφονημένου εργάτη, ο οποίος διακρίνεται στην αφίσα στο βάθος της φωτογραφίας

Eurokinissi

Ο πατέρας του δολοφονημένου εργάτη, ο οποίος διακρίνεται στην αφίσα στο βάθος της φωτογραφίας
Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας έκρινε χτες, ομόφωνα, ενόχους τους δύο χρυσαυγίτες Διονύσιο Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο για την εν ψυχρώ ρατσιστική δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα Σαχζάτ Λουκμάν. Οπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο: «Το έγκλημα τελέστηκε από κοινού, με κοινό δόλο και διαδοχικές πράξεις που επέφεραν τον θάνατο». Ενώ για το κίνητρο: «Η επιλογή του θύματος έγινε λόγω φυλετικής καταγωγής. Είναι έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά». Το δικαστήριο, όμως, παρά το ότι τους έκρινε ενόχους όπως πρωτόδικα για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς (μειοψήφησε ένας εφέτης) και όρισε την τελική ποινή σε 21 χρόνια κάθειρξη και 5 μήνες φυλάκιση, «σπάζοντας» τα ισόβια της καταδίκης σε πρώτο βαθμό. Επί της ουσίας, οι δύο χρυσαυγίτες θα είναι εκτός φυλακής σε περίπου ένα χρόνο.

Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού και παρά την πρόταση του εισαγγελέα Αν. Σκάρα να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Σημειωτέον ότι το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, κατά πάγια νομολογία και όπως έχει ήδη εφαρμοστεί σε πλήθος περιπτώσεων μέχρι σήμερα, δεν αναγνωρίζεται σε αυτούς που εκτίουν ποινή στη φυλακή, δεδομένου ότι η διαγωγή στη φυλακή υπόκειται σε συγκεκριμένους υποχρεωτικούς κανόνες και περιορισμούς, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με αυτούς που βρίσκονται εκτός φυλακής. Τα ερωτήματα ενισχύονται ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη ρατσιστική ενέργεια.

Σημειωτέον ότι υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις από το ακροατήριο για τη μείωση της ποινής. Ο πατέρας του δολοφονημένου Πακιστανού εργάτη Λουκμάν είπε χτες, μετά την απόφαση: «Θα ήθελα να μην είχαν σπάσει τα ισόβια, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή» και πρόσθεσε πως είναι «εξαιρετικά σημαντική η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου».

Υπενθυμίζεται ότι ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με ένα «επαγγελματικό χτύπημα», παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα. Με επτά μαχαιριές και δύο στιλέτα - «πεταλούδα», οι δύο χρυσαυγίτες τον άφησαν στον τόπο, τα χαράματα της 17ης Γενάρη του 2013. Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα - «πεταλούδα», μια σιδερογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα. Υπενθυμίζεται ότι οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος δικάζονται επίσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Να προστατευτεί το οικοσύστημα στον ποταμό Βενέτικο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου συνολικής ισχύος 3,2 MW, στον ποταμό Βενέτικο της ΠΕ Γρεβενών, επισημαίνει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, εξηγείται αναλυτικά:

«Στη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται μικρό υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 3,2 MW στον ποταμό Βενέτικο, της Δ.Ε. Θ. Ζιάκα του Δ. Γρεβενών, το οποίο προτίθεται να ιδρύσει η εταιρεία "Η2Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Μ.Ι.Κ.Ε.". Το έργο βρίσκεται στη θέση "Αγία Παρασκευή" και σε απόσταση περίπου 1,4 km ΝΑ του οικισμού Τρικώμου. Οι θέσεις των σημείων της Υδροληψίας, του Αγωγού Προσαγωγής και του Σταθμού Παραγωγής βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ζώνης Π3-Περιοχή Φιλιππαίων Σπηλαίου και εντός της ΖΕΠ GR131004 "Ορη Ορλιακας και Τσούργιακας", η οποία αποτελεί περιοχή του οικολογικού δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα, ο ποταμός Βενέτικος αποτελεί πρώτης τάξεως ενδιαίτημα για πολύ σημαντικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είδη πανίδας, ορνιθοπανίδας, ιχθυοπανίδας κ.λπ. Στον ποταμό Βενέτικο βρέθηκε, παράδειγμα, ότι διαβιούν η Πελαγονική Πέστροφα, η Βαλκανική και η Μακεδονική Μπριάνα, όπως επίσης καταγράφηκαν και άλλα προστατευόμενα είδη, όπως το Τσιρωνάκι της Βέρνης, ο ενδημικός ποταμοκέφαλος του γλυκού νερού, ο οποίος αποτελεί καινούργια ταξινομική μονάδα στο σύστημα, το σχεδόν απειλούμενο είδος Σύρτης και το Μυλωνάκι, τα οποία βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης.

Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του παραπάνω έργου, στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν και αφετέρου έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι αρκετών ΜΥΗΕ, είναι δεδομένη η αυξημένη πίεση και η συνέργεια που ασκείται στο φυσικό περιβάλλον επιφέροντας επιπτώσεις στα είδη. Επιπλέον, εκτός του ότι η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο με ΚΥΑ, ο τρόπος που σχεδιάστηκε και προτείνεται το συγκεκριμένο έργο καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία ευαισθησία προς το ποτάμιο σύστημα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι να δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις στην υπόσταση και τις αξίες του πάρκου ως προστατευόμενης περιοχής και ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους σκοπούς κηρύξεως του Εθνικού Πάρκου, όπως καθορίζονται στο άρθρο 1 της αριθμ. 23069/2005 (ΦΕΚ 639Β) ΚΥΑ.

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είναι ενταγμένη στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Σε αυτή την "απελευθερωμένη" αγορά, ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος αποφασίζει αν, πότε και πού θα επενδύσει, ποια ενεργειακή πηγή θα χρησιμοποιήσει και ποιο οικοσύστημα θα καταστρέψει, με αποκλειστικό κριτήριο το ποσοστό κέρδους».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να προστατευτεί η εν λόγω περιοχή, που χαρακτηρίζεται Εθνικό Πάρκο ακόμα και με τη σημερινή νομοθεσία [άρθρο 1 της αριθμ. 23069/2005 (ΦΕΚ 639Β) ΚΥΑ], από την επιδιωκόμενη αλλά και κάθε άλλη παρέμβαση που υποβαθμίζει την οικολογική της σημασία.
  • Να μην παραδοθεί το υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους.
  • Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα «πράσινα τέλη» υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έχουν καταντήσει βραχνάς για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Αποζημίωση στην Ηριάννα και στον Περικλή

Αποζημίωση ημερησίως επιδίκασε το Πενταμελές Eφετείο Αναστολών στην Ηριάννα και στον Περικλή εξαιτίας της άδικης φυλάκισής τους. Το δικαστήριο έκανε δεκτή τη σχετική προσφυγή και αναγνώρισε αποζημίωση 15 ευρώ για κάθε μέρα από τις 400 που έμειναν στη φυλακή, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το λάθος της διοίκησης, καθώς στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο οι δύο νέοι αθωώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονταν στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017, με βάση το άρθρο 187Α, τον γνωστό «τρομονόμο». Με τις σαθρές αυτές κατηγορίες, διασύρθηκαν και παρέμειναν άδικα στη φυλακή για πάνω από ένα χρόνο. Και οι δύο είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή ποινής, με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.

Προθεσμία πήρε και ο Μ. Σαλμάς

Προθεσμία για τις 3 Ιούνη πήρε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ο Μάριος Σαλμάς. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ έχει κληθεί ως ύποπτος τέλεσης κακουργηματικής πράξης για την υπόθεση των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων οι οποίες γίνονταν σε διαγνωστικό κέντρο της οικογένειάς του και φέρεται να ζημίωσαν τον ΕΟΠΥΥ με περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο Μ. Σαλμάς αρνείται όσα του αποδίδονται και κάνει λόγο για σκευωρία.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Από τις 15 Μάη οι απολογίες των ναζιστών

Το δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, διά της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, ζήτησε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών να εμφανίσουν σήμερα όσους μάρτυρες υπεράσπισης «έχουν προταθεί, ενημερωθεί και επιθυμούν να καταθέσουν», γιατί, όπως είπε, από 15 Μάη θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών. Θυμίζουμε ότι η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης των ναζιστών, διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί από πολλές παραιτήσεις μαρτύρων που είχαν δηλωθεί αρχικά, αλλά δεν έρχονται να καταθέσουν, όπως και από τη γνωστή τακτική κωλυσιεργίας των υπερασπιστών της, που καθυστερούν τη δίκη. Να υπογραμμιστεί ότι σε κάποιες δικάσιμους, όπως και χτες, το δικαστήριο αναγκάζεται να διακόψει τη συνεδρίαση «λόγω μη προσέλευσης των προταθέντων και εκφωνηθέντων μαρτύρων υπεράσπισης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ