ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2019
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να κάνουμε τώρα το αποφασιστικό βήμα!

Σε συγκέντρωση στη Γούβα μίλησε το περασμένο Σάββατο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης και ενίσχυσης του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έστειλε η συγκέντρωση του Σαββάτου στην πλατεία Πλυτά στη Γούβα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Στάθης Δρογώσης, δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα και εκ νέου υποψήφιος. Παρευρέθηκαν ακόμα οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Γιώργος Παλιούρας και Γιώργος Ντούνης και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ντίνα Γκογκάκη.

Ο Στάθης Δρογώσης ανέφερε ότι είναι μεγάλη του τιμή που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το οποίο απαρτίζεται από κομμουνιστές, αλλά και άλλους αγωνιστές και αριστερούς, οι οποίοι μετά από τόσα χρόνια εξαπάτησης αποφάσισαν «συνειδητά να στηρίξουμε τη μοναδική λύση για τη ζωή μας και στο δήμο και την Περιφέρεια, αλλά και στις ευρωεκλογές, ή τις βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν».

Η Εφη Χαλιού ανέφερε στην ομιλία της: «Πολλοί μας ρωτούν ειδικά αυτές τις μέρες πριν από τις εκλογές, αν μπορεί η ΕΕ να αλλάξει, να πάρει κάποιες πιο φιλολαϊκές, φιλεργατικές αποφάσεις. Ολοι θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται πριν από λίγα χρόνια την αλλαγή αυτή, πως θα φυσήξει τάχα άλλος αέρας. Εμείς λοιπόν απαντάμε και με την πείρα που έχει αποκτήσει ο λαός μας, όλα αυτά τα χρόνια, πως φιλολαϊκή ΕΕ ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει στο μέλλον. Φτιάχτηκε από το κεφάλαιο για να το υπηρετήσει, για να στηρίξει την κερδοφόρα δράση του τσακίζοντας βέβαια εργαζόμενους και λαούς».

Ο Ν. Σοφιανός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το πραγματικό δίλημμα μπροστά στις τέσσερις κάλπες την επόμενη Κυριακή είναι αν θα συνεχίσει ο λαός μας στον γνώριμο, τον αντιλαϊκό δρόμο, να μετρά θυσίες, να βλέπει τα χειρότερα μπροστά του, ή θα κάνει το βήμα, το αποφασιστικό βήμα, στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης».

Ακόμα αναφέρθηκε σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα της Αθήνας, σημειώνοντας ότι για να μπορέσει μια δημοτική αρχή να δώσει ανάσα σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να μπορεί «να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η σύγκρουση γίνεται πράξη στους δήμους όπου είναι εκλεγμένοι κομμουνιστές δήμαρχοι.

Τα αποτελέσματα των κενών που βλέπουμε στην πόλη έχουν όνομα, έχουν αιτία, γιατί μπορούμε πραγματικά, απλά, να περιγράφουμε: Την προβληματική καθαριότητα, τον προβληματικό ηλεκτροφωτισμό, την εγκατάλειψη του πράσινου, τα τεχνικά έργα με τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια στο χάλι που βρίσκονται, τη συρρίκνωση του δικτύου των παιδικών σταθμών: Από 98 που ήταν οι παιδικοί σταθμοί σήμερα ο δήμος έχει 72 και πάνω από 30 κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί δεν προλαβαίνουν να τους πιστοποιήσουν. Την προβληματική κατάσταση των σχολείων: Πάνω από τα μισά σχολικά συγκροτήματα του δήμου της Αθήνας είναι φτιαγμένα έως τη δεκαετία του '60 και έχουν σοβαρά προβλήματα.

Για όλα αυτά υπάρχει αιτία. Είναι η τεράστια έλλειψη σε εργαζόμενους που έχουν όλες οι Διευθύνσεις, όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Είναι οι ιδιώτες, οι εργολάβοι που έχουν πάρει τις δουλειές, οι εταιρείες με τις οποίες συμπράττει ο δήμος.

Και αν δεν αναγνωρίσεις την αιτία δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Αλλιώς θα λέμε εκθέσεις ιδεών, ωραία και μεγάλα λόγια για την Αθήνα που αγαπάμε και την επομένη των εκλογών θα ακολουθείται η ίδια διαχείριση: Πλήρωνε λαέ της Αθήνας, πλήρωνε επαγγελματία και εισέπραττε εργολάβε, επιχειρηματία, ΜΚΟ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Αυτήν την πολιτική από όπου κι αν την πιάσεις βρωμάει, αυτή η πολιτική έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Εχει τη σφραγίδα όλων των αποφάσεων που πήρε και αυτή η κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη.

Αυτή η πολιτική έχει δώσει σημαντική πείρα στο λαό μας. Εχει δώσει πολλά επιχειρήματα για να μπορέσει να τους μαυρίσει, να γυρίσει την πλάτη και στους δύο. Καλούμε ιδιαίτερα κάθε άνθρωπο που νιώθει αριστερός, που πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι απογοητευμένος, να παλέψουμε μαζί. Να συναντηθούμε όχι μόνο στις κάλπες, αλλά και την επομένη των εκλογών παντού.

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, να φράξουμε το δρόμο στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που ψιθυρίζουν - ενώ δεν μπόρεσαν να φτιάξουν ούτε πλήρες ψηφοδέλτιο στην Αθήνα - τα παραμύθια τους. Να φράξουμε το δρόμο στο ναζισμό, στο φασισμό, με τον οποίο κάνουν παιχνίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ».

Νίκος ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Δημοσιογράφος

Είμαι από αυτή... την περίεργη κάστα ανθρώπων, που δεν κατεβαίνουμε υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές... Αυτό έγινε συνειδητά...

Φίλοι... μου ζητούν να τους στηρίξω ή να προωθήσω την υποψηφιότητά τους μέσα από τη δουλειά μου. Φίλοι κάθε αποχρώσεων και επιλογών... Ας μη χάνουν τον χρόνο τους...

Δηλώνω χωρίς φόβο αλλά με πάθος (πάντα) ότι στηρίζω τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους δήμους της χώρας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις ευρωεκλογές. Πάντα με συνέπεια και επιμονή. Αλλη επιλογή δεν υπάρχει!

Στον δήμο μου, στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, συμπαρατάσσομαι απόλυτα και με απόλυτη εμπιστοσύνη με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκο Σερετάκη. Είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ σοβαρή επιλογή για τον δήμο.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να δυναμώσει η «ψυχή» των αγώνων!

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών στο κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στο κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, που υπογράφουν ήδη πάνω από 350 ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, λογοτέχνες, σκηνοθέτες και άλλοι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού.

Το κείμενο στήριξης του Κόμματος ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«"Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.

Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει".

Μπ. Μπρεχτ

Υπάρχουν στιγμές που οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας. Υπάρχουν στιγμές που το δικό μας μήνυμα μπορεί να γίνει πραγματικά ηχηρό και αιχμηρό. Σήμερα, εμείς, καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, λογοτέχνες, σκηνοθέτες και άλλοι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού, μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, υποστηρίζουμε το ΚΚΕ (...).

Για να είναι η δική μας φωνή πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να μπορεί ακόμα καλύτερα να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Για να δυναμώσει η "ψυχή" της οργάνωσης των εργαζομένων, να δυναμώσει το ίδιο το εργατικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Για να τσακιστεί και να απομονωθεί με λόγο και πράξη η ναζιστική φασιστική ΧΑ, σε κάθε γειτονιά, σε χώρους δουλειάς, σε Δημοτικά Συμβούλια, παντού.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αφετηρίες του καθενός μας, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφωνίες μας, σήμερα είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αλλά και να καλέσουμε και άλλους να το κάνουν. Πάνω από όλα θέλουμε να ενισχυθεί η δύναμη που παλεύει για μια κοινωνία με αφετηρία και επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές (...)».

Ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του περασμένου Σαββατοκύριακου δημοσίευσε τα πρώτα ονόματα των καλλιτεχνών που υπογράφουν το κείμενο, ενώ σε επόμενο φύλλο θα δημοσιεύσει και τις νέες υπογραφές.

Τζένη ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ

Πρώην γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας

Ας τελειώνουμε με τους «σωτήρες»!!!

Πληθώρα «σωτήρων» εμφανίστηκαν και πάλι στη ζωή μας, για να μας σώσουν από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Οι εκλογές δεν είναι θέμα προσώπων, «εκθέσεις ιδεών» που διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, ούτε οι κοκορομαχίες, τα γενικόλογα προγράμματα με τις ωραίες φωτογραφίες των υποψηφίων.

Οι εκλογές - δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές - είναι πολιτικές. Στη μικρή μας πόλη, όλοι γνωριζόμαστε, φίλοι είμαστε με τους περισσότερους υποψηφίους και ξέρουμε από ποιες πολιτικές δυνάμεις στηρίζονται ή προέρχονται. Το δικομματικό παιχνίδι παίζεται, για άλλη μια φορά, με τον ίδιο τρόπο, αλλά με διαφορετικές ταμπέλες.

Δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε παταγωδώς τις ελπίδες όσων πίστεψαν πως κάτι θα μπορούσε να αλλάξει, εκμεταλλεύτηκε τους αγώνες χρόνων, πήρε το περήφανο «ΟΧΙ» του κόσμου, μαζί με το δικό μου, και το μετέτρεψε σε ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στα μνημόνια, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην καταπάτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, στην αναγκαστική μετανάστευση των παιδιών μας, στους πλειστηριασμούς, στην αντιλαϊκή φοροληστεία, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Τώρα δήθεν στήνει το «προοδευτικό μέτωπο». Με ποιους; Με ό,τι πιο παλιό υπάρχει από το σάπιο πολιτικό σύστημα, από τους ίδιους που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κέρδους εις βάρος του κόσμου και με τους οποίους ...θα εφαρμόσει αριστερή πολιτική (sic)!!!

Αλήθεια, υπάρχει αριστερός που να το πιστεύει αυτό σήμερα;

Τυχαία είναι τα εύσημα από τον Τραμπ στον Τσίπρα; Ο πρωθυπουργός εξελίχτηκε στον καλύτερο υποστηρικτή του στα Βαλκάνια, οι υπογραφές του φιγουράρουν φαρδιές - πλατιές σε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και η «Ευρώπη των λαών» καταλήγει σε συνεχή μνημόνια, εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών που αφήνουν την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τους πολέμους, που οι πολιτικές αυτές τους επέβαλαν και βεβαίως ανοίγει δρόμο στο φασισμό. Δεν θα αναφερθώ στη ΝΔ, αφού ίδια είναι η πολιτική της με όλα τα παραπάνω, ίδια καπιταλιστικά συμφέροντα υπηρετούν και τα δύο κόμματα, άλλωστε η επανάληψη κουράζει. Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την Αριστερά. Παραμένουν αρκετοί ακόμη. Ισχυρίζομαι, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από αυτούς. Ούτε ισχυρίζομαι ότι περίμενε κανείς «εν μία νυκτί» να λυθούν όλα. Μόνο που ξέρουμε πολύ καλά πλέον ότι όχι μόνο δεν θα λυθούν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα, αν δεν αντισταθούμε, δεν υπάρχει μέλλον.

Η υποταγή δεν μας αρμόζει. Προσωπικά θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι στους δρόμους της Αριστεράς, που επέλεξα από τα φοιτητικά μου χρόνια, διότι πλέον στην ηλικία που είμαι σήμερα δεν έχω δικαιολογίες. Νιώθω την ευθύνη πλέον να ψηφίσω το ΚΚΕ, διότι, όλα τα χρόνια, παρά τις οποιεσδήποτε διαφορές, που μπορεί να έχει κάποιος, κρατά έντιμη ΑΡΙΣΤΕΡΗ στάση και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορούν να δυσκολέψουν τα σχέδιά τους.

Καλό βόλι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ