ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων στις τράπεζες

Ανακοίνωση για τις ανέξοδες υποσχέσεις «προστασίας» των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, στο φόντο νέων αντεργατικών σχεδιασμών

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στις τράπεζες
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στις τράπεζες
Να διασκεδάσουν με αοριστίες και ανέξοδες αναφορές τις δικαιολογημένες ανησυχίες των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς επιχειρούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τράπεζα, την ώρα που τρέχουν αντιλαϊκοί σχεδιασμοί για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με άμεσες συνέπειες και στους εργαζόμενους των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στην επιφάνεια ήρθαν σχεδιασμοί για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας Πειραιώς σε funds, μαζί με εργαζόμενους της τράπεζας. Πρόκειται βέβαια για σχεδιασμούς μέσα στο πλαίσιο των συνολικότερων διεργασιών στις τράπεζες, ενώ ήδη τρέχουν νέες διαδικασίες παραπέρα μείωσης του προσωπικού μέσω «εθελούσιων εξόδων», που πρακτικά είναι απολύσεις, αλλά και αποσχίσεις κλάδων και μεταβιβάσεις εργαζομένων σε άλλες εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς απασχολεί σήμερα περίπου 1.200 εργαζόμενους στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU).

Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν πείρα, μπορούν να μαυρίσουν αυτήν την πολιτική

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή της δηλώσεις Φλαμπουράρη ότι τάχα η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, υπογραμμίζει τα εξής:

«Ο κ. Φλαμπουράρης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τον Χρηματοπιστωτικό τομέα, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, για να καθησυχάσει τη δικαιολογημένη ανησυχία χιλιάδων εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (...) αλλά και για να απαντήσει στις περιοδείες που έκαναν κλιμάκια του ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το έριξε στο δούλεμα.

Δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, μοιράζοντας αόριστες και ανέξοδες υποσχέσεις. Οι εργαζόμενοι το έχουν ξαναδεί το έργο. Μόλις πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση νομοθέτησε τη διεύρυνση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων των λαϊκών περιουσιών. Ταυτόχρονα εδώ και δέκα μέρες τρέχει το πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου" στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank, που σημαίνει απόλυση για πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων συρρικνώνονται συνεχώς, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες αυξάνουν, η απειλή για "απόσχιση" κλάδου των υπηρεσιών διαχείρισης "κόκκινων" δανείων και της μεταβίβασής τους σε ξένα funds κρέμεται σαν λεπίδα πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων.

Κατανοούμε την πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιήσει μέχρι και την τελευταία απαίτηση του τραπεζικού κεφαλαίου. Κάνει αγώνα δρόμου με τη ΝΔ για να πείσουν τους τραπεζίτες ποιος είναι ο καλύτερος εκπρόσωπός τους. Να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να τους υφαρπάξουν την ψήφο και μετά ακάθεκτοι να συνεχίσουν το έργο τους για την εξασφάλιση των τραπεζών!

Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν βγάλει συμπεράσματα. Τώρα πρέπει να μαυρίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού σε όλες τις κάλπες».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μεθοδεύσεις εργοδοσίας και δημοτικής αρχής Καλλιθέας ενάντια στην κλαδική Σύμβαση

Τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή Καλλιθέας (ΝΔ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, γιατί χορήγησε «άδεια στη φαρμακαποθήκη ΠΡΟΦΑΡΜ που βρίσκεται στα όρια του δήμου, προκειμένου να λειτουργεί κάθε Σάββατο».

Ετσι, σημειώνει το Συνδικάτο, η δημοτική αρχή «ενισχύει την προσπάθεια του εργοδότη (...) να παραβιάσει τη σύμβαση του κλάδου που προβλέπει εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ. - 4 μ.μ. Οπως πληροφορηθήκαμε από τους δημοτικούς συμβούλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για αυτό το κρίσιμο για τους εργαζόμενους θέμα δεν έγινε καν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολύ περισσότερο, δεν ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι του κλάδου που εκπροσωπούνται από το κλαδικό Συνδικάτο».

Το Συνδικάτο μαζί με την Ομοσπονδία «απαίτησε συνάντηση με τον δήμαρχο, προκειμένου να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας για τα Σάββατα στη συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη. Ο δήμαρχος αρνήθηκε τη συνάντηση με τη δικαιολογία της προεκλογικής περιόδου. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όμως, και συγκεκριμένα στις 18-04-2019 χορηγήθηκε η άδεια στη φαρμακαποθήκη για να λειτουργεί τα Σάββατα».

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει τα εξής: «Οι φαρμακαποθήκες δεν είναι σημείο λιανικής, αλλά χονδρικής πώλησης και η εμβέλειά τους ξεπερνά τα όρια ενός δήμου, φτάνει σε όλη την Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε επομένως σε καμία δημοτική αρχή να παίξει με το ωράριο εργασίας των συναδέλφων μας σε όλο τον κλάδο. Οσον αφορά τις τρέχουσες ανάγκες της τροφοδότησης των φαρμακείων κατά τη μέρα του Σαββάτου, υπάρχουν οι φαρμακαποθήκες που εφημερεύουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση της δημοτικής αρχής στην Καλλιθέα, αλλά και όπου αλλού δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια εξυπηρετούν τα εργοδοτικά συμφέροντα σε βάρος των εργαζομένων.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η νέα δημοτική αρχή, το Συνδικάτο μαζί με τους εργαζόμενους θα κλιμακώσουν τον αγώνα και θα απαιτήσουν να ανακληθεί η άδεια που δόθηκε στην ΠΡΟΦΑΡΜ για να λειτουργεί τα Σάββατα».

Καταγγέλλουν εκδικητική απόλυση εργαζόμενου

Την απόλυση εργαζόμενου από τη φαρμακαποθήκη «Northpharma» στα Γιάννενα καταγγέλλει ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείου, Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου. Κάνει λόγο για παράνομη και εκδικητική απόλυση και διεκδικεί την ανάκλησή της.

Την απόλυση καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

«Ολο το προηγούμενο διάστημα η "Northpharma" ακολούθησε την πεπατημένη της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου. Εντατικοποίηση, απειλές κατά εργαζομένων, παράταση του εργάσιμου χρόνου πέραν του ωραρίου και χωρίς αντίστοιχη αμοιβή», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι «έπραξαν το αυτονόητο», απευθύνθηκαν στο σωματείο τους, το οποίο οργάνωσε παρέμβαση στην εργοδοσία. Μάλιστα, η Επιθεώρηση Εργασίας «σε έλεγχο που διενήργησε, διαπίστωσε σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και επέβαλε τα αντίστοιχα πρόστιμα». Η «απάντηση» της εργοδοσίας στα παραπάνω ήρθε με την εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου, την προσπάθεια τρομοκράτησης και τα σχέδια για απολύσεις και άλλων συναδέλφων του που μετρούν πολλά χρόνια στη δουλειά.

«Προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση εργαζόμενου, πόσο μάλλον μελών του σωματείου μας που στοχοποιούνται για τη συνδικαλιστική τους δράση», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια σε προσπάθεια παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης

Κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης στην εταιρεία «European Dynamics» πραγματοποίησε το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να εμποδίσουν στην πράξη τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στο χώρο δουλειάς.

Οπως καταγγέλλει, «η διοίκηση της εταιρείας, επικαλούμενη τον ίδιο το συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, προσπάθησε να παρεμποδίσει το μοίρασμα ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ από το ΣΕΤΗΠ στο χώρο, η οποία καλούσε στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση τους εργαζόμενους της εταιρείας (...) Λίγες μέρες αργότερα προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας σε βάρος μέλους της διοίκησης του ΣΕΤΗΠ και εργαζόμενου της εταιρείας, με την οποία απαιτεί την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης του, το μοίρασμα ανακοινώσεων, τη συζήτηση με τους εργαζόμενους καθ' όλη τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας!». Μάλιστα, έχει οριστεί εργατική διαφορά για τις 11 Ιούνη...

Το ΣΕΤΗΠ επισημαίνει ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να ξεμπερδεύει «με αυτούς που καλούν τους συναδέλφους τους να μη δέχονται τη σιγή νεκροταφείου που θέλει η εργοδοσία να επιβάλει στο χώρο δουλειάς, να μη δέχονται να δουλεύουν μέχρι τα μεσάνυχτα για να προλάβουν τα deadlines, να μη δέχονται γενικά το τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων και της ζωής τους για να μεγαλώνουν τα κέρδη της επιχείρησης. Να ξεμπερδεύει με αυτούς που τους καλούν να οργανωθούν στο κλαδικό συνδικάτο και να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερη Ασφάλιση και Πρόνοια κ.ά. με την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων».

«Η προσπάθεια αυτή», προσθέτει το Σωματείο, «γίνεται σε μια περίοδο που σε πολλούς χώρους αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας στο πλαίσιο του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και ομίλων που συγκεντρώνονται στην περιοχή».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΠΑΠ
Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμούς για τις «εθελούσιες» απολύσεις

«Εκστρατεία πιέσεων και έμμεσων εκβιασμών της διοίκησης του ΟΠΑΠ, προκειμένου εργαζόμενοι να χάσουν "εθελουσίως" τη δουλειά τους», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΟΠΑΠ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η εξαγγελία "εθελούσιας" εξόδου από τη διοίκηση, ως συνέχεια της αναδιάρθρωσης που επιχειρεί με grading και απ-αξιολόγηση, "οικειοθελείς" αποχωρήσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές όλο το προηγούμενο διάστημα είναι επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους, παράνομη και υποκρύπτει εξαναγκασμό σε παραίτηση».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να μην υπογράψουν "εθελούσια" απόλυση, να μην αποδεχτούν να χάσουν τη δουλειά τους και να περιφρουρήσουν τη θέση και τα δικαιώματά τους, ενημερώνοντας πάντα το σωματείο για οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση άσκηση πίεσης, ώστε συλλογικά να απαντήσουν στα διλήμματα».

Βίαιη επίθεση σε εφημερεύοντα ειδικευόμενο γιατρό

Αλλο ένα περιστατικό βίας σε δημόσιο νοσοκομείο εκτυλίχθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν οργανωμένη ομάδα ατόμων (πιθανότατα χούλιγκαν) εισέβαλε το βράδυ στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας όπου βρισκόταν οπαδός της ομάδας τους και βιαιοπράγησε ενάντια σε εφημερεύοντα ειδικευόμενο γιατρό χειρουργικής.

Με αφορμή το περιστατικό, χτες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου, όπου αποφασίστηκε να προχωρήσουν σήμερα σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο προαύλιο. Είχε προηγηθεί συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή.

Οι γιατροί του νοσοκομείου απαιτούν μεταξύ άλλων: Να ληφθούν μέτρα προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού ασφαλείας. Βελτίωση της κτιριακής υποδομής. Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί από το υπουργείο Υγείας να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύουν η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των νοσοκομειακών γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και δηλώνει ότι στηρίζει και καλύπτει κάθε αγωνιστική μορφή δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ