ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προεκλογική εκδήλωση με θέμα τον Πολιτισμό

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ενόψει των εκλογών, με θέμα «Πολιτισμός για όλους. Πολιτισμός παντού», οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ, στο Θέατρο του Μύλου, στη Λάρισα.

Το θέμα ανέπτυξαν η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, και ο Αχιλλέας Σίμος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας. Παρευρέθηκαν η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της η Σ. Διγενή επισήμανε ότι «η ουσιαστική ενασχόληση με τον πολιτισμό προϋποθέτει να έχεις δουλειά, σπίτι με ρεύμα και νερό, να έχεις φαγητό και ικανοποιητικές παροχές Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, όλα όσα τώρα στερείται μεγάλο τμήμα του λαού».

Παίρνοντας αφορμή από τις προεκλογικές υποσχέσεις και την άκρατη παροχολογία των ημερών, αναφέρθηκε στη ρήση του Αισχύλου«δεν είναι οι όρκοι που μας κάνουν να πιστέψουμε κάποιον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που μας κάνει να πιστέψουμε τους όρκους»... Στην «παροχολογία» στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη «θα χωρομετρήσω τον αέρα και θα σας τον μοιράσω για χωράφια»... Στη ρήση του Μακιαβέλι ότι «σ' έναν ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι να παραβεί μια υπόσχεση». Για να τονίσει πως «είναι χρήσιμο να τα θυμηθούμε την Κυριακή στις κάλπες, επιλέγοντας τους έντιμους, τους καθαρούς, τους μαχητές, που δεν μας παραπλάνησαν ποτέ».


Σημειώνοντας ότι ο Μπρεχτ υπογράμμιζε πως «στην τέχνη, το να είσαι απολίτικος σημαίνει ότι διάλεξες το στρατόπεδο αυτών που κρατούν τα ηνία της εξουσίας», ανέφερε πως «σήμερα, καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, λογοτέχνες, σκηνοθέτες κ.ά., στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, υποστηρίζουν δυναμικά το ΚΚΕ».

Στην παρέμβασή του ο Π. Κρίκης επισήμανε ότι «ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μια καλή συναυλία, ένα καλό θέατρο, μόνο η μουσική, τα εικαστικά, είναι η ίδια η κατάσταση της ζωής του ανθρώπου». Τόνισε ότι «για εμάς, όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση. Δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη της λαϊκής δημιουργίας, μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης. Για εμάς πολιτισμός είναι οι άνθρωποι και ό,τι έχουν οικοδομήσει σε υλική και πνευματική μορφή».

Αναφερόμενος στα «έργα και τις ημέρες» της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κ.λπ.) στον τομέα του πολιτισμού, σημείωσε πως «τον θεωρεί εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό, ενταγμένο στη συνολικότερη στρατηγική κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, που ενδιαφέρεται να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας (π.χ. τουρισμός, εστίαση κ.λπ.) στους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής», κάνοντας ειδική αναφορά στην υποβάθμιση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» αλλά και στην παράδοση περιουσίας του δήμου (Κηποθέατρο, μπαρ «Μύλος» κ.ο.κ.) σε επιχειρηματίες του χώρου.

Ο Αχ. Σίμος αναφέρθηκε στην εμπορευματοποίηση της μουσικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τα αιτήματα των μουσικών, των νέων δημιουργών είναι: Αναβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διευρυμένο δίκτυο εκπαιδευτικών μονάδων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, που θα λειτουργεί έξω από το πρόγραμμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα στελεχώνεται με εκπαιδευτικό προσωπικό με πλήρη και σταθερή εργασιακή σχέση, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές που φοιτούν στα Μουσικά Σχολεία να παίρνουν απολυτήριο κατοχυρώνοντας συγκεκριμένο επίπεδο γνώσεων στη θεωρία, αλλά και στο όργανο.

Κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Εχει έρθει η ώρα οι άνθρωποι του Πολιτισμού, οι μουσικοί, οι νέοι και οι νέες, να κάνουν τη διαφορά στον αγώνα και στην κάλπη! Αυτοί που δημιουργούν, κάνουν την έμπνευσή τους τέχνη, παλεύουν στους στίβους της ζωής και των γηπέδων, επιλογή έχουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».


«Ο ΤΖΟΝΙ ΠΗΡΕ Τ' ΟΠΛΟ ΤΟΥ»
Ολοκληρώνει τις παραστάσεις στην Αθήνα και ετοιμάζεται για Θεσσαλονίκη

Μια από τις παραστάσεις που έκαναν αίσθηση τη φετινή θεατρική σεζόν, το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», σε θεατρική απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στην Αθήνα (στο Θέατρο «Altera Pars», Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, τηλ. 210.3410.011) στις 2 Ιούνη και ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αμαλία στις 5 και 6 Ιούνη.

Στο ρόλο του πολύπαθου Τζο είναι ο Τάσος Ιορδανίδης και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Θάλεια Ματίκα.

Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Ωστόσο, ο Τζο, καταδικασμένος σε μια ολοκληρωτική σιωπή, αρχίζει ξαφνικά να σκέφτεται, να αισθάνεται, να ονειρεύεται και να θυμάται, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της επιστήμης...

«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του» είναι μια αμείλικτη κριτική στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, που κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, ενώ η ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο και σκηνοθέτησε ο ίδιος ο συγγραφέας (ένας από τους πρωτοπόρους του Χόλιγουντ, που το 1947 κλήθηκε, αρνήθηκε να καταθέσει στην «Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων»), πήρε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κανών. Πρόκειται για ένα τραγικά επίκαιρο έργο, που συγκλονίζει με τη δύναμη και την αμεσότητά του. Ενα έργο «γροθιά στο στομάχι».

Οι φωτισμοί είναι του Σάκη Μπιρμπίλη, η σκηνογραφία και το κοστούμι της Ηλένιας Δουλαδήρη και η μουσική είναι του Τάσου Σωτηράκη.

Παραστάσεις: Από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.00. Γενική είσοδος: 12 ευρώ.


«Ενας καιρός αντάρτης»

Σε μια πραγματικά ζεστή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, οι εκδόσεις «Μετρονόμος» παρουσίασαν το cd «Ενας καιρός αντάρτης» σε στίχους της Βέρας Βασιλείου-Πέτσα. Ο χώρος της μουσικής σκηνής «Σφίγγα» γέμισε από φίλους και ανθρώπους που αγαπούν και εκτιμούν την ποίηση της Β. Βασιλείου-Πέτσα, καθώς και το ταλέντο και τη διαδρομή των άξιων συνθετών και ερμηνευτών του cd.

Για το cd μίλησαν οι στιχουργοί Δημήτρης Λέντζος και Κώστας Φασουλάς. Τα τραγούδια του δίσκου ερμήνευσαν μοναδικά οι Βασίλης Γισδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Αργυρώ Καπαρού, Βασίλης Κορακάκης, Δέσποινα Ραφαήλ και Ιωάννα Φόρτη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μίνα Μαύρου.

Τη μουσική του cd υπογράφουν οι Χρήστος Λεοντής, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Νεοκλής Νεοφυτίδης και Αντώνης Παπαγγελής.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Πρώτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας

H Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την πρώτη της μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου τη Δευτέρα 3 Ιούνη, στις 21.00. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια και οργανικές συνθέσεις από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.


Με τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο...

Την Πέμπτη 30 Μάη, στις 21.30, οι «The Worksongs Project» θα βρίσκονται στο «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο) φέρνοντας μαζί τους τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο. Η μουσική παράσταση, επενδυμένη πάντα με φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό, περιλαμβάνει κάθε φορά μια ξεχωριστή επιλογή μελωδιών, ταξιδεύοντας στις έξι ηπείρους. Πρόκειται για ένα ταξίδι που φιλοδοξεί να εμφανίσει τις ομοιότητες στη δραστηριότητα και κατ' επέκταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου.

Το σχήμα συναποτελούν οι: Ζαγαρέλος Λεωνίδας (φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα), Λιάσκος Δημήτρης (πνευστά, έρευνα), Μαλακατές Περικλής (φωνή, μπάσο), Μωραΐτης Αποστόλης (φωνή, ούτι, κιθάρα) και Τσιμπλάκης Βαγγέλης (τύμπανα, κρουστά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ