ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ
Δίνουν τα ρέστα τους για το κεφάλαιο, τάζουν φιλοδώρημα στο λαό

INTIME NEWS

«Σκληρός» ήταν και χτες ο «ανταγωνισμός» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα στρατηγικά ζητούμενα του κεφαλαίου και της οικονομίας του, όπως επιβεβαίωσαν και οι συνεντεύξεις που έδωσαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο Αλ. Τσίπρας (στο «STAR») και ο Κυρ. Μητσοτάκης (στο «ΣΚΑΪ»).

Ο Αλ. Τσίπρας έταξε κάποια ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα, με βάση τις «δυνατότητες» που κάθε φορά θα έχει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, τη «σωρευμένη ρευστότητα στα ταμεία» που πετυχαίνουν οι κυβερνώντες, λεηλατώντας το λαϊκό εισόδημα, με τη φοροληστεία και τα ματωμένα πλεονάσματα τα οποία έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι τα υποτιθέμενα «θετικά μέτρα» που παρουσιάζει η κυβέρνηση αφορούν κατά βάση τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως η υποτιθέμενη «13η σύνταξη» «θα έχει μια θετική επίδραση στην οικονομία, γιατί ο συνταξιούχος θα τα ρίξει στην αγορά, θα ενισχύσουν την κατανάλωση», ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα «είναι και φιλοαναπτυξιακά, π.χ. με τη μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια, και θα έχουμε αναπτυξιακούς ρυθμούς μεγαλύτερους», «κλείνοντας το μάτι» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και στο τουριστικό κεφάλαιο για την ικανοποίηση ενός ακόμα αιτήματός τους.

Παράλληλα, απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση π.χ. για επαναφορά του ΕΚΑΣ, λέγοντας ότι οι δικαιούχοι του «στηρίχτηκαν πολλαπλώς» τα προηγούμενα χρόνια (!) από την κυβέρνησή του, παραπέμποντας ξανά σε «πιθανότητες μέσα από έναν σχετικό επανασχεδιασμό της εθνικής σύνταξης, όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, να δίνουμε το περίσσευμα, τις δυνατότητες της οικονομίας στους πιο αδύναμους».

Ερωτηθείς, παραπέρα, ο Αλ. Τσίπρας ειδικά για τη φορολογία στη λεγόμενη «μεσαία τάξη», παρέπεμψε στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, «την υπερφορολόγηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα, κανένα πλεόνασμα, παρά τα μέτρα της σκληρής λιτότητας», όπως είπε, που πήραν. «Πιάσαμε πλεονάσματα με το ένα δέκατο των μέτρων», υποστήριξε, προσπερνώντας την άγρια φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα και τις μόνιμες περικοπές κοινωνικών δαπανών που ήρθαν να προστεθούν στα προηγούμενα αντιλαϊκά «κατορθώματα» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και τα υπόλοιπα μέτρα του τρίτου μνημονίου που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, αλλά και τις «μεταμνημονιακές δεσμεύσεις» για τα ματωμένα πλεονάσματα και τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εταξε άλλωστε επιπλέον «ελαφρύνσεις, με βάση την υπεραπόδοση της οικονομίας», στον κάθε «επιχειρηματία που έχει μια υγιή επιχείρηση και δεν είναι διεφθαρμένος», από την υποτιθέμενη «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη που επαγγέλλεται και περνάει μέσα από το τσάκισμα και των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Ερωτηθείς, εξάλλου, γιατί ανακοίνωσε μέτρα όπως τη «13η σύνταξη» 15 μέρες μόλις πριν από τις εκλογές, είπε ότι τάχα μόνο τότε έγιναν ανακοινώσεις από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ ότι «υπάρχει με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος για το '19», δείχνοντας και έτσι το ασφυκτικό για το λαό δημοσιονομικό «πλαίσιο» και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που συνυπογράφει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, καταφέρθηκε κατά του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Βέμπερ, λέγοντας ότι οι «προοδευτικοί» εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα του πουν «όχι», περιλαμβάνοντας στους τέτοιους... προοδευτικούς ομολόγους του όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν που χτυπάει με μένος τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, ή ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ, που έχει πάρει εύσημα στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων στη χώρα του, προς τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Για την περιλάλητη ασφάλεια, θέμα που σηκώνει ψηλά η ΝΔ, έταξε κι αυτός «ενίσχυση της αστυνόμευσης», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ήταν επί διακυβέρνησής της, όταν το 2008 «κάηκε η μισή Αθήνα» και πήραν για πρώτη φορά άδεια «οι εκτελεστές της 17Ν».

Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ ότι θέλει την «κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα θέλει να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ που διατήρησε στο ακέραιο το προηγούμενο αντιλαϊκό πλαίσιο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενεργοποιώντας αντεργατικούς νόμους όπως τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, και το χειροτέρεψε και παραπέρα, βάζοντας και νέα εμπόδια π.χ. στο δικαίωμα στην απεργία.

Μετά απ' όλα αυτά, για να τονώσει το δήθεν «προοδευτικό» προφίλ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίστασε να παραπέμψει ανάμεσα στα άλλα και στη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία πανηγυρίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο «διαβολικά καλός» Τραμπ, η Μέρκελ και λοιπές... προοδευτικές δυνάμεις.

«Τάζει» καταστολή και ψίχουλα στο λαό

Με την ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής ως βασικό θέμα στην ατζέντα του εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, χτες πρωί στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ».

Οπως είπε, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα υλοποιηθεί άμεσα, εντασσόμενη, όπως ανέφερε, στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκλεγεί. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή απέναντι στις ενέργειες του «Ρουβίκωνα», λέγοντας ότι οι τελευταίες έχουν «ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο».

Στο μέτωπο της οικονομίας, προανήγγειλε μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ σε όλους, με ορίζοντα δύο ετών, αρχής γενομένης από το 2020, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ», δείχνοντας ότι όσο παραμένει το συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο που στηρίζουν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τα όποια μέτρα - ψίχουλα για το λαό θα εξανεμίζονται διπλά και τρίδιπλα από την «άλλη τσέπη».

Για να αντιπαρατεθεί στη 13η ψευτοσύνταξη που έδωσε προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας, παρέπεμψε στο δικό του σχέδιο για κάποια ψίχουλα στους συνταξιούχους, που όπως και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει συντάξεις - φιλοδωρήματα, πλάι στο τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, λέγοντας ότι «η ΝΔ θα διατηρήσει μηχανισμό βοήθειας στους συνταξιούχους, αλλά θα δίνεται από το αναπτυξιακό πλεόνασμα της οικονομίας και όχι από το υστέρημά της», ξεκόβοντας φυσικά και εκείνος, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο αυτό κάθε σκέψη για ανάκτηση όλων των απωλειών όπως διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Ερωτηθείς για τα Εργασιακά και το Δημόσιο, καθησύχασε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα υπάρξει «αξιολόγηση», με κριτήριο πάντα το πώς η δημόσια διοίκηση θα προσαρμοστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων σε όλα τα επίπεδα.

Ζητά ψήφο για ρόλο στη διαχείριση

Το δικό της «παρών» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις επόμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις δήλωσε εκ νέου χτες και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα». Απαντώντας στο ερώτημα αν θα επιδιώξει το ΚΙΝΑΛ να μετέχει στην κυβέρνηση την επομένη των εθνικών εκλογών, επισήμανε ότι το συνέδριο του κόμματος έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για το ζήτημα: «Ζητάμε καθαρή διερευνητική εντολή για να υπάρξει προγραμματική συμφωνία και μια κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε, κάνοντας καθαρά τα σχέδιά τους και τον στόχο τους, να «βάλουν πλάτη», ενισχυμένοι από τη λαϊκή ψήφο, στις επόμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και στην υλοποίηση της πολιτικής που τσακίζει το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ