ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΠΑ
Συνεχίζουν για 10η μέρα τον απεργιακό αγώνα

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της απεργίας των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ
Από τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της απεργίας των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ
Στη 10η μέρα απεργίας βρίσκονται σήμερα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) που παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα, για κατάργηση των εργολαβιών και απευθείας εργασιακή σχέση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην επιχείρηση. Καθημερινά, όλες τις μέρες της απεργίας, στις 9 π.μ. πραγματοποιούνται απεργιακές συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

Στο πλάι των απεργών βρίσκεται διαρκώς το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Ακόμα, τη στήριξη και αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα, ενώ την απόφαση για την απεργία αυτήν τη βδομάδα έχει πάρει η Ομοσπονδία του κλάδου.

Και χτες η απεργία συνεχίστηκε με υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΠΑ, ενώ το μεσημέρι έγινε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου. Στη συνάντηση αναδείχθηκε και πάλι ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, αφού ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας.

Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Να γίνει καθολικός ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες επισημαίνουν τα εξής:

«Η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, την οποία προωθούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η ΝΔ, όχι μόνο υποχρεώνει τα λαϊκά νοικοκυριά να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα δεκάδες "δουλεμπορικά" συνεργεία, στους οποίους δεν αναγνωρίζονται μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα.

Τα αιτήματα των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ αποτελούν αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων της χώρας και γι' αυτό έχουμε όλοι υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνουν με μπροστάρη το σωματείο τους:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, πρόσληψη όλων των συναδέλφων από εργολαβικές εταιρείες στη ΔΕΠΑ.
  • Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ και ένταξη των "εργολαβικών" εργαζομένων σε αυτήν, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους, μέχρι τη μονιμοποίησή τους. Κανείς κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας των επιχειρησιακών ΣΣΕ και θα καθορίζει τις κατώτερες αμοιβές για όλους όσοι εργάζονται στις υποδομές και την εμπορία του φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από εταιρείες.
  • Φτηνή τιμή στο νοικοκυριό, στις κοινωνικές υποδομές, στους αγρότες.
  • Να γίνουν έργα που θα εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της χώρας και όχι τα κέρδη των εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από δημόσιο φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί με κριτήριο τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες.

Αποτελεί καθήκον και συμφέρον όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια να απλωθεί σε όλους τους κλάδους ο αγώνας των εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, για να εκφραστεί έμπρακτα η ταξική αλληλεγγύη.

Να κλιμακωθούν οι αγώνες απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, να γίνει καθολικός ο αγώνας για την κατάργηση των "δουλεμπορικών" γραφείων, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Λογιστών, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών.

Τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αρτας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου.


Φιρμάνια εταιρείας για απαγόρευση της πολιτικής δράσης των εργαζομένων

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Την πολιτική δράση των εργαζομένων της εντός του χώρου εργασίας απαγορεύει η εταιρεία «BETA CAE Systems SA» στη Θεσσαλονίκη, ισχυριζόμενη ότι είναι... παράνομη και ότι «παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και την παροχή εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων».

Στις 23/5, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κοινοποίησε σχετική ανακοίνωση σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ επέβαλε επίπληξη σε εργαζόμενους της εταιρείας που μοίρασαν πολιτικό φυλλάδιο στους συναδέλφους τους, επικαλούμενη μάλιστα... τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και ζητώντας προφορική δέσμευση πως «δεν θα το ξανακάνουν»!

Για την προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνουν τα παραπάνω και υπογραμμίζουν:

«Η εταιρεία με τον τρόπο αυτό αρνείται άμεσα, δημόσια και επιδεικτικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όπως αυτό εξειδικεύεται στην πολιτική δράση των εργαζομένων, στο χώρο όπου εργάζονται.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια περίοδο που έχει ήδη γίνει ένα πλήγμα από την κυβέρνηση στο νόμο για τη συνδικαλιστική δράση, με την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας, το οποίο μάλιστα έγινε με το πρόσχημα του "εκδημοκρατισμού" των σωματείων».

Η υπουργός ερωτάται: Ποια είναι η τοποθέτησή της στο ζήτημα της συνταγματικής νομιμότητας των ισχυρισμών της εταιρείας; Πώς θα προασπιστεί τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου; Πώς θα εξασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν οι εργοδότες να παρερμηνεύουν στο μέλλον κατά το δοκούν τον νόμο 1264/1982, χρησιμοποιώντας τον ενάντια στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να ανακαλέσει άμεσα αυτήν την ανακοίνωση και τις έγγραφες επιπλήξεις; Τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει η διαδικασία τρομοκράτησης των εργαζομένων, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει κανένας εργαζόμενος καμία δυσμενή μεταχείριση, επειδή εξάσκησε τα δικαιώματά του; Πώς τοποθετείται για τη νομική ισχύ μιας σειράς σχετικών «απαγορεύσεων» που βρίσκονται διατυπωμένοι στον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας, όπως αυτός έχει κατατεθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπ. Απασχόλησης, με αριθμό πρωτοκόλλου 1723 στις 14/9/2007;


Αύριο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά αύριο Πέμπτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

«Στέλνουμε μήνυμα σε εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, κυβέρνηση - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να ζούμε πίσω από τις ανάγκες μας και την εποχή μας, την ώρα που παράγεται από την εργασία μας τεράστιος πλούτος. Στέλνουμε μήνυμα στη συνδικαλιστική μαφία που έχει μπαστακωθεί στη ΓΣΕΕ: Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θέλουμε συνδικάτα εργατών, όχι νόθων και εργοδοτών», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ στην ανακοίνωση με την οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση.

Συνοψίζοντας την επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, επισημαίνει ότι αυτή περιλαμβάνει τις «εθελούσιες» απολύσεις στον όμιλο ΟΤΕ και στη «Wind», την επιβολή 9ωρης δουλειάς σε «Vodafone» και «Unisystems», την ανασφάλεια των εργαζομένων στη «Cyta» μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τη «Vodafone», τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 4ωρα και τα 6ωρα, τη «δανεική» εργασία και τους μισθούς των 400 ευρώ στα τηλεφωνικά κέντρα, τις απολύσεις άνω των 300 μεταναστών από την «Teleperformance».

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει τις ευθύνες που έχει «η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ αλλά και η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - (Δ)ΑΚΕ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κ.τ.λ.)», που έκαναν «ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας». Ιδιαίτερα όσον αφορά την ΟΜΕ ΟΤΕ, στηλιτεύει το γεγονός ότι «κωλυσιεργεί με κάθε τρόπο» τη μετατροπή της σε κλαδική, ενώ στο πρόσφατο συνέδριό της «δεν κατέληξε σε κανένα διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα σύμβαση που θα διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι».

«Διεκδικούμε τώρα τη δημιουργία κλαδικής Ομοσπονδίας, ένα συλλογικό όργανο για όλους τους εργαζόμενους, που να σχεδιάζει, να πρωτοστατεί για την οργάνωσή μας και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ένα συλλογικό όργανο που να προτάσσει τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη του εργοδότη», καταλήγει το ΣΕΤΗΠ.

Εκλογοαπολογιστική και αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 9 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., δυναμώνοντας τον αγώνα «απέναντι σε κυβέρνηση - ΕΕ - μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα», καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη συνέλευση θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή που θα διενεργήσει τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου.

«Να γίνουμε περισσότεροι που θα αγωνιζόμαστε και θα διεκδικούμε, με βάση αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη, για να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια», σημειώνει στο κάλεσμά του και συνεχίζει: «Για να μην περνάει η λογική του "μικρότερου κακού", το "δεν γίνεται τίποτα", η λογική των "κοινών συμφερόντων εργαζομένων - εργοδοτών". Για να σπάσουν στην πράξη ο φόβος, η τρομοκρατία και η υποταγή, που ως αποτέλεσμα έχουν τον αφοπλισμό μας απέναντι στους εκμεταλλευτές μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ