ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απεργούν και σήμερα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

Κόντρα στις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργοδοσίας - κυβέρνησης - εργατοπατέρων

Από τη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης στην Αθήνα
Σε νέα απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, ενάντια στον σχεδιασμό της να μεταβιβάσει το τμήμα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (RBU) σε σουηδική εταιρεία και μαζί με αυτό και τους εργαζόμενους, οι οποίοι στο συγκεκριμένο τμήμα φθάνουν τους 1.200.

Τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας προωθούνται με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πριν από λίγες μέρες επιχείρησε να καλλιεργήσει εφησυχασμό στους εργαζόμενους, ισχυριζόμενη ότι θα διασφαλίσει τάχα τα δικαιώματά τους...

Αντίστοιχο ρόλο επιχειρεί να παίξει και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - προσπαθώντας να φρενάρει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, όμως προκαλεί την οργή τους.

Κόντρα στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - κυβέρνησης - εργατοπατέρων, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη μάχη τους, με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής να κηρύσσει τη σημερινή νέα απεργία για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα στο νομό.

Ανάλογες απεργιακές αποφάσεις για όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας στις αντίστοιχες περιοχές έχουν πάρει για σήμερα τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Λαυρίου, Πάτρας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, ενώ σε νέα συμμετοχή στις κινητοποιήσεις προχωρούν επίσης οι εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη...
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη...
Στην Αθήνα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο κτίριο της υπηρεσίας «κόκκινων» δανείων (RBU) της τράπεζας, στη λεωφ. Μεσογείων.

Οργή των εργαζομένων για τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αναγκάστηκε να κηρύξει τη χτεσινή απεργία κάτω από την πίεση των γεγονότων, την οργή των εργαζομένων και τις πρωτοβουλίες του «Αγωνιστικού Μετώπου». Προσπάθησε εξαρχής ωστόσο να την αποδυναμώσει, αφού η απόφασή της αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στο RBU.

Πάλι όμως το κλαδικό σωματείο κάλυψε απεργιακά όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό, η χτεσινή απεργία έγινε με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο RBU, καθώς και άλλων εργαζομένων της τράπεζας. Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στα γραφεία της Μεσογείων, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο RBU, και ακολούθησε πορεία στα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας.

Εκεί το προεδρείο της ΟΤΟΕ, αποκλείοντας αυθαίρετα τα σωματεία, προχώρησε σε μια μαραθώνια - και γι' αυτό εκφυλιστική - συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας. Υστερα από 4 και πλέον ώρες βγήκε από τη συνάντηση για να πει στους εργαζόμενους ότι... αρνείται να κηρύξει απεργία για σήμερα, καθώς η εργοδοσία συμφώνησε... να ρωτά τους εργαζόμενους για τους σχεδιασμούς της! Η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων που απαιτούσαν να κηρυχθεί απεργία.

...και Λάρισα
...και Λάρισα
Ακόμα και όταν το κλαδικό Σωματείο ανακοίνωσε ότι κηρύσσει απεργία για σήμερα, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να σπείρουν σύγχυση, λέγοντας στον κόσμο ότι σήμερα θα κάνουν σύσκεψη τα σωματεία για να αποφασίσουν αν θα γίνει ή όχι επόμενη απεργία, παρόλο που είχε ήδη κηρυχθεί!

Συγκεντρώσεις σε σειρά πόλεων

Κινητοποιήσεις χτες έγιναν ακόμα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.

Στη Θεσσαλονίκη, μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν επίσης εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, στη συγκέντρωσή παραβρέθηκαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Στολτίδης και ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καθώς και μέλη διοικήσεων Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών.

Σε ρόλο απεργοσπάστη εμφανίστηκε για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς αρνήθηκε την πρόταση του ΠΑΜΕ για προκήρυξη απεργίας για το σύνολο των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς και όχι μόνο για το τμήμα RBU.

Στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κατάστημα στην οδό Ιωνος Δραγούμη, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία την οποία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέχεια έγινε περιοδεία και σε άλλα καταστήματα της τράπεζας, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο, που είχε κηρύξει απεργία για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, χαιρέτισε τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση, κόντρα στην τρομοκρατία και τις πιέσεις της εργοδοσίας. Τη στήριξή του στους απεργούς εξέφρασε ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος, Κώστας Πελετίδης.

Στο Ηράκλειο οι απεργοί είχαν τη στήριξη της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και των σωματείων που συσπειρώνονται σε αυτό.

Καμία απόλυση - καμία απόσχιση!

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί και στη σημερινή απεργία, χαιρετίζει «τους εκατοντάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν» στην απεργία χτες, σημειώνοντας πως «όλοι μαζί στείλαμε ένα σαφές μήνυμα πως δεν θα δεχθούμε καμία απόσχιση, καμία απόλυση στην Τράπεζα Πειραιώς. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων! (...) Γυρνάμε την πλάτη σε όσους ακόμα και τώρα καλλιεργούν κλίμα ηττοπάθειας, εφησυχασμού και αναμονής. Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς σε απεργιακή κλιμάκωση. Ολοι στην απεργία! Κανένας μόνος του! Καμία απόλυση, καμία απόσχιση».

Αλληλεγγύη και στήριξη από το ΚΚΕ

Στην Αθήνα, στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος μιλώντας στους απεργούς σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ είναι εδώ, όπως και πριν έτσι και τώρα. Κάναμε δύο Ερωτήσεις στη Βουλή και μία στην Ευρωβουλή για το ζήτημα αυτό. Αρνήθηκαν να απαντήσουν για τον σχεδιασμό της απόσχισης, με τις συνέπειες που θα έχει αυτή για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Εμείς λέμε ότι ο μόνος δρόμος για να κάνουν πίσω και να διασφαλίσετε τα δικαιώματά σας, τις θέσεις δουλειάς, είναι ο δρόμος του αγώνα. Αυτόν τον δρόμο στηρίζουμε και όχι τον εφησυχασμό, την αδράνεια και την παθητικότητα. Μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Πιστεύουμε ότι οι αιτίες των προβλημάτων είναι αυτές οι πολιτικές που στηρίζουν τις αναδιαρθρώσεις, τους σχεδιασμούς των τραπεζικών ομίλων. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να στραφούν όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στους υπόλοιπους χώρους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ