ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρωσική παρέμβαση και προειδοποίηση

Ενώ από τη μεριά της ΕΕ η Φ. Μογκερίνι συνιστά διαπραγμάτευση σε Βελιγράδι και Πρίστινα, διαβλέποντας κίνδυνο ανάφλεξης των συγκρούσεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η τελευταία κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή το μπαράζ συλλήψεων Σέρβων στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Κοσοβάρων Αλβανών, «προκαλείται από αυτούς που θέλουν να χτίσουν μία ζώνη αποκλεισμού της Ρωσίας από την περιοχή των Βαλκανίων» προκειμένου να ενταχθούν όλες οι χώρες στο ΝΑΤΟ. Με αυτή τη δήλωση από τη Σλοβενία, όπου πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ουσιαστικά ανέδειξε το υπόβαθρο όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης πάνω στο οποίο αναπτύσσονται από την αρχή της βδομάδας και οι τελευταίες κόντρες ανάμεσα στις κυβερνήσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ο Λαβρόφ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη», με αφορμή την επιλογή της κυβέρνησης του προτεκτοράτου να αγνοεί και να παραβιάζει συμφωνίες που έχει συνάψει με τους Σέρβους στις Βρυξέλλες.

Πριν από τις δηλώσεις Λαβρόφ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τις κυβερνήσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με στόχο την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων και τον τερματισμό των εντάσεων. «Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως το καθεστώς αυτό δεν είναι βιώσιμο», είπε η Μογκερίνι, προσθέτοντας: «Βλέπω τον κίνδυνο επαναφοράς σκοτεινών δυνάμεων από το παρελθόν, με την έννοια της αντιπαράθεσης ή ακόμα και της σύγκρουσης».

Επιπλέον, ο απερχόμενος επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, πρότεινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, λέγοντας σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Εάν δεν τους δώσουμε ένα καλό παράδειγμα με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, τότε δεν θα υπάρχουν κίνητρα και για άλλους ηγέτες που αντιμετωπίζουν δύσκολα ζητήματα». Βασικός αποδέκτης της δήλωσης Χαν ήταν ορισμένες χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, που αντιτίθενται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο πως είπε ψέματα όταν ισχυρίστηκε πως ενημέρωσε το Βελιγράδι πριν από την προχτεσινή επέμβαση της αστυνομίας του Κοσόβου στις περιοχές των Σέρβων. «Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά του, και όταν δεν την κάνουν, θα υπάρξουν άλλοι που θα την κάνουν», προειδοποίησε.

Χτες, πάντως, ο εκπρόσωπος της KFOR, συνταγματάρχης Βιντσέντζο Γκράσο, υποστήριξε την επιχείρηση των Κοσοβάρων Αλβανών αστυνομικών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ηταν «συνήθης αστυνομική επιχείρηση», είπε, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για την επικίνδυνη αύξηση της έντασης σε πολιτικούς και δημοσιογράφους.

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επεκτείνονται οι οικονομικές σχέσεις με «παγκόσμιους παίκτες»

Στην τελική ευθεία τα παζάρια για ελεύθερο εμπόριο με Σιγκαπούρη, Ιράν, Ισραήλ, Ινδία και Αίγυπτο, είπε ο Βλ. Πούτιν

Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών

Sputnik

Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών
ΝΟΥΡ ΣΟΥΛΤΑΝ.--

Διάσκεψη κορυφής των ηγετών που συμμετέχουν στην ανερχόμενη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία, Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EAEU) - Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Κιργιστάν - έγινε χτες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε τη σημασία που έχει να αυξηθούν οι χώρες που συνάπτουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την EAEU, προσθέτοντας ότι «ο κύκλος των διεθνών εμπορικών εταίρων διαρκώς επεκτείνεται και σήμερα (σ.σ. χτες) θα αποφασίσουμε για ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τη Σερβία», ενώ «οι αντίστοιχες συνομιλίες με τη Σιγκαπούρη, που αναγνωρίζεται ως η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου, βρίσκονται σε τελικό στάδιο». Ακόμη, «η επικύρωση μιας προσωρινής συμφωνίας με το Ιράν ολοκληρώνεται και ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ινδία θα είναι εξίσου επιτυχείς», είπε ο Πούτιν. Πρόταξε τέλος ως προτεραιότητα την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών της EAEU με τις «δυναμικές οικονομίες» της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.

Προχτές το βράδυ, σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως «συνολικά εκατό χώρες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με την ένωσή μας», τονίζοντας ότι η EAEU «είναι μια ενιαία αγορά με πάνω από 180 εκατ. καταναλωτές».

Ακόμη ο Πούτιν πρότεινε να συνεχιστεί η διαδικασία νομικής και διοικητικής εναρμόνισης μεταξύ των κρατών - μελών της EAEU, «για να αρθούν οι εναπομείναντες δασμολογικοί φραγμοί και για να χαλαρώσει η γραφειοκρατική επιβάρυνση των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η βελτίωση του συντονισμού της πολιτικής των κρατών - μελών σε βασικούς τομείς, να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις για την εισαγωγή υπερεθνικών ρυθμίσεων στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στις μεταφορές, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Συνολικά, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης υπέγραψαν 25 συμφωνίες και αποφάσεις κατά τη χτεσινή Διάσκεψη Κορυφής στο Νουρ Σουλτάν. Πιο συγκεκριμένα, ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τα εμπορεύματα και τα οχήματα των διεθνών μεταφορών στα τελωνειακά σύνορα της EAEU και της Κίνας, σχετικά με τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Ρωσία

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 5 έως τις 7 Ιούνη, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου. Ο Σι θα συμμετάσχει και στο 23ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ κατά την παραμονή του αναμένεται να υπογραφούν σειρά σημαντικών συμφωνιών, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Προγραμματίζονται διαπραγματεύσεις πάνω σε μια εκτεταμένη ατζέντα και αναμένεται να υπογραφούν σημαντικά τελικά έγγραφα, διακυβερνητικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ θα γίνουν και κοινές δηλώσεις», σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Ιορδανική αντίθεση στο αμερικανικό σχέδιο

AMΜAN.--

Την αντίθεσή του στον βασικό πυρήνα του αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό, που οι ΗΠΑ προβάλλουν σαν τη «συμφωνία του αιώνα», φαίνεται πως εξέφρασε σε αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β'.

Μετά από τη συνάντησή του χτες στο Αμμάν με τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο στον Λευκό Οίκο και γαμπρό του Προέδρου Τραμπ, και με τον Τζέισον Γκρίνμπλατ, ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, ο Ιορδανός μονάρχης εξέφρασε την υποστήριξή του στην εξεύρεση λύσης στη βάση δύο χωρών και ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Διαφώνησε δηλαδή με το φερόμενο ως βασικό τμήμα του αμερικανικού σχεδίου, περί ουσιαστικής προσάρτησης των περισσότερων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ με αντίτιμο διάφορα προσωρινά οικονομικά «ανταλλάγματα». Σε σχετική ανακοίνωση που μετέδωσε χτες το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων «ΠΕΤΡΑ», τονίζεται ακόμη πως οι δύο πλευρές συζήτησαν χτες «περιφερειακές εξελίξεις, και ιδιαίτερα τις προσπάθειες για επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης», με την επισήμανση της «αφοσίωσης» του Ιορδανού βασιλιά στη λύση των δύο χωρών. Δεν γνωστοποιήθηκε επίσης αν η Ιορδανία θα συμμετάσχει στην οικονομική σύνοδο για το Παλαιστινιακό με την ονομασία «Ειρήνη και Ευημερία», που έχουν συγκαλέσει οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στον Περσικό Κόλπο για τις 25 και 26 Ιούνη στο Μπαχρέιν.

Επιπλέον, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο, τονίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ δεν ανήκει ούτε στους Αμερικανούς ούτε στο Ισραήλ για να την πάρουν», ούτε «για να την εξαγοράσουν οι βάρβαροι συνεργοί τους». Προέβλεψε έτσι ότι το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει, λέγοντας πως όποιος παραβλέπει ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στην Παλαιστίνη είναι καταδικασμένος σε «επονείδιστη αποτυχία».

Την Τρίτη οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ μετέβησαν στο Μαρόκο, όπου συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με τον Μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ'. Μετά από τη συνάντηση δεν εκδόθηκε καμία απολύτως ανακοίνωση από τη μαροκινή πλευρά, κάνοντας ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν αντίθετες απόψεις πάνω στο αμερικανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο...

Σήμερα οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ αναμένονται στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς μέχρι χτες το βράδυ, λίγο πριν από την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, φαινόταν πως δεν θα κατάφερνε να βρει τον απαιτούμενο αριθμό κομμάτων για να συγκροτήσει νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώην υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν φάνηκε μέχρι την τελευταία ώρα να απορρίπτει την πρόταση Νετανιάχου για συγκυβέρνηση, με πρόφαση νομοσχέδιο που αφορά τη στράτευση Ορθόδοξων Εβραίων, ενώ πρόταση για συγκυβέρνηση απέρριψε χτες και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Συνεκτιμώντας αυτά τα δεδομένα, κάποια ισραηλινά ΜΜΕ θεωρούσαν πολύ πιθανή τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στις 17 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ