ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συνεχίστηκε η αποπροσανατολιστική διελκυστίνδα με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση με επίκεντρο τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, χωρίς να αγγίζει την ουσία του ζητήματος, αφού και τα δύο κόμματα συμφωνούν στον διορισμό και εκμεταλλεύονται το ζήτημα για να υπηρετήσουν προεκλογικές τους σκοπιμότητες.

Ενδεικτικό της προεκλογικής αυτής αξιοποίησης, στη βάση αυτής της συμφωνίας, είναι το γαϊτανάκι που στήθηκε με αφετηρία την επιστολή που έστειλε χτες στον Κυρ. Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, με την οποία ζητά συναίνεση στην επιλογή της νέας ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, πρόταση που η ΝΔ αρνήθηκε.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει πως «παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα (...) αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά "δέσμευση" οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της κυβέρνησης να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Στην απάντησή της η ΝΔ αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και ότι «ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη», προσθέτοντας πως «μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων». Ο νόμος, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΔ, «ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων».

Το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε και σχολίασε ότι «η άρνηση της ΝΔ στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», ενώ διερωτάται «τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της».

Να σημειωθεί πως με χτεσινή ανακοίνωσή τους για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, έντονη κριτική άσκησαν οι εισαγγελείς, με την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας να «καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη Δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Διεργασίες σε κόμματα και μορφώματα

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δρομολόγησαν εξελίξεις σε μια σειρά κόμματα και μορφώματα.

Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης υπέβαλε χτες στον πρόεδρο της Βουλής δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Ετσι η Ενωση Κεντρώων μένει χωρίς δυνατότητα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προηγουμένως ο Γ. Σαρίδης είχε δηλώσει πως δεν ψήφισε για ευρωβουλευτή κάποιον υποψήφιο από το κόμμα του Β. Λεβέντη. Πρόσφατα μάλιστα είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με την κομματική γραμμή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Γ. Σαρίδης σκέφτεται την προσχώρηση στο κόμμα Βελόπουλου.

Παράλληλα, στην απόφαση να μη συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Ιούλη φέρονται να καταλήγουν ηγεσία και κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος υπό τον Π. Καμμένο.

Επιπλέον, την απόφαση να μη συμμετάσχει στις εκλογές του Ιούλη το μόρφωμα των «Ελλήνων Ριζοσπαστών» ανακοίνωσε ο Σ. Τσιτουρίδης (υπουργός επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή), καλώντας τους ψηφοφόρους του στις 7/7 «να επιλέξουν αυτούς που θα μπορούσαν χωρίς δεσμεύσεις και ιδεοληψίες να επαναφέρουν τη χώρα μας στην κανονικότητα, μέσα σε μια Ευρώπη ασφάλειας και ευημερίας για όλους και σε έναν ανοιχτό κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς».

Στον ΛΑ.Ο.Σ., ο Γ. Καρατζαφέρης προανήγγειλε αποχώρησή του από την προεδρία, λέγοντας ότι «η νέα ηγεσία του κόμματος θα σχεδιάσει την στρατηγική ενόψει των εθνικών εκλογών». Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ο αρχηγός της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, έχει προσπαθήσει να ρίξει «γέφυρες επικοινωνίας» προς τον Γ. Καρατζαφέρη και τη «Νέα Δεξιά» του Φ. Κρανιδιώτη, για κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές. Ο τελευταίος μάλιστα με ανάρτησή του επιβεβαίωσε ότι του έγινε σχετική πρόταση, «την οποία αρνηθήκαμε».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε αναζήτηση πρόσθετων κάλπικων διλημμάτων

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου για την εξεύρεση ενός πειστικού «αφηγήματος» ενόψει των εθνικών εκλογών και της διαφαινόμενης αλλαγής σκυτάλης στην αστική διαχείριση. Παρά τις φλυαρίες περί «προγραμματικής αντιπαράθεσης», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να προσανατολίζονται σε μια τακτική που προσβλέπει στην άντληση ψήφων, με τη λογική της «χαμένης ψήφου» και με ένταση των εκβιαστικών διλημμάτων, όσο και των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ, αφού δεδομένη είναι η στρατηγική τους σύμπλευση. Επί του παρόντος, η ρητορική της Κουμουνδούρου περιορίζεται σε κατηγορίες προς τη ΝΔ ότι θα ακυρώσει τα «θετικά» μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ενδεικτικά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «Alpha», κατηγόρησε τη ΝΔ για «εμπάθεια» κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αφορμή επικριτικές δηλώσεις του Γ. Βρούτση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει το κόμμα του απ' αυτή και να συγκαλύψει ότι στην πραγματικότητα μοιράζονται το ίδιο σχέδιο του κεφαλαίου, σημείωσε πως «επειδή ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών ούτως ή άλλως είναι διαφορετικός, θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σχέδια», «ευχόμενος» η συζήτηση να γίνει «πάνω στα συγκεκριμένα προγράμματα. Για να γίνει κατανοητό ποια είναι τελικά η λογική, η φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που συμπυκνώνονται στη φράση (...) "η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικός νόμος"».

Το παραμύθι της «εξόδου» από τους «σκληρούς καταναγκασμούς των μνημονίων» και του μεγαλύτερου βαθμού «ελευθερίας», ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τσάκισε το λαό να... εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική, επανέλαβε ο Ν. Φίλης, ζητώντας «μια δεύτερη ευκαιρία», ώστε «να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί ουσιαστικά τα δικαιώματα της κοινωνίας». Την ίδια ώρα, δίνοντας και το μόνιμο αντιλαϊκό περίγραμμα που θέτουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντός του οποίου γίνονται και οι «προγραμματικές» τάχα κονταρομαχίες με τη ΝΔ, την κατηγορούσε πως το πακέτο των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο που προτείνει «είναι 5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,2 δισ. ευρώ», κατηγορώντας την ότι θα βρει τα υπόλοιπα από περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Εμπλοκές στο Αιγαίο

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου. Χτες, ανήμερα των εκδηλώσεων στην Κάρπαθο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Ηλιάκη (που ως σμηναγός έπεσε εν ώρα καθήκοντος, Μάη του 2006, σε εικονική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά), 6 τουρκικά μαχητικά, τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σε όλο τον άξονα από βορρά προς νότο στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Χ. Φλωράκη

Πολιτικό μνημόσυνο στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζωγλόπι Καρδίτσας οργανώνει την Κυριακή 2 Ιούνη στις 11 π.μ. η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Θα μιλήσουν η Χριστίνα Μπεκιάρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Μόσχα

Για τη Μόσχα αναχώρησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στη Διεθνή Συνάντηση με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Εκτιμήσεις και διδάγματα από τη δράση της», που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας 1 και 2 Ιούνη στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο διορισμός της ηγεσίας των δικαστηρίων αξιοποιείται για προεκλογικά παιχνίδια

Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση σχετικά με την ηγεσία της Δικαιοσύνης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ διαφωνεί σταθερά με τον διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Γι' αυτόν το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς. Την πρότασή μας αρνήθηκαν όλα τα άλλα κόμματα που τώρα αξιοποιούν το ζήτημα για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά προεκλογικά τους παιχνίδια».

ΝΔ
Εγγυάται στους νέους «ευκαιρίες» εκμετάλλευσης

Με το «συγχωροχάρτι» που τους έδωσε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανά χείρας και με στόχο να αποσπάσουν από το λαό «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου, συνέχισαν και χτες τις τοποθετήσεις τους τα στελέχη της ΝΔ. Ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, περιόδευσε στο Αιγάλεω λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε τον κάθε συμπολίτη μας ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του», «υποσχόμενος» «πολλές επενδύσεις» που τάχα «θα δημιουργήσουν πολλές νέες δουλειές», με τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που από κοινού νομοθέτησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και περισσότερες «ευκαιρίες», με «ειδικά προγράμματα κατάρτισης. Ωστε να περάσουν άνθρωποι από προγράμματα επανεκπαίδευσης και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά», παρουσιάζοντας τη μόνιμη «διαδρομή» των νέων από την ανεργία στην επανακατάρτιση και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, ανάλογα και με τις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου, ως λύση για τη μείωση της ανεργίας, σύμφυτη με το σύστημα που υπηρετεί και στηρίζει.

Νωρίτερα χτες το πρωί, συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Κ. Καραμανλή. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, για αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αλλά και για την πορεία του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές, όπως διαχέεται. Οι ίδιες πηγές, από πλευράς ΝΔ, αναφέρουν ότι το στίγμα της συζήτησης ήταν η «συστράτευση» όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ