ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέο μακελειό διαδηλωτών από τη χούντα

Πάνω από 13 οι νεκροί, πολλές δεκάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες έπειτα από επέμβαση του στρατού σε πολυήμερη καθιστική διαμαρτυρία αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Από τα οδοφράγματα στο Χαρτούμ
Από τα οδοφράγματα στο Χαρτούμ
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Στην εν ψυχρώ σφαγή αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που είχαν κατασκηνώσει από τις 6 Απρίλη έξω από το στρατηγείο του στρατού του Σουδάν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, διεκδικώντας δημοκρατία και δικαιώματα, προχώρησε χτες ο στρατός με απόφαση του επικεφαλής των πραξικοπηματιών του «μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου», Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, και με τις «ευλογίες» ή την ανοχή δυτικών ιμπεριαλιστών και χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ, υποτίθεται, η Αφρικανική Ενωση και η πρεσβεία των ΗΠΑ «καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών».

Από τις σφαίρες των στρατιωτών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι (ανάμεσά τους και ένα παιδί οκτώ ετών!) και τραυματίστηκαν πάνω από 115 άλλοι, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το μακελειό ξεκίνησε χτες λίγο μετά τις 5 π.μ., με εμπρησμούς σκηνών διαδηλωτών, χρήση αληθινών πυρών, γκλομπς και δακρυγόνων. Λίγες ώρες μετά, ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, αν και σε ορισμένα προάστια του Χαρτούμ εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχισαν τα μπλόκα σε δρόμους και γέφυρες, καταγγέλλοντας το στρατό για το νέο μακελειό σε βάρος του λαού.

Δυνάμεις του στρατού προχώρησαν σε διάλυση διαδηλώσεων ή καθιστικών διαμαρτυριών που πραγματοποιούνταν μέχρι χτες στη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, Ομντουρμάν, και στην ανατολική πόλη Κανταρίφ.

Η Οργάνωση του Χαρτούμ του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε χτεσινή ανακοίνωσή του κατήγγειλε το νέο μακελειό σε βάρος διαδηλωτών, επισημαίνοντας πως η χούντα των πραξικοπηματιών φέρει την ευθύνη του εγκλήματος και προβλέποντας ότι θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσει. Το Σουδανικό ΚΚ θυμίζει πως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις προσπάθειες των πραξικοπηματιών να διατηρήσουν το προηγούμενο καταπιεστικό καθεστώς σε νέα εκδοχή και συνεχίζει: «Τώρα που το πραγματικό πρόσωπο της χούντας αποκαλύφθηκε στις μάζες του λαού μας, το μόνο που έχουμε μπροστά μας είναι να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στα απομεινάρια του προηγούμενου καθεστώτος, βγαίνοντας άμεσα στους δρόμους με διαδηλώσεις και με την κήρυξη της πολιτικής ανυπακοής, φτάνοντας έως την πολιτική απεργία και την ανατροπή και διάλυση ολόκληρου του καθεστώτος».

Η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών στηλίτευσε τη σφαγή και κάλεσε τους Σουδανούς σε «απόλυτη πολιτική ανυπακοή για να ανατραπεί το προδοτικό και δολοφονικό Στρατιωτικό Συμβούλιο».

Η δε αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή» (ALC) έχει απευθύνει έκκληση για «ειρηνικές πορείες σε συνοικίες, πόλεις και χωριά» μέχρι την ανατροπή του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Οι κινητοποιήσεις στο Σουδάν ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη με αφορμή κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και ενάντια στο επί 30 χρόνια αυταρχικό καθεστώς του Ομάρ Μπασίρ, που στις αρχές Απρίλη ανατράπηκε. Ο Μπασίρ παραμένει έκτοτε φυλακισμένος και αντικαταστάθηκε από τους πραξικοπηματίες του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν, που έχουν τη στήριξη τμήματος της αστικής τάξης. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πολλές δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις «ασφαλείας», ενώ λίγες μέρες πριν το νέο μακελειό στο Χαρτούμ ο Μπουρχάν επισκέφθηκε την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, εξασφαλίζοντας - κατά τα φαινόμενα - την υποστήριξή τους για τη νέα κλιμάκωση της ένοπλης βίας και καταπίεσης του σουδανικού λαού.

18ο ΦΟΡΟΥΜ «ΣΑΝΓΚΡΙ - ΛΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται για κλιμάκωση της κόντρας

Ανοιχτές επισημάνσεις από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αναδείχθηκε στις τριήμερες εργασίες του 18ου Φόρουμ για την Ασφάλεια «Σάνγκρι - Λα», που έγινε στη Σιγκαπούρη από τις 31 Μάη έως τις 2 Ιούνη, επιβεβαιώνοντας συν τοις άλλοις ότι η περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού - Ινδικού Ωκεανού εξελίσσεται σε όλο και πιο σημαντικό πεδίο αναμέτρησης για τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση της Ασίας που έχει καταξιωθεί ως κορυφαίο διεθνές Φόρουμ για την Ασφάλεια.

Ενδεικτικές ήταν οι ομιλίες των υπουργών Αμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας Πάτρικ Σάναχαν (που ακόμα εμφανίζεται ως «υπηρεσιακός» επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου) και Γουέι Φενχέ.

Ο Σάναχαν, αφού ξεκαθάρισε ότι «ακριβώς η συγκεκριμένη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί βασικό γεωγραφικό μας επίκεντρο, πεδίο κατά προτεραιότητα για την υπεράσπιση της στρατηγικής μας», τόνισε: «Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη διαρκή αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού και τις αξίες που τη συντηρούν ασφαλή και ευήμερη, ελεύθερη και ανοιχτή», αναφερόμενος φυσικά σε καταστάσεις και ισορροπίες που έως τώρα ευνοούσαν (τουλάχιστον σε ένα βαθμό) τις προτεραιότητες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που τώρα δέχονται αυξανόμενη πίεση από τη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας σε όλα τα πεδία. Ενδεικτική της σημασίας που έχει η περιοχή για τα αμερικανικά μονοπώλια είναι πάντως ότι - όπως είπε ο Σάναχαν - «ο όγκος των ετήσιων διμερών εμπορικών συναλλαγών μας είναι 2,3 τρισ. δολάρια και οι άμεσες ξένες επενδύσεις των ΗΠΑ είναι 1,3 τρισ., πάνω από ό,τι για Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα συνδυασμένα...».

Ο Σάναχαν προσπέρασε με αόριστες αναφορές τις «διαφωνίες» των ΗΠΑ με όσα η Κίνα κάνει π.χ. στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου η κόντρα των δύο αποκαλύπτεται στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» και με επίκεντρο τον μεγάλο φυσικό πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής), αλλά πολύ ανοιχτά και συγκεκριμένα προσδιόρισε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να υψώσει τους τόνους. Μιλώντας συνολικότερα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, είπε κατά λέξη: «Συνεργαζόμαστε με την Κίνα εκεί όπου τα συμφέροντά μας μπορούν να ευθυγραμμίζονται, από το διάλογο ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις μας για την ανάπτυξη μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο (σύγκρουσης), μέχρι την αντιμετώπιση διεθνών απειλών όπως η πειρατεία και η ενίσχυση των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα. Και ανταγωνιζόμαστε με την Κίνα εκεί όπου πρέπει...». Πρόσθεσε ότι μέχρι η Κίνα να σταματήσει τη συμπεριφορά που «διαβρώνει την κυριαρχία άλλων εθνών... εμείς θα στεκόμαστε ενάντια σε μια μυωπική και στενή θεώρηση του μέλλοντος και θα στεκόμαστε υπέρ μιας ελεύθερης και ανοιχτής τάξης (πραγμάτων) που μέχρι τώρα τους ωφέλησε όλους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας». Για να καταλήξει τονίζοντας: «Οι ΗΠΑ δεν αποζητάμε τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή ενός πολέμου είναι η απόκτηση της ικανότητας να τον κερδίσεις...».

Αντίστοιχα ενδιαφέρουσα ήταν όμως και η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας της Κίνας - μέλους και του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας - στρατηγού Γουέι Φενχέ. Αφού υπογράμμισε ότι το Πεκίνο «κρατά σημειώσεις» από την παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις από την αμερικανική πλευρά», όσον αφορά ειδικά το θέμα της Ταϊβάν αλλά και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, και εξήγησε ότι η «αμυντική στρατηγική» της Κίνας υπακούει στην αρχή «δεν θα επιτεθούμε μέχρι να δεχτούμε επίθεση, αλλά θα αποκρούσουμε σίγουρα αυτήν την επίθεση». Επέμεινε ότι η γοργή ανάπτυξη της πολεμικής μηχανής της Κίνας αφορά την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων και «των νόμιμων αναγκών της για να προστατέψει την ασφάλειά της», αλλά και «να συμβάλει στην παγκόσμια δύναμη για την ειρήνη». Ενώ καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην «πρόσφατη εμπορική προστριβή» με τις ΗΠΑ, βεβαιώνοντας ότι δεν είναι παρά μία μόνο πλευρά της ευρύτερης αναμέτρησης των δύο κέντρων: «Αν οι ΗΠΑ θέλουν να διαπραγματευτούν, θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή. Αν επιθυμούν σύγκρουση, θα συγκρουστούμε μέχρι τέλους. Οπως λέει και η κοινή γνώμη αυτήν την περίοδο στην Κίνα: "Συνομιλία; Καλοδεχούμενη. Κόντρα; Είμαστε έτοιμοι. Παρενόχληση; Σε καμία περίπτωση"...».

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Καλλιεργούνται προσδοκίες για την επίσκεψη Σι

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει από 5 έως 7 Ιούνη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή και τη συμμετοχή του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ κατά την παραμονή του αναμένεται να υπογραφούν σειρά διακυβερνητικών και επιχειρηματικών σημαντικών συμφωνιών, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη Σι μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές για πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εν μέσω των επιθετικών πολιτικών της Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας και του Πεκίνου, δήλωσαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα. Ρώσοι αναλυτές σημείωναν χτες σε ρωσικά ΜΜΕ ότι οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία για αναβάθμιση, ενώ η «επιθετική πολιτική των ΗΠΑ» συμβάλλει στην προσπάθεια Κίνας - Ρωσίας για το συντονισμό τους σε εξωτερική πολιτική και οικονομία.

«Η Ρωσία είναι η πιο σημαντική γειτονική χώρα για τις πολιτικές της Κίνας», ανέφερε Κινέζος ειδικός για τις σινορωσικές σχέσεις. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι ηγέτες των χωρών μας θα σκιαγραφήσουν τα βήματα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, περιλαμβανομένων των τρόπων συνδυασμού πρωτοβουλιών, όπως είναι η κινεζική "Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος" και η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση».

Ερωτηθείς αν επηρεάζονται οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας από την αμερικανική πολιτική, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι «όλα είναι αλληλεξαρτώμενα σε αυτόν τον κόσμο. Καμία από τις χώρες δεν είναι ελεύθερη στις κινήσεις της, στις αποφάσεις της. Κάθε χώρα πρέπει να εξισορροπεί και να ζυγίζει τις οικονομικές δραστηριότητές της, διότι είμαστε όλοι αλληλεξαρτώμενοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ