ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
Απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις οι υποψήφιοι διδάκτορες για το έργο τους μέσα στα ΑΕΙ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όλων των υποψήφιων διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και να διασφαλιστούν οι συμβάσεις τους ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Στην Ερώτηση περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί με τις αντιμισθίες των υποψήφιων διδακτόρων, που είναι παρόμοια με αυτή που επικρατεί στα περισσότερα Ιδρύματα:

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως και τα περισσότερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό εργαστηρίων, υλικοτεχνικές υποδομές κ.ά. Αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης για την πλειοψηφία των υποψήφιων διδακτόρων, αναγκάζει τους υποψήφιους διδάκτορες να αναλαμβάνουν εργασίες εντελώς άσχετες με την έρευνα που πραγματοποιούν (όπως π.χ. πραγματοποίηση εργαστηριακών ή φροντιστηριακών ασκήσεων σε άλλα αντικείμενα, επιτηρήσεις στις εξετάσεις, τεχνική υποστήριξη, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη). Η αμοιβή (αντιμισθία) για τις παραπάνω εργασίες δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των αμοιβών για την παροχή τέτοιου έργου είναι τέτοιο (234,8 ευρώ μεικτά - 138,4 ευρώ καθαρά για τους πλήρεις μήνες μαθημάτων) που για υποψήφιους διδάκτορες που συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα και αμείβονται με "μπλοκάκι" καταντά πιο συμφέρον να μην αμείβονταν για την επιπρόσθετη εργασία που προσφέρουν καλύπτοντας ανάγκες του Ιδρύματος, αφού τα χρήματα που θα καλούνταν να καταβάλλουν στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν περισσότερα χρήματα από αυτά που θα πάρουν!

Υπάρχουν, δε, και πολλές περιπτώσεις υποψήφιων διδακτόρων που ενώ κάνουν τέτοιες εργασίες δεν αμείβονται καν, καθώς στους κανονισμούς των Τμημάτων τους δεν προβλέπεται υπογραφή σύμβασης με το Πανεπιστήμιο για τέτοιου είδους έργο.

Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή, μόνο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης υπάρχει πρόβλεψη για συμβάσεις. Ομως, ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, η εφαρμογή της σχετικής πρόβλεψης επαφίεται στην "καλή διάθεση" και την οικονομική δυνατότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα μόνο στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπογράφονται συμβάσεις. Ομως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι πληρωμές γίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Ενδεικτικά, η τελευταία πληρωμή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2019, αφορούσε τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2018!

Βαδίζοντας στα μέσα του 2019, οι αμοιβές για το τρέχον έτος είναι κυριολεκτικά στον αέρα, παρότι οι υπογραφείσες συμβάσεις έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του 2019. Η απάντηση της διοίκησης του ΔΠΘ στα σχετικά αιτήματα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης ήταν χαρακτηριστική, καθώς υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι χρωστούμενες αμοιβές και ότι αν δεν δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο το καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να αποπληρώσει δαπάνες του τρέχοντος προϋπολογισμού (μεταξύ των οποίων και οι αμοιβές των συμβάσεων των υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος ΗΜΜΥ).

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προκατόχων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υποχρηματοδοτώντας τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και διατηρώντας τους υποψήφιους διδάκτορες σε ομηρία. Η απόφαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης στις 21/2/2019 αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, τονίζοντας ότι ο θεσμός της αντιμισθίας των υποψήφιων διδακτόρων "είναι απαραίτητος και ζωτικής σημασίας" και ζητώντας από τη Σύγκλητο "τη συνέχιση και διεύρυνση του θεσμού σε όλη την Πολυτεχνική Σχολή"».

Αμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από το υπουργό Παιδείας μέτρα για:

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα στους υποψήφιους διδάκτορες που απασχολούνται ως βοηθοί διδασκαλίας.
  • Να διασφαλιστεί ότι οι πληρωμές των συνεπικουριών θα πραγματοποιούνται εφεξής κάθε μήνα και στην ώρα τους.
  • Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες σε όλα τα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ (όπως και σε άλλα Ιδρύματα), οι οποίοι εργάζονται παρέχοντας έργο (οποιασδήποτε μορφής) στο Πανεπιστήμιο χωρίς σύμβαση και χωρίς να πληρώνονται για αυτό.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αμοιβές για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες που παρέχουν έργο για το Πανεπιστήμιο, ώστε να αντιστοιχηθούν με το παρεχόμενο έργο (αναγνώριση των πραγματικών ωρών απασχόλησης, αναγνώριση της ειδίκευσης που απαιτείται κ.ά.) και να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
  • Να διασφαλιστεί η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το Πανεπιστήμιο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες.
  • Να διασφαλιστεί η απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση προς το Πανεπιστήμιο για την υλοποίηση των παραπάνω στο σύνολο των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, όπως και σε κάθε άλλο Ιδρυμα που ισχύει η ίδια κατάσταση.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Διεκδικήσεις για την υποδομή της βιβλιοθήκης

Με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για το ζήτημα του κλιματισμού της κεντρικής βιβλιοθήκης, του φωτισμού και το θέμα της υγιεινής.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Φυσικού, Βιολογικού μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

«Λόγω της εξεταστικής περιόδου, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών περνά τη μέρα του στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ή στις κατά τόπους βιβλιοθήκες των σχολών. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γίνεται εμφανής και στους χώρους των αναγνωστηρίων.

Είναι χαρακτηριστικά η έλλειψη κλιματισμού στην κεντρική βιβλιοθήκη, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι σπασμένες λάμπες που δυσκολεύουν τους φοιτητές να διαβάσουν, η έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής στο χώρο της τουαλέτας, όπως χαρτί, σαπούνι, ο ένας και μοναδικός ψύκτης που υπάρχει στην είσοδο, καθώς και οι 20 μόλις υπολογιστές με αργά λογισμικά, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες των φοιτητών. Ενώ, παράλληλα, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι περισσότερες βιβλιοθήκες των σχολών κλείνουν στις 3 μ.μ. ή 5 μ.μ.».

Οι φοιτητές με την κινητοποίησή τους κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση ότι θα ελεγχθεί ο λόγος της μη λειτουργίας του κλιματισμού, ώστε να λυθεί άμεσα και θα αποκατασταθούν ο φωτισμός, τα είδη υγιεινής και οι ψύκτες.


Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτών στα Δημόσια ΙΕΚ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και μήνες χιλιάδες εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ, ενώ καθυστερεί η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ερώτηση για το θέμα καταθέτει το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση αυτή επιτείνει το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν κάθε χρόνο.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «αυτήν την περίοδο - και ενώ το Α' εξάμηνο του 2019 οδεύει προς το τέλος - οι μη πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι ήδη από τον Οκτώβρη του 2018, όπως και ένα μέρος των εκπαιδευτικών με πιστοποίηση, ενώ παράλληλα δεν έχουν καν υπογράψει συμβάσεις για το τρέχον εξάμηνο. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Επί σειρά ετών οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ πληρώνονται και υπογράφουν συμβάσεις κατόπιν εορτής (αφού λήξει το αντίστοιχο εξάμηνο). Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αναγκαστική ανεργία τους θερινούς μήνες, με την πλειονότητα των συναδέλφων να μη δικαιούνται το αντίστοιχο επίδομα από τον ΟΑΕΔ λόγω της καθυστερημένης καταβολής ενσήμων.

Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαιωνίζεται η συνθήκη ομηρίας για χιλιάδες εργαζομένους στα Δημόσια ΙΕΚ, στα οποία ήδη υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων σε εξοπλισμό εργαστηρίων και σε υλικοτεχνικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ανάθεσης των συμβάσεων και των πληρωμών των εκπαιδευτών σε ομάδα έργου, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη λογική του "διαίρει και βασίλευε" χωρίζονται οι εκπαιδευτές σε πιστοποιημένους και μη, ωθώντας τους εκπαιδευτές σε ένα κυνήγι προσόντων και βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Είναι ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η επιμόρφωση των εκπαιδευτών, η οποία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού επιπέδου.

Κυβέρνηση και υπουργείο έχουν τεράστιες ευθύνες για τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία των ΔΙΕΚ και που εμμέσως πλην σαφώς δημιουργεί "πεδίο δόξης λαμπρόν" στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της ιδιωτικής Εκπαίδευσης». Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα α) στην καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους σε πιστοποιημένους και μη εκπαιδευτές, και β) στην υπογραφή των συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ