ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού με πολλές στοχεύσεις

ΤΟΚΙΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ιράν από αύριο έως την Παρασκευή. Χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας «αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν», όπως δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, που συμπλήρωσε ότι ο Αμπε είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που επισκέπτεται το Ιράν έπειτα από 41 χρόνια. Πρόσθεσε πως από το πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων θα ξεχωρίσουν εκείνες με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, και τον ανώτατο σιίτη ιερωμένο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ταξίδι του Ιάπωνα πρωθυπουργού καταγράφεται καθώς φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια αφότου οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις. Εχει επιπρόσθετη σημασία όχι μόνο για τη βελτίωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αλλά και για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ιαπωνίας, καθώς έως λίγο πριν από την επαναφορά των αμερικανικών σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, η Ιαπωνία ήταν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.

Πάντως, εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ, που ευελπιστούν να αξιοποιήσουν το ταξίδι Αμπε ως μια κίνηση «διαμεσολάβησης» προκειμένου να εκκινήσει ένα νέο παζάρι με την ιρανική ηγεσία. Μετά την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχουν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση και οι στρατιωτικές απειλές, ωστόσο η ιρανική ηγεσία δηλώνει ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία. Εκκλήσεις για τη διατήρηση της συμφωνίας κάνουν και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και προφανώς η Ρωσία.

Συνάντηση Ροχανί - Πούτιν την Παρασκευή

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης του Αμπε στο Ιράν, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, Μπισκέκ, για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων ΙΡΝΑ ανέφεραν πως ο Ιρανός ηγέτης θα συζητήσει εκτενώς με τον Βλ. Πούτιν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών, οικονομικών σχέσεων καθώς και τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Θα συζητήσουν επίσης και διεθνή ζητήματα με κεντρικό τις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως τον περασμένο Φλεβάρη οι ιρανικές αρχές ήραν τη διαπίστευση του Ολλανδού δημοσιογράφου Τόμας Ερντμπρινκ, που δούλευε στο Ιράν ως ανταποκριτής των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα του ανταποκριτή της με καθυστέρηση «έπειτα από σχόλια σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης». Πρόσθεσε επίσης τις διαβεβαιώσεις του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η διαπίστευση του δημοσιογράφου θα ανανεωθεί.

Νέα αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στην Ουάσιγκτον πάντως, χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε το Ιράν να αλλάξει τακτική και να αρχίσει να συμπεριφέρεται «σαν κανονική χώρα, διαφορετικά θα δει την οικονομία να καταρρέει». Κάλεσε μάλιστα... τη «διεθνή κοινότητα» να παραμένει ενωμένη στο θέμα του Ιράν και να θεωρήσει την ιρανική κυβέρνηση υπόλογη για «απειλές» περί διεύρυνσης του πυρηνικού της προγράμματος.

ΣΟΥΔΑΝ
«Αμερικανικό» ενδιαφέρον για την «επόμενη μέρα»

Η χούντα στο Σουδάν συνεχίζει την καταστολή και το παζάρι
Η χούντα στο Σουδάν συνεχίζει την καταστολή και το παζάρι
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στο Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή με αφορμή την εντεινόμενη αντιπαράθεση δυνάμεων της αντιπολίτευσης με το «Μεταβατικό Συμβούλιο Στρατιωτικών» του Σουδανού στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν στο Χαρτούμ θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Αφρική, Τάμπορ Νάγκι.

Ο Νάγκι ξεκινά αφρικανική περιοδεία από σήμερα έως τις 23 Ιούνη, προκειμένου να συναντήσει στελέχη της χούντας του στρατηγού Μπουρχάν και ηγέτες της αντιπολίτευσης που συγκροτούν τις λεγόμενες «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή», σε μία περίοδο κατά την οποία η αναθέρμανση της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης φαίνεται πως βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Με φόντο τη γενική απεργία που πραγματοποιούν με επιτυχία από την Κυριακή συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις στο Σουδάν, στρατιωτικοί και στελέχη της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση μετά από τη μεσολάβηση του Αμπίγ Αχμεντ, Αιθίοπα πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της «Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη» (IGAD, εμπορικό μπλοκ οκτώ χωρών της ανατολικής Αφρικής). Βασικός κορμός της πρότασης του Αιθίοπα πρωθυπουργού, που πήγε στο Σουδάν στο τέλος της περασμένης βδομάδας, είναι η συγκρότηση ενός μεικτού πολιτικο-στρατιωτικού Συμβουλίου Κυβέρνησης, που θα απαρτίζεται από οκτώ πολιτικούς και επτά στρατιωτικούς.

Σουδανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παραδώσουν τις επόμενες μέρες λίστα με τα ονόματα των οκτώ προσώπων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Κυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, πιθανώς για να «προλάβει» εξελίξεις που αφορούν την «επόμενη μέρα» στη χώρα μετά την ανατροπή του προηγούμενου Προέδρου της χώρας επί 30 χρόνια, Ομάρ Μπασίρ, στις αρχές του περασμένου Απρίλη... Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αφρικανική περιοδεία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών σε Σουδάν, Αιθιοπία, Μοζαμβίκη και Νότια Αφρική πραγματοποιείται μετά από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πάνω από 70 βουλευτές και γερουσιαστές του Κογκρέσου, που την «κατηγορούν» ότι δεν προωθεί, έναντι του ανταγωνισμού, τα «αμερικανικά συμφέροντα» στο Σουδάν. Μετά τις πιέσεις του Κογκρέσου, η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει τον πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν, Ντόναλντ Μπουθ, που διορίζεται τώρα «σύμβουλος» του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για την Αφρική, Τ. Νάγκι.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθειες για τη «σταθερότητα» του κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία ξεκαθάρισε χτες ότι πίσω από τις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το παζάρι με την ΕΕ είναι η υπεράσπιση των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή στρατηγική για τη μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη (των μεγαλοεπενδυτών). «Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη», εξήγησε μιλώντας σε συνάντηση με επιχειρηματίες, «πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο της οικονομικής σταθερότητας και άρα να σχεδιάσουμε την πορεία για τον έλεγχο και τον περιορισμό του δημόσιου χρέους, στην οποία η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη παρά την οικονομική επιβράδυνση... Σε αυτήν την πορεία, πρέπει να είμαστε σαφείς με τους πολίτες, τις αγορές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Οι δηλώσεις Τρία έγιναν μετά από νέα σύσκεψη που είχαν προχτές, μέχρι τα μεσάνυχτα, οι δύο αντιπρόεδροι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάγιο (επικεφαλής της «Λέγκας» και του «Κινήματος 5 Αστέρων») με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όπου - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τουλάχιστον - συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποτροπή της επιβολής πειθαρχικών μέτρων από την Κομισιόν.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «όλα είναι καλά, ήταν μία καλή συνάντηση. Κοινός στόχος μας είναι να αποφύγουμε την πειθαρχική διαδικασία, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση καθώς και τις φορολογικές μειώσεις», αφού η «Λέγκα» προτάσσει αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές που θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στο ιταλικό μεγάλο κεφάλαιο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν θα υπάρξει καμία διόρθωση του προϋπολογισμού ή φορολογικές αυξήσεις».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του «Κινήματος» Ντι Μάγιο ισχυρίστηκε ότι «το κλίμα ήταν θετικό μεταξύ αυτών που θέλουν να εργαστούν στο έπακρο για το καλό της Ιταλίας».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει πνεύμα «καλής συνεργασίας» στην κυβέρνηση, σημαντικές διαφωνίες παραμένουν. Πηγή προσκείμενη στον Ντι Μάγιο φαινόταν να δηλώνει ανώνυμα ότι ο Κόντε (που εμφανίζεται να επιμένει στη στενότερη συνεργασία με την Κομισιόν) «ήδη είναι το φερέφωνο των Βρυξελλών», ενώ ο ίδιος ο Ντι Μάγιο σχολίασε πως «είμαστε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία και αποφασίζουν το Κοινοβούλιο και τα κόμματα της πλειοψηφίας». Αλλά και ο Σαλβίνι ειρωνεύτηκε τις προειδοποιήσεις Κόντε για τις επιπτώσεις από παράβαση των κανόνων της ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι καλό να τις μαθαίνουμε (σ.σ. τις προειδοποιήσεις Κόντε) από τις εφημερίδες».

Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χτες: «Ξεκαθαρίσαμε πως η Ιταλία κινείται προς επισφαλή κατεύθυνση, γι' αυτό πρέπει να λάβουμε τις ανάλογες αποφάσεις, όμως πιστεύω ότι η Ιταλία διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί τα επόμενα χρόνια στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Ενταση στη Βαλτική μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Με εκατέρωθεν πιέσεις και καταγγελίες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για την ανατολική Ουκρανία, ενώ ανεβαίνει η στρατιωτική ένταση στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ εξωτερικής πολιτικής «Primakov Readings», άφησε υπονοούμενα για τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τους ηγέτες και τους ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας λέγοντας πως η Μόσχα δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το περιεχόμενό τους. Ακόμη ο Λαβρόφ κάλεσε την Ευρώπη να στείλει μηνύματα στο Κίεβο σχετικά με την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Αντίστοιχα κάλεσε τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Ιούλη, να σκιαγραφήσει την πολιτική της σε όλα τα διεθνή ζητήματα.

Στο μεταξύ, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος («Su-27») αναπτύχθηκε τη Δευτέρα για να αναχαιτίσει αεροσκάφη αναγνώρισης των ΗΠΑ και της Σουηδίας που πλησίαζαν τα σύνορα της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα, όπου το ΝΑΤΟ διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις. Οι ΝΑΤΟικές ναυτικές ασκήσεις (Baltops - 2019) διεξάγονται από 9 έως 21 Ιούνη στο νότιο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας με τη συμμετοχή περίπου 40 πλοίων και υποβρυχίων και 40 αεροσκαφών από 18 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ