ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Απ’ τη μια απειλές, απ’ την άλλη «εναλλακτικές»

Τουρκία και Κατεχόμενα συντηρούν την ένταση, αναζωπυρώνοντας το σκληρό παζάρι γύρω από «εναλλακτικές» για το Κυπριακό και όλη την περιφέρεια

Τουρκία και ψευδοκράτος εξακολουθούν τις προκλήσεις, την ώρα που δύο γεωτρύπανα έχουν ενταχθεί σε γεωτρήσεις που σχεδιάζονται εντός και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κλιμακώνεται η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Την ίδια στιγμή, κάθε νέα απειλή συνοδεύεται από εκκλήσεις, για να εξεταστούν «εναλλακτικές» και να προχωρήσουν οι ενεργειακές μπίζνες που «ψήνονται» προς «όφελος όλων», με φόντο και τις συστηματικές πιέσεις που ασκούν σε αυτήν την κατεύθυνση ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ.

Σε αυτήν τη βάση, προχτές ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σημείωσε «την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε σίγουρα και τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζοντας όμως και την ετοιμότητα για πιθανό συμβιβασμό: «Εάν σε αυτό το θέμα (σ.σ. του φυσικού αερίου) δούμε την πιο μικρή άκρη του νήματος (ένα μικρό έστω φως), στο θέμα της αλληλοβοήθειας, του συνεταιρισμού και της από κοινού παραγωγής δουλειάς, στο θέμα του διαμοιρασμού, εάν δούμε μια κατανόηση, είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε αυτό το χέρι...».

Συμπλήρωσε με έμφαση ότι γίνονται προσπάθειες να μείνουν «εκτός ενεργειακών ισορροπιών» στην Ανατολική Μεσόγειο το ψευδοκράτος και η Τουρκία και τόνισε με νόημα ότι «σε αυτήν την περιοχή και στην ιστορία της υπήρχαν και Τουρκοκύπριοι και Τουρκία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Οσο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις - συνέχισε - απευθύναμε την εξής πρόταση, «να συνεργαστούμε για να έχουμε ένα συνεταιρικό αποτέλεσμα, να κάνουμε μια κοινή επιτροπή να τα συζητήσουμε αυτά. Δυστυχώς δεν συναίνεσαν ούτε και στο να γίνει αυτή η επιτροπή (σ.σ. για την από κοινού "αξιοποίηση των υδρογονανθράκων" που επανειλημμένα πρότεινε το ψευδοκράτος), ούτε στο να σχεδιάσουμε από κοινού το πώς θα γίνει και συνέχισαν τις μονομερείς τους ενέργειες». Εμφανίζοντας Τουρκία και ψευδοκράτος ως θύματα, είπε ακόμα: «Τους είχαμε πει ότι αν κάνουν έρευνα θα κάναμε κι εμείς, και κάναμε, κάνουμε...».

Μάλιστα, σχετικά με τους χάρτες που όπως αποκαλύφθηκε ΗΠΑ - Τουρκία συζητούν από το 2015, εξετάζοντας αγωγούς που θα μεταφέρουν το αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο Ακιντζί εξέφρασε απογοήτευση, επειδή αυτά τα σχέδια δεν αξιοποιούνται στην παρούσα φάση (τουλάχιστον ανοιχτά): «Εκείνος ο χάρτης είναι του 2015, αλλά τώρα είμαστε στο 2019 και δεν γίνονται αυτά που αφορά ο χάρτης, αλλά άλλα (σχέδια), τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα...».

Συνέχεια στους υψηλούς τόνους έδωσε όμως και η Αγκυρα, από όπου ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «καθαρή πρόκληση» τα εντάλματα που η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να δρομολόγησε για τη σύλληψη προσωπικού των γεωτρύπανων «Φατίχ» και «Γιαβούζ». Αλλά και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα δοθεί ποτέ πεσκέσι σε κανέναν».

Διαρκή «τελεσίγραφα» από ΗΠΑ και δυσαρέσκεια Ακάρ

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που του έστειλε πρόσφατα ο Αμερικανός ομόλογός του Πάτρικ Σάναχαν, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν αρμόζει στο «συμμαχικό πνεύμα».

Από τη μεριά τους, πάντως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν «τελεσίγραφα» στην Τουρκία, αν και δεν σταματούν να τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της συνεργασίας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Αμερικανών βουλευτών μετά την υπερψήφιση της τελευταίας απόφασης του Κογκρέσου που εκφράζει «ανησυχία για τη συμμαχία» των δύο χωρών. Ο μεν πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Ελιοτ Ενγκελ, ισχυρίστηκε ότι «είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία (σ.σ. για τους "S-400"), είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά "F-35". Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα...». Ενώ ο βουλευτής Μάικλ Μακ Κολ υπενθύμισε ότι «προς το παρόν το ψήφισμα εκφράζει πλήρη στήριξη στην προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος "Patriot" στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκτήσει το "S-400". Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ... Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ».


ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο αντιθέσεις και παζάρια

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Β. Μακεδονίας Στ. Πεντάροφσκι (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Β. Μακεδονίας Στ. Πεντάροφσκι (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ δείχνουν να εντείνουν τις δυσκολίες για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οξύνοντας τις ενδοαστικές συγκρούσεις στο εσωτερικό των συγκεκριμένων χωρών.

Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών στις 30 Ιούνη στην Αλβανία, τονίζοντας ότι αν δεν διεξαχθούν μπορεί «να ματαιώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας». Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι η Αλβανία μπορεί να κάνει το «επόμενο βήμα» ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θυμίζοντας ότι η Κομισιόν έχει υποβάλει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που προβάλλουν ορισμένες χώρες (π.χ. Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία), ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι υπάρχει «σκεπτικισμός» από κάποια μέλη της ΕΕ, καταλήγοντας πως «η δουλειά δεν μπορεί να σταματήσει τον Ιούνιο», αφού ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ «η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»...

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες χτες το πρωί, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στηρίγματα στην πολύμηνη αντιπαράθεσή του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εσχάτως με τον Πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα, που επιδιώκει την ακύρωση των εκλογών. Ο Ράμα διαβεβαίωσε πως οι τοπικές εκλογές «θα διεξαχθούν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα» και υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να τις εμποδίσει».

Ο Πεντάροφσκι στις Βρυξέλλες

Στήριξη στην ΕΕ αναζήτησε χτες για τους δικούς του λόγους και ο νέος Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι. Η συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο τελευταίος αφενός δεν έκρυψε την προτίμησή του για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αφετέρου παραδέχτηκε τις κόντρες στους κόλπους της ΕΕ γι' αυτό το ζήτημα. «Προσωπικά θεωρώ πως μπορεί να ληφθεί μόνο μία απόφαση: Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, στο πνεύμα συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία», είπε ο Τουσκ.

Υποστήριξη αναζητεί σήμερα στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που έχει προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει αν θα στηρίξει ή όχι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια. Ο Ζάεφ έχει παραδεχτεί ότι το μέλλον της κυβέρνησής του θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Γερμανίας. Εχει, έτσι, προειδοποιήσει ότι θα αποφασίσει μετά από αυτήν τη συνάντηση αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ή αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Τι είπε ο Κλίντον στην Πρίστινα

Στην Πρίστινα, το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έγινε δεκτός με τιμές «απελευθερωτή» και συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την 20ετή επέτειο από τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επιθέσεων του 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Υποστήριξε ότι το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να πραγματώσει «το στόχο της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», διαβεβαιώνοντας για τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη διαδικασία. «Αν και υπάρχει ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, φαίνεται πως το Κοσσυφοπέδιο είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι οι Αμερικανοί», τόνισε σε ομιλία που εκφώνησε χτες σε πλήθος 3.000 ατόμων στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεϊ της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου. Στην Πρίστινα βρέθηκε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ, που είχε παίξει κομβικό ρόλο στο ναυάγιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, με αποτέλεσμα το Μάρτη του 1999 να ξεκινήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας επί Προεδρίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι εμφανίστηκε τάχα «συμφιλιωτικός» προς τη Σερβία, λέγοντας πως ο λαός του προτεκτοράτου ενδιαφέρεται για συμφιλίωση. Κάλεσε ωστόσο τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο εντός των σημερινών συνόρων. Εθεσε επίσης ως προϋπόθεση να υπογραφεί πριν από νέο γύρο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι μία συμφωνία - πλαίσιο που θα καταγράφει όλα τα θέματα διαλόγου. Χαρακτήρισε «μη απαραίτητη» τη διαπραγμάτευση για τα σύνορα με τη Σερβία, λέγοντας πως οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει πριν από μερικά χρόνια στις Βρυξέλλες «Συμφωνία Ολοκλήρωσης της Διαχείρισης των Συνόρων». Προειδοποίησε ότι η προγραμματισμένη για την 1η Ιούλη γαλλογερμανική Σύνοδος Κορυφής για το Κοσσυφοπέδιο στο Παρίσι μπορεί να καταλήξει σε ναυάγιο, «όχι με ευθύνη του Κοσόβου».

Στο Βελιγράδι πάντως παρέμεινε και χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρασίας, Μάθιου Πάλμερ. Συναντήθηκε αυτήν τη φορά με στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους με τον Βουκ Γέρεμιτς, πρώην υπουργό Εξωτερικών, πρώην πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και νυν αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος. Ο Πάλμερ είδε επίσης τον εκατομμυριούχο Ντράγκαν Ντζίλας του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης και τον Ζόραν Λούτοβατς, αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος. Και οι δύο συμμετέχουν εδώ και μήνες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σχεδόν κάθε Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ