ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ούτε σκέψη για μείωση όσων δικαιούνται δωρεάν σίτιση»

Τουλάχιστον προκλητικές χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών δηλώσεις του υπουργού Παιδείας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σχετικά με το δικαίωμα σίτισης των σπουδαστών. «Ούτε σκέψη για μείωση των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση - Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές», δηλώνει το ΜΑΣ το οποίο σημειώνει τα εξής:

«Είναι τουλάχιστο προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου που με θράσος απευθύνεται στους φοιτητές, ισχυριζόμενος ότι "η σίτιση του οποιουδήποτε δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πληρώσουν", ανακοινώνοντας ουσιαστικά νέες περικοπές στο δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση!

Δεν μας κάνουν εντύπωση οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Είναι φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα, μετατρέποντας την εκπαίδευση σε πανάκριβο εμπόρευμα, με τη συνεχή αύξηση των κριτηρίων για τους φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, με τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την ίδρυση ακόμα και προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, αναγκάζοντας τους φοιτητές να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το κόστος σπουδών!

Επιβεβαιώνεται ότι όσο προχωράμε προς τις εκλογές, ο μόνος αγώνας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι διαγκωνισμοί του με τη ΝΔ για το ποιος θα ικανοποιήσει καλύτερα τις ορέξεις κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σαρώνοντας τα δικαιώματα των φοιτητών από τη μία και δίνοντας δωράκια εκατομμυρίων στους ομίλους από την άλλη.

Καλούμε τους φοιτητές να μη δείξουν καμία αναμονή! Να οργανώσουν τώρα τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ - επιχειρηματικούς ομίλους. Να βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης, να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!», καταλήγει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Νεολαιίστικα εκλογικά περίπτερα σε διάφορες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν καθημερινά τα απογεύματα δυο νεολαιίστικα εκλογικά στέκια της ΚΝΕ, στη Νέα Παραλία (μετά το Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου) και στην πλατεία Ευόσμου.

  • Το πρόγραμμα για το περίπτερο στη Νέα Παραλία περιλαμβάνει:

Αύριο Παρασκευή, μετά τις 9 μ.μ., κοκτέιλ πάρτι.

Δευτέρα 24/6, στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών με τους: Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, Παναγιώτη Γεωργάκα, πρώην επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ «Αργώ». Θα ακολουθήσει live με τους Urban Pulse.

  • Το πρόγραμμα για το περίπτερο στην πλατεία Ευόσμου περιλαμβάνει:

Σήμερα Πέμπτη, από τις 7 μ.μ., παιχνίδια rouk zouk, «Πες βρες» και κρυμμένου θησαυρού.

Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 7 μ.μ., παιχνίδια Total Anti-War edition.

Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».

Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 7 μ.μ., τουρνουά πινγκ πονγκ και τριπόντων, quizdom ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στην Ξάνθη
  • Αντίστοιχα, στην Ξάνθη εκλογικό στέκι νεολαίας λειτουργεί η ΚΝΕ καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα γίνουν και τα εξής:

-- Αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα στον 21ο αιώνα;».

-- Παρασκευή 21/6, στις 9 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό: Για τη σοσιαλιστική επανάσταση».

-- Σάββατο 22/6, στις 9.30 μ.μ., προβολή ταινίας.

-- Τετάρτη 26/6, στις 9 μ.μ., λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στο Αγρίνιο

Ακόμα η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ έχει ανοίξει Πολιτιστικό Στέκι Νεολαίας στο Αγρίνιο (απέναντι από το Πάρκο, δίπλα από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου), όπου προγραμματίζονται τα εξής:

Τρίτη 18/6: Συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα».

Τετάρτη 26/6: Συζήτηση για τα ναρκωτικά και συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

Παρασκευή 28/6: Εκδήλωση - συζήτηση για νέους εργαζόμενους. Θα ακολουθήσει γλέντι.

Πέμπτη 4/7: Προβολή ταινίας.

Στα Γιάννενα

Εκλογικό στέκι νεολαίας της ΚΝΕ θα λειτουργήσει από σήμερα και στα Γιάννενα, στον προαύλιο χώρο της εστίας του Πανεπιστημίου, δίπλα από τα γηπεδάκια του τένις. Το στέκι θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 7.30 μ.μ.

Εκδρομή στο Μουσείο Αμπελακίων

Μονοήμερη εκδρομή «στην Ιστορία και στις ομορφιές του τόπου μας» οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ το Σάββατο 15 Ιούνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας. Θα ακολουθήσει δροσιστική βουτιά, με στιγμές ξεκούρασης αλλά και αθλητικές δραστηριότητες στην παραλία του Στόμιου της Λάρισας.

Στον παραδοσιακό οικισμό των Αμπελακίων, από το 2008 λειτουργεί το Μουσείο το οποίο φιλοξενεί μνήμες, ιστορίες και διδάγματα της θρυλικής δεκαετίας 1940 - 1949 και των δύο ένοπλων αναμετρήσεων: Του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, μέσα από τη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), και της κορυφαίας ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα, της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η ύπαρξη του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια δεν έγινε γνωστή ούτε μετά την Απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. Οι 5-6 άνθρωποι που γνώριζαν το μυστικό, το κράτησαν καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους και κρυμμένο στη μνήμη τους. Θα μαθευόταν πολύ αργότερα, το 1985, όταν έφτασε στα γραφεία της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ φωτοτυπημένο υλικό.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και συμμετοχές στο τηλέφωνο 694.8482.728 ή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη Θεσσαλία.

Κινδυνεύουν να αποκλειστούν αναπληρωτές λόγω του παραβόλου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα στις 2 το μεσημέρι από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών

Αμεσο κίνδυνο να αποκλειστούν από τον ενιαίο πίνακα αντιμετωπίζουν πολλοί αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω του τρόπου καταβολής του ηλεκτρονικού παραβόλου.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου για το θέμα, «αυτές τις μέρες πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον νέο πίνακα! Ενώ κατέθεσαν κανονικά και εμπρόθεσμα όλα τα δικαιολογητικά τους και εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο έως τις 24 Μάη, όπως προβλεπόταν από τη συγκεκριμένη προκήρυξη, δεν πλήρωσαν το παράβολο αυτό έως την ημερομηνία αυτή, γιατί, όταν το εξέδιδαν, το σύστημα τους ενημέρωνε ότι έχουν περιθώριο πληρωμής του έως και 1,5 μήνα! Η παραπλανητική αυτή ενημέρωση του συστήματος δεν πρέπει να οδηγήσει τους συναδέλφους μας αυτούς ακόμα και στην ανεργία. Επειδή ο πίνακας είναι ενιαίος, που σημαίνει ότι τυχόν αποκλεισμός τους απ' αυτόν τους αποκλείει τόσο από τη διεκδίκηση μονιμοποίησης όσο και από τη δυνατότητα να δουλέψουν ακόμα και ως αναπληρωτές, τους οδηγεί δηλαδή σε σίγουρη ανεργία για τρία χρόνια», σημειώνει η ΑΣΕ, τονίζοντας ότι «είναι πραγματικά τραγικό μία διχογνωμία του συστήματος να οδηγήσει συναδέλφους στην ανεργία».

Μετά από κάλεσμα της ΑΣΕ, μία σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών προχωρούν σήμερα Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας να παρέμβει ώστε να μην αποκλειστεί λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος κανένας εκπαιδευτικός που κατέθεσε κανονικά τα δικαιολογητικά του. Παράλληλα, ζητούν σε κάθε περίπτωση να δοθεί σε όλους χρονικό περιθώριο να προβούν στην πληρωμή του, αν δεν ισχύει το προβλεπόμενο περιθώριο που αναφέρει το σύστημα.

Αθλητικά τουρνουά της ΚΝΕ

Για τρίτη χρονιά φέτος η ΚΝΕ, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, διοργανώνει το μεγάλο μπασκετικό event του καλοκαιριού στη Θεσπρωτία. Το 3ο τουρνουά μπάσκετ 3on3 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20, 21 και 22 Ιούνη στο ανοιχτό γήπεδο του παλιού δημοτικού σχολείου της Παραμυθιάς. Μια διοργάνωση αλλά και πολιτική εκδήλωση που έχει αγκαλιαστεί πλατιά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών αλλά και μελών γραμματειών, διαιτητών κ.ά.

Το σύνθημα του φετινού τουρνουά είναι «κάνουμε τάπα στον ρατσισμό». Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν στο χώρο περίπτερα της ΚΝΕ, ενώ το Σάββατο θα γίνει ομιλία από την ΚΝΕ και το ΚΕΘΕΑ.

Οι κατηγορίες στις οποίες θα χωριστούν οι αθλητές είναι: Προ Μίνι (γεννημένοι 2009, 2010, 2011, 2012). Μίνι (γεννημένοι 2006, 2007, 2008). Παιδικό (γεννημένοι 2004, 2005). Εφηβοι και άνδρες (γεννημένοι το 2003 και πριν).

Στην Κεντρική Μακεδονία

Επίσης, οι δραστηριότητες των Μαθητικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, συνεχίζονται με αθλητικά τουρνουά με συνθήματα όπως «Κλότσα την μπάλα και όχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!» και «Πέτα την μπάλα στο καλάθι! Οχι στη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Συγκεκριμένα:

Στη Βέροια, τουρνουά ποδοσφαίρου την Τετάρτη 19/6, μετά τις 6 μ.μ. στο γήπεδο Προμηθέα.

Στη Θεσσαλονίκη:

  • Στην Τούμπα, τουρνουά ποδοσφαίρου το Σάββατο 22/6, μετά τις 6 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Τριανδρίας.
  • Στη Νέα Παραλία, το Σάββατο 22/6, τουρνουά μπάσκετ ΚΝΕ - ΚΕΘΕΑ μετά τις 6 μ.μ., και την Κυριακή 23/6 στα γηπεδάκια μπάσκετ στη Νέα Παραλία, στο ύψος Μεγάλου Αλεξάνδρου και Πέτρου Συνδίκα.
  • Σε Συκιές - Νεάπολη, τουρνουά ποδοσφαίρου την Τετάρτη 26/6, μετά τις 6 μ.μ. στα Γήπεδα Στρεμπενιώτη.
  • Στην Πολίχνη, τουρνουά μπιτς βόλεϊ και ποδοσφαίρου την Τετάρτη 26/6, μετά τις 6 μ.μ. στο ΔΑΚ Πολίχνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ