ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα εγρήγορσης απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση στη λαϊκή κατοικία

Κάλεσμα εγρήγορσης στο λαό και τα σωματεία απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση στη λαϊκή κατοικία απευθύνει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καταγγέλλοντας βροχή κατασχετηρίων και τρομοκρατικές μεθόδους ενάντια σε χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Αναφέρει μάλιστα ως πιο πρόσφατο κρούσμα τον επιχειρούμενο πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συνταξιούχου στον Βύρωνα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Εντείνεται η επίθεση στη λαϊκή κατοικία», το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Βροχή πέφτουν τις τελευταίες μέρες τα κατασχετήρια για λαϊκές κατοικίες. Οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε τρομοκρατικές μεθόδους ενάντια σε οφειλέτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ρυθμίσεις που είναι δυσβάστακτες. Την ίδια ώρα, ζητάνε να παραδώσουν τα σπίτια τους στις τράπεζες και να παραμείνουν μέσα ως ενοικιαστές.

Η πρώτη κατοικία έχει μπει για τα καλά στο μάτι των ομίλων, καθώς τους έχει ανοίξει η όρεξη από τις ρυθμίσεις και τροπολογίες της κυβέρνησης που δίνουν την κατοικία του λαού βορά στην κερδοφορία των τραπεζιτών.

Τελευταίο κρούσμα προσπάθειας αρπαγής πρώτης κατοικίας έχουμε στην περιοχή του Βύρωνα, όπου συνταξιούχος χάνει το μοναδικό της σπίτι. Ο πλειστηριασμός ήταν να γίνει την Τετάρτη 19/6. Μετά από νομικές ενέργειες, τελικά της δόθηκε αναβολή για 31/8.

Καλούμε το λαό σε εγρήγορση για να μην επιτρέψουμε να πεταχτούν στο δρόμο οικογένειες. Για όλα αυτά ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προώθησε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αρπαγής των κατοικιών από τους τραπεζίτες, υπερασπιζόμενη έτσι την κερδοφορία των τραπεζών, αγνοώντας την ανάγκη του λαού για στέγη, πέρασε έτσι από το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" στο... "Περάστε κόσμε". Είναι η κυβέρνηση που έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την αγωνιστική παρεμπόδιση εκτέλεσης πλειστηριασμών.

Η επίθεση θα συνεχιστεί και πριν αλλά και μετά τις εκλογές. Απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να δώσει η οργάνωση και η αλληλεγγύη.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καλούμε όποιον βρίσκεται εκτεθειμένος στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των τραπεζών, να απευθύνεται στα σωματεία και στο ΠΑΜΕ».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Στους «κινδύνους, εγχώριους και εξωτερικούς» που παραμένουν στέκεται η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην «έκθεση επισκόπησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος», θέτοντας στις άμεσες προτεραιότητες και το ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Οπως λένε, «η επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας απαιτούν την ενεργό συνδρομή και του πιστωτικού συστήματος, το οποίο με το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων αδυνατεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση των «βιώσιμων» επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Δεκέμβρη 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών διαμορφώθηκαν σε 81,8 δισ. ευρώ (45,4% επί του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων) έναντι 94,4 δισ. το Δεκέμβρη του 2017 (ποσοστό 47,2%). Επισημαίνεται ότι 11,9 δισ. ευρώ (το 14,5% των «κόκκινων» δανείων) έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

ΕΚΤ: Ετοιμότητα για νέο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει προς νέο κύκλο «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, με φόντο βέβαια την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και στόχο την αναβάθμισή της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

«Αν δεν υπάρξει βελτίωση, με αποτέλεσμα να απειλείται η διατηρήσιμη επάνοδος του πληθωρισμού στο στόχο μας, θα απαιτηθεί πρόσθετη στήριξη», τόνισε ο Μ. Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, κατά την ετήσια σύνοδό της στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των βασικών επιτοκίων του ευρώ, που προσδιορίζει η ΕΚΤ, λέγοντας ότι «θα το κάνουμε ξανά για να απαντάμε σε κάθε πρόκληση στη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον». Η ΕΚΤ, πρόσθεσε, θα αξιοποιήσει τις επόμενες βδομάδες για να μελετήσει τις επιλογές της.

Η προαναγγελία της νομισματικής πολιτικής προκάλεσε την άμεση αντίδραση των χρηματαγορών, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, καθώς και σε νέα μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σε δήλωσή του έσπευσε να υπογραμμίσει: «Ο Μ. Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι μπορεί να έρθουν περισσότερα μέτρα οικονομικής τόνωσης, κάτι που αμέσως έριξε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας αδίκως ευκολότερο γι' αυτούς να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ. Το κάνουν αυτό χωρίς αντίδραση εδώ και χρόνια, μαζί με την Κίνα και άλλους».

ΚΙΝΑΛ
Διαλαλεί τη χρησιμότητά του στο κεφάλαιο

Το ρόλο του ΚΙΝΑΛ ως συγκολλητικής ουσίας στη διαμόρφωση πλειοψηφιών προκειμένου να δρομολογηθούν και τα επόμενα προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων περιέγραψε χτες το βράδυ η Φ. Γεννηματά, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Χαρακτήρισε το κόμμα της «αντίβαρο απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό», «απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ» και «σε έναν ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσει για την «πολιτική σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για «να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση», ενώ θα παράσχει στήριξη στα λεγόμενα εθνικά θέματα, εντός φυσικά ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Στα εσωκομματικά της, απέφυγε να πει με τι ποσοστό στις εθνικές εκλογές θα είναι ικανοποιημένη, παρακάμπτοντας δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ όπως ο Ν. Ανδρουλάκης, που θέλει διψήφιο ποσοστό. Επίσης υπερασπίστηκε την απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι έκτοτε «επιστρέφουν» ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα της, καθώς δόθηκε μια εικόνα «ανανέωσης».

Παράλληλα, στο ΚΙΝΑΛ πασχίζουν να πείσουν ότι δεν αποτελούν «χαμένη ψήφο», με τον Κ. Σκανδαλίδη π.χ. σε άρθρο του να χαρακτηρίζει «μόνη χρήσιμη ψήφο» αυτή στο κόμμα τους, για «εγγύηση πολιτικής σταθερότητας», «προοδευτική και δομική αντιπολίτευση» και «εθνική συνεννόηση».

Εκδηλώσεις και περιοδείες στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ
Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, και η Ελένη Μπακιρλή, στέλεχος του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος».

-- Στις 11 π.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα περιοδεύσει στο ΣΥΦΑ και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κάτω Τούμπα (Πάρκο στον Αγιο Φανούριο).

-- Στις 10 π.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην «Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος» στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Μετρό, στις 12 μ., στον ΟΑΣΘ του Φοίνικα, και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας στους Αμπελόκηπους.

-- Στις 10 π.μ. ο Μιχάλης Μιχαήλ, στέλεχος του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό.

-- Στις Σέρρες, στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο με θέμα «Οι σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) και η πρόταση του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Γιάννης Χουβαρδάς, υποψήφιος βουλευτής.

-- Η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου στις 11.30 π.μ. στο εστιατόριο «Beluga» θα παρουσιάσει τους υποψήφιους βουλευτές.

Στη Δυτική Μακεδονία

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 π.μ., ο Πέτρος Ταταρίδης, υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης, θα περιοδεύσει στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ και στις 7 μ.μ. στα χωριά Προάστιο και Ασβεστόπετρα Εορδαίας.

-- Στη 1 μ.μ., η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια βουλευτής Κοζάνης, θα περιοδεύσει στις υπηρεσίες της διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε προεκλογική σύσκεψη που οργανώνει η ΤΕ Κοζάνης, στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στις 7 μ.μ., ο Γιώργος Κουδούνας και η Χάρις Λαμπαδά, υποψήφιοι βουλευτές Κοζάνης, θα μιλήσουν σε σύσκεψη γυναικών στο καφέ «Splendror» στην Πτολεμαΐδα.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αργους Ορεστικού οργανώνει σύσκεψη στο γραφείο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με ομιλήτρια την Αννέτα Γραμμένου, υποψήφια βουλευτή Καστοριάς.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., ο Γιώργος Κουδούνας και ο Πέτρος Ταταρίδης θα περιοδεύσουν στις τοπικές κοινότητες του δήμου Εορδαίας Δροσερό, Ολυμπιάδα, Γαλάτεια.

-- Στις 7.30 μ.μ., η Γεωργία Ζέγα, υποψήφια βουλευτής, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη που οργανώνει η ΚΟΒ Γουνεργατών στα γραφεία του Κόμματος στην Καστοριά.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7 π.μ., στη Μάντρα δήμου Ηρακλείου, στη ΒΙΠΕ, θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος βουλευτής.

-- Στις 9 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου, στη ΒΙΠΕ, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γωνιανάκης, υποψήφιος βουλευτής.

-- Στις 10 π.μ., στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο θα περιοδεύσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης και Μαρία Αναστασάκη.

-- Στην Καβάλα, στις υπηρεσίες του δήμου θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γιαγκίδης, υποψήφιος βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Σάμο, στο Βαθύ (ξενοδοχείο «Σάμος») θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις βουλευτικές εκλογές.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ., σε τυπογραφεία στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γωνιανάκης.

-- Στις 10 π.μ., σε υπηρεσίες του δήμου Μινώα - Πεδιάδος στο Αρκαλοχώρι θα περιοδεύσει ο Νίκος Πατεράκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στη ΔΕΥΑ Μαλλίων και στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης.

-- Στις 10 π.μ., στη Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης θα περιοδεύσει η Μαρία Αναστασάκη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Ηράκλειο θα περιοδεύσει η Γιάννα Ποθητού, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στα ΚΔΑΠ του δήμου Ηρακλείου θα περιοδεύσει η Μαρία Κοκοσάλη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στα χωριά Πετροκεφάλι, Πόμπια, Πηγαϊδάκια του δήμου Φαιστού θα περιοδεύσει ο Μανώλης Συντυχάκης.

Περιοδεία του Γ. Μαρίνου στη Χαλκίδα

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέπτεται από σήμερα τους εξής χώρους δουλειάς στην περιοχή της Χαλκίδας:

Σήμερα, Τετάρτη: Εργοστάσιο ΑΙΓΙΣ στο Βασιλικό, κατάστημα ΙΚΑ Χαλκίδας, γραφεία ΟΑΕΔ (Νεοφύτου).

Αύριο, Πέμπτη: Εργοτάξιο δήμου Χαλκίδας, Αστυνομικό Μέγαρο Χαλκίδας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Την Παρασκευή 21 Ιούνη: Εργοτάξιο ΔΕΥΑΧ, εργοστάσιο «Παλίρροια», εγκαταστάσεις ΛΑΡΚΟ στα Πολιτικά.

Εκδήλωση στον Βόλο για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ - Η διαχρονική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή του Βόλου σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων, πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων» οργανώνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη στις 9 μ.μ., στην παραλία Βόλου (Αχίλλειον). Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ