ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

MotionTeam

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (20 Ιούνη) εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει:

«Οι 85.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 16.000 στα νησιά του Αιγαίου, τα ναυάγια και οι νεκροί στις θάλασσες, οι άθλιες συνθήκες στα "hot spots" και τα κέντρα φιλοξενίας, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο δρόμο, στο έλεος των ΜΚΟ ή και σε αστυνομικά τμήματα, συνθέτουν το προσφυγικό δράμα στη χώρα μας. Για το δράμα αυτό υπαίτιοι είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπατώντας το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη και την ευημερία.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης, ο βρώμικος ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει όλους τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με τη συμφωνία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, αποτελούν, μεταξύ άλλων, και το "λίπασμα" για την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των προσφύγων, την αύξηση και των αφίξεων στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες. Συγχρόνως, απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα να ενταχθούν στις γραμμές του εργατικού, αντιιμπεριαλιστικού και λαϊκού κινήματος. Να συμβάλουν στο να γίνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που πάει κόντρα στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, δηλαδή αυτούς που ευθύνονται για τους πολέμους και την εκμετάλλευση, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Που παλεύει για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα και θρησκεία. Που στέκεται απέναντι στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, που εκτρέφει δολοφονικά, ναζιστικά κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, καθώς και άλλα ακροδεξιά, ρατσιστικά μορφώματα.

Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενοι, τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα του Πρόσφυγα, να παλέψουμε ακόμη πιο αποφασιστικά:

-- Ενάντια στις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

-- Να κλείσουν τώρα τα "hot spots" του αίσχους στα νησιά για την άμεση μετακίνηση των εγκλωβισμένων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και την απρόσκοπτη μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.

-- Για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

-- Για σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.

-- Για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με απλές και δωρεάν υπηρεσίες.

-- Για ισότιμα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Για να μπει οριστικά στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας η ναζιστική Χρυσή Αυγή και κάθε ρατσιστικό, φασιστικό μόρφωμα.

-- Για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
70,8 εκατομμύρια οι βίαια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο

Εκθεση για την αύξηση των ξεριζωμένων

Τα 70,8 εκατομμύρια έφτασαν το 2018 οι βίαια εκτοπισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων. Ο αριθμός αυτός, που μάλλον είναι συντηρητικός, αναλύεται από τους ερευνητές ως εξής: 25,9 εκατ. πρόσφυγες (εκ των οποίων 20,4 εκατ. υπό την εποπτεία της Υπατης Αρμοστείας, 5,5 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες), 41,3 εκατ. εκτοπισμένοι εσωτερικά στις χώρες τους και 3,5 εκατ. αιτούντες άσυλο.

Αν και η έκθεση είναι περισσότερο μια καταγραφή τεχνοκρατικού χαρακτήρα και δεν υπεισέρχεται στις αιτίες αυτής της βαρβαρότητας, του ξεριζωμού εκατομμυρίων από τις εστίες τους, και μόνο ο όγκος των προσφύγων από συγκεκριμένες χώρες επιβεβαιώνει τη μόνη αλήθεια. Οτι αιτία της προσφυγιάς και του ξεριζωμού είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η φτώχεια και η ανέχεια. Ετσι, το 67% των 25,9 εκατομμυρίων προσφύγων κατάγονται από τη Συρία (6,7 εκατ.), το Αφγανιστάν (2,7 εκατ.), το Νότιο Σουδάν (2,3 εκατ.), τη Μιανμάρ (1,1 εκατ.) και τη Σομαλία (0,9 εκατ.). Πρόκειται δηλαδή για χώρες που ως επί το πλείστον ήταν το πεδίο ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στο σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Χωρίς αντιμετώπιση των αιτιών το πρόβλημα θα οξύνεται

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, αρκέστηκε να δηλώσει: «Αυτό που βλέπουμε σε αυτά τα στοιχεία είναι η περαιτέρω επιβεβαίωση μιας περισσότερο μακροπρόθεσμης τάσης αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις». Ωστόσο όσο δεν εξαλείφονται οι αιτίες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αντίθετα θα οξύνεται.

Με βάση κάποια στοιχεία της έκθεσης, το 2018 σημειώθηκε νέος εκτοπισμός 13,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ κάθε μέρα υπολογίζεται ότι εκτοπίζονται 37.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων τη χρονιά που εξετάζεται για την παροχή ασύλου, μετά τις ΗΠΑ.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στη Βενεζουέλα σημειώνοντας ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των χωρών που τους υποδέχτηκαν, ενώ μέχρι σήμερα μόνο μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Η κατάσταση αποδίδεται στην «ανθρωπιστική κρίση», η οποία όμως είναι αποτέλεσμα και της ξένης παρέμβασης, του αποκλεισμού και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ - ΝΤ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Καταδικάζουν την αγωγή κατά δασκάλας στη Σάμο

Να αποσυρθεί τώρα η αγωγή εναντίον δασκάλας που υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ζητούν το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου και το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Σημειώνεται πως την αγωγή κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ανω Βαθέος, ζητώντας και αποζημίωση 50.000 ευρώ από την εκπαιδευτικό.

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ τονίζει πως η δασκάλα είχε στοχοποιηθεί επειδή υπερασπίστηκε έμπρακτα το δικαίωμα που έχει κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας, να μορφωθεί και να πάει σχολείο. «Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε απερίφραστα το γεγονός. Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι ούτε η συγκεκριμένη συναδέλφισσα είναι μόνη, ούτε όποιος άλλος συνάδελφος βρεθεί σε παρόμοια θέση: Παρ' όλο που η αγωγή, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωσης 50.000 ευρώ, στρέφεται εναντίον της συναδέλφισσας, την αντιμετωπίζουμε σαν να στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους του νησιού», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση, στην οποία το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σημειώνει επίσης: «Τα σχολεία πρέπει να θωρακιστούν από αντιλήψεις και πράξεις που παραβιάζουν τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Πρέπει, επίσης, όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι οι εργαζόμενοι, οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων μας να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να σέρνουν σε δικαστήρια όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά, όποιον δηλαδή έχει διαφορετική άποψη απ' τη δική τους.

Η ΕΓ του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την απάνθρωπη πολιτική που ασκούσαν και ασκούν και σήμερα για το Μεταναστευτικό. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους δασκάλους καθώς και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους είτε με νομικούς είτε με άλλους τρόπους», αναφέρεται.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου δηλώνει πως η συγκεκριμένη αδιανόητη ενέργεια «στόχο έχει να τρομοκρατήσει όχι μόνο την συγκεκριμένη συναδέλφισσα, αλλά κάθε αγωνιστή και όλο το μαζικό κίνημα που βρίσκεται στο πλευρό της και αγωνίζεται για να μπορέσουν όλα τα παιδιά - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων - να πάνε στο σχολείο και να μορφωθούν.

Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα ξεχωρίζει», αναφέρεται στην ανακοίνωση με την οποία το ΕΚ Σάμου εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην εκπαιδευτικό και καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλους τους μαζικούς φορείς της Σάμου, όλο τον λαό των νησιών να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή και να απαιτήσουν με κάθε τρόπο τη διακοπή της.

Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες των χρυσαυγιτών

Ξεκινούν σήμερα, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, οι απολογίες των χρυσαυγιτών. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη κάλεσε τους 18 κατηγορούμενους χρυσαυγίτες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα να παρουσιαστούν στο Εφετείο για να απολογηθούν. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι απολογίες των κατηγορουμένων δεν θα ακολουθήσουν αλφαβητική σειρά, αλλά ανά υπόθεση. Ετσι, σήμερα στο εδώλιο θα καθίσουν οι Ι. Αγγος, Αν. - Μ. Αναδιώτης, Γ. Δήμου, Ι. Καζαντζόγλου, Ελ. Καλαρίτης, Ι. - Β. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Αν. Μιχάλαρος, Γ. Πατέλης, Γ. Ρουπακιάς, Στ. Σαντοριναίος, Γ. Σκάλκος, Γ. Σταμπέλος, Γ. - Χρ. Τσακανίκας, Λ. Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Αρ. Χρυσαφίτης.

Οι απολογίες θα ξεκινήσουν μετά το τέλος των σχολιασμών των συνηγόρων υπεράσπισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Αν και τα δηλωθέντα ονόματα ήταν 265, τελικά - κάτω και από τα συντριπτικά στοιχεία της διαδικασίας - εξετάστηκαν μόνο 69 μάρτυρες, καθώς υπήρξαν μαζικές παραιτήσεις. Μάρτυρες υπεράσπισης προσήλθαν μόνο για 32 από τους 68 κατηγορούμενους. Οι υπόλοιποι 36 κατηγορούμενοι δεν εξέτασαν κανέναν μάρτυρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ