ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Φαντάροι του 588 ΤΕ από την Κάλυμνο μας γράφουν:

«Η κατάσταση εδώ στο στρατόπεδο της Καλύμνου δεν είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα στρατόπεδα. Οι φαντάροι είναι υπεράριθμοι σε σχέση με τις υποδομές, με αποτέλεσμα να κοιμάται ο ένας πάνω στον άλλο, να μην υπάρχουν φοριαμοί ούτε για τους μισούς, οι τουαλέτες να μην επαρκούν. Ελλείψεις, ακόμα και στοιχειώδεις, αποτελούν εμπόδιο στην αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Για παράδειγμα, λειτουργούν 2 ντουζιέρες σε όλο το στρατόπεδο. Συχνά δεν υπάρχουν καθαριστικά, ο ψύκτης νερού που υπάρχει για 3 θαλάμους δεν γεμίζει ποτέ. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, σε κίνδυνο μπαίνει η υγεία των φαντάρων, καθώς στον ένα θάλαμο υπάρχει στο πάτωμα λιμνάζον νερό άγνωστης προέλευσης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η χρηματοδότηση από το κράτος για τους φαντάρους είναι μηδαμινή, αφήνοντας τους νέους που κάνουν τη θητεία τους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες, την ώρα που δίνεται πακτωλός χρημάτων με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τωρινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ενώ για τα δικαιώματά μας "δεν υπάρχουν χρήματα", για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων προσφέρονται απλόχερα με διάφορες μορφές.

Οι φαντάροι πρέπει να μη φοβούνται, ακόμα και μέσα στο στρατόπεδο να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως πρέπει να κάνουν και έξω απ' αυτό, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές κ.τ.λ. Να μη μειώνουν τις απαιτήσεις τους. Χρειάζεται να σηκώσουν κεφάλι απέναντι, συνολικά, στη ζωή και στο μέλλον που τους επιφυλάσσει η αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί και μετά από τις εκλογές.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι η νεολαία να ψηφίσει τη δύναμη που αντιστέκεται, διεκδικεί μέσα και έξω από τα στρατόπεδα τα δικαιώματα φαντάρων και εργαζομένων, που βάζει εμπόδια στην πολιτική που ξεζουμίζει την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Να ενισχύσει τη δύναμη που πολεμάει τον φασισμό και τα εθνικιστικά παραληρήματα και μπορεί να τους δώσει αποφασιστική απάντηση αφήνοντας τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής!

Να ψηφίσει πραγματικά προοδευτικά, να στηρίξει το ΚΚΕ!».

***

Φαντάροι που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ μας γράφουν:

Διαμαρτυρία για την αναφώνηση εθνικιστικών - αλυτρωτικών συνθημάτων

«Σάββατο βράδυ, στα "μουλωχτά" έγινε προσπάθεια να ακουστούν αλυτρωτικά συνθήματα από μερίδα των στρατιωτών, όπως το "η Κύπρος είναι ελληνική και η Μακεδονία, ο Πόντος είναι ελληνικός και η Μικρά Ασία" και άλλα παρόμοια. Εμείς έγκαιρα αντιδράσαμε και προσπαθήσαμε να τα σταματήσουμε, να εξηγήσουμε στους συναδέλφους μας τον χαρακτήρα και την επικινδυνότητα τέτοιων συνθημάτων, καθώς στρώνουν το έδαφος να πάρουν αέρα ακροδεξιά στοιχεία, βάζοντάς μας να πιστεύουμε ότι αντίπαλοί μας είναι οι γείτονες λαοί. Αυτοί που θέλουν να φωνάζουν αυτά τα συνθήματα δεν λένε λέξη για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για το πώς αυτοί οι οργανισμοί επανειλημμένα κινούν το μίσος μεταξύ των λαών για να κάνουν τις μπίζνες τους. Σε Κύπρο και Ελλάδα η εδαφική κυριαρχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν λογαριάζεται από τους ΝΑΤΟικούς και το Αιγαίο θεωρείται ενιαίος επιχειρησιακός χώρος, ανοίγοντας το δρόμο για αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους λαούς της Κύπρου και της Τουρκίας. Αυτές οι τακτικές δεν έμειναν αναπάντητες από πολλούς φαντάρους. Βγήκαμε στην ταγματική αναφορά και στις αναφορές λόχων και αποκαλύψαμε το γεγονός και το ποιοι κερδίζουν από τέτοιες τακτικές. Αυτό θα κάνουμε κάθε φορά και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε φασιστοειδή της ΧΑ να χύνουν το δηλητήριό τους μέσα στα στρατόπεδα».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι φαντάροι που αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν στις αναφορές τους, ένας εξ αυτών τιμωρήθηκε για... «πολιτικό λόγο»: «Υστερα από το περιστατικό με τα συνθήματα, στρατιώτης βγήκε στην αναφορά του λόχου παραπονούμενος. Συγκεκριμένα κατήγγειλε αυτά τα συνθήματα ως αλυτρωτικά και εθνικιστικά, που όμοιά τους λέγονται μόνο από φασίστες. Επιπλέον, τόνισε ότι τέτοια συνθήματα δεν τονώνουν το ηθικό κανενός και η αναφώνηση τέτοιων συνθημάτων ρίχνει νερό στο μύλο όσων θέλουν να βάλουν τους λαούς να σκοτωθούν για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου που κονταροχτυπιούνται στην περιοχή. Η απάντηση της διοίκησης ήταν να δώσει ποινή 5 μέρες φυλάκιση, με αιτιολογικό ότι ο πολιτικός λόγος απαγορεύεται στο στράτευμα. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη να ποινικοποιείται όποιος βγαίνει παραπονούμενος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την καταγγελία συνθημάτων με φασιστικό - αλυτρωτικό χαρακτήρα. Επιπλέον, δίνει άλλοθι σε αυτούς που παρακινούν στην αναφώνηση αυτών των συνθημάτων αφήνοντάς τους στο απυρόβλητο, εξισώνοντάς τους με όσους βγαίνουν παραπονούμενοι. Η ποινή λίγες ώρες αργότερα ανακλήθηκε λόγω της κατακραυγής από τους στρατιώτες. Οι στρατιώτες δεν φοβόμαστε να βγούμε στην αναφορά για κάθε ζήτημα που μας απασχολεί».

Οι φαντάροι δεν ψάρωσαν και καταδίκασαν δυναμικά και πάλι μέσα απ' τις αναφορές το γεγονός της ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας. Οπως λένε:

«Οι ενέργειες αυτές δεν έμειναν αναπάντητες, αφού πάλι οι στρατιώτες στις αναφορές καταδικάσαμε αυτήν την εξέλιξη κάνοντας κατανοητό ότι δεν θα ανεχθούμε να ποινικοποιείται η γνώμη μας για τέτοια ζητήματα που είναι σαφέστατα ενάντια στα συμφέροντά μας και αποτελούν επικίνδυνο μονοπάτι για τη ζωή των στρατευμένων».

***
Κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου και κάλυψη των εξόδων

«Στις 7 Ιουλίου κάθε Ελληνας πολίτης θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές. Το εκλογικό δικαίωμα όμως για τους οπλίτες θητείας της ΕΛΔΥΚ δεν είναι δεδομένο ή μάλλον οι συνθήκες το κάνουν σχεδόν αδύνατο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι στρατιώτες μετά από αιτήματά τους στην αναφορά από τη διοίκηση της μονάδας, μόλις ένα μικρό ποσοστό κάθε μονάδας θα τα καταφέρει να ψηφίσει. Εφόσον ξεπεραστεί αυτό το κώλυμα, όλο το κόστος μετακίνησης θα επιβαρύνει τους ίδιους τους στρατιώτες, παιδιά από εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Στρατιώτες ανά τις μονάδες της Κύπρου έχουμε ήδη αιτηθεί να διευκολυνθούμε οικονομικά για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, είτε με κάλυψη του κόστους μετακίνησης είτε με άλλα μέσα, π.χ. έκτακτο δρομολόγιο στρατιωτικού αεροπλάνου. Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ απαιτούμε την εύρεση λύσης ώστε όλοι να μπορέσουμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε στρατιώτες δεύτερης κατηγορίας, αιτούμαστε φύλλο επιβιβάσεως, όπως και όλοι οι άλλοι συνάδελφοί μας εντός συνόρων. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση και χρειάζεται να πάρει άμεσα μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης, που θα μας ανακουφίσουν από τα έξοδα και θα μας επιτρέψουν να ασκήσουμε το εκλογικό δικαίωμα.

Απέναντι σε όλους αυτούς που βάζουν τα δικαιώματά μας στη ζυγαριά του κόστους, μια απάντηση πρέπει να πάρουν: Στις 7 Ιούλη ισχυρό ΚΚΕ».

***
Ερωτηματολόγιο... πολιτικών πεποιθήσεων!

Παρόλο που εδώ και δεκαετίες λένε ότι έχουν καταργηθεί οι φάκελοι και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, φαίνεται ότι στον Ελληνικό Στρατό - και σε αυτό το θέμα - εφαρμόζουν την τακτική την... παλιά. Οι στρατιώτες της Β' ΕΣΣΟ/2019 που κατατάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΛΔΥΚ, παρατήρησαν με έκπληξη το φύλλο της συνέντευξης που έπρεπε να συμπληρώσουν κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων του Λόχου. Το συγκεκριμένο φύλλο, ανάμεσα σε άλλα στοιχεία που έπρεπε να συμπληρώσουν, ρωτούσε αν οι φαντάροι είναι οργανωμένοι σε σωματεία, συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις!

Φαντάροι απαιτούν από την κυβέρνηση να απομακρύνει τώρα την απαράδεκτη ερώτηση. Κανένας φαντάρος να μην απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα.

Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα, η συνδικαλιστική του δράση ως πολίτη, δεν αφορούν το στρατό.

Οσο προοδευτισμό και να πουλήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ πρόλαβαν να τους μάθουν να γράφουν και τυπικά με το δεξί...

***

Σε επιστολή του, ναύτης που υπηρετεί στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας γράφει:

«Διαμαρτύρομαι για την επίσκεψη της Αμερικανίδας ναυάρχου και διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας όπου υπηρετώ τη θητεία μου. Η επίσκεψή της σχετίζεται άμεσα με την κλιμακούμενη ένταση στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, που είναι αποτέλεσμα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των ανταγωνισμών τους με άλλες δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά στην περιοχή μας. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, που κινδυνεύει να κληθεί να θυσιάσει τα παιδιά του για την εξυπηρέτηση αυτών των σχεδιασμών».

***

Σε επιστολή του, σμηνίτης που υπηρετεί στην 111η Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο Μαγνησίας, σημειώνει:

«Οι επικίνδυνες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορους τους φαντάρους της χώρας μας. Πόσο μάλλον εμάς τους φαντάρους της Μαγνησίας, που βλέπουμε την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της περιοχής μας. Η παραλαβή των "Kiowa Warrior" (στρατιωτικών ελικοπτέρων) είναι η συνέχεια της εγκατάστασης των ΝΑΤΟικών σε στρατόπεδο του Βόλου. Η φιέστα παραλαβής των ελικοπτέρων στον Βόλο, αλλά και όλες οι ενέργειες που δένουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ, μόνο ανησυχία μας προκαλούν. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί και τη ΝΔ έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη, πρέπει να αποτελεί κριτήριο ψήφου για τη νεολαία και τους νέους στρατευμένους. Ενίσχυση του ΚΚΕ για πραγματική δύναμη για το λαό την επόμενη μέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ