ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΝΔΡΑ
Τα αποσπασματικά έργα συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη Μάνδρα, ένα χρόνο μετά από τη δεύτερη μεγάλη πλημμύρα που είχε πλήξει την περιοχή

Το ρέμα Λούτσα από τις περσινές πλημμύρες στην περιοχή των εργατικών πολυκατοικιών
Το ρέμα Λούτσα από τις περσινές πλημμύρες στην περιοχή των εργατικών πολυκατοικιών
Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα. Περιοχές της Δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί από πλημμύρες, με αποκορύφωμα τον Νοέμβρη του 2017, που κόστισαν τις ζωές 25 ανθρώπων, ενώ τραυματίστηκαν 13. Οι συνέπειες σε υλικές ζημιές, ιδιαίτερα στη Μάνδρα, ήταν τεράστιες. Σε μια περιοχή που είναι περιβαλλοντική βόμβα, η καταστροφή αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα ενός εγκλήματος διαρκείας που συντελείται - ακόμα και σήμερα - για δεκαετίες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, στην πλειοψηφία τους φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Επρόκειτο για έγκλημα με βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, και που οδήγησε να χάνονται ζωές και περιουσίες μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Αντί να απολογηθεί γι' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση (το 2017 ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) έφτασε στο σημείο να αποδίδει την καταστροφή πότε στην κλιματική αλλαγή, πότε στον δασάρχη και τη γραφειοκρατία, ακόμη και στους ίδιους τους κατοίκους, όπως έκανε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», ρίχνοντας ξεδιάντροπα την ευθύνη στα θύματα, που - δήθεν - αυθαιρέτησαν και μπάζωσαν τα ρέματα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούσαν, ενώ την επόμενη χρονιά, τον Ιούνη του 2018, η Μάνδρα γέμισε πάλι νερά, φερτά υλικά και λάσπες. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 26ης Ιούνη αλλά και το μεσημέρι της επόμενης μέρας με δυο νεροποντές πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και καταστήματα. Η Πυροσβεστική σε περιοχές της Μάνδρας αλλά και της Μαγούλας δέχτηκε 160 κλήσεις. Συγκροτήθηκαν 48 συνεργεία με 110 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και έγιναν 97 αντλήσεις υδάτων και 20 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Οι επεμβάσεις ήταν περισσότερες, αφού κάτοικοι δεν επικοινωνούσαν με το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά καλούσαν τους πυροσβέστες που περνούσαν μπροστά από το σπίτι ή το κατάστημά τους. Επιπλέον, είχε διακοπεί για αρκετή ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 29,5ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο, στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 33ο χιλιόμετρο έως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών από κόμβο Μάνδρας. Εκτροπή των οχημάτων πραγματοποιούνταν στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου Ε8 προς Νέα Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Οι μνήμες του Νοέμβρη και του Ιούνη

Λίγο πιο κάτω από την πρώτη είσοδο της Μάνδρας το παλιό αντιπλημμυρικό έργο, μετά το νέο, που συνεχίζει προς τη Μαγούλα. Θα δέχεται τα νερά των ρεμάτων Αγ. Αικατερίνης και Σούρες. Ακόμα φαίνονται τα φερτά υλικά από την πλημμύρα του 2017 πάνω από το έργο, αλλά και πάνω στο τοιχίο
Λίγο πιο κάτω από την πρώτη είσοδο της Μάνδρας το παλιό αντιπλημμυρικό έργο, μετά το νέο, που συνεχίζει προς τη Μαγούλα. Θα δέχεται τα νερά των ρεμάτων Αγ. Αικατερίνης και Σούρες. Ακόμα φαίνονται τα φερτά υλικά από την πλημμύρα του 2017 πάνω από το έργο, αλλά και πάνω στο τοιχίο
Η περιοχή των εργατικών πολυκατοικιών της Μάνδρας, που αποτελεί μαζί με τη Βλύχα Μάνδρας και το Τρύπιο Λιθάρι οικισμό με 3.200 κατοίκους, πέρσι τον Ιούνη είχε πλημμυρίσει σε πολλά τμήματά της. Είναι περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη από τις πλημμύρες, αφού το ρέμα Σούρες περνά από αυτόν τον οικισμό μετά τη Μαγούλα. Στο ύψος της Μαγούλας τμήμα του διευθετείται προς τον Σαρανταπόταμο.

«Τον Νοέμβρη του 2017 δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα στις εργατικές πολυκατοικίες», μας λέει η Γλυκερία Σδούκου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας «η Νέα Ελβετία». «Τότε τα νερά έρχονταν από την ΠΕΟ Αθήνας - Θήβας, σταμάτησαν στην αερογέφυρα Μάνδρας στο Τρύπιο Λιθάρι, βγήκαν στη συνοικία Παπακώστα και στην Εθνική Οδό που πλημμύρισε. Μετά τα νερά μπήκαν από το νεκροταφείο και έρχονταν από την οδό Αλκιβιάδου, από την Εθνική, από την οδό Αγάθου και βγήκαν από τη ΔΕΗ. Πλημμύρισαν, βέβαια, οι γύρω περιοχές».

«Το ρέμα Σούρες που περνά έξω από τις εργατικές κατοικίες, αν δεν το ξεφράζαμε εμείς, θα είχε πλημμυρίσει η εργατική», θα πουν ο ταμίας του συλλόγου Μιχάλης Κουρούτης και το μέλος του ΔΣ Βαγγέλης Σακάρης. «Είχε φτάσει στα όριά του. "Κατέβαιναν" δεξαμενές, ντεπόζιτα από βενζίνες, βαρέλια, μπουκάλες υγραερίων. Ολη η περιοχή μύριζε πετρέλαιο».

Σοβαρή ζημιά

Το ρέμα Σούρες στην οδό Ζαφείρη Καλαθά στη Μαγούλα, γεμάτο σκουπίδια και φερτά υλικά. Η κατάστασή του δείχνει τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση πλημμύρας παρά το νέο έργο. Τμήμα από το ρέμα Σούρες περνά από τις εργατικές πολυκατοικίες, ενώ ένα άλλο καταλήγει στον Σαρανταπόταμο
Το ρέμα Σούρες στην οδό Ζαφείρη Καλαθά στη Μαγούλα, γεμάτο σκουπίδια και φερτά υλικά. Η κατάστασή του δείχνει τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση πλημμύρας παρά το νέο έργο. Τμήμα από το ρέμα Σούρες περνά από τις εργατικές πολυκατοικίες, ενώ ένα άλλο καταλήγει στον Σαρανταπόταμο
«Εμείς πάθαμε σοβαρή ζημιά το 2018. "Ξύπνησε" το ρέμα της Λούτσας που δεν είναι διευθετημένο και ξεκινά από το Μελετάνι, "πιάνει" τον οικισμό Μακρυά Αμμος, περνά την Εθνική και την Αττική Οδό, κατεβαίνει στη Βλύχα - εκεί χάνεται η πορεία του - και "ξεσπά" στα σπίτια της περιοχής και στο τρίτο συγκρότημα», προσθέτει η Γλυκερία Σδούκου. «Τότε πλημμύρισαν σπίτια, οι σχολές του ΟΑΕΔ, τα νερά πέρασαν από τα ΕΛΠΕ, την ΠΥΡΚΑΛ, βγήκαν στην ΠΕΟ Αθήνας - Κορίνθου, στη Βλύχα Ελευσίνας και από το συγκρότημα 2 των εργατικών. Εδώ γκρεμίστηκαν τοιχία από τις Σούρες. Ερχονταν νερά από διάφορα σημεία. Είχε πλημμυρίσει και το στάδιο». Αξίζει να σημειωθεί πως τότε, όπως και το 2017, αλλά και συχνά όποτε βρέχει, πλημμυρίζει η Αττική Οδός στο ύψος της εισόδου της Μάνδρας.

Ο σύλλογος έχει υποβάλει αίτηση τον περσινό Ιούλη στην Περιφέρεια Αττικής για τη διευθέτηση του ρέματος Λούτσας και πήρε αόριστη απάντηση. Στην περσινή πλημμύρα τα ΕΛΠΕ είχαν βάλει συνεργεία για να καθαρίσουν τα φερτά υλικά, αφού το ρέμα περνά και από εκεί. Τότε, μέλη του συλλόγου είχαν επικοινωνήσει με τον δήμο Μάνδρας να φέρει μηχανήματα για να καθαρίσουν το δρόμο, αλλά απαντήθηκε «ότι προτεραιότητα είχε η Μάνδρα και τα πλημμυρισμένα σπίτια, λες και εμείς δεν είχαμε πλημμυρίσει. Ζητήσαμε και από τα ΕΛΠΕ βοήθεια με τα μηχανήματα που έχουν, αλλά και από εκεί δεν έγινε τίποτα», λέει η Γ. Σδούκου.

Κατόπιν εορτής χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό...

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, ξεκίνησε πέρσι τον Αύγουστο το αντιπλημμυρικό έργο της εκτροπής του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Ομως, όπως μας επισημαίνει ο Μπάμπης Θεοδώρου, δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας - Ειδυλλίας εκλεγμένος με τη «Λαική Συσπείρωση», «το έργο που γίνεται στο σημείο που ενώνονται τα ρέματα της Αγ. Αικατερίνης με τις Σούρες έχει προχωρήσει αρκετά. Ομως, δεν έχουν γίνει λεκάνες ηρεμίας στα βουνά, ενώ χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγούλα και στις εργατικές πολυκατοικίες της Μάνδρας.

Αυτές οι περιοχές είτε είχαν κινδυνεύσει με πλημμύρα τον Νοέμβρη του 2017, όπως οι εργατικές, ή είχαν πλημμυρίσει όπως η Μαγούλα. Τον Ιούνη του 2018 είχαν πλημμυρίσει εκτός από τη Μάνδρα η Μαγούλα, οι εργατικές και τμήματα της Α. Ελευσίνας. Ετσι, το έργο αυτό είναι αποσπασματικό και δεν έχει ληφθεί υπόψη η αντιπλημμυρική προστασία και των υπόλοιπων περιοχών. Χρειάζεται ένα πλήρες αντιπλημμυρικό έργο για όλο το Θριάσιο και όχι μόνο για τη Μάνδρα».


Γ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ