ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Οργή και αγανάκτηση στην κηδεία του 38χρονου εργαζόμενου

Κηδεύτηκε χτες στην πατρίδα του, τα Τρίκαλα Ημαθίας, ο 38χρονος εργάτης Βασίλης Μινούδης, που έδωσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, μην μπορώντας να αντέξει τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας.

Στην κηδεία του παρέστησαν μαζικά οι συνάδελφοί του από το εργοστάσιο. Και όσοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τις εκβιαστικές «οικειοθελείς αποχωρήσεις» - απολύσεις και όσοι εξακολουθούν να αντιστέκονται και να παλεύουν για την παραμονή τους στην εργασία. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, με την οργή εναντίον της επιχείρησης και των σχεδιασμών της να ξεχειλίζει.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, παραβρέθηκαν ο γραμματέας Κώστας Κατσιμένης και το μέλος της Διοίκησης Χάρης Κυριαζίδης, ενώ παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του κλαδικού Σωματείου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμοί της εργοδοσίας...

Θυμίζουμε ότι η «ΔΕΛΤΑ» αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στο Πλατύ Ημαθίας και να μεταφέρει την παραγωγή του «ΓΑΛΑ ΒΛΑΧΑΣ» στο εξωτερικό. Για να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις αντιδράσεις τους, ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με ασφυκτικά μάλιστα χρονοδιαγράμματα (έως την Τρίτη 18/6), για να εντείνει τον εκβιασμό, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο 38χρονος εργαζόμενος, που μαζί με την Ομοσπονδία και άλλους εργαζόμενους του κλάδου διεκδικούσε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αναγκάστηκε τελικά την περασμένη Τρίτη, κάτω από μεγάλες πιέσεις και το τελεσίγραφο που είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία, να υπογράψει την «εθελούσια» απόλυση. Την επόμενη μέρα, όμως, επέστρεψε και ζήτησε να ανακαλέσει την υπογραφή του. Η εργοδοσία αρνήθηκε, επιμένοντας στους εκβιασμούς. Λίγα 24ωρα μετά, ο Β. Μινούδης έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο θάνατός του μπορεί να καταγράφεται ως αυτοκτονία, πρόκειται όμως για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Αναδεικνύει ότι «το τραγικό συμβάν επιβεβαιώνει τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται η ζωή της εργατικής τάξης για να αυγατίσουν τα κέρδη των βιομηχάνων.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπου με τους εκατοντάδες νόμους που ψήφισαν και διατηρούν στο ακέραιο, ρίχνουν νερό στο μύλο της ασυδοσίας της εργοδοσίας και επιβάλλουν την εργασιακή ζούγκλα. Με την πολιτική που εφαρμόζουν, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, χτύπησαν και συνεχίζουν να χτυπούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τσάκισαν το μεροκάματο και δημιούργησαν συνθήκες "γαλέρας" για την πλειοψηφία της εργατικής τάξης.

Αυτή είναι η "νέα εποχή" της δήθεν "δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης", του τέλους των μνημονίων, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Αυτή η ανάπτυξη είναι συνώνυμη της εντατικοποίησης και της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας, της ενίσχυσης της εργοδοτικής επίθεσης».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, αύριο Τετάρτη, στις 1.30 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Με αφορμή την έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ, καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και να διεκδικήσουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων της 3Κ, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, οι επιτυχόντες «δεν γνωρίζουν πότε και κυρίως γιατί δεν μπορούν άμεσα να τοποθετηθούν στις θέσεις εργασίας» και βλέπουν έναν «νέο κύκλο αγωνίας και μαζέματος δικαιολογητικών» να αρχίζει για αυτούς.

Την ίδια ώρα, όσοι εργαζόμενοι δεν βλέπουν το όνομά τους να συμπεριλαμβάνεται στους τελικούς πίνακες, καθώς και συμβασιούχοι που παραμένουν μέχρι σήμερα στη δουλειά με δικαστικές αποφάσεις για παρατάσεις των συμβάσεών τους, πετιούνται στην ανεργία. Ηδη το Συνδικάτο καταγγέλλει απολύσεις εργαζομένων από μια σειρά δημοτικές αρχές. Συγκεκριμένα, έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 23 απολύσεις στη Νέα Ιωνία, 46 απολύσεις στην Καλλιθέα, 31 απολύσεις στη Νέα Σμύρνη, ενώ προειδοποιεί πως «ο κατάλογος όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει».

Το Συνδικάτο ΟΤΑ ξεκαθαρίζει ότι η προκήρυξη 3Κ δεν μπορεί να λύσει «το τεράστιο ζήτημα της υποστελέχωσης και εντατικοποίησης της εργασίας στον τομέα της καθαριότητας, ούτε και να μειώσει τα διαρκώς αυξανόμενα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά».

«Το θέμα μάς αφορά όλους, μόνιμους, αορίστου, συμβασιούχους», τονίζει και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και τη μεθοδολογία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων. Απαξιώνουν τις υπηρεσίες προκειμένου να τις χαρίσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Το Συνδικάτο απαιτεί να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία απόλυσης και διεκδικεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων στην 3Κ και στη μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΔΕΥΑ Καλαμάτας: Συνεχίζεται η κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Καλαμάτας, μετά τις απολύσεις 26 συμβασιούχων, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση την περασμένη Παρασκευή.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την υπηρεσία, ενημερώνοντας τους δημότες για τις απολύσεις και συγκεντρώνοντας υπογραφές στήριξης στον αγώνα τους.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, η υπηρεσία παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει, παρά την εντατικοποίηση, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες. Στα συνεργεία τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα είναι ακινητοποιημένα. Στον Βιολογικό ένα άτομο καλείται να καλύψει τη συντήρησή του, ώστε να λειτουργεί κανονικά. Στο έδαφος αυτό, το Σωματείο καλεί τη δημοτική αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις και το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ - ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ
Διαπραγματεύονται για το πόσα ακόμα θα χάσουν οι ναυτεργάτες

Κήρυξη απεργίας απαιτούν ναυτεργατικά σωματεία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αλισβερίσι ανάμεσα στους ακτοπλόους εφοπλιστές και τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές στη διοίκηση της ΠΝΟ, για να «μαγειρέψουν» για μια ακόμα φορά τη ΣΣΕ μακριά από τις ανάγκες των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εφοπλιστικής κερδοφορίας.

Απέναντι σε αυτά τα αντεργατικά κομπρεμί, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ ζήτησαν τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή τους για προειδοποιητική 24ωρη απεργία, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χτες, και στη σχετική ψηφοφορία 6 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της πρότασης των ταξικών σωματείων για απεργία και 7 κατά.

«Λεπτομέρεια»; Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση απουσίαζε οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών, με την ευθύνη γι' αυτό να βαραίνει τον πρόεδρο της Ενωσης Αντ. Νταλακογιώργο, έναν από τους εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος κατά τ' άλλα αυτολανσάρεται με «αριστερό», «αγωνιστικό» προφίλ!

Μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ πραγματοποιήθηκε η 4η διαπραγματευτική συνάντηση με την εφοπλιστική Ενωση (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), όπου οι εφοπλιστές πρόβαλαν εκ νέου τις προκλητικές αξιώσεις τους για τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και μειωμένες οργανικές συνθέσεις στα πλοία.

Σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ήδη πριν από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ, αναδείκνυαν ξανά ότι «οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις στην επιβατηγό ναυτιλία, με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, ιδιαίτερα με τα δρομολόγια της θερινής περιόδου και τη συντήρηση και επισκευή που γίνεται από τα μέλη πληρωμάτων, έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης, να υπονομεύεται η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».

Οπως υπογραμμίζουν, «σε αυτές τις συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των εφοπλιστών, έχει τεράστιες ευθύνες ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που υπερασπίζεται το "λιγότερο κακό"». Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ως βάση διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της ΣΣΕ για το 2019, αυτοί οι συνδικαλιστές έχουν το έγγραφο με τίτλο «μνημόνιο συνεργασίας», που τους έχει αποστείλει η εφοπλιστική Ενωση, για το πόσα θα χάσουν οι ναυτεργάτες.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι «η μόνη απάντηση στην επιθετικότητα και αδιαλλαξία των εφοπλιστών είναι η απόφαση για 24ωρη προειδοποιητική απεργία» και αυτήν την πρόταση καταθέτουν εκ νέου στη σημερινή νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ.

Καταγγελία για απλήρωτους ναυτεργάτες, με ελλείψεις σε νερό και φαγητό

Στο μεταξύ, συνθήκες γαλέρας στο φορτηγό πλοίο «Naftocement III» της ναυτιλιακής εταιρείας «Naftotrade Shipping», σε βάρος των ναυτεργατών, καταγγέλλει ο Α' μηχανικός του πλοίου. Την καταγγελία φέρνουν στο φως, με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Οπως σημειώνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, σύμφωνα με την καταγγελία του Α' μηχανικού η εταιρεία, παραβιάζοντας τη ΣΣΕ, ακόμα και τα στοιχειώδη που προβλέπονται στη νομοθεσία, έχει παρατήσει το πλήρωμα στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε ναυπηγείο της Σαλαμίνας, με ελλείψεις σε νερό και φαγητό και απλήρωτο, αφού από το Μάη δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους. Επιπλέον, έχουν απολυθεί μέλη του πληρώματος χωρίς να αντικατασταθούν, σύμφωνα με την ισχύουσα οργανική σύνθεση, που έχει να κάνει και με την ασφάλεια του πλοίου.

Απευθυνόμενα στο υπουργείο Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες του, τα σωματεία απατούν την άμεση παρέμβασή τους «για τις συνθήκες γαλέρας που έχουν δημιουργηθεί στο πλοίο», έλεγχο των καταγγελλόμενων και έγγραφη ενημέρωση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη

Με παύση εργασιών την Πέμπτη 27/6 από τις 12 μ. και συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή στη 1 μ.μ., οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για τη λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς για να επιστρέφουν σώοι στις οικογένειές τους, ενώ απαιτούν επίσης να κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ τους.

Η κινητοποίηση έχει εξαγγελθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, μετά τα διαδοχικά εργατικά «ατυχήματα» και έναν νεκρό που μετρούν στη Ζώνη από τις 20 Μάη έως σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ