ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Γιάννης ΜΗΛΙΟΣ

Οικονομολόγος, Καθηγητής στο ΕΜΠ

Η στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά μετά την κυβερνητική πολιτική, που απαξίωσε κάθε έννοια Αριστεράς, είχε αρνητικές επιπτώσεις στις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερές δυνάμεις. Ενώ όμως οι μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί συρρικνώθηκαν δραματικά, το ΚΚΕ κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του.

Το ΚΚΕ έχει κάνει θετική επανεκτίμηση κατά τα τελευταία χρόνια των αναλύσεών του και της πολιτικής στρατηγικής του σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Είναι δεδομένη η συνεπής και διαρκής στράτευσή του στους αγώνες υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών, σε μια εποχή που οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται δραματικά.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει στους εργαζόμενους: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα!». Είναι το μόνο κόμμα που δεν μιλάει στο όνομα «όλης της κοινωνίας», δεν διακηρύσσει την «ανάπτυξη για όλους», αλλά δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν συμβιβάζονται με εκείνα της εργατικής τάξης και των ευρύτερων εργαζόμενων στρωμάτων. Οτι κεφάλαιο και εργασία έχουν αντιθετικά και ασυμφιλίωτα μεταξύ τους συμφέροντα.

Από την επομένη των βουλευτικών εκλογών, το ΚΚΕ πρέπει να ασκήσει τον ηγεμονικό ρόλο, που εκ των πραγμάτων του αναθέτει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στην Αριστερά, για να συσπειρώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται αυθόρμητα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά και να εμπνεύσει τον ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς (πολιτικά ανένταχτο στην πλειοψηφία του), στην προοπτική μιας μαζικής αντικαπιταλιστικής στρατηγικής για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, η εκλογική υποστήριξη στο ΚΚΕ αποτελεί για τους αριστερούς αναγκαιότητα, παρά τις όποιες τυχόν διαφοροποιήσεις τους προς κάποιες πρακτικές ή θέσεις του Κόμματος.

Λουκάς ΘΑΝΟΣ

Μουσικοσυνθέτης

Το ΚΚΕ, ως μια νοητή αγωνιστική βιβλιοθήκη, έχει διαφυλάξει τις αξίες της τέχνης, της εκπαίδευσης, της ομαδικότητας, γι' αυτό και μπορεί να εμπνέει, να αντιστέκεται και να υπάρχει χωρίς να αλλάζει ονόματα. Είναι η μήτρα της συλλογικής μου εμπειρίας που όσο κι αν περιπλανιέμαι πάντα θα επιστρέφω.

Κώστας ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, προπονητής

Εναν αιώνα τώρα, μόνο το ΚΚΕ στέκεται αταλάντευτα και ανυποχώρητα δίπλα στον ελληνικό λαό και παλεύει για μια κοινωνία πραγματικά δημοκρατική και πολιτισμένη, μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη.

Ειδικότερα σε αυτές τις εκλογές η ενίσχυσή του είναι μονόδρομος για να δυναμώσει η φωνή μας, η φωνή του λαού και μέσα στη Βουλή, για να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται καταπάνω μας.

Το κρίσιμο σε αυτές τις εκλογές δεν είναι να επιλέξουμε αυτούς που θα συνεχίσουν ανενόχλητοι να διαλύουν τη ζωή μας και να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας, αλλά να δυναμώσουμε τη λαϊκή αντίσταση και μέσα στη Βουλή. Γι' αυτό συνειδητά ΚΚΕ!

Βίβιαν ΣΑΜΟΥΡΗ

Δημοτική σύμβουλος δήμου Πατρέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Κι όχι αυταπάτες προπαντός...»

Φίλοι μου, «το να πέσεις δεν είναι τρομερό, το να μη θέλεις όμως να σηκωθείς είναι ολέθριο». Και ο μοναδικός τρόπος για να αναδυθεί κανείς από τις στάχτες του, είναι να αγωνιστεί σθεναρά ενάντια σε όλους όσοι ασκούν πολιτικές που μας εμβυθίζουν στη φτώχεια, που απαξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, στέλνοντάς την στις ουρές των συσσιτίων, στον ισόβιο, κοινωνικό αποκλεισμό...

Στις 7 Ιουλίου, λοιπόν, ας αγνοήσουμε ενσυνείδητα τα πλαστά διλήμματα, τις συστημικές υποσχέσεις για ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω φιλελεύθερων πρακτικών - που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά συγκεκαλυμμένες, νέες υφεσιακές πολιτικές... Κι ας συμπορευτούμε με κείνη την πλευρά που παλεύει αδιάλειπτα, εδώ και δεκαετίες, για κοινωνική δικαιοσύνη και που θα εξακολουθήσει να αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα στην εν εξελίξει κρίση, η οποία αναμένεται να ενταθεί, με μπαράζ πλειστηριασμών, εξώσεων και όχι μόνον... Κι αυτή η πλευρά δεν άλλη από το ΚΚΕ.

Η συμπόρευση, δε, αυτή, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν συνιστά απαραιτήτως και ιδεολογικοπολιτική ταύτιση, αλλά κυρίως μεταφράζεται ως ένωση δυνάμεων, απέναντι σ' αυτόν τον ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο, και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, για την οποία δεν θα μετανιώσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όπως συνήθως συμβαίνει...

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, λοιπόν, οφείλουμε να ενισχύσουμε το Κόμμα του Δημήτρη, του Κώστα, της Κατερίνας, της Ελένης και πολλών άλλων, που «εισέβαλαν» στα γραφεία της ΔΕΗ, για να σου επανασυνδέσουν το ρεύμα, που εμπόδισαν τις τράπεζες να σου βγάλουν το σπίτι στο σφυρί, που πίεσαν τον εργοδότη σου να προβεί στ' αυτονόητο, δηλαδή να σε πληρώσει, που κατέβηκαν στους δρόμους εναντιωνόμενοι στις ανελέητες περικοπές μισθών, συντάξεων...

Κώστας ΒΑΚΚΑΣ

Σκηνοθέτης

Ο Ελληνας πολίτης όπως και ο κάθε πολίτης ξέρει να ψηφίζει όταν έχει ταξική συνείδηση. Οι κομμουνιστές είναι οι κατεξοχήν συνειδητοποιημένοι πολίτες, ξέρουν πολύ καλά πού ανήκουν κοινωνικά και ποιο πολιτικό κόμμα τούς εκφράζει και τους αντιπροσωπεύει.

Δυστυχώς ξέρουμε πως κάποιοι - και ήταν αρκετοί - στις προηγούμενες εκλογές είχαν παρασυρθεί από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του ΣΥΡΙΖΑ, και τον ψήφισαν. Πίστευαν πως θα είναι καλύτερα κάποια ευεργετικά μέτρα - έστω και λίγα - να εφαρμοστούν άμεσα... Τώρα, μετά την εμπειρία των 5 περίπου χρόνων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι αυταπάτες τελείωσαν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Το ΚΚΕ με την εκατοντάχρονη Ιστορία του, αλλά και με τους τωρινούς αγώνες του για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποτελεί τη μοναδική εγγύηση. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά ψηφίζουμε ΚΚΕ.

Γιώτα ΒΕΗ

Τραγουδίστρια

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί είναι το Κόμμα που στηρίζει την ύπαρξή του στις ανθρωπιστικές αξίες, ώστε να προκύπτει ο πολιτισμός εκείνος που από άνθρωπο σε άνθρωπο δημιουργεί κοινωνίες με υψηλά ιδανικά, πνευματικά υγιείς, με δίκαιο τρόπο σκέψης, προβληματισμού και δράσης.

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί εξελίσσει τους λαούς και τους οδηγεί, να βαδίσουν πάνω σε καθαρές γραμμές χωρίς παρεκκλίσεις και ψεύτικες υποσχέσεις, επειδή δεν καταδέχεται το ψέμα, την απάτη και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί οι ρίζες του πλέον έχουν βαθύνει και απλωθεί, αφού ποτίστηκαν με αίμα και ιδρώτα, βγάζουν πλέον καινούριους βλαστούς, που αντανακλούν στη θαυμάσια νεολαία, που ακολουθεί και συνεχίζει ξεκάθαρη και μαχητική στο δρόμο των πρώτων αγωνιστών με γνώμονα το δίκιο του ανθρώπου σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία, καθώς προχωρούν με καθάριο και φωτισμένο βλέμμα για ένα μέλλον φωτεινό και μια καθημερινότητα ειρηνική και πολιτισμένη.

Εύχομαι αυτήν τη φορά ο κόσμος να πιστέψει στη δύναμή του και να δώσει ακόμη περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ.

Κυριάκος ΡΟΚΟΣ

Γλύπτης

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου που με κάνουν να αισθάνομαι περήφανος.

Μία απ' αυτές, ότι μπορώ και ψηφίζω. Μία άλλη, ότι μπορώ, με την ίδια κρυστάλλινη σκέψη, κάθε φορά, να δηλώνω και να ψηφίζω ό,τι αντιπροσωπεύει την καλύτερη ζωή για όλους. Ξαναψηφίζω ΚΚΕ γιατί δεν σταματάω να ελπίζω...

Λίνα ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στιχουργός

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι το αποτύπωμα της συνείδησής μου, η έγνοια μου για τον άνθρωπο, η αγωνία μου για το μέλλον.

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι η φωνή μου στο Κοινοβούλιο, όπου νομοθετούνται όσα αφορούν τη ζωή μου.

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι το χρέος, που δεν θα προλάβω ποτέ να εξοφλήσω, απέναντι σε όσους έδωσαν το αίμα τους και όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, για τα αυτονόητα ζητούμενα της Εργασίας, της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, για όλους.

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι η Δύναμή μου.

Σταμάτης ΤΖΕΛΕΠΗΣ

Ηθοποιός

Γιατί Ψηφίζω ΚΚΕ...

Γιατί το ΚΚΕ δεν εξαγοράζεται, ούτε εξαργυρώνει τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, παρά αγωνίζεται με πάθος και συνέπεια για την κατάκτησή τους.

Γιατί το ΚΚΕ υπερασπίζεται το λαϊκό δίκαιο με στόχο να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες.

Γιατί το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του συμβάλλει έμπρακτα στο να ζούμε μια ζωή ως Ανθρωποι και όχι ως εργαλεία και εξαρτήματα σε μηχανισμούς ξένων συμφερόντων.

Γιατί το ΚΚΕ ήταν και παραμένει ένας ζωτικός πολιτικός χώρος για μένα μέσα στον οποίο έμαθα ως γιος του αγωνιστή πατέρα μου (ο πρώτος που διεκδίκησε σύνταξη πνευμονοκονίασης από την ΛΑΡΚΟ μέσα από δικαστικούς αγώνες) να τολμώ να υπερασπίζομαι το δίκαιο και όταν λέω «όχι» να το εννοώ.

Γιατί το ΚΚΕ έχει στον πυρήνα της δράσης του τον Ανθρωπο και εγώ ως ηθοποιός κάνω το ίδιο μέσα από την Τέχνη μου.

Μάνος ΑΒΑΡΑΚΗΣ

Σολίστ φυσαρμόνικας

Στηρίζουμε το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο συνεπές στις αρχές του ελληνικό κόμμα, που δεν είναι άλλες από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, που τόσο βάναυσα έχουν καταπατηθεί από τις κυβερνήσεις, ακόμα κι από αυτές που υποτίθεται ότι θα τις υπερασπίζονταν. Και ακόμα γιατί είναι το μόνο που την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι μπροστά στους αγώνες του λαού!

Πηνελόπη ΠΙΤΣΟΥΛΗ

Ηθοποιός

Βαρέθηκα τη γνωστή καραμέλα «και ποιον να ψηφίσω, όλοι ίδιοι είναι». Οχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι όλοι μισθοφόροι. Υπάρχουν και οι αγωνιστές, που αρνείστε να αποδεχτείτε γιατί σας έχουν μπουκώσει με διάφορες θεωρίες φασιστικού χαρακτήρα. Σας έχουν κάψει το μυαλό. Ξυπνήστε! Μην πέσετε και πάλι στην παγίδα να εμπιστευθείτε εκείνους που δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη σας. Τιμήστε με την ψήφο σας τους διαρκείς αγώνες του ΚΚΕ. Και αν έχετε απορίες για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση το ΚΚΕ, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα ταξίδι μέχρι την Πάτρα. Να μάθετε από πρώτο χέρι πώς κυβερνάει το ΚΚΕ.

Γιώργος ΧΑΣΑΠΟΓΛΟΥ

Θεατρικός συγγραφέας

Ηρθε η ώρα να τελειώσει το κακόγουστο αστείο. Να καταλάβει επιτέλους η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και κυρίως άνεργοι) ότι δεν έχουμε κυβέρνηση αριστερή. Μας κυβερνούν εντεταλμένοι. Υπαλληλάκια της ευρωπαϊκής ψευτο-συμμαχίας, πρόθυμα να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των ολίγων. Λύσεις στα προβλήματα του κατεχόμενου λαού μας δεν πρόκειται να δοθούν από τους διάφορους Κυριάκους και Αλέξηδες. Η ζωή κερδίζεται με αγώνες - τους καθημερινούς αγώνες που μας έμαθε να δίνουμε το ΚΚΕ. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το μόνο Κόμμα που δεν θα πάψει ποτέ να μάχεται για τους πολλούς που παράγουν τον πλούτο, κόντρα στους λίγους που του τον κλέβουν. Ψηφίζω ΚΚΕ για να τιμήσω τον ιδρώτα και το αίμα που έχυσαν οι παππούδες μας. Για την ισότητα και τη δικαιοσύνη - θεμέλια για μέλλον που χρωστάμε στα παιδιά μας.

Κώστας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ηθοποιός

Πολλοί είναι οι λόγοι που θα μπορούσαν να κάνουν κάθε εργαζόμενο πολίτη να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Από την κοσμοθεωρία που το τοποθετεί στην πρωτοπορία των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι τη συνεπή στάση που έχει στα 100 χρόνια της Ιστορίας του απέναντι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Με βάση τη φιλοσοφική του θεώρηση έκανε πάντα αντικειμενικές αναλύσεις που αναδείκνυαν όλο το εύρος της λειτουργίας του συστήματος σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας. Οπως επίσης δικαιώθηκε σε όλες τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και τους μηχανισμούς που μας κρατάνε δέσμιους στα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν εδώ για τους λόγους που χρειάζεται όσο γίνεται πιο ισχυρό ΚΚΕ. Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι με βάση τα παραπάνω αποτελεί τον μοναδικό φορέα που μπορεί να σταθεί απέναντι στα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για τη χώρα μας και να τα ανατρέψει μέσα από οργανωμένη λαϊκή πάλη.

Είναι το μοναδικό κόμμα που στέκεται απέναντι στο σύστημα και μπορεί αν ενισχυθεί να του χαλάσει τα σχέδια...

Γι' αυτό όσο πιο δυνατό βγει στις εκλογές της 7 Ιούλη, τόσο πιο καλά για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους εργαζομένους.

Αννα ΛΑΖΟΥ

Επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ)

Η στήριξη του ΚΚΕ είναι πολιτικό και συνειδησιακό χρέος των διανοούμενων και των δημιουργών. Ειδικά όσοι εργαζόμαστε στην Εκπαίδευση, με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να διεκδικούμε αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια το δίκαιο για όλους αγαθό της δωρεάν μόρφωσης και ίσες δυνατότητες στους νέους και το λαό για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σαν αποτέλεσμα των σπουδών και των κόπων τους.

ΣΗΦΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ολοι στον (εκλογικό) αγώνα!

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, το τελευταίο διάστημα οι νεοναζί σηκώνουν τα κεφάλια τους σε πολλές χώρες. Κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου, οι λεγόμενοι βετεράνοι των Waffen SS παρελαύνουν στους δρόμους της Ρίγας. Στην Εσθονία καθιερώθηκε η μάζωξη των βετεράνων της 20ής μεραρχίας των SS (της «εσθονικής λεγεώνας»).

Επειδή στη Δυτική Ευρώπη ορισμένες τέτοιες συγκεντρώσεις δεν γίνονται, οι πρώην άνδρες των SS από το Βέλγιο και την Ολλανδία είναι προσκεκλημένοι σε τέτοιες εκδηλώσεις στις βαλτικές χώρες.

Στην Ουκρανία, η 1η Ιανουαρίου, μέρα γέννησης του εθνικιστή ηγέτη Στέπαν Μπαντέρα, κηρύχθηκε επίσημη αργία από το κοινοβούλιο της χώρας. Γίνονται λαμπαδηφορίες. Φαίνεται ότι ξεχάστηκε πώς έληξαν οι λαμπαδηφορίες πριν από 80 χρόνια - το 1939. Ο σοφός είπε: «Εκείνος που δεν θυμάται το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον». Στη Δύση προσπαθούν τώρα με κάθε τρόπο να «ξεχάσουν» την αλήθεια για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις ΗΠΑ έβγαλαν ένα αναμνηστικό μετάλλιο, αφιερωμένο στην επιχείρηση ανοίγματος του δεύτερου μετώπου. Υπάρχουν οι τρεις σημαίες των χωρών - νικητών, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Η ΕΣΣΔ δεν αναφέρεται ούτε στην περιγραφή! Μάλλον ο μίστερ Τσώρτσιλ (που είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τον υποψιάζεται για αγάπη προς τη Ρωσία), ακόμη και αυτός είπε: «Ηταν ο ρωσικός στρατός που έβγαλε τα άντερα της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής».

Οι εκλογές (συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν αύξηση των ακροδεξιών. Μπροστά στη μάχη των εκλογών της 7ης Ιούλη εγώ στηρίζω το ΚΚΕ, το κόμμα που περισσότερα από 100 χρόνια παλεύει ενάντια σε οποιαδήποτε εκδήλωση της φασιστικής ιδεολογίας. Το κόμμα του πατέρα μου, Νίκου Ζαχαριάδη, που όπως έλεγε και ο ίδιος «το κουκουέδικο (...) να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε γιατί αφτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο το λαό».

Οπως έγραψε ο Ζαχαριάδης στη διάσημη επιστολή του μετά την επίθεση του Μουσολίνι στην Ελλάδα, «ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!».

Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε και πάλι τις γροθιές μας - NO PASARAN!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ