ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Με τους εργαζόμενους του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, που η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει πετώντας στο δρόμο 90 εργαζόμενους, εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Σωματείου τους κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Θόδωρος Τσοπουρίδης, ενημέρωσε για την πορεία λειτουργίας του εργοστασίου, που από το 1973 παράγει το γνωστό «γάλα Βλάχας» και το οποίο το 2006 πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΛΤΑ. Παρά τη σημαντική παρουσία του προϊόντος στην αγορά, η εταιρεία αποφάσισε να το κλείσει και να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό, με πρόσχημα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της μονάδας στο Πλατύ. Μάλιστα εκβίασε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν ένα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», μοιράζοντας λίγα ψίχουλα. Μια μερίδα εργαζομένων εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει, ενώ μια άλλη μερίδα παραμένει, περιμένοντας την απόλυση από την εταιρεία. Το κλείσιμο του εργοστασίου αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στην περιοχή, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ. Με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ επηρεάζονται και μια σειρά εργαζομένων και επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνταν γύρω από το εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Σωματείο τους και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, διεκδικούν να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να απασχοληθούν σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, και σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει, να αναλάβει η εργοδοσία την πλήρη ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την πλήρη υποστήριξη στον αγώνα τους να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα αιτήματά τους αυτά το ΚΚΕ θα τα παλέψει παντού, μέσα στα υπουργεία, μέσα στη Βουλή, οπουδήποτε, προκειμένου να ικανοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Θεωρούμε ότι είναι πρωταρχικό ζήτημα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, να τα υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο, και τώρα, αυτές τις μέρες, αλλά κυρίως μετά. Γιατί μετά θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, η οποία απ' ό,τι όλα δείχνουν θα ακολουθήσει το δρόμο της προηγούμενης, με αντεργατικά μέτρα και αντεργατικές πολιτικές. Είναι σημαντικό ζήτημα οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τη δουλειά τους, με πλήρη δικαιώματα. Εμείς υποστηρίζουμε το αίτημά σας να απορροφηθούν αυτό το διάστημα σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου στα Κουφάλια και στη Σίνδο, και όταν τελειώσουν αυτές οι εργασίες να επιστρέψουν με πλήρη δικαιώματα στις θέσεις τους. Και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης σε άλλες επιχειρήσεις, θα πρέπει με ευθύνη της επιχείρησης να εξασφαλιστεί ασφαλιστική κάλυψη και οι μισθοί να πληρώνονται κανονικά όσο διαρκούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι από τις μονοπωλιακές εταιρείες που είχαν κέρδη και στη διάρκεια της κρίσης. Αυτό πρέπει να είναι στόχος πάλης».

Συνέχισε λέγοντας: «Αν η επιχείρηση ήταν κοινωνική, δημόσια ιδιοκτησία και ανήκε πραγματικά στο λαό και στους εργάτες το κάθε εργοστάσιο, θα μπορούσαν αλλιώς να το κουμαντάρουν και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, όμως οι καπιταλιστές νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους και δεν υπολογίζουν τους εργαζόμενους, μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους, αναζητώντας ευκαιρίες μεγαλύτερης ακόμα κερδοφορίας (...) Κατά τ' άλλα μιλάνε για επενδύσεις, μιλάνε για ανάπτυξη, ότι τάχα ενδιαφέρονται για τον τόπο, και ο κόσμος ψάχνει τη μετανάστευση μετά, αναζητώντας στον ήλιο μοίρα. Ενώ μπορεί να μείνει εδώ και να παράγει, καθώς η χώρα μας έχει τεράστιο πλούτο».

Κλείνοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι το Κόμμα θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου τον ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους.


Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας, όπως ακριβώς άρχισε έτσι και ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση, με τους υποψήφιους βουλευτές να ανεβαίνουν στην εξέδρα και να γίνονται δεκτοί με θερμά χειροκροτήματα απ' τους συγκεντρωμένους, ανανεώνοντας όλοι μαζί την κοινή τους δέσμευση στη μάχη για εκλογική ισχυροποίηση του Κόμματος έως την Κυριακή, στη μάχη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων την επομένη, με την πεποίθηση πως αυτή θα δοθεί από καλύτερες ακόμα θέσεις, με ένα ακόμα ισχυρότερο ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι του Κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κουτσούμπας Δημήτριος, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αβραμίδου Σοφία, Ιδιωτική υπάλληλος, συνεργαζόμενη, σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ευόσμου

Αβραμόπουλος Σωτήρης, Πολιτικός Μηχανικός, περιφερειακός σύμβουλος

Αγαθαγγέλου Νίκος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου

Γεωργιάδου Αναστασία, Φοιτήτρια Γερμανικής Φιλολογίας

Δελής Γιάννης, Εκπαιδευτικός, βουλευτής

Ζαριανόπουλος Σωτήρης, Τραπεζοϋπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Καλαντίδου Σοφία, Συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος, μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΙΚΑ

Καπετανγιώργη Ουρανία, Αυτοαπασχολούμενη στο Εμπόριο, πρόεδρος Σωματείου μικρών και αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων


Κοκκονάς Θανάσης, Ιδιωτικός υπάλληλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας

Κουτσουράς Θανάσης, Οικοδόμος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων

Μαργαρίτης Γιώργος, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μητσιάκος Γιώργος, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού Ιατρικής ΑΠΘ

Μπακιρλή Ελένη, Νοσηλεύτρια, μέλος ΔΣ Σωματείου ΑΧΕΠΑ - ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ - ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Παπαδοπούλου Σοφία, Συμβασιούχος Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς

Ραδίσης Παντελής, Δικηγόρος, συνεργαζόμενος

Ραΐζη Ηλέκτρα, Προεδρείο ΟΓΕ

Τατσιούλη Ανθή, Μουσικός

Τσιαούσης Κυριάκος, Εργαζόμενος στον Επισιτισμό, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τσίντζιλης Γιώργος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΔΣ ΣΕΓΑΣ - ΔΣ ΓΣ «Ηρακλής»

Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αφεντουλίδου - Αλμπάνη Κωνσταντίνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Βαρδαλής Θανάσης, Συνταξιούχος ΟΤΑ, βουλευτής

Ιγνατιάδης Θόδωρος, Αυτοαπασχολούμενος κτηνίατρος, περιφερειακός σύμβουλος

Ιντζές Κωνσταντίνος, Ιδιωτικός υπάλληλος

Καινουργιάκη Στυλιανή - Μαρίνα, Ιδιωτική υπάλληλος, ΔΣ Συλλόγου Γονέων Πυλαίας

Μαυριδόπουλος Αγησίλαος, Αγρότης, μέλος ΔΣ Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά

Μιχαήλ Μιχαήλ, Απόστρατος Ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Μπαράκος Ευστάθιος, Ναυτεργάτης

Πολυκάρπου Χρυσούλα (Σίσυ), Εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανισμών Θεσσαλονίκης

Στολτίδης Λεωνίδας, Εργαζόμενος ΟΤΕ, ΕΓ ΠΑΜΕ - ΔΣ Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Χατζηκυριάκου Πασχαλίνα (Λίνα), Δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος Εχεδώρου

Χοροζίδη Κλεοπάτρα, Εργαζόμενη ΟΤΑ, πρόεδρος Σωματείου ΟΤΑ, ΓΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΓΣ ΑΔΕΔΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ