ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφιαλτικές σκηνές στην κεντρική Εύβοια

Νέα μέτωπα της φωτιάς. Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στο νομό της Εύβοιας, στα μέτωπα της φωτιάς

Η εικόνα της φωτιάς τη νύχτα
Η εικόνα της φωτιάς τη νύχτα
Εφιαλτικές σκηνές στην κεντρική Εύβοια για άλλη μια φορά, από πυρκαγιές που μαίνονταν την Παρασκευή, για δεύτερη μέρα. Σε εξέλιξη ήταν η φωτιά στην περιοχή Μανίκια του δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Η φωτιά ξεκίνησε σε έκταση με πουρνάρια, όπου οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, πάνω από έξι μποφόρ και με συχνές εναλλαγές κατευθύνσεων. Η πυρκαγιά έκαιγε στα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια και Θαρούνια. Λόγω των πυκνών καπνών είχε εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Μακρυχώρι. Ως υπαίτιο της πυρκαγιάς οι αρχές συνέλαβαν έναν 64χρονο με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας του.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στο νομό της Εύβοιας, παρέμενε στο μέτωπο της φωτιάς στην κεντρική Εύβοια. Από τον Γαβαλά όπου βρισκόταν, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούσαν, προκειμένου να κλείσει το μέτωπο, λαμβάνοντας υπόψη, όπως ανέφερε, πως «η Εύβοια είναι περιοχή υψηλού κινδύνου και χρειάζεται ενίσχυση αυτές και τις επόμενες μέρες».

Στις 23.45 της Πέμπτης, νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν στον Αγ. Γεώργιο και στο Πυργί. Αξιοσημείωτο είναι πως οι φωτιές, που βρίσκονταν σε αρκετή απόσταση η μια από την άλλη και σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, εκδηλώθηκαν περίπου με διαφορά λίγων λεπτών. Στο Πυργί καιγόταν δασική έκταση από πουρνάρια και ξερόχορτα, ενώ στον Αγιο Γεώργιο ήταν πιο πυκνή η βλάστηση με πουρνάρια αλλά και πεύκα. Στον τόπο έσπευσαν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα. Ετσι, οι φλόγες κύκλωσαν μια μεγάλη περιοχή και εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Νεοχώρι, Δάφνη, Γαβαλάς και Λοφίσκος. Οι τρεις πυρκαγιές, που έκαιγαν σε μεγάλη περίμετρο, είχαν οκτώ μέτωπα. Τα δύο μέτωπα στον Γαβαλά ήταν τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα.

Πυροσβέστης στο έργο της κατάσβεσης

Eurokinissi

Πυροσβέστης στο έργο της κατάσβεσης
Εξαιτίας των πυρκαγιών, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία τα τρία πήραν εξιτήριο, ενώ ανησυχία δεν ενέπνεε η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο. Σημειώνεται ότι για τη διερεύνηση των ύποπτων συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασαν οι πυρκαγιές και εξελίχτηκαν μετά τα μεσάνυχτα με δύο νέες εστίες, είχε μεταβεί στα σημεία και πραγματοποιούσε έρευνα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της φωτιάς έπνεαν άνεμοι 4-5 μποφόρ, κάτι που έδινε ένα μικρό περιθώριο αισιοδοξίας στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Ομως, ξέσπασε και τέταρτη πυρκαγιά στο Τραχήλι, κοντά στην περιοχή όπου μαίνονταν οι άλλες τρεις πυρκαγιές.

Συνολικά, στις τέσσερις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Αναλυτικά ήταν 195 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 104 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε η Τοπική Διοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούσαν από αέρος 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Φωτιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο

Η φωτιά κοντά στον Γαβαλά

Eurokinissi

Η φωτιά κοντά στον Γαβαλά
Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά που ξέσπασε, λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής, κοντά σε εμπορικό κέντρο στα Σπάτα. Στο σημείο υπήρχαν διάσπαρτα σπίτια, με αποτέλεσμα να ήταν άμεση η κινητοποίηση των αρχών. Ειδικότερα, στην περιοχή Κάτω Βακαλόπουλο, είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 15 οχήματα με 40 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο. Μια 72χρονη γυναίκα προσήχθη και κρατήθηκε ως ύποπτη εμπρησμού από αμέλεια. Η 72χρονη φέρεται να έθεσε σε λειτουργία γεννήτρια, από σπινθήρα της οποίας πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η φωτιά.

Φωτιά ξέσπασε και στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου σε έκταση με ξερά χόρτα και θάμνους, ενώ δεν απείλησε κατοικίες ή άλλα κτίρια. Επιτόπου είχαν σπεύσει δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ η Πυροσβεστική ζήτησε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να σταματήσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Λιόσια - Κιάτο λόγω του πυκνού καπνού. Στο συγκεκριμένο τμήμα διακόπηκε για λίγη ώρα η ηλεκτροδότηση του δικτύου. Ετσι, οι συρμοί παρέμειναν στη Ν. Πέραμο και την Κόρινθο. Φωτιά εκδηλώθηκε σε πευκοδάσος στην Περαχώρα Λουτρακίου. Στο σημείο επιχείρησαν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Υπό έλεγχο ήταν η φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου.

Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Παπαοικονόμου

Στο τελευταίο του «ταξίδι» συνόδευσαν το απόγευμα της Παρασκευής τον κομμουνιστή λογοτέχνη Γιάννη Παπαοικονόμου τα παιδιά του, οι συγγενείς και οι σύντροφοί του.

Η κηδεία του έγινε στο Κοιμητήριο του Σχιστού και ήταν πολιτική. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δημήτρη Αρβανιτάκη, Λουίζα Ράζου και Μάκη Παπαδόπουλο. Τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Μαρούπας, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Τούσσας και Γιάννης Μανουσογιαννάκης στάθηκαν τιμητική φρουρά, όπως επίσης μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της ΤΕ Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, της ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Παραβρέθηκε ακόμη ο κομμουνιστής πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.

Το τελευταίο «αντίο» απηύθυνε η Γραμματέας της ΤΕ Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, Βιβή Σιώρα, η οποία επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Αποχαιρετούμε τον κομμουνιστή λογοτέχνη Γιάννη Παπαοικονόμου, έναν αληθινό εργάτη της Τέχνης και του αγώνα. Αποχαιρετάμε έναν δημιουργό, που γεμάτος πάθος δούλευε με μαεστρία αλλά και με απέραντο μόχθο κάθε του λέξη, που γεμάτος πείσμα και αγάπη για τη ζωή έδρασε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος στους αγώνες για την κατάκτηση της κοινωνικής απελευθέρωσης, κρατώντας μέχρι το τέλος την πίστη του στη ζωή, στον αγώνα, στη δύναμη της γνώσης. Ηταν μέχρι το τέλος της ζωής του μέλος του ΚΚΕ και διετέλεσε στέλεχός του από διάφορες θέσεις. Σε όλη του την πορεία είχε διαρκή έγνοια ώστε τα νέα παιδιά να ανυψώσουν το ιδεολογικό και πολιτικό τους επίπεδο, για να γίνεται ο αγώνας πιο σταθερός, πιο συνεπής και ανυποχώρητος. Ο ίδιος έλεγε πως "όταν αγαπάς τους πεινασμένους γίνεσαι άνθρωπος". Αυτό είναι η παρακαταθήκη του, που μπορεί να παρακινήσει τη σκέψη και τη δράση στη νεότερη γενιά».

Χαιρετισμό απηύθυνε η Εύη Κοντόρα, λογοτέχνης και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία ανέφερε ότι «ο Γιάννης έγινε άνθρωπος, όπως λέει ο ίδιος σε ένα του ποίημα, γιατί αγάπησε τους πεινασμένους, αγάπησε τον κόσμο και δεν θέλησε να τον αφήσει όπως τον βρήκε. Πάλεψε για να τον αλλάξει». Εκ μέρους του ΔΣ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Σπύρος Ζαχαράτος τον αποχαιρέτησε λέγοντας πως «ήταν κομμουνιστής - αγωνιστής του δίκιου, με θεωρητική επάρκεια και ανθρωπιά. Πάντα με αυτούς που έχουν λίγα ή τίποτα». Ποίημα του Γιάννη Παπαοικονόμου απήγγειλε ο Γιάννης Μαντάς, ηθοποιός και λογοτέχνης.

Επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με την Ολγα Γεροβασίλη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε χτες με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται σε μια επικίνδυνη περιοχή, να σταλούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέσα και δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ