ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Σύνοδος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο Ερντογάν χαιρετά την «τριμερή» ηγεσία της Βοσνίας

Turkish Presidency

Ο Ερντογάν χαιρετά την «τριμερή» ηγεσία της Βοσνίας
Στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, άρχισαν χτες οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, φόρουμ που ξεκίνησε το 1996 και επιδιώκει την συνεργασία ανάμεσα στις αστικές τάξεις στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, όπου βέβαια η καθεμιά επιδιώκει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής των Βαλκανίων (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβενία) και η Τουρκία. Στη φετινή διοργάνωση, ωστόσο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν, δηλώνοντας ότι η διοργανώτρια Βοσνία - Ερζεγοβίνη τηρεί εχθρική σχέση απέναντί τους.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου, κατήγγειλε την πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου για συνένωση πρεσβειών και εξωτερικής πολιτικής ως βήμα για το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ξεχωριστή είναι η παρουσία στη Σύνοδο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χτες με την άφιξή του επισκέφτηκε τους Τούρκους στρατιώτες στη στρατιωτική βάση του Μπουτμίρ, όπου συμμετέχουν στην «ειρηνευτική» δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις της Τουρκίας αξιοποιούν το μουσουλμανικό στοιχείο που υπάρχει σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, ειδικά στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, για να προωθούν τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που αποτελεί ένα κράτος (ομοσπονδία) διαχωρισμένο στην ουσία σε «καντόνια» Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών, είναι ιδιαίτερα σημαντική η τουρκική παρέμβαση, με χρηματοδότηση μουσουλμανικών σχολείων και ιδρυμάτων. Χτες, πάντως, ο Ερντογάν επισκέφθηκε και τον τάφο του μουσουλμάνου ηγέτη Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, ενώ αναμενόταν να πάρει μέρος και στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή αμάχων στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Το γεγονός αυτό, που μεγιστοποιήθηκε και αποδόθηκε αποκλειστικά στον σερβοβοσνιακό στρατό, έχει αποδειχθεί ότι αποτέλεσε μέρος σειράς από προβοκάτσιες που αξιοποιήθηκαν για τη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που οδήγησε στη διάλυση και το αιματοκύλισμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Ηταν τότε που Κλίντον - Μπλερ - Αθνάρ - Σολάνα (γγ του ΝΑΤΟ), καθώς και οι Ντ' Αλέμα, Σημίτης, Ροκάρ, χρησιμοποιούσαν τα περί «εθνοκάθαρσης» των Αλβανών και «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και βομβάρδιζαν μαιευτήρια και σχολεία στο Βελιγράδι, χτύπαγαν γέφυρες και κομβόι αμάχων και «έσπερναν» τη γη με βόμβες στείρωσης, διασποράς και απεμπλουτισμένου ουρανίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποπέμφθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις διαφωνίες για τη δημοσιονομική πολιτική της Τουρκίας έφερε στην επιφάνεια η αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Μουράτ Τσετίνκαγια, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Στη θέση του διορίστηκε ο μέχρι πρότινος υποδιοικητής Μουράτ Ουισάλ, που φέρεται ότι υποστηρίζει μια πιο «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική. Μετά την αποπομπή Τσετίνκαγια, η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 2%. Αναλυτές αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων δανεισμού, κάτι που πολλοί θεωρούν ότι θα διευκολύνει την αύξηση των εξαγωγών.

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται και στον πολιτικό «χάρτη» της χώρας, μετά και την παραίτηση που υπέβαλε χτες ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν από την ιδρυτική ομάδα του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος AKP. Ο Μπαμπατζάν, που είχε διατελέσει για χρόνια υπουργός Οικονομίας αλλά και αντιπρόεδρος σε κυβερνήσεις του ΑΚΡ, ανακοίνωσε ότι «έχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα σενάρια που τον θέλουν να πρωτοστατεί στην ίδρυση νέου κόμματος. «Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι' αυτήν την προσπάθεια», πρόσθεσε, ενώ ήδη φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΡ, όπως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρώην Πρόεδρος της χώρας αλλά και πρώην ΥΠΕΞ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
18.000 απολύσεις ανακοίνωσε η «Deutsche Bank»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κορυφαία γερμανική τράπεζα «Deutsche Bank» ανακοίνωσε την Κυριακή την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας έως το 2022, στο πλαίσιο μιας σαρωτικής αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ, με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 στους 5 υπαλλήλους της τράπεζας ανά τον κόσμο θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας του ανταγωνισμού των ομίλων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Σέβινγκ είχε ανακοινώσει μια ευρεία αναδιάρθρωση τον Μάη, όταν υποσχέθηκε στους μετόχους «σκληρές περικοπές» στην επενδυτική τράπεζα. Η «υπόσχεση» ήρθε αφότου απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για συγχώνευση της «Deutsche Bank» με την ανταγωνίστριά της, επίσης γερμανική «Commerzbank».

Η «Deutsche Bank» αναδιαρθρώνεται με στόχο μέχρι το 2022 τα έσοδά της να αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ, το δε εργασιακό και λειτουργικό «κόστος» να μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ. Ηδη ξεκίνησαν οι απολύσεις, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπου ο τραπεζικός και επενδυτικός όμιλος απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους, και στο Λονδίνο, ενώ τα γραφεία σε Νέα Υόρκη και Τόκιο αναμένεται επίσης να επηρεαστούν πολύ από τις μαζικές περικοπές προσωπικού.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να ξεκινήσει άμεσα η θανάτωση των ζώων που έχουν μολυνθεί από τη ζωονόσο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA). Τα μολυσμένα ζώα εντοπίστηκαν σε ιδιωτικό αγρόκτημα στο χωριό του Νοβάτσενε, στην περιφέρεια του Πλέβεν. Η BFSA μεταξύ άλλων έχει θέσει σε ισχύ απαγόρευση εισόδου και εξόδου ατόμων και αυτοκινήτων στην περιοχή, όπου έχει εντοπιστεί η εστία της ζωονόσου και εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπισή της.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών Ρίχτερ έπληξε χτες γύρω στις 11.30 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας) την επαρχία Χουζιστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, στα σύνορα με το Ιράκ, ανακοίνωσε το ιρανικό εθνικό σεισμολογικό κέντρο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Μαστζέντ Σολεϊμάν και το εστιακό του βάθος ήταν 17 χιλιόμετρα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι υπήρξαν δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίες και υλικές ζημιές σε κτίρια κυρίως.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες και άλλοι 18 τραυματίστηκαν στην Ινδία, όταν λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο και συνετρίβη σε πλαγιά πριν καταλήξει στην όχθη ενός ποταμού, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το λεωφορείο μετέφερε περίπου πενήντα ανθρώπους από το Νέο Δελχί στην πόλη Αγκρα, στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Ούταρ Πραντές, όταν έγινε το δυστύχημα, διευκρίνισαν η αστυνομία και τοπικά ΜΜΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πιθανή μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών

Σε περίπτωση αποχώρησης του SPD από τον μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα μπορούσαν να κυβερνήσουν μόνοι τους με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αν ο κυβερνητικός τους εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αποφασίσει να αποχωρήσει, εκτίμησε ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εδώ και πολλούς μήνες υπάρχουν διεργασίες τόσο στο εσωτερικό του SPD, όσο και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Με αφορμή και τα ιστορικά χαμηλά εκλογικά ποσοστά της σοσιαλδημοκρατίας, υπάρχει αντιπαράθεση στο κόμμα για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συμμετοχή του στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό και ένας πρώτος απολογισμός έχει προγραμματιστεί τον Σεπτέμβρη. Επίσης, τον Δεκέμβρη θα εκλεγεί η νέα (δυαδική) ηγεσία του SPD.

Στο μεταξύ, το SPD αντιδρά στην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να προταθεί η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας (CDU), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως η διάδοχος του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν το SPD, έπειτα από εσωτερική συζήτηση, αποφασίσει να αποχωρήσει από τον συνασπισμό πριν τον τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) θα πρέπει να συνεχίζει να κυβερνά μόνη της», δήλωσε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild». Η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος ολοκληρώνεται το 2021.

«Οι μεγάλοι συνασπισμοί θα πρέπει στην πραγματικότητα να αποτελούν μόνο εξαιρέσεις», τόνισε, «αλλά από το 2005 έχουμε δέκα χρόνια μεγάλων συνασπισμών. Προφανώς ήταν πολλά», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξαρχής δεν ήταν υπέρ μιας ακόμη συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, καθώς θεωρούσε ότι βλάπτει το πολιτικό σύστημα και την «κυβερνητική εναλλαγή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ