ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οι ΗΠΑ απειλούν με «περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ, Α. Μουσαβί, ανακοινώνει την αύξηση του ποσοστού εμπλουτισμού ουρανίου σε 4,5%

Copyright 2019 The Associated

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ, Α. Μουσαβί, ανακοινώνει την αύξηση του ποσοστού εμπλουτισμού ουρανίου σε 4,5%
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το Ιράν «καλά θα κάνει να προσέχει», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση ότι η Τεχεράνη αύξησε τα ποσοστά εμπλουτισμού ουρανίου σε επίπεδα ανώτερα του ορίου που έθετε η Συμφωνία του 2015 (JCPOA), από την οποία βέβαια η Ουάσιγκτον έχει αποχωρήσει από πέρυσι.

«Εμπλουτίζετε (σ.σ. ουράνιο) για κάποιον λόγο, και δεν θα πω ποιος είναι αυτός ο λόγος. Ομως αυτό δεν είναι καλό», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος και συνέχισε: «Το Ιράν κάνει πολλά κακά πράγματα. Η συμφωνία του Ομπάμα ήταν η πιο βλακώδης συμφωνία που θα βρεις ποτέ. Εληξε σε πολύ σύντομη χρονική περίοδο». Εκρινε δε σκόπιμο να διαμηνύσει ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο».

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις προσπάθειές της να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις από ομιλία που έκανε στη φιλοϊσραηλινή οργάνωση «Ενωμένοι Χριστιανοί», είπε ότι αν και οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μια ειρηνική διευθέτηση των διαφωνιών τους με το Ιράν, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε ετοιμότητα εφόσον το Ιράν απειλήσει δυνάμεις ή συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που υποσχέθηκε στην Τεχεράνη «περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις», αναφέροντας: «Η τελευταία εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις. Οι χώρες θα πρέπει να επανέλθουν στην παλιά πολιτική, που απαγόρευε τον εμπλουτισμό στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα, το ιρανικό καθεστώς θα αποτελούσε ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο».

Στο μεταξύ, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της ιρανικής κυβέρνησης, που την Κυριακή ανήγγειλε ότι περνά στο επόμενο στάδιο αποδέσμευσής της από τη Συμφωνία του 2015, χτες ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί δήλωσε πιο συγκεκριμένα ότι το Ιράν «εμπλουτίζει (σ.σ. ουράνιο) από σήμερα το πρωί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα ποσοστό «20% δεν είναι απαραίτητο τώρα, αλλά αν θέλουμε θα το παράξουμε. Αφού έχουμε βάλει στην άκρη τον εμπλουτισμό κατά 3,67% (σ.σ. το όριο που έθετε η JCPOA), δεν έχουμε εμπόδιο ή πρόβλημα με αυτήν την πράξη».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη ότι «αν ορισμένα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας του 2015 συμπεριφερθούν κατά περίεργο και μη αναμενόμενο τρόπο, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε όλα τα επόμενα στάδια του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και θα εφαρμόσουμε το τελευταίο», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το ενδεχόμενο πλήρους εξόδου από τη Συμφωνία, αλλά και από τη Συνθήκη της μη εξάπλωσης των πυρηνικών (TNP), ο Μουσαβί είπε ότι «όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής, είναι εφικτές στο μέλλον, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί».

Αλλες αντιδράσεις

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε μεν «ανησυχία» για την απόφαση της Τεχεράνης αλλά παράλληλα ζήτησε «να συνεχιστούν ο διάλογος με την Ισλαμική Δημοκρατία και οι προσπάθειες στο διπλωματικό μέτωπο», επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις:

«Η Ρωσία και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα προέκυπταν αναπόφευκτα αν μία από τις χώρες που αποτελούν μέρη της συμφωνίας έθετε τέλος στις υποχρεώσεις της και αποχωρούσε. Διαπιστώνουμε σήμερα με λύπη αυτές τις συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, επισήμανε με τη σειρά του ότι «η μέγιστη πίεση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι η πηγή της ιρανικής πυρηνικής κρίσης» και συμπλήρωσε ότι «τα γεγονότα δείχνουν πως οι μονομερείς ταπεινώσεις γίνονται κάθε μέρα ένας όγκος που μεγαλώνει, που δημιουργεί ακόμα πιο πολλά προβλήματα στην παγκόσμια κλίμακα και ακόμα πιο σημαντικές κρίσεις».

Από τη μεριά της Γερμανίας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Αντεμπαρ δήλωσε ότι «η μπάλα είναι σαφώς στο γήπεδο του Ιράν. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Συμφωνία. Γι' αυτό, τα μέρη πρέπει να επιμείνουν σε αυτήν». Σε ερώτημα για το σημείο που συνιστά παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» για το Βερολίνο, απάντησε ότι «σκοπός μας είναι το Ιράν να τηρήσει τη Συμφωνία».

Σημειώνουμε ότι αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, το 35μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος, Τζάκι Γουόλκοτ, υποστήριξε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει από το καθεστώς του Ιράν να λογοδοτήσει».


ΛΙΒΥΗ
Η Ρωσία προσδοκά διάλογο με Ευρωπαίους

ΜΟΣΧΑ.--

Ενδιαφέρον για τις διεργασίες που προχωρούν με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναφερόμενος στις κλιμακούμενες συγκρούσεις είπε πως «θέλουμε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα» και πως «θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε με όλους».

«Θεωρούμε επίσης», συνέχισε, «ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η αιματοχυσία το συντομότερο δυνατόν. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν». Εξηγώντας περισσότερο τη σύνθεση των διαπραγματεύσεων που προσδοκά η Μόσχα, είπε ότι «χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού με τους φίλους μας στην ΕΕ για να διατηρήσουμε το διάλογο με όλες τις πλευρές στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσουμε τον λιβυκό λαό να αποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών και των οργάνων του». Επίσης ο Πούτιν έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει τη στρατιωτική επιχείρηση που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης το 2011, μιλώντας για απόφαση που «κατέστρεψε τη χώρα» και προσθέτοντας ότι συνέπεια εκείνης της επέμβασης είναι «το χάος που βλέπουμε σήμερα».

Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης συμπλήρωσε ότι «δεν θεωρώ πως η Ρωσία χρειάζεται να είναι από τις βασικές δυνάμεις που θα συμβάλει στην διευθέτηση της σύγκρουσης», διατυπώνοντας πιθανώς προβληματισμούς για το κόστος που θα έχει πιθανή ρωσική εμπλοκή στη Λιβύη και ίσως μια καρτερικότητα με την οποία η Μόσχα θα προσδοκά ισχυρότερο ρόλο την επόμενη μέρα.

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν από τη Ρώμη, όπου σε επίσημη επίσκεψή του συζήτησε μια σειρά από περιφερειακά και διεθνή θέματα με την ιταλική κυβέρνηση, ανταλλάσσοντας επισημάνσεις για την αξία που έχει η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά θέματα.

Η Ιταλία και η Γαλλία, κυρίως, στηρίζουν τον δοτό πρωθυπουργό της λεγόμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, του Φ. Σάρατζ, επιδιώκοντας να σταθεροποιήσουν ισχυρά συμφέροντα μονοπωλίων τους που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενεργειακά και άλλα, ενώ ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη δράση του επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, από την Ανατολική Λιβύη, που στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Σάρατζ. Ο Χαφτάρ είναι ένας στρατιωτικός πολιτικός παράγοντας με ...πλούσιο βιογραφικό (πρώην αξιωματικός του ανατραπέντα Μ. Καντάφι, με σπουδές στην ΕΣΣΔ, στη συνέχεια πράκτορας των ΗΠΑ, ενώ διατηρεί επαφές και με τη Ρωσία). Η τελευταία εξέλιξη με την ενδεχόμενη συμφωνία της διοίκησης Χαφτάρ με την αμερικανική εταιρεία «Γκίντρι» για την κατασκευή μεγάλου λιμανιού στη Σούσα της Βεγγάζης, στην Ανατολική Λιβύη, περιπλέκει κι άλλο το σύνθετο «κουβάρι» σε μια χώρα που οδηγήθηκε στο χάος μετά την αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση 8 χρόνια πριν. Επέμβαση και αιματοκύλισμα που έγιναν για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Καντάφι θέλησε να παζαρέψει ενεργειακά συμβόλαια με χώρες της Δύσης και να απευθυνθεί και προς Ρωσία και Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ