ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλές εστίες πυρκαγιάς χτες σε Στερεά και Εύβοια

Από τη φωτιά στη Δίβρη
Από τη φωτιά στη Δίβρη
Σε 73 αστικές πυρκαγιές, 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 95 παροχές βοηθείας κλήθηκε από τις 6 χτες το πρωί έως τις 8 το απόγευμα η Πυροσβεστική. Από τις πυρκαγιές, η πιο επικίνδυνη είναι αυτή στη Δίβρη Φθιώτιδας, όπου η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού. Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, με οδηγίες του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην περιοχή άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη «Canadair» και δύο αεροσκάφη PZL. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και ανήλθαν σε συνολικά 60 πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν 11 οχήματα ΟΤΑ, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα, μαινόταν και δεύτερη πυρκαγιά στη Φθιώτιδα, σε αγροτοδασική έκταση κοντά στη μονή Αγίας Αννας (ελέγχθηκε αργά το απόγευμα), που δεν κινδύνευσε άμεσα. Πιθανά προκλήθηκε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού, που είναι στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού.

Οι φλόγες με τη βοήθεια του αέρα κινήθηκαν προς το βουνό και όχι προς το μοναστήρι, ωστόσο η φορά του αέρα άλλαζε συνεχώς. Στο σημείο επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 ελικόπτερα. Επίσης, πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί την περιοχή των μεταλλείων Δομοκού, κοντά στην Ομβριακή, όπως και στην περιοχή της Λυγαριάς στα βόρεια της Λαμίας, οι οποίες ευτυχώς δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις.

Φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα σε δασική έκταση κοντά στο γήπεδο του Θρασύβουλου στη Φυλή. Στην περιοχή της φωτιάς επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα ελικόπτερο. Σημειώνεται ότι στο ίδιο σημείο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πριν από περίπου τέσσερις μέρες και χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής δεν επεκτάθηκε.

Πυρκαγιά σημειώθηκε νωρίς το βράδυ και στο Πευκί της Εύβοιας σε ορεινή περιοχή. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος, αεροσκάφος και ελικόπτερο. Πυρκαγιά μαινόταν σε δασική έκταση στην περιοχή Κορογονιάνικα της Ανατολικής Μάνης. Στον τόπο επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος, τρία αεροσκάφη PZL και ένα ελικόπτερο.

Τέλος στις 7.30 το βράδυ πυρκαγιά έκαιγε πευκοδάσος στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. Στον τόπο επιχειρούσαν συνολικά 50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος, τρία ελικόπτερα, τρία αεροσκάφη, δύο υδροφόρες και δύο μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Νέα στοιχεία για το βιασμό και τη δολοφονία στη Ρόδο

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, ήρθαν στο φως, από τους υπολογιστές και τα κινητά των δύο κατηγορούμενων για το φόνο της κοπέλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κατηγορούμενος Ροδίτης ελάχιστες ώρες μετά τη δολοφονία της αναζητούσε επίμονα μέσω Facebook μια κοπέλα με τα αρχικά Α.Χ. Της έστειλε μηνύματα και της έκανε επανειλημμένες κλήσεις, ενώ η κοπέλα του απάντησε τρεις ημέρες μετά και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά του είπε «Ρε μην με παίρνεις τηλέφωνο. Θα μου δημιουργήσεις πρόβλημα».

Ο εν λόγω αναζήτησε άλλες τέσσερις κοπέλες πάλι μέσω Facebook. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της δολοφονίας, ο ίδιος, μέσω google και youtube, αναζήτησε ταινίες πορνό, ενώ την επόμενη μέρα μπήκε σε ιστοσελίδα της Ρόδου και διάβασε την είδηση για την ανεύρεση της κοπέλας. Τέλος, μέχρι και τη σύλληψή του αντάλλασσε μηνύματα και με φίλο του για βόλτες και γυμναστική...

Για τον άλλο κατηγορούμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία, έγινε γνωστό ότι έγινε φίλος στο Facebook με την κοπέλα μόλις μια ημέρα πριν τη συνάντηση, τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της, δηλαδή στις 26 Νοέμβρη 2018. Επικοινώνησε ελάχιστα με τον φίλο του, ενώ μετά τη δολοφονία, μπήκε δύο φορές στο προφίλ της Ελένης Τοπαλούδη.

Οι Αρχές να σημειωθεί ότι ανέκτησαν τα δεδομένα τρεις μήνες αργότερα. Σε αυτό το διάστημα, ο ίδιος ή κάποιος άλλος μπήκε και βγήκε από τον λογαριασμό του 13 φορές. Τέλος, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι την ώρα του εγκλήματος στο σπίτι στους Πεύκους, η γιαγιά του βρισκόταν στο από κάτω διαμέρισμα και ο θείος του στο διπλανό.

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

Παραιτήθηκε χτες ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος. O υπουργός Προστασίας του Πολίτη (πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού ο οποίος του την υπέβαλε χωρίς καθυστέρηση.

Προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο για τις προτεραιότητες στην αστυνόμευση και για την ενίσχυση των νευραλγικών υπηρεσιών, με τον νέο υπουργό να μην καλεί στην πρώτη αυτή συνάντηση τον αρχηγό, τον υπαρχηγό και τους επιθεωρητές της ΕΛ.ΑΣ. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Χρέη υπηρεσιακού αρχηγού αναμένεται να αναλάβει ο υπαρχηγός έως ότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή η κυβέρνηση, για να μπορέσει μετά να προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτου ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση νέου αρχηγού στο Σώμα αλλά και για τα υπόλοιπα πρόσωπα της υπηρεσιακής ηγεσίας.

Επίσης, την παραίτησή του υπέβαλε χτες το πρωί και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.

Αντιδράσεις από τους επιμελητές δικαστηρίων ανηλίκων

Με τους επιμελητές ανηλίκων ξεκινούν, όπως φαίνεται, οι αντιδράσεις για τη μεταφορά της αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι επιμελητές ανηλίκων διαμαρτύρονται για τη μεταφορά αυτή και διεκδικούν να παραμείνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου είναι η θέση τους, δίπλα στον δικαστή και τον εισαγγελέα Ανηλίκων, όπως τονίζουν. Ειδικότερα αναφέρουν: «Εδώ και πενήντα περίπου χρόνια οι Επιμελητές Ανηλίκων, στο πλαίσιο του δημόσιου λειτουργήματός τους, αποτελούν φύσει και θέσει αναπόσπαστο παράγοντα της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους και της προστασίας του παιδιού σε κίνδυνο καθώς και, πλέον, της προστασίας του ανήλικου θύματος». Το θέμα αυτό θα εκθέσουν στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν αύριο, ευελπιστώντας - όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση - ότι θα βρεθεί λύση.

Εντονα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία

Εντονα καιρικά φαινόμενα, με χαλαζόπτωση αλλά και δυνατούς ανέμους, σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι, κυρίως στην περιοχή του Αργυροπουλείου στον Τύρναβο. Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ ο δυνατός άνεμος προκάλεσε πτώσεις δέντρων στην περιοχή. Σημειώθηκε κινητοποίηση σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, ενώ δέντρα είχαν πέσει στο ύψος του κόμβου Γυρτώνης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ήταν στο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς 4, με θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Καταδίωξη σκάφους με πυροβολισμούς

Καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που εντοπίστηκε από το Λιμενικό να αποβιβάζει πρόσφυγες και μετανάστες στην παραλία Λάμπη, έγινε χτες στην Κω. Ο χειριστής του σκάφους αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των λιμενικών που βρίσκονταν στο σημείο από ξηράς και ξεκίνησε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να διαφύγει. Ανδρες του Λιμενικού έριξαν τρεις προειδοποιητικές βολές, ενώ περιπολικό σκάφος εντόπισε και ακινητοποίησε το ταχύπλοο, συλλαμβάνοντας τον 23χρονο αλλοδαπό χειριστή. Οκτώ μετανάστες περισυνελέγησαν από την παραλία, όλοι καλά στην υγεία τους. Επιπλέον, σε εντοπισμό και διάσωση 93 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε χτες το Λιμενικό σε τρία διαφορετικά περιστατικά, σε Γύθειο, Αλεξανδρούπολη και Χίο. Αλλοι 23 ξεριζωμένοι εντοπίστηκαν σε μηχανοκίνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή «Μερσίνια» της Λέσβου, άλλοι 14 στη θαλάσσια περιοχή «Μυστεγνών» μέσα σε ξύλινη λέμβο και άλλοι 25 στην ακτή στην περιοχή «Γαβάθα», ενώ πιάστηκε ο 26χρονος αλλοδαπός χειριστής της βάρκας που τους μετέφερε.

ΚΡΗΤΗ
Από ασφυξία πέθανε η 60χρονη Αμερικανίδα

Σε ασφυξία οφείλεται ο θάνατος της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου που είχε εξαφανιστεί πριν από λίγες μέρες και τελικά βρέθηκε νεκρή. Η νεκροψία - νεκροτομή έδειξε ότι ο δράστης ή οι δράστες της έκλεισαν το στόμα και τη μύτη. Η σορός της δεν φέρει κακώσεις. Δεν έχει εμφανή σημάδια κακοποίησης ούτε τραύμα από μαχαίρι ή όπλο. Το σημείο όπου βρέθηκε η άτυχη γυναίκα είναι μία στοά στη θέση Ξαμουδοχώρι στο δήμο Πλατανιά, η οποία είχε διαμορφωθεί κατά τη γερμανική κατοχή. Φαίνεται ότι ο θάνατός της επήλθε τη μέρα της εξαφάνισης.

Ερευνες για τον εντοπισμό Γερμανού τουρίστα

Ερευνες για τον εντοπισμό Γερμανού τουρίστα πραγματοποιεί η Αστυνομία μετά τη δήλωση εξαφάνισής του από τα Σελλά Αχαΐας. Ο άνδρας εξαφανίστηκε το Σάββατο. Πρόκειται για 65χρονο με ύψος περίπου 1,80, 100 κιλά και μουστάκι. Ο 65χρονος έφυγε από την περιοχή το περασμένο Σάββατο στις 2 το μεσημέρι με το αυτοκίνητό του, το οποίο φέρει γερμανικές πινακίδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ