ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα του Πικάσο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Συνεχίζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση για τα κεραμικά και τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από την αρχαιότητα σε συνομιλία με αρχαία έργα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του Olivier Berggruen.

«Αν κάποιος σημείωνε πάνω σε ένα χαρτί όλες τις διαδρομές που διήνυσα και τις ένωνε μεταξύ τους με μία γραμμή, θα σχεδίαζε ενδεχομένως έναν Μινώταυρο», σημείωνε ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος.

Στην έκθεση, σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες. Η έκθεση αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον Ζαν Κοκτό.

Τα πικασικά έργα - σχέδια και κεραμικά από την καλλιτεχνική δημιουργία του Πικάσο από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960 - προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού. Τα έργα της αρχαιότητας προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές. Πρόκειται για γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα που χρονολογούνται από τους χρόνους της προϊστορίας έως και την Υστερη Ρωμαϊκή περίοδο.

«Ελληνικά διάφορα» με την Νατάσσα Μποφίλιου στη Μυτιλήνη

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος κάνουν το σαλόνι τους υπαίθριο και παρουσιάζουν τα «Ελληνικά διάφορα» σε επιλεγμένους προορισμούς ανά την Ελλάδα! Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 12 Ιούλη εμφανίζονται στο Kτήμα «ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ» στη Μυτιλήνη.

Τα «Ελληνικά διάφορα», η νέα παράσταση που γοήτευσε το κοινό, υπόσχεται να προσφέρει ένα ξεχωριστό ταξίδι στη μνήμη και το συναίσθημα, με μια επιλογή από τα πιο γνωστά τραγούδια που αγαπήσαμε μέσα στα χρόνια. Σαν μια καλοκαιρινή βραδιά σε μια βεράντα με φίλους...

Οπως περιγράφουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες την παράσταση: «Μετά από χρόνια, και βουτώντας στη δημιουργία ενός νέου κύκλου τραγουδιών, νιώσαμε την ανάγκη να πάρουμε μια μικρή απόσταση από το προσωπικό μας ρεπερτόριο, να επιστρέψουμε στην εποχή της πιο αθώας σχέσης μας με τη μουσική και να θυμηθούμε όλα τα τραγούδια - σταθμούς που μας διαμόρφωσαν».

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Ωρα προσέλευσης 22.00 και ώρα έναρξης 23.00. Κρατήσεις στα τηλ. 2510 44738, 6949 544276, 6974 197399.

Στο Γαλάτσι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Τη Δευτέρα 15 Ιούλη, στις 9 μ.μ., ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Γαλατσίου στο Αλσος Βεΐκου, για μία και μοναδική συναυλία. Με μισό αιώνα καλλιτεχνική πορεία, με την ιδιαίτερη και αυθεντική φωνή του θα πλαισιώσει τη βραδιά ερμηνεύοντας πολλές από τις δεκάδες επιτυχίες του.

Θα τον συνοδέψουν οι μουσικοί: Μαίρη Μπρόζη (βιολί, τραγούδι), Αντρέας Αποστόλου (πιάνο, keyboards), Βαγγέλης Πατεράκης (ηλεκτρικό Μπάσο), Στέφανος Δημητρίου (τύμπανα), Γιάννης Αυγέρης (κιθάρες), Αλέξανδρος Μπίτος και Λυσιέν Κλίμης (επιμέλεια ήχου), Γιάννης Δίπλας (επιμέλεια φώτων), Αντρέας Αποστόλου (ενορχήστρωση).

Είσοδος ελεύθερη.

Περιοδική έκθεση από τον νότο στον βορρά...

Εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο», που αποπειράται να αφηγηθεί μία από τις πολλές σελίδες που συνθέτουν την ιστορία του ελληνικού αποικισμού. Μια ιστορία που διαπερνά πολυάριθμες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: Το εμπόριο και την οικονομία, τις πολιτικές μεταβολές και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα, αλλά και τους μύθους που πλάστηκαν γύρω από την ιδέα της θαλασσινής περιπέτειας και της αναζήτησης του ιδανικού τόπου. Η έκθεση επικεντρώνεται στο φαινόμενο του αποικισμού του βόρειου Αιγαίου από τους Κυκλαδίτες, λίγο πριν από τα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα.

Συνολικά, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά μαζί, 478 αντικείμενα των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Χαλκιδικής και Αγίου Ορους, Σερρών, Καβάλας - Θάσου, της νομισματικής συλλογής της Alpha bank και του Μουσείου Εκμαγείων ΑΠΘ μαζί με κείμενα, εικόνες και αναπαραστάσεις.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 8 το πρωί με 8 το απόγευμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με συναυλία ξεκινά η ενότητα «Το Φεστιβάλ στις γειτονιές»

Με τραγούδια που ανασύρουν τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα ερμηνευμένα από έναν ιδιαίτερα αγαπητό για την πορεία και τις επιλογές του καλλιτέχνη, «ανοίγει» η ενότητα «Το Φεστιβάλ στις γειτονιές» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το οποίο παρουσιάζει τον Δημήτρη Υφαντή, στην πλατεία «Παγώνας» στο ανατολικό διαμέρισμα, το Σάββατο 13 Ιούλη, στις 9.30 το βράδυ.

Μέσα από ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι, ο - γνωστός και από το μουσικό σχήμα Τρίφωνο - Ηπειρώτης τραγουδοποιός και ερμηνευτής, που έχει την πυξίδα της μουσικής του στραμμένη στην παράδοση, ερμηνεύει τραγούδια που περνάνε μέσα απ' το φίλτρο της έντεχνης και μερικές φορές ροκ μουσικής, ενώ άλλες φορές παρουσιάζονται με τη δική τους χαρακτηριστική απλότητα.

Τον Δημήτρη Υφαντή πλαισιώνει το συγκρότημά του, οι «Fun Day».

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Βούλγαρης (υπεύθυνος ορχήστρας - πλήκτρα), Σπύρος Χότζας (βιολί, μπουζούκι), Γεωργία Βακάλη (κρουστά, τραγούδι), Δημήτρης Σταύρου (έγχορδα, πνευστά).

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ