ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παρακαταθήκη για τη δράση του επόμενου διαστήματος η μάχη των αρχαιρεσιών

Συζήτηση με την πρόεδρο του σωματείου, Ντ. Γκογκάκη

Τους εκατοντάδες εργαζόμενους που έκαναν το βήμα και με την ψήφο τους στήριξαν και ενίσχυσαν το κλαδικό τους σωματείο, χαιρετίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 1/7, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ) έλαβε 804 ψήφους (από 748 το 2017) για το Διοικητικό Συμβούλιο και τις 15 έδρες στη διοίκηση. Επίσης, έλαβε 724 ψήφους (από 674) για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα εκλέγοντας 7 αντιπροσώπους (όσους είχε) για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και 10 αντιπροσώπους (από 9) για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

«Μπορεί να έχουμε κυβερνητική αλλαγή, αλλά όλα τα αντεργατικά μέτρα είναι ψηφισμένα και είναι εδώ. Είναι εδώ η δουλειά τις Κυριακές, τα 6ήμερα και τα σπαστά ωράρια εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι μισθοί - ψίχουλα, η εντατικοποίηση, τα εργατικά ατυχήματα», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν εμπόδια στην επίθεση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών, την πείρα από τη διεξαγωγή εκλογών σε μια σειρά χώρους δουλειάς και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, μιλά στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του σωματείου, Ντίνα Γκογκάκη.

Δυνατό σωματείο για να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις

«Ο στόχος που είχαμε θέσει ήταν να γίνουν οι αρχαιρεσίες αφορμή για ένα πλατύ, μαζικό άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, σε χώρους που το σωματείο μας παρενέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να καταγραφεί ένα παραπάνω βήμα στη μαζικοποίηση του Συλλόγου», επισημαίνει.

Οπως εξηγεί, σε έναν σημαντικό βαθμό ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, καθώς το άνοιγμα μπροστά στις αρχαιρεσίες οδήγησε σε νέες εγγραφές και ανανέωση του μητρώου του Συλλόγου.

Η προσπάθεια αυτή αντανακλάται και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο έχουν αναδειχθεί εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και νέοι εργαζόμενοι. Επίσης, στη σύνθεση της νέας Διοίκησης αντικατοπτρίζεται και η συμμετοχή μεταναστών στο σωματείο, η οποία αποτυπώθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις και στη δράση σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Στα θετικά στοιχεία του απολογισμού των αρχαιρεσιών καταγράφεται το γεγονός ότι ο Σύλλογος συζήτησε με εκατοντάδες εργαζόμενους πάνω σε βασικά ζητήματα που τους απασχολούν, με άξονα τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά του. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η 6ήμερη εργασία, η δουλειά τις Κυριακές, η εντατικοποίηση και η έλλειψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, τα εργατικά «ατυχήματα», βρέθηκαν στο επίκεντρο του προβληματισμού.

«Η δράση του Συλλόγου και τα αιτήματα που είχαμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν η βάση της συζήτησης», σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Στην κατεύθυνση αυτή, για παράδειγμα, στην επαφή με τους εργαζόμενους σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα τέθηκε το «σπαστό» ωράριο που τους αναγκάζει να βρίσκονται από το πρωί μέχρι το βράδυ «στο πόδι». Το αίτημα του Συλλόγου να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει το «σπαστό» ωράριο, καθώς και η διεκδίκηση να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι το μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας τους, αντί να μαθαίνουν μόλις μια μέρα πριν τι ώρες δουλεύουν την επομένη, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.

«Συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρχει δράση, μαζικό σωματείο, συμμετοχή των εργαζομένων, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας. Η συζήτηση αυτή παρακίνησε εργαζόμενους να γίνουν μέλη του σωματείου», σημειώνει η Ντ. Γκογκάκη. Επισημαίνει ακόμα ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή έχουν δημιουργηθεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνέχεια της δράσης του Συλλόγου το επόμενο διάστημα.

Ενα, επίσης, στοιχείο που ξεχώρισε, ήταν η προσπάθεια για συνεργασία με επιχειρησιακά σωματεία, όπως για παράδειγμα με το Σωματείο Εργαζομένων «Praktiker», τα γραφεία του οποίου συμπεριλήφθηκαν στους χώρους στους οποίους στήθηκε κάλπη, καθώς και με συνδικαλιστές από επιχειρησιακά σωματεία και μεγάλους χώρους δουλειάς που συνέβαλαν στη διαδικασία των αρχαιρεσιών, στην ενημέρωση και τη συμμετοχή εργαζομένων.

Σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία...

Οσον αφορά το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών, η Ντ. Γκογκάκη υπενθυμίζει ότι αυτό περιλάμβανε μια σειρά από χώρους δουλειάς, μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, όπου στήθηκε κάλπη, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της στο συνδικαλιστικό κίνημα.

«Το σωματείο είχε ζητήσει έγκαιρα να μπει η κάλπη σε χώρους δουλειάς, με γραπτό αίτημα, ωστόσο η εργοδοσία σε όλες τις περιπτώσεις αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο για να διεξαχθούν οι εκλογές», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου. Η στάση αυτή, όπως επισημαίνει, είναι μέρος της «απαγόρευσης» που έχουν κηρύξει οι εργοδότες στην επαφή των εργαζομένων με τα ταξικά σωματεία, σε αντίθεση βέβαια με τα «σωματεία» - μηχανισμούς που στήνουν τα ίδια τα αφεντικά.

«Δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια αλλά επιμείναμε στο δικαίωμα του σωματείου, που έχει μέλη σε αυτούς τους χώρους, να μπει κάλπη. Σε αυτή την προσπάθεια αντιμετωπίσαμε την αυξημένη παρουσία του προσωπικού ασφάλειας των εμπορικών κέντρων, την κλήση της αστυνομίας από την εργοδοσία, την έντονη παρουσία διευθυντών και προϊσταμένων μέσα στα καταστήματα, προκειμένου να έχουν τους εργαζόμενους σε διαρκή επιτήρηση», σημειώνει η Ντ. Γκογκάκη. Και όπως υπογραμμίζει, το θετικό είναι ότι μια σειρά εργαζομένων έκαναν το βήμα και ψήφισαν κόντρα στο σκηνικό αυτό.

...και τους ανθρώπους της στο συνδικαλιστικό κίνημα

Παράλληλα, η εργοδοσία επιστράτευσε τους ανθρώπους της μέσα στο κίνημα, οι οποίοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη συμμετοχή στις εκλογές. Μεταξύ αυτών, ο Δ. Καραγεωργόπουλος με ανακοίνωση της παράταξης («ΕΝΕΡΓΑ») που διατηρεί στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), εκτόξευσε κατηγορίες περί «εκλογών - παρωδία».

Οπως ξεκαθαρίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με την προσπάθεια «να ρίξει λάσπη» ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής νομίζει ότι μπορεί «να ξεπλύνει τις βρωμιές του», όπως τις εκλογές που οργανώνει σε σωματεία πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, κάτω από τον έλεγχο και την καθοδήγηση της εργοδοσίας.

«Οποιος θέλει να δει τι σημαίνει διαδικασίες - παρωδία και "σωματεία" - φαντάσματα δεν έχει παρά να κοιτάξει τους εργοδοτικούς μηχανισμούς και τα σωματεία - σφραγίδες όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής μαφίας. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων έγιναν στο φως της μέρας, σε ημερομηνίες, μέρες και ώρες που είχαν έγκαιρα ανακοινωθεί και γίνει γνωστές στους εργαζόμενους», τονίζει.

Αντίστοιχα, τα μέλη του Συλλόγου βρήκαν απέναντί τους τους «συνδικαλιστές» της εργοδοσίας και στα σούπερ μάρκετ. Σε κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης», για παράδειγμα, προϊστάμενος τμήματος και υποψήφιος με το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του επιχειρησιακού σωματείου, καταφέρθηκε εναντίον μελών του Συλλόγου που ενημέρωναν τους συναδέλφους τους για τις εκλογές του σωματείου. Κάλεσε μάλιστα την ασφάλεια του καταστήματος, ο υπεύθυνος της οποίας είναι επίσης «συνδικαλιστής» του εργοδοτικού σωματείου και εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην ΟΙΥΕ...

«Το μέτωπο ενάντια στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, στους ανθρώπους της εργοδοσίας στην ΟΙΥΕ και τη ΓΣΕΕ παραμένει ανοιχτό», υπογραμμίζει η Ντ. Γκογκάκη και υπενθυμίζει πως οι δυνάμεις αυτές συνεχίζουν στην ίδια ρότα μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, για τη νομιμοποίηση των οργίων νοθείας και της απροκάλυπτης παρέμβασης της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

«Η αυξημένη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές συναδέλφων από δεκάδες εμπορικά καταστήματα ήταν η καλύτερη απάντηση στην προσπάθειά τους», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για τις ανάγκες τους, μέσα από τις γραμμές του κλαδικού τους σωματείου.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
  • Κατάργηση των «σπαστών» ωραρίων των εργαζομένων.
  • Δωρεάν μετακίνηση σε απομακρυσμένα εμπορικά κέντρα με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων.
  • Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα.
  • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία.
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Αδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές.
Παρεμβάσεις σε καταστήματα την Κυριακή

Παρεμβάσεις σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης οργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 14/7, με σύνθημα «Οχι στα ωράρια των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών».

Με αφορμή το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 14/7 στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, αλλά και την «απελευθέρωση» της λειτουργίας τους όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη σε μια σειρά περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β) προκειμένου να προχωρήσουν σε εξορμήσεις και παρεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ