ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2019
Σελ. /24
28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε!

«Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε! Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού!». Αυτό το σύνθημα συμπυκνώνει το περιεχόμενο και τον πλούτο των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που για δυο ολόκληρες μέρες ξεδίπλωσαν χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Στις πλαγιές κάτω από το Βελούχι, στο Καρπενήσι, στο Κεφαλόβρυσο, στα γύρω χωριά και τα μονοπάτια που συναντήθηκαν τα βήματα των ανταρτών του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣΕ, βρέθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και προχτές, Κυριακή, νέοι από κάθε γωνιά της χώρας, στο καθιερωμένο πανελλαδικό αντάμωμα, που συνδύασε την απόλαυση της φύσης με ένα διαφορετικό, «βιωματικό μάθημα» για τη νέα γενιά της τιμημένης Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος του τόπου.

Η κατασκήνωση του Διημέρου στήθηκε στο πανέμορφο Πάρκο του Κεφαλόβρυσου, που αποτέλεσε τη βάση ή την εκκίνηση για μια σειρά δραστηριότητες: Παιχνίδια και αθλητικοί αγώνες οργανώθηκαν στην κατασκήνωση, το δικό τους πρόγραμμα είχαν οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ στην παιδική κατασκήνωση, οργανωμένες πεζοπορίες κίνησαν για τα γύρω μονοπάτια, συζητήσεις για την Ιστορία συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον, η ευκαιρία για επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Μουσείο στις Κορυσχάδες δόθηκε στους μαθητές, συναυλίες, γλέντια και αφιερώματα συγκίνησαν και ξεσήκωσαν όλους τους συμμετέχοντες, με κορυφαία στιγμή τη βράβευση πέντε μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που είχαν πάρει μέρος στη μάχη για την κατάληψη του Καρπενησίου.


Ηταν ένα ακόμα Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που όλοι θα το θυμούνται για την ομορφιά του τόπου που το φιλοξένησε, για την άρτια οργάνωσή του, για τις μοναδικές στιγμές που χάρισε στους συμμετέχοντες. Οσο για το περιστατικό κάποιων νέων που συμμετείχαν και νόσησαν με γαστρεντερίτιδα γιατί ήπιαν νερό από το ποτάμι, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και όσοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν έχουν βγει και αυτοί από το νοσοκομείο.

Μικρή αποδείχτηκε η πλατεία του Καρπενησίου

Το Διήμερο κορυφώθηκε με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Καρπενησίου το Σάββατο, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Η κεντρική πλατεία της ευρυτανικής πρωτεύουσας αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει το μεγάλο πλήθος που απλώθηκε και στους γύρω δρόμους, ενώ πολλοί παρακολουθούσαν και από τα μπαλκόνια των γύρω κτιρίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλατεία ήταν γεμάτη περίπου μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας, ενώ η βροχή που έπεσε για αρκετή ώρα πριν τις ομιλίες δεν πτόησε κανέναν.

Παλιά και πιο σύγχρονα τραγούδια του αγώνα εναλλάσσονταν από τα μεγάφωνα, μαζί με αιτήματα που παλεύει το ΚΚΕ στην περιοχή για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων και γενικότερα την ανακούφισή τους κόντρα στις μπίζνες με τη βούλα της ΕΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πλαγιές των Αγράφων.


Με το σύνθημα «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» και τις σημαίες να ανεμίζουν, οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν στο βήμα τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, που άνοιξε τη συγκέντρωση.

Τα συνθήματα, ο παλμός και το κλίμα της συγκέντρωσης αντανακλούσαν την ανάγκη η νεολαία να σκύψει πάνω από την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ: «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Για του λαού τη νίκη στη μάχη πάντα πρώτοι, εμπρός στη μνήμη του καπετάνιου Γιώτη», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός» κ.ά. και βέβαια «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», με το οποίο υποδέχτηκαν στο βήμα τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με έντονο παλμό, συνθήματα και τραγούδια η πορεία μετά τη συγκέντρωση

Με την ίδια μαχητικότητα και τον ενθουσιασμό της συγκέντρωσης, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ άπλωσαν τα πανό τους και πήραν τη θέση τους αμέσως μετά στον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε από την πλατεία του Καρπενησίου στο χώρο της κατασκήνωσης. «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του λαού μας. Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», έγραφε το πανό που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, που ο παλμός της αντήχησε απ' άκρη σ' άκρη στο Καρπενήσι.


Τα συνθήματα για την τιμημένη Ιστορία του ΚΚΕ, για τους αγώνες που όχι μόνο μας κάνουν σήμερα περήφανους, αλλά μας δείχνουν τον δρόμο που επιλέγουμε να βαδίσουμε μέχρι την τελική νίκη, «έδιναν κι έπαιρναν» σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Μπλέκονταν μαζί με χιλιοτραγουδισμένα αντάρτικα τραγούδια, που δήλωναν πως «θα 'ρθουν καιροί, καιροί ευτυχισμένοι, σκλάβοι δε θα 'ναι τότε οι λαοί», υμνούσαν τους δικούς μας ήρωες, «τ' άπαρτα βουνά», τον ΕΛΑΣ «σαν ατσάλινο τείχος που αλύγιστο ορμάει στα πεδία των τίμιων μαχών». Κι έδιναν υπόσχεση για το παρόν και το μέλλον πως «τα 50 χρόνια ήταν η αρχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική»!

  • Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τις ομιλίες του Δ. Κουτσούμπα και του Ν. Αμπατιέλου, από την κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου στο Καρπενήσι, καθώς και ρεπορτάζ από κάποιες από τις εκδηλώσεις του Διημέρου, ενώ θα συνεχίσει το ρεπορτάζ στα επόμενα φύλλα του.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ