ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Σε δυο κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στο άμεσο διάστημα: Στις 10 και στις 17 Μάη 2001 - που είναι η πανεργατική απεργία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αποφάσισε εξάωρες στάσεις εργασίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας στις 10.5.2001. Θα γίνουν δυο συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. και θα ακολουθήσουν πορείες. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στην Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

  • Την απόφαση για εξάωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 10 Μάη 2001 πήρε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Αύριο (7.5.2001), θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο δώμα του «Ευαγγελισμού», ώρα 11.30 π.μ. Θέματα της Συνέλευσης θα είναι η προκήρυξη εκλογών και το Ασφαλιστικό.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ
Προσαρμογή στις «αλυσίδες» των διαγνωστικών κέντρων

Η κυβέρνηση έκλεισε μια εκκρεμότητα δέκα χρόνων με την εύνοια των μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Παρά τους λεονταρισμούς του για τον περιορισμό της ασύδοτης δράσης του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος έκλεισε μια εκκρεμότητα δέκα ετών με την υποταγή του στην κατάσταση της αγοράς και την εύνοια των «αλυσίδων» των διαγνωστικών κέντρων.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 84, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 70/10.4.2001), δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους διαγνωστικών κέντρων, που έχουν «αλυσίδες» από τέτοιες μονάδες, να τις διατηρήσουν μέχρι και πέντε χρόνια, σε αντίθεση με το σχέδιο του ΠΔ που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και προέβλεπε την επιλογή μιας μονάδας μόνο απ' τη δημοσίευση του ΠΔ. Η έκδοση του ΠΔ για τους «όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» ήταν μια εκκρεμότητα του νόμου 2071/1992. Ακολούθησαν σχέδια επί σχεδίων τόσο απ' τη ΝΔ όσο και απ' το ΠΑΣΟΚ και τελικώς δημοσιεύτηκε ένα ΠΔ που ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματίες και αποτελεί ευθεία βολή κατά των μικρών εργαστηρίων.

Το ΠΔ αποτελείται από 22 άρθρα και προβλέπει ότι δίνεται άδεια ίδρυσης σε εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής:

  • Επί προσωπικής εταιρίας εταίροι μπορεί να είναι μόνο γιατροί (ή οδοντίατροι)
  • Επί ιατρικής ΕΠΕ ισχύει ότι εταίροι μπορεί να είναι μόνο ιατροί και λοιποί επιστήμονες του τομέα της Υγείας, πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως βιολόγοι, ακτινοφυσικοί, πυρηνικοί φυσικοί, χημικοί, κλινικοί χημικοί, βιοχημικοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές. Περισσότεροι από τους μισούς εταίρους που εκπροσωπούν περισσότερο από το μισό του όλου εταιρικού κεφαλαίου είναι ειδικευμένοι ιατροί, κάτοχοι τίτλου ειδικότητας από αυτές που ασκούνται στα ιατρεία ή εργαστήρια της εταιρίας.
  • Επί Ανωνύμων Εταιριών το σύνολο των μετοχών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές. Το μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να αναλαμβάνεται ολόκληρο από ιατρούς διαφόρων κλινικών ή εργαστηριακών ειδικοτήτων.

Εάν στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου μετέχουν αφ' ενός ειδικευμένοι γιατροί και αφ' ετέρου φυσικά πρόσωπα εκτός του τομέα της Υγείας, το κατώτατο ποσοστό της πρώτης κατηγορίας είναι 51% και το ανώτατο ποσοστό της δεύτερης κατηγορίας είναι 49%.

Η εύνοια προς τους μεγάλους επιχειρηματίες αποτυπώνεται στο άρθρο 21 του ΠΔ που δημοσιεύτηκε και αφορά στην προσαρμογή.

Το σχέδιο του ΠΔ που εγκρίθηκε απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας προέβλεπε τα εξής:

  • Οι ιδιωτικοί φορείς που ήδη λειτουργούν έπρεπε να προσαρμοστούν με τις διατάξεις του ΠΔ μέσα σε οχτώ μήνες
  • Οσοι απ' τους ιδιωτικούς φορείς έχουν αναπτύξει παραρτήματα σε διάφορες περιοχές ή λειτουργούν σε διαφορετικά μη συνεχόμενα κτίρια υποχρεούνται να επιλέξουν μία μόνο μονάδα, για την οποία οφείλουν να εκδώσουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας μέσα στην οκτάμηνη προθεσμία.

Ιδού τώρα οι διατάξεις του ΠΔ που ισχύουν:

  • Οι ιδιωτικοί φορείς που με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος και παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις αυτού, με την έκδοση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας φορέα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ μέσα σε προθεσμία δυο (2) ετών από την έναρξη της ισχύος του
  • Οι ιδιωτικοί φορείς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, που κατά τη δημοσίευση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος έχουν αναπτύξει παραρτήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας ή λειτουργούν σε διαφορετικά, μη συνεχόμενα κτίρια, υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος, με την έκδοση των απαιτούμενων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας μέσα στην προθεσμία των δυο (2) ετών της πρώτης παραγράφου. Μετά τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος λήγει η ισχύς των παραπάνω αδειών και οι φορείς υποχρεούνται να περιοριστούν σε μια μόνο μονάδα, για την οποία οφείλουν να εκδώσουν την απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Πάντως, εργαστηριακοί γιατροί είναι διατεθειμένοι να προσβάλουν νομικά το ΠΔ για λόγους ισότητας.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Νομοσχέδιο για την «καρδιά της μεταρρύθμισης»

Θα προωθηθεί από το υπουργείο Υγείας, μόλις πάρει την τελική έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία

Να «κατακάτσει ο κουρνιαχτός» που ξεσήκωσαν οι αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Αλ.Παπαδόπουλος για να προωθήσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, που θα έχει ως κύριο στόχο τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ).

Αλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλ. Παπαδόπουλος στις 25.4.2001, το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελεί και την καρδιά της μεταρρύθμισης. Ηδη, το υπουργείο Υγείας έχει συντάξει και αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας) σχέδιο νόμου για τη σύσταση του ΟΔΙΠΥ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διατάξεις του σχεδίου κινούνται στο πλαίσιο που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι (28.7.2001).

Μια βασική διαφορά, σε σχέση με το σχέδιο του περασμένου καλοκαιριού, είναι ότι ο ΟΔΙΠΥ θα είναι ΝΠΔΔ - και όχι ΝΠΙΔ. Ο ΟΔΙΠΥ θα αναλάβει τη διαχείριση των πόρων Υγείας του ΙΚΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του ΟΓΑ και του Οίκου του Ναύτη.

Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για τη συγκρότηση του ΟΔΙΠΥ. Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναμένει τις παρατηρήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων υπουργείων - και κυρίως του υπουργείου Εργασίας - για να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για να γίνει ο «καθιερωμένος διάλογος».

Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν εξαρτά την προώθηση του νομοσχεδίου απ' την τύχη του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό. Οταν θα έχει τις παρατηρήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων υπουργείων, θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το νομοσχέδιο δεν αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο σύνολό της και περιορίζεται στη διαχείριση των πόρων. Ενα απ' τα βασικά ζητήματα που φαίνεται να μην έχουν λυθεί -στα πλαίσια πάντα της κυβερνητικής πολιτικής - είναι η τύχη των μονάδων ΠΦΥ του ΙΚΑ. Αν, δηλαδή, θα ενταχθούν στο ΕΣΥ ή θα παραμείνουν υπό το υπουργείο Εργασίας. Και είναι ήδη γνωστή η διαφορά ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο και στον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο πάνω σ' αυτό το θέμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας τάσσεται υπέρ της σταδιακής ένταξης των μονάδων ΠΦΥ του ΙΚΑ στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (Πε.Σ.Υ).

Ο ΟΔΙΠΥ, σύμφωνα με το σχέδιο του καλοκαιριού, αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας Υγείας για τους δικαιούχους του από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια ποιότητας και κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι και ο ΟΔΙΠΥ θα μπορεί - κατά τα πρότυπα των Πε.Σ.Υ. - να ιδρύει Ανώνυμες Εταιρίες ή να αναθέτει εργασίες σε τρίτους για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

Σύμπλευση της ΝΔ

Προς την κατεύθυνση της γρηγορότερης προώθησης του νομοσχεδίου πιέζει και η ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του τομεάρχη Υγείας - Πρόνοιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Κακλαμάνη (3.5.2001), που συνόδευε την κατάθεση Ερώτησής του για την εφαρμογή του αντι-ΕΣΥ νόμου 2889. «Περιμένουμε να σπάσει τη σιωπή του ο υπουργός Υγείας και να εκφράσει τις απόψεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτό του κλάδου Υγείας», ανέφερε ο Ν. Κακλαμάνης για να τονίσει: «Καμία αναθεώρηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος, που αποτελεί τη μία από τις δύο συνιστώσες του προβλήματος. Κάτι το οποίο θα συζητηθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ και, ως συνήθως, ο κ. Σημίτης απλώς θα ακούει».

Κείμενα:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ