ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Μαυραγάνης
Δημήτρης Μαυραγάνης
Φωτ.

Στις 15 Απρίλη 2001 πέθανε, ύστερα από βαριά αρρώστια, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ (Τζαβέλας), αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, σύντροφοι, συμπολεμιστές του και παιδιά των Πολ. Προσφύγων προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 53.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 13 Απρίλη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, αφοσιωμένου στην υπόθεση του λαού αγωνιστή. Ταλαιπωρήθηκε από τη φασιστική Κατοχή, τις διώξεις μετά την Απελευθέρωση, τις φυλακίσεις και τις κακουχίες.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του γαμπρού μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΡΥΦΤΑΝΙΔΗ, ο οποίος σκοτώθηκε στην Κατοχή, του αδελφού του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΥΦΤΑΝΙΔΗ, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Κέρκυρας, όπου κρατούνταν και εκτελέστηκε στο Επταπύργιο. Και του συναγωνιστή του ΑΝΕΣΤΗ ΤΣΑΓΓΕΡΑ, που και αυτός μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα και εκτελέστηκε στο Επταπύργιο, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλαμαριάς, της οποίας ο σύζυγός μου ήταν μέλος και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

φΩΤ.

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. Μέλος του ΚΚΕ από το 1936, με έντονη δράση στο Νομό Πέλλας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στον Εμφύλιο, εντάχθηκε πολύ νωρίς στο ΔΣΕ. Συμμετείχε σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε επανειλημμένα και ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ.

Χαρά Κεπέση
Χαρά Κεπέση
Με το τέλος του Εμφύλιου, βαριά τραυματισμένος, βρέθηκε στη φιλόξενη Πολωνία. Εκεί δούλεψε με απαράμιλλη εργατικότητα στην παραγωγή. Παράλληλα, είχε έντονη κομματική ζωή και έπαιρνε μέρος στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις των Ελλήνων Πολ. Προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε το 1979.

Ως το θάνατό του, ακούραστα, με αφοσίωση και αυταπάρνηση, έδινε καθημερινά μάχες για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, της δικαιοσύνης και της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΔΑ.

Στη μνήμη του, η νύφη του Λαμπρινή Λαδά και τα ανίψια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

* * *

Φωτ.

Στις 27 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του ΔΣΕ και στελέχους του ΚΚΕ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΡΟΥΜΠΑ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Αρχάγγελος Πέλλας από γονείς φτωχούς αγρότες. Το 1943 έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και τον ίδιο χρόνο μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση, η τρομοκρατία, που εξαπολύθηκε σε όλη τη χώρα, τον ανάγκασε, το 1946, να καταφύγει στο ΔΣΕ. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από τη λήξη του Εμφύλιου, φοίτησε στο Ινστιτούτο Λαϊκής Οικονομίας και πήρε δίπλωμα οικονομολόγου.

Από το 1968, ήταν στέλεχος της ΚΟ Τασκένδης, ενώ παράλληλα πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον τοπικό Σύλλογο των Πολ. Προσφύγων.

Με τον επαναπατρισμό του, ήταν δραστήριο μέλος της ΚΟΒ Εύοσμου και πρόεδρος του Παραρτήματος Εύοσμου Θεσσαλονίκης της ΠΕΕΠΠ.

Ο Σταύρος Δρούμπας ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και γι' αυτά αγωνιζόταν.

Λάζαρος Θεοδωρίδης
Λάζαρος Θεοδωρίδης
Στη μνήμη του, η σύζυγός του Λαμπρινή, τα παιδιά του Τρύφων και Θεμιστοκλής προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου, 50.000 δρχ. και 20.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Στη μνήμη του ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με άλλους 49 πατριώτες από τους Γερμανούς κατακτητές στους Αγίους Θεοδώρους στις 3 Μάη 1944, η αδελφή του Τούλα και ο άντρας της Φίλιππος Βογιατζόγλου προσφέρουν 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Το μνημόσυνο γίνεται σήμερα 6 Μάη στον τόπο της θυσίας.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΙΝΗ. Γεννήθηκε το 1925 στην Αλεξανδρούπολη. Στα 17 χρόνια του, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και από τις γραμμές του ΕΛΑΣ αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Εδρασε στις περιοχές Θράκης και Λάρισας.

Εμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Παρθένα προσφέρει 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 5 Μάρτη 2001, ύστερα από βαριά αρρώστια, έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας συμπέθερου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Κρύα Βρύση Καλαμπάκας το 1924. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, πήρε μέρος στις μεγάλες μάχες το 1947, στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι το 1948 και 1949, και τραυματίστηκε.


Από τα τέλη του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα και είχε τρία παιδιά.

Ηταν σεμνός και ειλικρινής, τίμιος άνθρωπος, γι' αυτό και θα τον θυμούμαστε πάντα.

Ο Απ. Παπαγεωργίου θάφτηκε στα Τρίκαλα στις 6 Μάρτη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Χιονιά Κουρτίδου και οικογένεια Γιάννη Νικολαΐδη.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Αυγούστου 2000 άφησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας την τελευταία πνοή του, σε ηλικία 59 χρόνων, ο αξέχαστος αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΙΒΑΣ. Καταγόταν από τη Ρηχιά Λακωνίας. Η φτώχεια και το μισαλλόδοξο καθεστώς τον έδιωξαν από το χωριό του και βρέθηκε στον Πειραιά, όπου δούλεψε σε διάφορα επαγγέλματα για να επιβιώσει. Στις αρχές του 1960 πήγε μετανάστης στην Αυστραλία, όπου συνδέθηκε με το προοδευτικό κίνημα της παροικίας. Μέλος του εργατικού Συνδέσμου ΑΤΛΑΣ, μέλος του ΔΙΣ της Ελληνικής Κοινότητας του Σίδνεϊ, υπεύθυνος για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας και μέλος της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ από την ημέρα της ίδρυσής του.

Παρόλο που πέρασαν περισσότεροι από 6 μήνες από το θάνατό, μας λείπει η σεμνότητά του, η συντροφικότητα και η κομματικότητα που τον διέκριναν.

Στη μνήμη του Δημήτρη Δρίβα και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ Σίδνεϊ προσφέρει 1.000 δολάρια.

Επίσης στη μνήμη του σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ συγκέντρωσαν στη μεγάλη συγκέντρωση, που οργανώθηκε στις 29 Μάρτη στο Σίδνεϊ με ομιλητή τον σ. Νίκο Γκατζή, βουλευτή του ΚΚΕ, και πρόσφεραν στο Κόμμα τα παρακάτω ποσά: Παναγιώτης Δρίβας 200 δολ., οικογένεια Σαρελα και Ανδρέας Σαμαράς από 100 δολ., Φιλιώ και Δημήτρης Σπέης 50 δολ., Στέλιος Φιλφερής, Γιώργος Μανικάκης, Γιάννης Νταβίσκας, Γεράσιμος Λιμπεράτος, Γιώργος Θλιβερης, Γιώργος Κουλούρης, Μελάτος, Αγγελος Γρηγοράτος, Γιάννης Δρούσας, Ντίνα Δαράκη, Ζήσης Τσάσης από 50 δολάρια, Θέμης Σπέης 40 δολ., Ελένη Θεοδωρή 30 δολ., Σίμος Σκεπαρης, Γιώργος Σάββας, Κιορόγλου, Γιάννης Μανωλιάς, Χαμος, ένας αγωνιστής, Χατζηχρυσάφης από 20 δολ., Βαλαλής και Πασχαλίδης από 20 δολάρια. Σύνολο 1.250 δολάρια Αυστραλίας.

Γιώργος Σούραλης
Γιώργος Σούραλης
* * *

φΩΤ. 3

Στη μνήμη της αγωνίστριας - συνδικαλίστριας ΧΑΡΟΥΛΑΣ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, η οποία έφυγε από τη ζωή το Φλεβάρη του 1997. Και των αγωνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΑΝΙΑ, ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 μαζί με άλλους 32 πατριώτες στο ποτάμι της Καλαμάτας από Γερμανούς, του ΦΩΤΗ ΚΡΑΝΙΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 15 Μάρτη 1948 από παρακρατικούς τρομοκράτες στην Κορώνη Μεσσηνίας και της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΡΑΝΙΑ, που σκοτώθηκε στις 19 Ιούλη 1944 σε μάχη μεταξύ ανταρτών του ΕΛΑΣ, Γερμανών και ταγματασφαλιτών στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ο αντιστασιακός Μακρονησιώτης Σωτήρης Κράνιας προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 14 Απρίλη 2001 πέθανε ο αγωνιστής ΣΙΔΕΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ. Γεννήθηκε στα Σάκκα Ορεστιάδας το 1928. Νέος εντάχθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ, αλλά γρήγορα αιχμαλωτίστηκε. Πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλακή.

Στο Βέλγιο έφτασε με τους πρώτους ανθρακωρύχους. Πρωτοστάτησε στο χτίσιμο ΕΔΑΐτικων οργανώσεων και στην ίδρυση Ελληνικής Κοινότητας στη Λιέγη.

Από το 1968 αγωνιζόταν αταλάντευτα ως μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, φίλοι και σύντροφοί του πρόσφεραν στην ΚΟ Βελγίου 5.000 δρχ. βελγικά φράγκα.

* * *

Φωτ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
Στη μνήμη του κομμουνιστή αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ, του συζύγου της ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και των γονιών της ΑΛΕΚΟΥ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, η αδελφή του Δέσποινα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 100.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπητού μας συντρόφου και φίλου ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη) ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που πέθανε πρόσφατα και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 10.000 δρχ.

Γιαννούλα Παπαγεωργάκη και τα παιδιά της

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 9 μήνες, από την ημέρα που έφυγε από κοντά μου ο αγαπημένος μου ΜΙΜΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ. Φεύγοντας, μου άφησε μεγάλο πόνο και ατελείωτη νοσταλγία. Συντροφιά μου οι ωραίες και γλυκές αναμνήσεις, τα αγαπημένα και πονεμένα γράμματα της φυλακής, τα βιβλία, τα ποιήματα αφιερωμένα ιδιαίτερα σε μένα, όπως τον αρκουδόβατο, που τραγουδούσαμε ντουέτο και οι δυο, με σένα, που αγάπησα και πάντα θα αγαπώ, Μίμη, όσο ζω.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιούλα

* * *

Αγαπημένε μου ΜΑΡΚΟ! Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια από τότε που «έφυγες» τόσο ξαφνικά, δίχως να με ρωτήσεις...

Στη μνήμη σου, προσφέρω στον αγαπημένο σου «Ρίζο», που και τώρα σου κρατάει συντροφιά στο μακρινό σου ταξίδι, 20.000 δρχ.

Σε θυμάμαι πάντα με αγάπη.

Ανδριανή Δουλγέρη

* * *

Εδώ και 6 μήνες «έφυγε» από κοντά μας για πάντα η αγωνίστρια ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, μέλος του ΚΚΕ.

Για την ονομαστική γιορτή της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στον καθημερινό της σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

Δημήτριος Σταμάτης, αντιστασιακός

* * *

Φωτ.

Δημήτρης Επικαρίδης
Δημήτρης Επικαρίδης
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΤΑΚΙΛΟΥΔΗΣ γεννήθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Τον Οκτώβρη του 1942 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το Μάη του 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ. Το Δεκέμβρη του 1943, ως μέλος της Εργοστασιακής Επιτροπής του Εργοστασίου Ατμαμαξών ΣΕΚ (ΟΣΕ), ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση και έπειτα στην Επιτροπή Καπνοβιομηχανίας, που με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους πέτυχαν τότε και το 13ο μισθό. Από το Σεπτέμβρη ως τον Οκτώβρη του 1944, ήταν καπετάνιος λόχου του εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Μαχητής του ΔΣΕ, στον Εμφύλιο, ήταν μέλος του γραφείου της ΕΠΟΝίτικης Ταξιαρχίας και από τον Οκτώβρη του 1947 υπηρέτησε στις διαβιβάσεις του ΓΑ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, πήρε από το Πανεπιστήμιο το πτυχίο του γεωπόνου, τελείωσε κομματική Σχολή και στρατιωτική Σχολή ως έφεδρος αξιωματικός. Ηταν πρόεδρος των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στην Τασκένδη και αργότερα γραμματέας της οργάνωσης.

Επέστρεψε στην πατρίδα το Μάη του 1977 με την οικογένειά του και συνέχισε την κομματική δραστηριότητα. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε αμετακίνητος στις ιδέες του.

Πέθανε στις 28 Γενάρη 2001.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της συζύγου του Σεραΐνας (Κούλας), η οποία πέθανε στις 14 Ιούλη 1994, οι κόρες τους Ζωή και Μάρθα Παρτακιλούδη προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ «Γιάννη Χαλκίδη» Αμπελόκηπων, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Δυο χρόνια έκλεισαν από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος αγωνιστής ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 11 Απρίλη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τις 11 Απρίλη 1995, που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος και αγαπημένος μας ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταξουργείου.

Η σύζυγος Λίζα

Τα παιδιά Θανάσης και Ηρακλής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ