ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: Ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα, «απλώνουν» τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο
  • ΕΕ - «ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»: Διευκολύνσεις και «ασφάλεια δικαίου» για τις επενδύσεις στην Ενέργεια, «ασφαλιστικές δικλίδες» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό
  • ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Βουλευτικές εκλογές εν μέσω περίπλοκων αντιθέσεων
  • ΗΠΑ: Το «πείραμα» με τα ρομπότ σε πολυκαταστήματα της «Walmart»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα, «απλώνουν» τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ που βέβαια έρχεται να πατήσει σε σειρά φορολογικών διατάξεων και ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με άξονα την ένταση της φοροληστείας που ήδη συντελείται απέναντι στο λαϊκό εισόδημα καθώς και των προκλητικών ελαφρύνσεων, απαλλαγών και άλλων παρεμβάσεων για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αποστέλλονται τμηματικά στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» για περαιτέρω «επεξεργασίες», ενώ σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό η κατάθεσή του στη Βουλή αναμένεται μέχρι τις 10 Αυγούστου.

«Στο χέρι» για το κεφάλαιο...

Αν και οι τελικές διατάξεις ακόμα αναμένονται, βασικό στοιχείο στις εξαγγελίες της ΝΔ και «αιχμή» του προγράμματός της για την ενίσχυση του κεφαλαίου αποτελούν οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό:

-- Η κυβέρνηση ΝΔ ιεραρχεί την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων (από 28% σε 20% σε δύο χρόνια), κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων (από 10% σε 5%), σε συνέχεια και εδώ της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προγραμματίζει και ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.

-- Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται ακόμα να ενσωματωθούν τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

-- Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, θα «βελτιωθεί» το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης και με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις.

...στις «ελληνικές καλένδες» για τον λαό

Παράλληλα, η ΝΔ μετά από ένα όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα εξαγγέλλει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% σήμερα στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Και ενώ, βέβαια, δεν είναι γνωστές οι τελικές διατάξεις, που ενδεχομένως να συνδυαστούν με άλλες «εξισορροπητικές» παρεμβάσεις, η «ελάφρυνση» ενός μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.500 ευρώ - και με τη διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου - θα διαμορφωθεί σε περίπου 110 ευρώ, ή περίπου 9 ευρώ το μήνα, την ώρα που η αντιλαϊκή «κανονικότητα» για την ανάπτυξη του κεφαλαίου θα συνεχίσει να φορτώνει βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Σ' αυτό το φόντο, το ύψος της φοροληστείας ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της.

Ενώ, βέβαια, παραπάνω από αποκαλυπτική ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, που μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα συνέδεσε τη μείωση των φόρων που προαναγγέλλει η κυβέρνηση με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, παραπέμποντας ουσιαστικά στην περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς - συνταξιούχους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο τμήμα του φορολογικού σχεδιασμού μεταφέρεται σε επόμενο νομοσχέδιο, καθώς τα σχετικά παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» όσο και για τις «μειώσεις» στον ΕΝΦΙΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με φόντο και τα «δημοσιονομικά κενά» που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε πρώτη φάση αναμένεται να κατατεθούν οι ρυθμίσεις, αναφορικά με το νέο πλαίσιο «διευκόλυνσης» για ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και κωδικοποίηση των διατάξεων για τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα.

Φόροι και χαράτσια στην ημερήσια διάταξη

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν τους επόμενους μήνες αντιμέτωπα με τις δόσεις από τα φετινά χαράτσια, όπως αυτά για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα, με αντίστοιχη διεύρυνση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών. Παράλληλα με τα φετινά χαράτσια, θα «τρέχουν» και οι δόσεις από τις παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Θυμίζουμε πως ο λογαριασμός που θα αποστείλει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει:

Φόρο εισοδήματος: Συνολικά 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις.

ΕΝΦΙΑ: Τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα αναρτηθούν στα τέλη Ιούλη. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία στα τέλη Δεκέμβρη. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, από τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο τα 2,65 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τα χαράτσια.

Παρακράτηση φόρου: Από το φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο για το β' εξάμηνο περί τα 3,4 δισ. ευρώ, που βέβαια θα πληρωθούν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων.

Τέλη κυκλοφορίας: Τον Δεκέμβρη θα καταβληθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Αποκαλυπτικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία τον Μάη του 2019 περίπου 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι - κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά - βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Την ίδια ώρα, πάνω από 1,2 εκατ. βρίσκονται «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή σε καθεστώς κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων μέτρων. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2018 ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έβαλε «στο χέρι» 5,55 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, μέσω των οποίων «αυγαταίνει» η μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Μάης 2019):

  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.211.542.
  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν το 1,8 εκατομμύριο.

Επίσης, αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σκυτάλη πλέον να περνά σε αυτήν της ΝΔ:

-- Ο αριθμός των οφειλετών «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» κλιμακώθηκε από 695.074 στο τέλος 2015, σε 830.056 το 2016, 1.050.077 το 2017, 1.168.438 το 2018, φτάνοντας σε 1,2 εκατομμύρια με βάση τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη διάρκεια της περιόδου Δεκέμβρης 2015 - Μάης 2019 η λίστα με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης διογκώθηκε κατά 516.468 φορολογούμενους.

-- Οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν σήμερα στο 67,1% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλετών από 44,8% στο τέλος Δεκέμβρη 2015.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με την ταξινόμηση των οφειλετών που βρίσκονται στις σχετικές λίστες, ανάλογα με το ύψος της εμφανιζόμενης οφειλής. Περίπου 3,6 εκατομμύρια χρωστούν ποσά από 1 μέχρι 10.000 ευρώ, έναντι 240.700 με ποσά από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ και περίπου 42.000 για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ...


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ