ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Σε επιστολή τους φαντάροι που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ μάς γράφουν:

«Οι στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στην Κύπρο όλο το προηγούμενο διάστημα δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Στην Κύπρο υπηρετούμε τη θητεία μας παιδιά λαϊκών εργατικών οικογενειών και ξέρουμε καλά πώς βγαίνει το μεροκάματο, ξέρουμε καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας.

Παρ' όλα αυτά, οι στρατιώτες συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να καλύψουν μια σειρά από έξοδα κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Το πιο δυσβάσταχτο είναι το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, οι τιμές των εισιτηρίων είναι στα ύψη με αποτέλεσμα αρκετοί στρατιώτες να πληρώνουν ποσά της τάξης των 300 ευρώ για να δουν τα οικεία τους πρόσωπα μέσα στο καλοκαίρι.

Στο αίτημα των φαντάρων για έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια, για αξιοποίηση των αεροπορικών δρομολογίων των C130, η απάντηση της διοίκησης είναι ότι, ναι μεν έχουμε δίκιο, αλλά δεν υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση.

Το υπουργείο και η κυβέρνηση ενώ γνωρίζουν την κατάσταση δεν έχουν πάρει απολύτως κανένα μέτρο, για να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών, ούτε καν κάποια έκπτωση.

Ακόμα και για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι στρατιώτες στην Κύπρο πλήρωσαν ποσά των 250 - 300 ευρώ.

Ακούμε μονότονα ότι δικαιούμαστε ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο σε όλη τη θητεία και "πάλι καλά να λέτε, που εσείς παίρνετε κι ένα μισθό το μήνα".

Απαντάμε με όλη μας τη δύναμη στο ΓΕΣ, στο υπουργείο και σε κάθε κυβέρνηση. Το ματωμένο πλεόνασμα, το βγάλατε από τη φοροληστεία των οικογενειών μας. Η χρηματοδότηση ως διά μαγείας βρίσκεται για ΝΑΤΟικές αποστολές, για την επιδότηση τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών. Περικοπές γίνονται μόνο όταν μιλάμε για τις ανάγκες των στρατιωτών.

Με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης να μπει τέλος στην κοροϊδία. Να υπάρξει αξιοποίηση των "C130", έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια για τους στρατιώτες».

***
Οι διαμαρτυρίες μας έφεραν αποτέλεσμα!

«Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας στο 1ο Μ/Κ Τάγμα της ΕΛΔΥΚ τελικά ανασκευάστηκε το έντυπο συνέντευξης που είχε σαν ερώτημα αν οι στρατιώτες είναι οργανωμένοι σε κάποια οργάνωση ή σωματείο. Η επιμονή των στρατιωτών καθώς και η ανάδειξη του θέματος από τον "Ριζοσπάστη", οδήγησε τελικά τη διοίκηση να αλλάξει το επίμαχο ερώτημα, αφαιρώντας τις λέξεις οργάνωση και σωματείο. Η αλλαγή αυτή αποδεικνύει ότι το ερώτημα δεν ήταν στη φαντασία των στρατιωτών.

Είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι οι στρατιώτες μπορούν να αναδείξουν τα ζητήματα και ότι τα δικαιώματά τους δεν σταματούν στις πύλες των στρατοπέδων. Τα συνδικαλιστικά και πολιτικά μας δικαιώματα δεν αφορούν τον στρατό και δεν τα διαπραγματευόμαστε!

Φαντάροι του 1ου Μ/Κ ΤΠΖ»

***
Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα - Οχι πυρηνικά όπλα στον Αραξο!

Σμηνίτης από την 116 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στον Αραξο γράφει:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο αποδεικνύουν πως όσο η Ελλάδα μπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αναγκαίο κακό είναι ο λαός να ζει χειρότερα, να ζει μόνιμα με το φόβο μιας γενικευμένης σύρραξης, να βλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του να αποτελούν πεδίο "διαπραγμάτευσης". Αποδεικνύουν ότι το κυνήγι του κέρδους (στην περίπτωσή μας τον έλεγχο των πετρελαίων, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας κ.ά.) είναι ο απόλυτος νόμος που δεν αλλάζει στον καπιταλισμό. Καμία συμμαχία, καμία συμφωνία δεν μπορεί να αναιρέσει αυτό. Το ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος είναι στο ΝΑΤΟ, καθόλου δεν εμπόδισε την Τουρκία να αμφισβητεί ανοιχτά διεθνείς συμφωνίες που καθορίζουν σύνορα. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει το Αιγαίο "ενιαίο επιχειρησιακό χώρο", βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Η ιστορία τέτοιων οργανισμών δείχνει ότι δεν είναι εγγυητές της ειρήνης και άρα καμία προστασία δεν μπορούν να παρέχουν, ειδικά σε περιόδους που εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των πολυεθνικών και των κρατών. Πόσο εγγυημένη άραγε είναι η ειρήνη και η ευημερία του λαού στην Ηλεία και την Αχαΐα αν στα 5 ή στα 30 χιλιόμετρα μπορεί να φυλάσσονται πυρηνικές κεφαλές; Πόσο εγγυημένη είναι η ειρήνη και η ευημερία του λαού της Ελλάδας, όταν στη χώρα μας εδράζονται βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όταν η βάση της Ανδραβίδας που εδράζεται η 117 Πτέρυγα Μάχης είναι - παγκοσμίου ενδιαφέροντος - στρατιωτικό αεροδρόμιο;

Εμείς οι φαντάροι, η νεολαία της χώρας μας είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να ανησυχούμε για τα πολεμικά σχέδιά τους. Το δικό μας μέλλον είναι "στον αέρα". Καμία συμμετοχή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, να κλείσουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κανένας φαντάρος να μη βρίσκεται σε αποστολές εκτός των συνόρων μας».

Αντιδραστικές «προτάσεις» για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης

Η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), που ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), εξέδωσε ανακοίνωση με κατάπτυστο περιεχόμενο. Με αυτήν προτείνουν την επιλογή του αεροδρομίου της Χρυσούπολης, για να εγκατασταθούν τα νέα κατασκοπευτικά αμερικανοΝΑΤΟικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV - Global Hawk).

Η ενέργεια αυτή της συγκεκριμένης ένωσης αποτελεί πρόκληση για το λαό μας. Είναι προσβολή για τους αγώνες που έχει δώσει όλα τα χρόνια, ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν κάνει οι ιμπεριαλιστές, σε λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους.

Η χώρα μας, με ευθύνη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έχει συμμετοχή σε όλες αυτές τις πολεμικές - δολοφονικές επιχειρήσεις, όπως οι βομβαρδισμοί στη Συρία και τη Λιβύη, με την εκχώρηση βάσεων στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, όπως η βάση της Σούδας, του Αραξου, της Ανδραβίδας, του Ακτίου, της Λάρισας, το Στεφανοβίκειο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τους βομβαρδισμούς για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και πρόσφατα η χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων κ.α.

Η ντροπιαστική αυτή ανακοίνωση δεν εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσων τουλάχιστον διαπνέονται από γνήσια λαϊκά πατριωτικά αισθήματα. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί αλωνίζουν στη χώρα μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και χρησιμοποιούν τις βάσεις για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή μας και ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή της χώρας μας στο κυνήγι των πολεμικών εξοπλισμών. Τα γεράκια του ιμπεριαλισμού δεν θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα.

Η Ιστορία διδάσκει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που προέρχεται από φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει σταθεί στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού μας, για το δίκιο και τη λευτεριά.

Ο ρόλος και η αποστολή των ενώσεων των στρατιωτικών είναι να διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Δεν μπορεί αποστολή των Ενώσεων στρατιωτικών να είναι η στήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Δεν πρέπει οι ενώσεις στρατιωτικών, όπως η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, να είναι δεκανίκια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Τα μέλη της Ενωσης να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν τη στάση των μελών της διοίκησης.


Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Αντισμήναρχος (Ι) ε.α.

Ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας των ΗΠΑ

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων (DSCA) ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε για την πιθανή πώληση στην Ελλάδα 7 ελικοπτέρων «Sikorsky MH-60R», από τη «Lockheed Martin», με συνολικό κόστος 600 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε έγγραφο του αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, «η πιθανή πώληση των ελικοπτέρων είναι υπέρ της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για τη βελτίωση της ασφάλειας μιας συμμάχου χώρας, κράτους - μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική και την οικονομική πρόοδο της Ευρώπης. Τα "MH-60" θα ενισχύσουν την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η χώρα μας, με ευθύνη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, συμμετέχει ολοένα και περισσότερο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εμπλέκει τις Ενοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή τους σε αυτούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Η πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ και η εκχώρηση ολοένα και περισσότερων βάσεων στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της βάσης της Σούδας στις δολοφονικές - πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τίποτε καλό δεν προδικάζουν για το λαό μας και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η διέξοδος βρίσκεται στην αποδέσμευση από τους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας, αλλά και των γειτονικών λαών. Ταυτόχρονα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, με γνήσια πατριωτικά αισθήματα, να σταθούν στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να μπορέσει ο λαός μας να χαράξει τη δική του πορεία, με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ