ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργαζόμενοι και λαός της περιοχής «έρμαια» των επιδιώξεων και ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων

Ανακοίνωση με αφορμή τα σενάρια για διακοπή της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Από τα έργα για την κατασκευή του ΑΗΣ
Από τα έργα για την κατασκευή του ΑΗΣ
Ολοένα και πυκνώνουν τα σενάρια για διακοπή της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, με πρόσχημα την αδυναμία της ΔΕΗ να πληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την ανάδοχο του έργου, την κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, οι εργολάβοι δηλώνουν ότι θα σταματήσουν οι κατασκευές τον επόμενο μήνα και θα δώσουν αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό.

Στην Πτολεμαΐδα V, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί κατά 80% τα έργα πολιτικού μηχανικού και κατά 50% τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που ξαφνικά φαίνεται να κινδυνεύει να μείνει στη μέση.

Τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους στον κλάδο της Ενέργειας, που βρίσκονται πίσω από τα σενάρια για διακοπή της κατασκευής της μονάδας, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ.

Σημειώνει: «Αντιθέσεις και ανταγωνισμοί που στο επίκεντρο έχουν τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, τη μεταφορά της, καθώς επίσης και το ενεργειακό μείγμα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματικού ομίλου.

Για ακόμη μια φορά, με φόντο αυτές τις εξελίξεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και συνολικά ο λαός της περιοχής, γίνονται έρμαια των επιδιώξεων και των ορέξεων των μονοπωλιακών ομίλων που επιθυμούν να προωθούνται τα ανάλογα σχέδιά τους ώστε να γιγαντώνονται τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας και ο λαός της περιοχής ζουν από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες της στρατηγικής της "απελευθέρωσης" που προωθούν από κοινού κεφάλαιο - ΕΕ - κυβερνήσεις. Συνέπειες όπως η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, η ενεργειακή φτώχεια, είτε μέσω των ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ είτε μέσα από τον ορατό κίνδυνο να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην περιοχή της Εορδαίας».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι «η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και των μέσων παραγωγής μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ισόρροπα όλες οι εγχώριες πήγες Ενέργειας, ο λιγνίτης, η υδροηλεκτρική, η αιολική, η ηλιακή, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κ.λπ.

Ενας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας».

Δυσβάσταχτα τέλη σε λαϊκές οικογένειες επιβάλλει η δημοτική αρχή Βόλου

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Τη δημοτική αρχή της πόλης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου με ανακοίνωσή της. Αφού πέρασαν οι εκλογές, αναφέρει, η δημοτική αρχή επανήλθε δριμύτερη στην εκβιαστική της τακτική, με την απειλή επιβολής προστίμων, δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο, καθώς «επαναφέρει σε εφαρμογή την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ 8/2016 για υποχρεωτική σύνδεση στην αποχέτευση και τοποθέτηση υδρομέτρων στις τοπικές κοινότητες Πορταριάς, Μακρινίτσας, Αλλης Μεριάς, Κουκουράβας κ.α.».

Στο συνολικό κόστος, συμπληρώνει, «προστίθενται η τιμή υδρομέτρου 120 ευρώ, το κόστος παροχής νερού, το κόστος σύνδεσης στην αποχέτευση ανάλογα με το εμβαδόν του σπιτιού και το μήκος της πρόσοψης (500 και ευρώ), η μελέτη σύνδεσης στην αποχέτευση, καθώς επίσης το κόστος κατασκευής των αποχετευτικών αγωγών μέσα στο οικόπεδο, που στα χωριά και στις ημιαστικές περιοχές, λόγω της μεγάλης απόστασης και της υψομετρικής διαφοράς από το κεντρικό δίκτυο, είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Ετσι, σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η δημοτική αρχή Βόλου "βάζει το μαχαίρι στο λαιμό" των λαϊκών οικογενειών που πλήττονται από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, από την ανεργία, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, απειλώντας με υπέρογκα πρόστιμα. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, όπως καταγγέλλαμε και προεκλογικά, ότι η δημοτική αρχή Βόλου ακολουθεί κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, που, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει να εμπορευματοποιεί το αγαθό του νερού, επιβάλλοντας στα λαϊκά στρώματα να χρυσοπληρώνουν έργα που δικαιούνται να έχουν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη βελτίωση της ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου καλεί «τους κατοίκους να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν:

-- Να χρηματοδοτηθούν εξολοκλήρου οι τοποθετήσεις υδρομέτρων και οι συνδέσεις με το σύστημα αποχέτευσης των λαϊκών κατοικιών στις δημοτικές ενότητες, δωρεάν, με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, από τον οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΥΑΜΒ.

-- Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις, και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις.

-- Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΥΑΜΒ ή τομείς και υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης.

-- Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

-- Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό.

-- Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά την έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Στη Μαύρη Θάλασσα με απόφαση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Συνεχίζεται, επί κυβέρνησης ΝΔ, η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, 12 έως 21/7, με βάση αποφάσεις που δρομολογήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΝ συμμετείχε με την πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το ΚΕΝΑΠ και αξιωματικό επιτελή, στην πολυεθνική άσκηση «BREEZE 2019». Διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Βουλγαρίας και διεξήχθη στη Δυτική Μαύρη Θάλασσα, επισήμως με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής και τακτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών μονάδων των ασκούμενων συμμαχικών χωρών.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες και προσωπικό από Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία (σύμφωνα με στοιχεία ΝΑΤΟ μετείχαν 2.000 προσωπικό και 27 πλοία), καθώς και δύο από τις τέσσερις αρμάδες του ΝΑΤΟ, μία εκ των οποίων η SNMG2, που επιχειρεί από το 2016 με έδρα το Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης της προηγούμενης κυβέρνησης, μια κατάσταση που συνεχίζεται επί ΝΔ, η οποία χτίζοντας πάνω σε αυτήν τη βάση, επιδιώκει ενίσχυση της παρουσίας εδώ και της Frontex.

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Σούλα Βλισίδου για το θάνατο της μητέρας της.

Κι άλλο στέλεχος της ΧΑ με τον Λαγό

Δήλωση αποχώρησης από τη Χρυσή Αυγή και συμπόρευσης με την «κίνηση» του Ι. Λαγού δημοσίευσε ο Χρ. Αθανασάκος, στέλεχος της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης και μέχρι πρόσφατα εκλεγμένος διαμερισματικός σύμβουλος δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό του Ηλ. Κασιδιάρη. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η παραίτησή του «έρχεται σε συνέχεια σημαντικών πολιτικών διαφωνιών με την ηγεσία και απογοητεύσεων από πρόσωπα και καταστάσεις». Και αναφέρει ότι η συμπόρευσή του «με την κίνηση του Γ. Λαγού αποτελεί (...) αυτονόητη συνέχεια της ίδια αταλάντευτης πορείας μου για πατρίδα, ορθοδοξία, οικογένεια»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ