ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Δεκάδες τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό

Περιοδεία πραγματοποίησε χτες το ΚΚΕ στη συνοικία του Αη Γιώργη

Στη λαϊκή συνοικία του Αη Γιώργη στο Κερατσίνι, όπου δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιούλη, περιόδευσε χτες το απόγευμα η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος. Μαζί της ήταν και ο Παναγιώτης Καραγιαννίδης, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το κλιμάκιο της ΚΟ Ταμπουρίων του ΚΚΕ επισκέφθηκε πολλά σπίτια και καταστήματα, άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων, την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ζημιές και τους φόβους τους ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση των κατοικιών τους. Σημειώνεται ότι ορισμένες ζημιές έχουν καταγραφεί και στις εργατικές κατοικίες στη Δραπετσώνα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην περιοχή, στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχουν υποβληθεί 750 αιτήσεις κατοίκων για ελέγχους κτιρίων και μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περίπου 300 σπίτια. Από αυτά τα 34 έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν συστήσει στους ενοίκους τους να μη μένουν σε αυτά, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν μεταφερθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη συνοικία του Αη Γιώργη, που επισκέφτηκε χτες το κλιμάκιο του Κόμματος, περνώντας από τις οδούς Κρήνης, Καισαρείας και Ιπποκράτους. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί χωρίς να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα οι παιδικοί σταθμοί, το δημαρχείο και τα ΚΑΠΗ, ενώ δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί οι αθλητικοί χώροι και τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Ο ρυθμός άλλωστε των ελέγχων δεν ξεπερνάει τους 70 τη μέρα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημέρωσε τους κατοίκους για τις πρωτοβουλίες που παίρνει, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, όχι μόνο των σπιτιών που χαρακτηρίζονται «κίτρινα», αλλά και εκείνων που αν και «πράσινα», έχουν υποστεί επιφανειακές βλάβες, αλλά και τις διεκδικήσεις για αντισεισμική θωράκιση, όπου παρατηρούνται τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις.

Πιέζουμε για αποζημιώσεις των πληγέντων

Σε δήλωσή της μετά την περιοδεία, η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε:

«Η περιοδεία στην περιοχή του Αη Γιώργη στο Κερατσίνι είχε σκοπό να δούμε τις ζημιές που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή και έχει πληγεί πολύ περισσότερο από κάθε άλλη. Υπάρχουν σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα "κίτρινα" και άλλα με λιγότερα προβλήματα που έχουν χαρακτηριστεί "πράσινα". Ωστόσο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν επιδιορθώσεις. Ομως δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα.

Συνεπώς η πίεση του ΚΚΕ τόσο σε επίπεδο δημοτικής αρχής όσο και σε επίπεδο Βουλής είναι για να χορηγηθεί επίδομα για τις επιδιορθώσεις σε αυτές τις λαϊκές κατοικίες, για όλες τις κατοικίες, και τις "κίτρινες" και τις "πράσινες"».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεν μπορούν να κρύψουν την εγκληματική τους δράση

Την οργανωμένη επίθεση του τάγματος εφόδου (μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου και αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από τα γραφεία της Νίκαιας και κατέληξαν στο «Κοράλι») της Χρυσής Αυγής, με τελικό στόχο τις μαχαιριές του Γ. Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα, επιβεβαίωσε χτες εμμέσως πλην σαφώς με την απολογία του στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης και ο Νικόλαος Τσορβάς, που αποδέχτηκε, όπως και ο ξάδερφός του, Θανάσης Τσορβάς, την παρουσία του στο σημείο της δολοφονίας. Και αυτός επιβεβαίωσε την παρουσία πολλών ατόμων (χρυσαυγιτών) στο ένα πεζοδρόμιο, όπως και ο ξάδερφός του, αλλά προσπαθώντας να το υποβαθμίσει έκανε λόγο και για παρουσία παιδιών, και ότι είδε άτομα συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία κοντά στην καφετέρια «Κοράλι». Εκανε λόγο επίσης για φωνές «σαν να γινόταν τσακωμός». Σημειωτέον, η διαδρομή που ανέφερε ότι ακολούθησε μαζί με τον ξάδερφό του με το αυτοκίνητο, δήθεν για να να πάει σπίτι του, ήταν αντίθετη, συνομολογώντας στην ουσία ότι συνέτεινε στην περικύκλωση του Φύσσα από το τάγμα εφόδου. Μάλιστα επισημάνθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για τη σχετική διαδρομή ότι «όλο τον κύκλο που κάνατε...». Ανέφερε επίσης ότι είδε μαζί με τον ξάδερφό του το αυτοκίνητο του Ρουπακιά ανάποδα στην Π. Τσαλδάρη, χωρίς ο ίδιος να είναι μέσα, και είδαν πως ο κόσμος διαλυόταν. «Είδα ανθρώπους να φεύγουν σαστισμένοι, σαν κάτι να έχει γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την απολογία του στις ανακρίτριες, ο Ν. Τσορβάς προσπάθησε να πάρει πίσω τα όσα είχε πει, ότι στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, το οποίο ακολουθούσαν, ήταν εκτός από τον συνοδηγό και άλλα άτομα. Μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, του επεσήμανε τις διαφοροποιήσεις υπενθυμίζοντάς του πως στο παρελθόν υπήρξε ιδιαίτερα περιγραφικός. Θυμίζουμε ότι είχε μιλήσει για σωματότυπους, για χέρι έξω από το παράθυρο με τσιγάρο κ.λπ.

Προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, ο Ν. Τσορβάς παρέπεμψε στην ανακρίτρια, που χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, με το διάλογο να έχει ως εξής: Πρόεδρος: «Είχε συνοδηγό ο Ρουπακιάς;». Ν. Τσορβάς: «Στην αρχή νόμιζα ότι είδα, αλλά ήταν άλλο αυτοκίνητο τελικά». Πρ.: «Αναφέρεστε σε ένα χέρι που είχε απέξω; Ησασταν τόσο περιγραφικός...». Ν. Τ.: «Δεν είδα άλλο άτομο, σε άλλα αμάξια είδα συνοδηγούς με το χέρι απέξω. Στου Ρουπακιά δεν είδα. Εγώ δεν περιέγραφα το αμάξι του Ρουπακιά. Είπα στην ανακρίτρια ότι στο αμάξι του Ρουπακιά δεν ήταν κανένας και περιέγραψα τι είδα στα άλλα οχήματα». Τότε η ανακρίτρια χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, λέγοντας στον Τσορβά: «Λες ψέματα». Πρ.: «Σε άλλο σημείο, πάντως, λέτε ότι είδατε μόνο του το αμάξι και έλειπαν τα δύο άτομα...». Πάρεδρ.: «Η περικοπή όμως της απολογίας σας είναι πολύ αναλυτική... Τα λέτε με πολλή λεπτομέρεια. Πως κάθονταν και άλλα άτομα...».

Ο εν λόγω, επίσης προανακριτικά, είχε κάνει ευθέως αναφορά στον Παύλο Φύσσα ότι τον είχε δει στο «Κοράλι», ότι τον αναγνώρισε και ότι ήξερε τα τραγούδια του. Χτες προσπάθησε μάταια να τα μπαλώσει... «Φυσιογνωμικά τον ήξερα από τις συναυλίες. Δεν τον ήξερα προσωπικά. Γι' αυτό και όταν είδα τη φωτογραφία του την επόμενη μέρα στην τηλεόραση είπα "σαν να τον ξέρω"», ανέφερε σχετικά.

Δήλωσε και αυτός υποστηρικτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και προσπάθησε να καλύψει ανεπιτυχώς για τα περιβόητα τρικάκια τον πυρηνάρχη του στην ΤΟ Νίκαιας, Γ. Πατέλη.

Σεισμός στην Ηγουμενίτσα

Σεισμός ταρακούνησε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες την Ηγουμενίτσα. Στις 05.32 σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, σε θαλάσσια περιοχή. Ο σεισμός έγινε αισθητός, καθώς είχε μικρό εστιακό βάθος στα 5,5 χιλιόμετρα.

Καταγγελία για δολοφονική επίθεση σε βάρος μετανάστη

Δολοφονική - ρατσιστική επίθεση σε βάρος μετανάστη, το πρωί της Τρίτης, ενώ περίμενε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Πάντειο, καταγγέλλει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Χ., επιστρέφοντας από τη δουλειά και πηγαίνοντας σπίτι του, δέχτηκε ξαφνική επίθεση από 6-7 άτομα. Οπως αναφέρεται, ο άνδρας νοσηλεύεται χωρίς να συντρέχει άμεσα κίνδυνο η ζωή του. Την υπόθεση έχει αναλάβει δικαστικά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το περιστατικό έχει καταγραφεί στο RVRN - Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Καθιερώνει μέρα εναντίον των εκτρώσεων

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθιερώνεται η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, ως μέρα αφιερωμένη στην «προστασία της ζωής του Αγέννητου Παιδιού». Στη σχετική εγκύκλιο, αναφέρεται ότι οι ιεράρχες έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση για την προστασία του παιδιού και για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και αποτελεί ικανοποίηση παλαιότερου αιτήματος της ομάδας «Αφήστε με να ζήσω».

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τα προβλήματα που ανέδειξε ο σεισμός

Ερώτηση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα που ανέδειξε για μια ακόμα φορά ο σεισμός της 19ης Ιούλη. Οι βουλευτές του Κόμματος, επισημαίνοντας τις μεγάλες ελλείψεις στη αντισεισμική θωράκιση, τις ζημιές που έχουν υποστεί λαϊκές κατοικίες, την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ρωτούν τα αρμόδια υπουργεία τι μέτρα θα πάρουν για:

-- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι είτε αφορούν κατοικίες για τις οποίες έχουν αναφερθεί βλάβες, είτε για σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

-- Να αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλοι οι πληγέντες, στο σύνολο του ποσού που απαιτείται για την επιδιόρθωση των βλαβών που έχουν υποστεί, είτε τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα είτε όχι. Να ισχύσει το ίδιο μέτρο για τους πληγέντες αυτοαπασχολούμενους για την επιδιόρθωση βλαβών που έχουν υποστεί οι μικροεπιχειρήσεις τους.

-- Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη και στο σύνολό της η διαμονή των κατοίκων των οποίων τα σπίτια κρίνονται έστω και προσωρινά μη κατοικήσιμα.

-- Να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, να κρατάει εγκλωβισμένους τους εργαζόμενους την ώρα εκδήλωσης της μετασεισμικής ακολουθίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.

-- Να ληφθούν μέτρα προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (εργασιακοί χώροι, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης της νεολαίας κ.τ.λ.).

-- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία στην Τοπική, Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ