ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Εξετάζουν αναβάθμιση σε «διεθνή οργανισμό»

Από τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου
Από τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου
Την αναβάθμιση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum - EMGF) σε «διεθνή οργανισμό της ΝΑ Μεσογείου» εξέτασε η 2η Υπουργική Σύνοδος που ολοκληρώθηκε χτες στο Κάιρο, με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας Κ. Χατζηδάκη, της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, του Ισραήλ Γ. Στάινιτς, της Παλαιστίνης Μ. Μουσταφά, της Αιγύπτου Τ. Μόλα, της Ιορδανίας Χ. Α. Ζαγουατί και της Ιταλίας Α. Τσόφι. Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρ. Πέρι, ο οποίος έκανε εκτενή παρέμβαση, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Γαλλία από τον πρέσβη της στο Κάιρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Σύνοδος έλαβε σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση και την οργάνωση του φόρουμ, ενώ όλες οι χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αξιολογήσουν την ενδεχόμενη αναβάθμιση του φόρουμ στον πρώτο διεθνή οργανισμό της ΝΑ Μεσογείου. Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης να συστήσουν μια Επιτροπή Διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν του φόρουμ».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα παράσχει «σημαντική οικονομική βοήθεια» για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του, ενώ οι υπουργοί ενέκριναν και την πρώτη μελέτη, που θα διεξαχθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα εξετάσει το δυναμικό φυσικού αερίου της περιοχής αλλά και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας «συζητήθηκε το συνολικό πλέγμα των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων», ενώ ο Κ. Χατζηδάκης δεν έχασε φυσικά την ευκαιρία να αναλύσει τις... επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα για αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε, ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης, όπως επίσης και ο τομέας των ΑΠΕ αλλά και η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ολα τα ενεργειακά έργα διεθνών διασυνδέσεων στην περιοχή «έπεσαν» στο τραπέζι της συζήτησης, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «East Med», που ειδικά γι' αυτό το ζήτημα, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, ο Κ. Χατζηδάκης «τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστεί η υπάρχουσα καθυστέρηση λόγω της εκκρεμότητας υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και την Ιταλία». Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η χώρα του «δεν ενδιαφέρεται» για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων Φράνσις Φάνον, ο οποίος έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην Τριμερή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στις 7 Αυγούστου.

Ανάλογη συνάντηση πραγματοποίησε ο Κ. Χατζηδάκης και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κατά την οποία απηύθυνε επίσης πρόσκληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει ταχύτητες για το μεγάλο κεφάλαιο

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση ΝΔ για το κεφάλαιο και την υλοποίηση «εμβληματικών επενδύσεων», όπως τις χαρακτηρίζει, διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη βάση συσκέψεων που έγιναν προχτές με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα του Ελληνικού, «επένδυση» για την οποία, όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έτρεξε» το 95% των διαδικαστικών, χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Σπ. Λάτση για μιάμιση ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, η συνάντηση έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα» και ο πρωθυπουργός «ανέδειξε» την «ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης». Επίσης, «συμφώνησε με τον κ. Λάτση να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σημαντική αυτή επένδυση, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα εμπόδια που καθυστέρησαν την έναρξη του τόσο επωφελούς για τη χώρα έργου»...

Λέγεται, επίσης, ότι οι δυο πλευρές έβαλαν στόχο οι «μπουλντόζες» να μπουν στο στόχο μέχρι το τέλος του 2019. «Κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Εχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα της διοικήσεως για να πάμε γρηγορότερα», δήλωνε πρόσφατα για το θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης.

Αλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας διαβεβαίωνε την Τρίτη ότι «οι τρεις ΚΥΑ που ακόμη εκκρεμούν, δηλαδή για το Μητροπολιτικό Πάρκο, τις ζώνες πολεοδόμησης και τις ζώνες ανάπτυξης, θα έχουν εκδοθεί μέχρι τις 10/8».

Προηγούμενα, πτυχές της υπόθεσης συζητήθηκαν στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού, όπου ανήγγειλε την εκπόνηση ενός δεκαετούς σχεδίου για τον κλάδο, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, «σε συνεργασία με τους φορείς του Τουρισμού», όπερ σημαίνει με τα «θέλω» των μεγαλοξενοδόχων και λοιπών μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου στο τραπέζι. «Θέλουμε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον ελληνικό τουρισμό τα χρόνια της κρίσης, στην εκπόνηση του νέου προγράμματος για τον ελληνικό τουρισμό», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Εστειλε, δε, σήμα ότι θα στοιχίσει την κρατική μηχανή στα τέτοια προτάγματα, λέγοντας ότι «θέτουμε ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, ξεκάθαρους στόχους και περιμένουμε από τα αρμόδια υπουργεία να τους υλοποιήσουν».

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και ειδικότερα: Το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την πολυδιαφημισμένη μείωση ΕΝΦΙΑ και την παρουσιαζόμενη ως βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το λεγόμενο διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διαφόρων υπουργείων π.χ. «για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ», «διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες», την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια (κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα, εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη, ψηφίζεται έως τις 8/8) και το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που κατατέθηκε στη Βουλή αργά χτες το βράδυ.

ΕΕΔΥΕ
Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, η ΕΔΥΕΘ

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945). Στη μαύρη αυτή επέτειο, η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, και πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή καταδίκης του απαράγραπτου αυτού εγκλήματος και τιμής στα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, αλλά και επαγρύπνησης και δράσης, καθώς, όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Βαδίζει κι αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, υλοποιεί την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες».

«Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, καλώντας το λαό να εντείνει την πάλη του για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Η ΕΔΥΕΘ

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση τιμής και αγώνα πραγματοποιεί την ίδια μέρα και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Καλεί τα μέλη και τους φίλους των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, τα σωματεία του ταξικού εργατικού κινήματος, τις οργανώσεις της νεολαίας και των γυναικών να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση στις 6 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να φύγουν τώρα τα αμερικανικά drones από τη Λάρισα

Την πλήρη αντίθεσή της στη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, με αφορμή την επίσκεψη του Ανώτατου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και διοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, Τοντ Γουόλτερς.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η επίσκεψη αυτή έγινε μετά και τη συμφωνία για παράταση ενός ακόμα έτους της παραμονής στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «MQ-Reaper» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα οποία υπό το πρόσχημα αλλεπαλλήλων συνεκπαιδεύσεων, περιπολούν με επίκεντρο την Ελλάδα στο τρίγωνο Αφρική - Μέση Ανατολή - Μαύρη Θάλασσα, αλλά και για να εξεταστεί η δυνατότητα της φιλοξενίας των κατασκοπευτικών και πολεμικών αεροσκαφών «GLOBAL HAWK». Στα σχέδια των Αμερικανών είναι επίσης η πιο έντονη παρουσία τους στο Στεφανοβίκειο - ήδη τον Ιούνη πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση 70 ελικοπτέρων από το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «OCEAN GIANT», ενώ αναμένεται να αφιχθεί η αμερικανική Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία με χιλιάδες πεζοναύτες και ελικόπτερα διαφόρων τύπων.

Η Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πολιτική της ασφυκτικής εμπλοκής της χώρας στα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, ενώ συσκοτίζει συνειδητά τους τεράστιους κινδύνους που έχει αυτή η πολιτική τους για το λαό και εξωραΐζει τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

«Αποκρύπτουν ότι με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουν τη Λάρισα και τον Βόλο αλλά και όλη τη χώρα μας σε μαγνήτη πολέμου, που θα δεχθούν γερά πλήγματα σε περίπτωση εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας, ενώ οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», σημειώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και «εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, την "εμβάθυνση" της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σούδα».

Απαιτεί: «Να φύγουν τα αμερικανικά drones από την πόλη μας, να μην εγκατασταθούν νέα, να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, να υπάρξει απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Παραβιάσεις

Μία εμπλοκή καταγράφηκε χτες στο Αιγαίο καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση 8 τουρκικών μαχητικών που παραβίασαν 26 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ