ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θάνατος εργάτριας στο εργοστάσιο της ΒΑ (πρώην «Γιούλα»)

Καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας

Αλλος ένας θάνατος εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς ήρθε να προστεθεί στην τραγική λίστα την περασμένη Κυριακή, όταν 54χρονη εργάτρια στο εργοστάσιο BA (πρώην «Γιούλα»), μητέρα δύο παιδιών, βρέθηκε κάτω από κλαρκ χάνοντας τη ζωή της.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συναδέλφους της εργάτριας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο θάνατός της αποτελεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει:

«Κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένα τέτοιο γεγονός. Είναι μια εξέλιξη που οφείλεται στη συνεχιζόμενη έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με σκοπό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση απασχολούνται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι σε θέσεις που θα έπρεπε να απασχολούνται εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και άρα καλύτερα αμειβόμενοι. Ειδικότητες όπως αυτή του κουμανταδόρου - μανουβραδόρου μηχανήματος δεν προσλαμβάνονται. Ενώ για εργασίες που χρειάζονται πάνω από ένας εργαζόμενος τις κάνει απλά ένας.

Αύξηση της εντατικοποίησης, μειώνοντας προσωπικό και αυξάνοντας την παραγωγή, ενώ η εταιρεία το τελευταίο διάστημα προτιμάει τις φτηνές μορφές εργασίας, προσλαμβάνοντας ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, συμβασιούχους, καλύπτοντας όμως πάγιες ανάγκες στο χώρο του εργοστασίου, προκειμένου να μειώσει το "μισθολογικό κόστος". Είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το περιστατικό».

Υπενθυμίζοντας και τα άλλα πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο, με τον θάνατο του 35χρονου εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ και το θάνατο του 42χρονου εργάτη στο Πέραμα, το Συνδικάτο τονίζει ότι όλα τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν «την ίδια ρίζα του κακού. Το λογάριασμα από τους εργοδότες των μέτρων ασφαλείας ως κόστος το οποίο μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητά τους».

Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Το κλαδικό Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα, με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα, δελτία Τύπου και καταγγελίες, προειδοποιεί για τις άθλιες συνθήκες που έχουν επιβάλει οι εργοδότες στους χώρους εργασίας.

«Εχουμε βαρεθεί να ακούμε από τους εργοδότες και τα κόμματα που τους στηρίζουν ότι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αποτελούν "κόστος", που αν το επωμισθούν, δεν θα είναι ανταγωνιστικοί και άρα να μην τους πιέζουμε γιατί αυτό δυσκολεύει τις επενδύσεις και βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

«Αυτή είναι η ζωή με ή χωρίς μνημόνιο που μας ετοιμάζουν για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους εργοδότες, δεν είναι μονόδρομος για εμάς. Δεν είναι στο κακό μας το ριζικό να σκοτωνόμαστε στους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν ώστε να παλέψουν και να επιβάλουν μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μισθούς και ωράρια στο ύψος των αναγκών τους.

Καλεί επίσης το Επιχειρησιακό Σωματείο να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας από την εργοδοσία: Αμεση απομάκρυνση όλων των εργολάβων. Αμεσα να συναφθούν συμβάσεις αορίστου χρόνου με όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους που εργάζονται στο εργοστάσιο. Αμεσα να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ικανά να προστατέψουν τη ζωή των εργαζομένων. Μέγιστος εργάσιμος χρόνος 8 ώρες τη μέρα, δύο ρεπό τη βδομάδα.

ΔΑΣ ΟΤΑ ΡΟΔΟΥ
Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στην Καθαριότητα και το Πράσινο

Τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Ρόδου για την κατάσταση που βρίσκονται τα υπηρεσιακά οχήματα του δήμου, όπως και συνολικά οι υποδομές και τα μέσα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και την Υπηρεσία Πρασίνου, αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, ο δήμαρχος επισκέφθηκε την Υπηρεσία Πρασίνου και διαμαρτυρήθηκε έντονα «επειδή δεν μαζεύτηκαν τα προϊόντα των κλαδεύσεων (κλαδιά κλπ.) από τα συνεργεία», ενώ όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «γνωρίζει βέβαια το λόγο για τον οποίο δεν κινήθηκαν τα αμάξια της υπηρεσίας για την αποκομιδή τους».

Αποκαλύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα στον τομέα της Καθαριότητας στο Δήμο Ρόδου, η ΔΑΣ ΟΤΑ υπογραμμίζει:

«Θέλει πραγματικό θράσος να εγκαλείς τους εργαζόμενους γιατί δεν ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά, οδηγώντας υπηρεσιακά οχήματα κακοσυντηρημένα, επικίνδυνα για την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των δημοτών. Η πρωτοβουλία της συναδέλφου υπεύθυνης για την έκδοση των δελτίων κίνησης να μην επιτρέψει την κυκλοφορία τους μετά και το ατύχημα που έγινε στο Δήμο Νισύρου, αλλά και τα αλλεπάλληλα δυστυχήματα που λαμβάνουν χώρα στην καθαριότητα των ΟΤΑ, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και επιβεβλημένη από την κατάσταση που έχει φτάσει πια στα άκρα.

Με επανειλημμένα έγγραφα είχε ενημερωθεί το αρμόδιο γραφείο για την κατάσταση των οχημάτων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η υποβάθμιση του στόλου είναι συστηματική, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και τις βεβαιώσεις από τον τεχνικό Ασφαλείας.

Η δημοτική αρχή έχει ακέραια την ευθύνη, όπως και οι προηγούμενες για την απαξίωση, την υποβάθμιση στους χώρους, στα οχήματα και στην υλικοτεχνική υποδομή των υπηρεσιών.

Η μειωμένη χρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού, η ανυπαρξία μέτρων προστασίας και οι ανεπαρκείς έλεγχοι για την προστασία των εργαζομένων αποτελούν βασικές αιτίες για το φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι - μετράμε 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στο χώρο των ΟΤΑ. Ειδικά στον κλάδο της καθαριότητας εκατοντάδες συνάδελφοι μένουν σακατεμένοι, αλλά και άλλοι που λόγω έλλειψης φακέλων δεν μπορούν να μετρηθούν και εξαιτίας της εργασίας τους πάσχουν από διάφορες αρρώστιες όπως λοιμώξεις, καρκίνους ή ηπατίτιδες (...).

Η αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι εργαζόμενοι που τα δικαιούνται δεν έχουν πάρει τα ΜΑΠ των ετών 2017, 2018 και 2019, ενώ η παροχή του γάλακτος έχει διακοπεί από τον Οκτώβρη του 2018.

Αυτή είναι η πολιτική που υπηρετούν οι δημοτικές αρχές διαχρονικά, που ταυτίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων που θέλουν την απαξίωση των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών, προκειμένου στο μέλλον να τις χαρίσουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η ΔΑΣ ΟΤΑ απαιτεί:

-- Την πλήρη συντήρηση όλων των οχημάτων του δήμου. Να μην κυκλοφορεί όχημα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιήσεις για την ασφάλεια εργαζομένων και δημοτών.

-- Να δοθούν τα ΜΑΠ και το γάλα σε όλους τους εργαζόμενους που τα δικαιούνται ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

-- Να προχωρήσει η δημοτική αρχή στην παροχή της προληπτικής ιατρικής.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ 251 ΓΝΑ
Ομαδική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας

Από τις στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες
Από τις στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες
Σε ομαδική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησαν χτες εργολαβικοί εργαζόμενοι στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την εργολαβική εταιρεία «Οικολογική ΑΕ».

Στο πλευρό τους και χτες στάθηκαν τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, καταγγέλλοντας το θάνατο συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς, καθώς και το γεγονός ότι οι ίδιες παραμένουν απλήρωτες για μήνες.

Για το θέμα Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, προς τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Υγείας Β. Κικίλια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους και να υπογραφεί Σύμβαση Εργασίας αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο.

Στάση εργασίας στη «Χαλυβουργική»

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο εργοστάσιο, αλλά και για την καταβολή του μισθού του Ιούλη.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της μίας λωρίδας κυκλοφορίας της ΕΟ Κορίνθου - Αθήνας, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του εργοστασίου στην Ελευσίνα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη δεινή θέση στην οποία τους έχει οδηγήσει η εργοδοσία.

Υπενθυμίζεται πως στους εργαζομένους δεν έχει καταβληθεί από την εταιρεία το πρώτο 15ήμερο του Ιούλη, ενώ αβέβαιη παραμένει η πληρωμή για όλο τον τρέχοντα μήνα.

Επίσης στο εργοστάσιο δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα από τον Δεκέμβρη, έχει σταματήσει η παροχή γάλακτος στους εργαζόμενους, δεν υπάρχουν καθαρίστριες, ενώ από τις 29 Ιούλη σταμάτησαν και τα πούλμαν που μίσθωνε η εταιρεία για τη μεταφορά των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ