ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Μείζων σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ» και η Βραζιλία

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών στην τελευταία Σύνοδο του G20

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών στην τελευταία Σύνοδο του G20
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους με τη Βραζιλία, επιταχύνοντας τη συνολικότερη διείσδυσή τους στη Λατινική Αμερική. Σε ειδοποίησή του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πλέον αναγνωρίζεται στη Βραζιλία καθεστώς «μείζονος στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ εκτός του NATO».

Οπως εξήγησε, η απόφασή του ήρθε «σε αναγνώριση των πρόσφατων δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Βραζιλίας να αυξήσει τη συνεργασία στο πεδίο της άμυνας με τις ΗΠΑ», καθώς και «σε αναγνώριση του δικού μας εθνικού συμφέροντος ως προς την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών».

Θυμίζουμε ότι και τον περασμένο Μάρτη, κατά την επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε θίξει ακόμα και το ενδεχόμενο ένταξης της Βραζιλίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι θα δρομολογηθούν οι ενέργειες που χρειάζονται για τη διαπραγμάτευση ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Ανήγγειλε τότε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η επέκταση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Ιεραρχώντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βραζιλία, η κυβέρνηση Τραμπ ενισχύει και τα παζάρια για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών των δύο πλευρών. Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε έτοιμος να μελετηθεί το ενδεχόμενο σύναψης «συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βραζιλία», σημειώνοντας ότι «η Βραζιλία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος» και ότι έχει «σπουδαία σχέση με τη Βραζιλία και φανταστική σχέση με τον Πρόεδρό της».

Το καθεστώς του «μείζονος στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ εκτός του NATO» «απολαμβάνουν» σήμερα δυνάμεις όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και η Ταϊβάν. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται προνομιακές διευκολύνσεις σε πωλήσεις όπλων, αλλά και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς της «άμυνας».

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ πρωτοστατούν και στην ανάπτυξη της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Κολομβία. Πέρυσι το καλοκαίρι αναγνωρίστηκε στην Μπογκοτά το καθεστώς του «παγκόσμιου εταίρου» του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ
Μείωση επιτοκίων δανεισμού μετά από μια δεκαετία

Η FED επικαλέστηκε και τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25% προχώρησε, αργά προχτές βράδυ, για πρώτη φορά από το 2008, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζερόμ Πάουελ, επικαλούμενος τις συνέπειες από την όξυνση των εμπορικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα έναντι της Κίνας.

Δεν ήταν η μόνη αφορμή που επικαλέστηκε, καθώς αναφέρθηκε στις ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και στον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.

Από την άλλη, η διευκρινιστική δήλωσή του ότι αυτή η μείωση δεν θα είναι η αρχή ενός νέου κύκλου «επιθετικής χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίεζε για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα επιτόκια.

Γολγοθάς ακόμα και η απόκτηση βασικών φαρμάκων

Στο μεταξύ, η πολιτική υπεράσπισης των μονοπωλίων εντείνει τα αδιέξοδα για τον αμερικανικό λαό, ακόμα και στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τη διασφάλιση ακόμα και κοινών φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη, το κόστος της οποίας έχει εκτοξευτεί ανά δόση πάνω από 300 δολάρια(!), μολονότι είναι άκρως απαραίτητη για τους διαβητικούς.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι και σημαντική επιδείνωση στην υγεία χιλιάδων διαβητικών, ιδιαίτερα των φτωχότερων ή ανασφάλιστων που αδυνατούν να βρουν τα χρήματα για τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Προχτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που καθιστά εφικτές τις εισαγωγές φθηνότερων φαρμάκων από τον Καναδά για κοινές παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή χοληστερίνη, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Τα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχάνων στις ΗΠΑ αντέδρασαν κατηγορώντας τον Τραμπ ότι προχώρησε «σε πολύ επικίνδυνη» απόφαση εκφράζοντας επιφυλάξεις τάχα για την ασφάλεια των εισαγόμενων φαρμάκων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Μαζεύονται και άλλα «σύννεφα» στον ορίζοντα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εντείνονται οι δυσκολίες μπροστά στα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για άτακτο Brexit μέχρι τις 31 Οκτώβρη, οπότε προγραμματίζεται να γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι δυσκολίες αυτές αυξάνουν το κόστος, καθώς χτες ο νέος υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 2,1 δισ. στερλίνες παραπάνω για να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες στα σύνορα, να αγοραστούν «κρίσιμες ποσότητες» φαρμάκων και να αντιμετωπιστούν άλλες βασικές επιπτώσεις που αναμένονται σε άτακτο Brexit. Επιπροσθέτως, ο υπ' αριθμόν 3 αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αμφέβαλε εάν θα γίνει το Brexit στις 31 Οκτώβρη.

Επιπλέον, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, αύξησε τις ανησυχίες για τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, επισημαίνοντας ότι ακόμη και εάν γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, υπάρχουν τουλάχιστον 33% πιθανότητες η βρετανική οικονομία να μπει στις αρχές του 2020 σε ύφεση. Σε αυτό το κλίμα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού στο 0,75%, ενώ η στερλίνα έπεσε κι άλλο, προκαλώντας ικανοποίηση στους Βρετανούς εξαγωγείς, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία της με το δολάριο έσπασε χτες «ρεκόρ» 28μηνου.

Οι κρίσιμες εκλογές στο Μπρίκον

Αυτά, ενώ σήμερα αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι επαναληπτικές εκλογές στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια Μπρίκον - Ραντνορσάιρ (περιοχή της Ουαλίας). Το αποτέλεσμα (σε μία περιοχή που στο δημοψήφισμα του 2016 ψήφισε υπέρ του Brexit) συνιστά αφενός «πολιτικό βαρόμετρο» μετά την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, αφετέρου μπορεί να επισπεύσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία γιατί τυχόν απώλεια της έδρας από το Συντηρητικό Κόμμα θα κάνει ακόμη πιο ευάλωτη την κυβέρνηση μειοψηφίας που στέκεται στη Βουλή με τις 10 έδρες του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUI.

Βασική αντίπαλος του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Ντέιβις (που απομακρύνθηκε από την έδρα λόγω κατηγοριών για ατασθαλίες, αλλά παλεύει για την επανεκλογή του) είναι η Τζέιν Ντοντς, υποψήφια βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που ποντάρει πλέον στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ). Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το μεσημέρι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΤΕΝ.-- Βαλλιστική επίθεση αντικαθεστωτικών Σιιτών Χούτι σε παρέλαση στρατιωτών και μισθοφόρων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη νότια πόλη Αντεν και συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας σε άλλη συνοικία της πόλης προκάλεσαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 51 στρατιωτών και πολλές δεκάδες τραυματίες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο μεγαλύτερος γιος και «διάδοχος» του πρώην αρχηγού της «Αλ Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν, Χάμζα, φέρεται πως σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επικηρύξει το 15ο παιδί (από τα 20) του Οσάμα μπιν Λάντεν - που πιστεύεται πως ήταν περίπου 30 ετών - τον περασμένο Φλεβάρη, με ένα εκατομμύριο δολάρια.

ΚΕΝΤΑΚΙ.-- Ισχυρή έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Κεντάκι των ΗΠΑ, που έσπασε από άγνωστη αιτία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν μέχρι αργά χτες μέσα στα συντρίμμια της έκρηξης άλλα επτά άτομα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ενα 12μηνο κοριτσάκι πέθανε από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα» στην Γκόμα της ΛΔ Κονγκό. Είναι το τελευταίο επιβεβαιωμένο θανατηφόρο κρούσμα της επιδημίας, που μαστίζει τη χώρα από τον Αύγουστο του 2018.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Ακόμη μία έκρηξη σε διυλιστήριο του Τέξας προκάλεσε τον ελαφρύ (αυτήν τη φορά...) τραυματισμό 37 εργατών. Η έκρηξη εκδηλώθηκε στις 11.07 π.μ. σε εργοστάσιο της «ExxonMobil» στην κωμόπολη Μπέιταουν, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Χιούστον στο Τέξας.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Δεκάδες πάμπλουτοι «επενδυτές» στη Βρετανία αγοράζουν μετά μανίας τεράστιες εκτάσεις δασών στη Σκοτία για να έχουν τουλάχιστον 12% μείωση της φορολογίας σε μεγάλη ακίνητη περιουσία.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε χτες μείωση 29% των καθαρών κερδών της (ύψους 1,48 δισ. ευρώ) για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω αύξησης των δαπανών σε νέες τεχνολογίες που επιταχύνουν την εργοστασιακή παραγωγή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας «Απολύστε τον Πανταλέο», συγκεντρώθηκαν χτες για δεύτερη μέρα έξω από στούντιο του Ντιτρόιτ, όπου πραγματοποιήθηκε νέα τηλεοπτική αναμέτρηση υποψηφίων των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020. Οι διαδηλωτές με αυτόν τον τρόπο απαίτησαν την απόλυση του αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο, που πριν από πέντε χρόνια στραγγάλισε έναν άοπλο Αφροαμερικανό πολίτη, τον Ερικ Γκάρνερ, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ