ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο

INTIME NEWS

Προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Ενεργειακά, στην «Ασφάλεια» και στις δρομολογούμενες «διευθετήσεις» σε Κύπρο και Αιγαίο, αποδείχτηκε η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη, Δευτέρα και Τρίτη, στην Κύπρο.

Είπε χαρακτηριστικά στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9/8: «Εκφράζω την ευχή και την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί, εντέλει, ότι είναι και προς το δικό της όφελος η ταχύτερη επανάληψη των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων μαζί με την ουσιαστική πρόοδο των συνομιλιών. Η κλιμάκωση της προκλητικότητας, εξάλλου, έρχεται σε αντίφαση με κάθε δήλωση προθέσεων επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου».

Πρόσθεσε: «Σε αυτήν την προσπάθεια (...) δεν είμαστε μόνοι. Τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά τον ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της Ασφάλειας και της Ενέργειας. Εχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η αυξανόμενη αστάθεια επιβάλλει την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με συμμετοχή και άλλων - πολύ ισχυρών - συμμάχων».

Μια σαφής παραπομπή στα σχέδια «διευθετήσεων» που δρομολογούνται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που καλούν Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν σε «διάλογο» για όλα τα ζητήματα, προς εμπέδωση της ευρωατλαντικής τάξης και ασφάλειας στην ευρύτερη ζώνη για να προχωρήσουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Αλλωστε, σε άλλες δηλώσεις του προηγουμένως, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλωσόριζε ξανά την απευθείας συμμετοχή των ΗΠΑ σε σχήματα όπως η τριμερής με Κύπρο και Ισραήλ, λέγοντας πως «και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη».

Ο πρωθυπουργός, ταυτιζόμενος πλήρως με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τα Ενεργειακά και παρουσιάζοντας την προώθηση αυτών των σχεδιασμών ως το πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία, υποστήριξε ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας «... αφορά και την ίδια την ΕΕ, καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους - μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές Ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου». Δηλαδή, η υλοποίηση των σχεδίων «ενεργειακής απεξάρτησης» της ΕΕ από τη Ρωσία προϋποθέτει να συνετιστεί και να τραβηχτεί η Τουρκία σε συμφωνία για το Κυπριακό μέσα σε ευρωατλαντικό πλαίσιο. Πιο επικίνδυνη συσχέτιση δεν υπάρχει...

Επικίνδυνος εφησυχασμός

Εξάλλου, στην ομιλία κατά την επίσκεψη στις ΕΛΔΥΚ αναπαρήγαγε την προπαγάνδα ότι η ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού και του κυπριακού λαού μπορούν να διασφαλιστούν μέσα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του κεφαλαίου και τις κάθε είδους λυκοσυμμαχίες του, καλλιεργώντας έτσι επικίνδυνο και απαράδεκτο εφησυχασμό. Είπε συγκεκριμένα πως ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ «έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία έχουν εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή τους. Απέστειλαν, ήδη, ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη», επέμεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας ξανά στα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, τα οποία τρέχουν με ευλογίες των Αμερικανών: «Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη τη γύρω περιοχή. Παρά, λοιπόν, τις ρητορικές εξάρσεις και τους παροξυσμούς, τους πρακτικούς, οι παράνομες ενέργειες τελικά απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία». Οι λύκοι (ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμοί...) λοιπόν καλούνται να φυλάνε τα πρόβατα (τους λαούς...).

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοηθεί»

Το αποκαλύπτουν, άλλωστε, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, με τον πλέον επίσημο τρόπο. Π.χ. η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπα, σε συνέντευξή της την προηγούμενη Κυριακή, είπε περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα από συνεργασίες όπως η «3+1» (Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρος + ΗΠΑ) ότι «υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι τώρα στην Ανατ. Μεσόγειο». Εσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει την ανάγκη από αυτήν την υπόθεση να μην αποκλείονται δυνάμεις όπως η Τουρκία, μνημονεύοντας, μάλιστα, η ίδια και δηλώσεις του πρώτου ηγέτη του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν, ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στον«κύκλο των χωρών με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να συνεργάζεται».

«Σίγουρα η Τουρκία του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι πριν 10 ή 20 χρόνια», αναγνώρισε η Αμπα, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι τελικά και εμείς και εσείς, και άλλοι εταίροι στην περιοχή, θα καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και θα πρέπει κάπως να βρούμε ένα σχήμα μέσω του οποίου θα συνεργαζόμαστε, φυσικά εφόσον και η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με τους εταίρους της στην περιοχή. Και είμαι εντελώς σίγουρη ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν μπορεί να έχουμε αυτήν την ανωμαλία στις σχέσεις μας με μια τόσο σημαντική χώρα...».

Επισημάνσεις που αποκαλύπτουν αν, πόσο και πότε υπάρχουν «απομονωμένοι» στο αντιλαϊκό πόκερ που δυναμώνει στη ΝΑ Μεσόγειο.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, μάλλον, και καθώς οι συζητήσεις με Τελ Αβίβ τρέχουν εντατικά τα τελευταία 5 χρόνια, Αθήνα και Λευκωσία εξέπεμψαν σήμα ότι «είναι ανοικτοί για συνεννοήσεις με την Αγκυρα», επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να γίνουν «αιχμή του δόρατος» στα παζάρια της Τουρκίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ετσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία είπε: «Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αλλά και ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι «το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει καμιά των γειτονικών μας χωρών. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία».

Συναντήσεις για εμπέδωση ευρωατλαντικής «τάξης και ασφάλειας»

Με αυτά ως δεδομένα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισκέφτηκε την προηγούμενη Κυριακή τα Ιεροσόλυμα για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, ακριβώς προς υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Ανατ. Μεσόγειο και Περσικό.

Αλλωστε, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις «περιφερειακές απειλές», που αποτελούν κίνδυνο για την «ασφάλεια» των δύο χωρών.

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως «αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή». Πρόσθεσε ακόμα ότι «σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: (...) Επίσης είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο, Ελλάς - Κύπρος - Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε, να γίνει 3+1, δηλαδή μαζί με τις ΗΠΑ, για ορισμένα θέματα».

Μερικά 24ωρα αργότερα, την Τρίτη, υποδέχτηκε στην Αθήνα τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι. Πέρα από την επιχειρούμενη συνεργασία στα Ενεργειακά, επαίνεσε «τον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει η Αίγυπτος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, της σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας».

Σκιαγραφώντας, δε, την εντατικοποίηση της υλοποίησης ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή με πρόσχημα την περιλάλητη «ασφάλεια», είπε: «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις της, από όπου και αν προέρχεται. Για όλα αυτά τα θέματα οι κυβερνήσεις μας αγωνίζονται αδιάκοπα, η καθεμία χωριστά αλλά και από κοινού, με στόχο την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου». Προϊδεάζοντας έτσι για ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου «χωροφύλακα» στην περιοχή.

Ενώ, όπως είπε και ο Σούκρι, «όλες οι συζητήσεις που κάναμε είχαν σχέση με την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή»...


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ