ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα

Τραυματίστηκε εθελοντής πυροσβέστης. Απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές και εκκενώθηκαν πολλά χωριά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων

Τα ελικόπτερα επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ήλιου

Eurokinissi

Τα ελικόπτερα επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ήλιου
Σε κρανίου τόπο μετατράπηκε ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας, από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3.16 τα ξημερώματα της Τρίτης και γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδιναν με αυτοθυσία επί ώρες τη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ανθρώπους και σπίτια, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εθελοντής πυροσβέστης της Πολιτικής Προστασίας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη, εκκενώθηκαν χωριά, ενώ βοήθεια σε εναέρια μέσα από άλλες χώρες αναμένονται από σήμερα το πρωί. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αργά χτες το βράδυ, το μέγεθος της καταστροφής θεωρούνταν τεράστιο, ενώ ο κίνδυνος να καούν σπίτια ήταν υπαρκτός.

Για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι της Εύβοιας βιώνουν ένα μαρτύριο εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού στον τομέα της πυροπροστασίας. Παράλληλα, η εξέλιξη της φωτιάς γεννά σοβαρά ερωτήματα: Γιατί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί; Γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα οι εστίες που εκδηλώθηκαν στο λόφο Καστρί, στου Μακρυμάλλη πάνω από τη Μονή; Ηταν επαρκή από την πρώτη στιγμή τα εναέρια μέσα που κινητοποιήθηκαν; Γιατί δεν δημιουργήθηκαν έγκαιρα και σε ασφαλή απόσταση ζώνες ασφαλείας για την προστασία των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα, που εκκενώθηκαν;

Μεγάλος ο αγώνας των πυροσβεστών

Eurokinissi

Μεγάλος ο αγώνας των πυροσβεστών
Η περίμετρος της πυρκαγιάς ξεπέρασε τα 11 χιλιόμετρα και έκαιγε στην αρχή συμπαγές πευκοδάσος NATURA, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Οι φλόγες προχώρησαν προς κατοικημένες περιοχές και εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά. Το απόγευμα, δύο πύρινα μέτωπα έκαιγαν με ένταση καταστρέφοντας το δάσος. Το ένα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη, κινούμενο προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι κινούνταν προς το χωριό Πλατάνα. Η δημοτική ενότητα Μεσσαπίων, του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Από νωρίς δε το πρωί, λόγω των ανέμων, ήταν ιδιαίτερα έντονη η οσμή του καπνού και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Εκκενώσεις χωριών και εκτός ελέγχου

Το πρωί της Τρίτης, μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, είχε γίνει ενημέρωση προκειμένου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να γνωρίζουν για την εξέλιξη της φωτιάς και αν χρειαστεί να γίνει προληπτικά οργανωμένη απομάκρυνσή τους, κυρίως για τα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι, αλλά και για το χωριό Μακρυμάλλη. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου.

Κάποια στιγμή με εισήγηση της Πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν προς τα κει. Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση.


Eurokinissi

Τελικά, το μεσημέρι, η κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς ξέφυγε περισσότερο και δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών Mακρυμάλλη, όπου σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια, και Κοντοδεσπότι. Η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωσή τους, καθώς οι φλόγες κύκλωναν τα δύο χωριά. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στα Ψαχνά, στην παραλία. Στο χωριό Μακρυμάλλη πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούσαν ζώνη προστασίας. Λίγο αργότερα εκκενώθηκε και ο οικισμός Σταυρός. Πιο μετά ακολούθησε η σειρά της Πλατάνας.

Τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι αστυνομικοί, μαζί με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, έδιναν εντολές προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα. Ασθενοφόρα βρίσκονταν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο, ενώ πολλά πεζοπόρα τμήματα ήταν εντός των οικισμών, όπου κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να απομακρύνουν και τους τελευταίους κατοίκους. Πάνω από 300 κάτοικοι, αμέσως μετά την εντολή εκκένωσης των δύο χωριών από τις αρχές, μαζί με τις οικογένειές τους μπήκαν σε αυτοκίνητα των δήμων και της Περιφέρειας ή απομακρύνθηκαν από το σημείο με δικά τους ΙΧ. Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργούσαν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών. Στον ίδιο χώρο συγκεντρωνόταν μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούσαν.


Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια της μέρας ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, φτάνοντας τους 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 72 πυροσβέστες, 6 οχήματα ΜΕΤΠΕ με 12 πυροσβεστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του ΕΣ, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, 6 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 1 συντονιστικό ελικόπτερο.

Παράλληλα, το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά στην Καστανιώτισσα της Ιστιαίας, όπου επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 PZL.


Η φωτιά πάνω από το Κοντοδεσπότι

Eurokinissi

Η φωτιά πάνω από το Κοντοδεσπότι

Στο χωριό Κοντοδεσπότι

Eurokinissi

Στο χωριό Κοντοδεσπότι

Μαύρισε ο ουρανός στην κεντρική Εύβοια

Associated Press

Μαύρισε ο ουρανός στην κεντρική Εύβοια

Μεγάλο το πύρινο μέτωπο

Associated Press

Μεγάλο το πύρινο μέτωπο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ