ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικά ευρήματα στο Ιερό της Αμαρυσίας

Eurokinissi

Επιγραφή κλασικών χρόνων στην οποία αναγράφεται το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» εντοπίστηκε στα Παλαιοχώρια, 2 χιλιόμετρα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου, στην Εύβοια. Η επιγραφή βρέθηκε σε δεύτερη χρήση σε ρωμαϊκή κρήνη και δεν σώζεται ακέραια. Διαβάζεται όμως «...ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΝ ΑΜΑΡΥΝΘΩΙ», γεγονός που επιβεβαιώνει την ταύτιση των αρχαίων θεμελίων με το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το 2017 βρέθηκαν επιγραφές και ενσφράγιστες κεραμίδες με το όνομα της Αρτέμιδος, όμως το τοπωνύμιο διαβάζεται φέτος για πρώτη φορά. Το γεγονός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό, διότι τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού που ανεσκάφησαν στις δεκαετίες '70 και '80 στην ίδια περιοχή, από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να ταυτιστούν με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο a-ma-ru-to που αναφέρεται σε πινακίδες Γραμμικής Β στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας. Το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» διατηρείται στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Το ελληνοελβετικό ανασκαφικό πρόγραμμα άρχισε το 2006, με στόχο την εύρεση του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, το οποίο κατά τις αρχαίες πηγές υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά Ιερά της Εύβοιας. Τα τελευταία χρόνια είχαν ανασκαφεί δύο στοές της ελληνιστικής εποχής, οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια. Φέτος βρέθηκε η νότια πτέρυγα της ανατολικής στοάς, οπότε είναι γνωστά πλέον τα όρια του Ιερού σε τρεις πλευρές.

Eurokinissi

Συνεχίζει την περιοδεία ο «Προμηθέας»

Το κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, «Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου, συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία. Μετά την παρουσίαση στην Επίδαυρο και την Πάτρα, αύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου παρουσιάζεται στους Δελφούς στο θέατρο «Φρύνιχος», το Σάββατο 17 Αυγούστου στον Βόλο στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο και την Κυριακή 18 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Σταύρος Σ. Τσακίρης, και το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ένα δυνατό όνομα της παγκόσμιας θεατρικής πρωτοπορίας, η Κάθριν Χάντερ, βραβευμένη με Olivier Award ως καλύτερη ηθοποιός.

Στο πλευρό της Κ. Χάντερ μια πλειάδα γνωστών και αγαπημένων ηθοποιών. Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννιαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου. Ο Γιάννης Μετζικώφ σχεδίασε τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι επιμελήθηκε την κίνηση.

Πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους

Eurokinissi

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται και φέτος σε 100 περίπου μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας για την πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή 11 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 19 Αυγούστου.

Ο αναλυτικός πίνακας των χώρων που σήμερα Πέμπτη θα μείνουν ανοιχτοί και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται έχει αναρτηθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Με του Ερωτα τις Ευωδιές» στην Πάτρα

Τη συναυλία της διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρας Γκράβας, με τίτλο «Με του Ερωτα τις Ευωδιές», παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας σε συνεργασία με τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ στο Κάστρο του Ρίου.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα ταξιδέψει το κοινό σε «ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι ψυχής», όπως το ονομάζει, με τραγούδια που θα ερμηνεύσει σε έξι διαφορετικές γλώσσες σε μία πολυπολιτισμική βραδιά που περιλαμβάνει έργα από τα μουσικά ταξίδια της σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Θα ερμηνεύσει, επίσης, τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως και αγαπημένες μελωδίες των Κουρτ Βάιλ, Βαγγέλη Παπαθανασίου και μικρασιάτικα σε απρόσμενες προσεγγίσεις με τη σφραγίδα της.

Η Αλεξάνδρα Γκράβας έχει παρουσιάσει έργα από διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες, όπως ο Δημοσθένης Στεφανίδης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Αλέξανδρος Καρόζας, ο Φράνσις Τζέιμς Μπράουν, ο Γιώργος Τσοντάκης, ο Αχίμ Μποργκ, ο Χάρουε Κουνιέδα, ο Κωνσταντίνος Καραβασίλης, ο Ντάντε Μπορσέτο, ο Τζονουσούκε Γιαμαμότο και ο Οτόν Φρόουντανταλ. Ενώ ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης την επέλεξε να τραγουδήσει τις πρεμιέρες των συμφωνικών τραγουδιών «RAVEN», «ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ» και το «Les dix Eluard».

Την σπουδαία ερμηνεύτρια θα πλαισιώσουν οι κορυφαίοι σολίστ Πέτρος Μπούρας (πιάνο - μουσική επιμέλεια), Δημήτρης Κουζής (βιολί), Γιάννος Γιοβάνος (τσέλο) και Βιβή Γκέκα (μαντολίνο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ