ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

Ο «Ριζοσπάστης» συνάντησε τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και περιφερειακό σύμβουλο Νότιου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και συζήτησε μαζί του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στη συγκεκριμένη περιοχή.

* * *

-- Κύριε Ντουνιαδάκη, επισκεφθήκατε κατά τη διάρκεια των περιοδειών σας τα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην περιοχή;

-- Εισαγωγικά θα πρέπει να πούμε ότι κάποιος θα περίμενε τα νησιά σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου να είναι η «βιτρίνα» της χώρας, με το λαό τους να ζει και να εργάζεται σ' αυτά με συνθήκες που να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του. Το ίδιο θα περιμέναμε να αντιμετωπίζονται και όσοι φυλάσσουν σύνορα και εργάζονται για την ασφάλεια του λαού! Αντίθετα!

Στα νησιά της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου διαπιστώνεται ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα εύρεσης κατοικίας και, ακόμα περισσότερο, κατοικίας με προσιτό ενοίκιο. Το πρόβλημα αφορά τους εργαζόμενους γενικά, στρατιωτικούς και υπαλλήλους στα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ). Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι η διαβίωση στα νησιά υψηλού κόστους ζωής.


Η Περιφέρεια και κάποιοι δήμοι επιδοτούν τη διαμονή ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων. Από τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα ΣΑ μόνο σε ένα νησί δίνονται κάποια ψίχουλα σε στελέχη των ΣΑ. Ούτε εκεί βέβαια με τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα. Το όλο ζήτημα δεν άγγιξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά την σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς, η κάλυψη των αναγκών των οικογενειών τους σε κατοικίες από το ΥΕΘΑ παραμένει σταγόνα στον ωκεανό.

Οι στρατιωτικοί εκτός από το πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζουν ζητήματα μεταθέσεων, ιεραρχικής εξέλιξης, συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, συνυπηρέτησης, χορήγησης ειδών στολής, εισιτηρίων μετακίνησης προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας κ.λπ. Ανεφάρμοστη παραμένει η δικαιούμενη απαλλαγή των στελεχών μετά από την εκτέλεση 24ωρων ή πολυήμερων υπηρεσιών. Ακόμα, συνεχίζεται η άρνηση των κυβερνήσεων να καταβάλλουν τη νομοθετημένη πλέον αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση.

Οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των ΣΑ στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου αντιμετωπίζουν προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ξέρετε, δυστυχώς ακόμα και σήμερα αγοράζουν τα φάρμακα πληρώνοντάς τα από την τσέπη τους, και στη συνέχεια υποβάλλουν δαπάνη για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη, υφίστανται τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν και οι άλλες λαϊκές οικογένειες της Περιφέρειας. Είναι ο τομέας που κατά κύριο λόγο καταδεικνύει την εγκατάλειψη της υποτιθέμενης «βιτρίνας» της χώρας από τις αστικές κυβερνήσεις.

Η εικόνα που αποκόμισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» από τις επισκέψεις στις υπηρεσίες των ΣΑ των νησιών είναι η ανεπάρκεια υποδομών και εξοπλισμού, η υποστελέχωση. Ολα αυτά συνδυάζονται με προβλήματα μεταθέσεων, σταδιοδρομικά, μη χορήγησης ατομικού εξοπλισμού κ.λπ. Είναι αποκαρδιωτική η κατάσταση των χώρων εργασίας, που κατά κανόνα είναι περιορισμένοι, ενώ παρουσιάζονται και προβλήματα στατικότητας κτιρίων.

Θυμάμαι το Λιμεναρχείο στην Κάλυμνο. Το κτίριο είναι επικίνδυνο, με εμφανείς εξωτερικά, μακριές και βαθιές ρηγματώσεις. Παρά τη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ και την απάντηση - μασημένα λόγια του υπουργείου, η κατάσταση παραμένει ίδια πολλούς μήνες μετά. Η παραχώρηση πυροσβεστών στα αεροδρόμια της «Fraport» σημαίνει στέρησή τους από άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Η ζωή τους στα κοντέινερ της «Fraport» είναι, για να το πούμε κομψά, αναντίστοιχη των αναγκών και των απαιτήσεων του 21ου αιώνα. Το χειρότερο είναι ότι αναγκαστικά μετατρέπονται και σε κατοικίες ορισμένων εργαζομένων, λόγω των προβλημάτων στην ενοικίαση.

Είναι για γέλια το πώς αντιμετωπίζει το αστικό κράτος τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών! Ο όρος υποχρηματοδότηση δεν λέει τίποτα! Πρόκειται για αίσχος. Η «αναζήτηση χορηγών», που ακολουθείται εδώ και χρόνια, είναι κρατική αθλιότητα!

Τα κονδύλια που διατίθενται για το προσωπικό είναι μηδαμινά. Αντίθετα η χώρα, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, μπορεί να ξοδεύει πάνω από 4 δισ. το χρόνο για το ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων. Τα προβλήματα είναι πολλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπραξε ελάχιστα έως τίποτα. Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΚΚΕ πάντα στήριξε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις ΕΔ και στα ΣΑ. Το ίδιο προτίθεται να συνεχίσει να πράττει, αντιμετωπίζοντας τους ακριβώς σαν εργαζόμενους που είναι.

Κανένας εφησυχασμός απέναντι στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή

-- Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πολεμικό - δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Σε τι κινδύνους εμπλέκει τη χώρα μας η παρουσία του και πώς επιδρά στην πολιτική της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο;

-- Η πρόσκληση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο αποτελεί μία ακόμα εμπλοκή στους πολεμικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με τη Ρωσία. Είναι προφανές ότι η αρμάδα δεν ήρθε για τους πρόσφυγες, αλλά για να κόψει - αν χρειαστεί - το δρόμο της ρωσικής αρμάδας από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Ανατολική Μεσόγειο και αντίθετα. Σε μια τέτοια εμπλοκή - ιμπεριαλιστικό πόλεμο, θα πάρει προφανώς μέρος και ο ελληνικός στόλος και όχι μόνο. Θα χυθεί ελληνικό αίμα για συμφέροντα ξένα προς το λαό μας, ενώ θα εμπλακούν και τα νησιά του Αιγαίου και όλη η χώρα, με τις ξένες βάσεις που φιλοξενεί.

Οι αναγνώστες σας θα θυμούνται ότι με την άφιξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο αυξήθηκε κατακόρυφα η τουρκική επιθετικότητα. Οι απειλές και οι διεκδικήσεις πλέον από την περιοχή των Δωδεκανήσων επεκτάθηκαν και βορειότερα, στη νησίδα Παναγιά (νοτιοανατολικά Οινουσσών). Η αντίδραση Πόντιου Πιλάτου από μέρους των ιμπεριαλιστών συμμάχων αποθράσυνε την τουρκική αστική τάξη σε βάρος της χώρας. Ουσιαστικά οι «σύμμαχοι», στη στήριξη των οποίων υποτίθεται ότι βασίζεται η χώρα, κάνουν πλάτες στην Τουρκία. Αντίθετα με το πώς τους παρουσιάζουν τα αστικά κόμματα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επομένως, οι συνάδελφοι στρατιωτικοί και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο ελληνικός λαός, ο λαός του Αιγαίου, πρέπει να καταδικάσουν συνολικά τη σε βάρος τους πολιτική, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε ό,τι αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Να αφουγκραστούν τις αληθινά πατριωτικές θέσεις του ΚΚΕ. Κανένας εφησυχασμός!


Πολεμικός κόμβος των ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Τον φετινό Μάρτη οι Αμερικανοί, κατά τη διάρκεια μετακίνησης της 3ης Ταξιαρχίας Μάχης της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, επανέλαβαν το στρατηγικό ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τόσο σε θέματα «ασφάλειας» όσο και μετακίνησης στρατευμάτων των ΗΠΑ και προώθησής τους στα Βαλκάνια και τις Βαλτικές Χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου από το λιμάνι, οι Αμερικανοί θα αναλάβουν το κόστος ανέλκυσης του πλοίου, για να καταστεί δυνατή η χρησιμοποίηση όλου του κρηπιδώματος, με σκοπό τον πιο άνετο ελλιμενισμό των πολεμικών τους πλοίων.

Το τι σημαίνει «ασφάλεια», «σταθερότητα» οι λαοί της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ και παλαιότερα της Γιουγκοσλαβίας, το έχουν νιώσει στο πετσί τους.

Η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε πολεμική βάση - ορμητήριο, προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μαζί με τις υπόλοιπες βάσεις στη χώρα μας θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για ιμπεριαλιστικό πόλεμο προς όφελος του κεφαλαίου.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να σκεφτούν πού έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα η καπιταλιστική βαρβαρότητα και να κατανοήσουν ότι η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή δεν έχει καμιά σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι τουρκικές ασκήσεις γύρω από το Καστελόριζο και οι διαδοχικές NAVTEX στην περιοχή προειδοποιούν ότι η λογική του εφησυχασμού έχει χρεοκοπήσει. Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο είναι υπαρκτός και η πείρα από την κρίση των Ιμίων το 1996 και τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών είναι διδακτική.

Γι' αυτό και ο λαός μας βροντοφωνάζει έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμιά εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς τους.

Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ