ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρεις νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου μέσα στη θάλασσα
Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου μέσα στη θάλασσα
Ενα ιδιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε χτες το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Πούντας στον Πόρο, απέναντι από τον Γαλατά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο Ελληνας χειριστής και οι δύο Ρώσοι επιβαίνοντες, που φέρονται να βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στην καμπίνα του ελικοπτέρου. Οπως λέγεται, είχε προηγηθεί πρόσκρουση του ελικοπτέρου σε καλώδια της ΔΕΗ που επέφερε και γενικό μπλακ άουτ στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο ήταν τύπου «Agusta Α-109» και ανήκει σε ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος το εκμίσθωνε για εμπορική χρήση. Το ελικόπτερο το μίσθωσαν οι δύο Ρώσοι για να μεταβούν από τον Γαλατά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Μετά την πτώση του, το ελικόπτερο κομμένο στα δύο έπεσε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη στεριά. Στο σημείο έσπευσαν 6 πλωτά του Λιμενικού, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, ιδιωτικά μέσα και ένα ελικόπτερο «Super puma» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Στρατό, προκειμένου να αποσταλούν άμεσα στον Πόρο γεννήτριες, υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οπως έγινε γνωστό, από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε δέσμευση να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, κάτι που πιθανά γίνει το πρωί της Τετάρτης.

«Ολα έγιναν ακαριαία μέσα σε δευτερόλεπτα». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ την πτώση του ελικοπτέρου. «Εκείνη την ώρα ήμουν σε απόσταση περίπου 700 μέτρα από το ελικόπτερο. Εκείνο έκανε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, γύρω στα 50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αμέσως μετά την περιστροφή υπήρξε έκρηξη και έπεσε μέσα στη θάλασσα», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε, ακόμα, πως το σημείο του συμβάντος «βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάνι και για τον λόγο αυτό έσπευσε άμεσα σε αυτό το Λιμενικό».

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Δημητριάδης, μιλώντας στο «CNN Greece» επέμεινε ότι το ελικόπτερο βρισκόταν σε χαμηλή πτήση, παρότι είναι γνωστή η ύπαρξη των καλωδίων, εκφράζοντας και την απορία του κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο.

«Η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα εξετάζει τις λεπτομέρειες της συντριβής του ελικοπτέρου, στο οποίο ενδεχομένως να επέβαιναν Ρώσοι», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik» στέλεχος της πρεσβείας. «Αυτήν τη στιγμή, η πρεσβεία συνεχίζει να εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν ενώ ζήτησε από τις τοπικές Αρχές την πλήρη διαλεύκανση της κατάστασης. Εχουμε το ζήτημα υπό πλήρη έλεγχο», πρόσθεσε.

Δεκάδες φωτιές για άλλη μια μέρα σε όλη τη χώρα

Από την κατάσβεση της φωτιάς στο Χαϊδάρι

Eurokinissi

Από την κατάσβεση της φωτιάς στο Χαϊδάρι
Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι στο Δάσος Χαϊδαρίου, πίσω από το γήπεδο της τοπικής ομάδας. Συνολικά κινητοποιήθηκαν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 2 Ε/Π. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν και έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά νωρίς το απόγευμα και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί. Στο σημείο παρέμεναν πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από την πρώτη στιγμή παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο.

Συνολικά χτες εκδηλώθηκαν 38 δασικές πυρκαγιές. Επιχείρησαν: 532 πυροσβέστες, 198 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 3 Ε/Π καθώς και 5 PZL. Οπως ενημερώνει η Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Νωρίς το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας, όπου και τέθηκε σε έλεγχο από την Πυροσβεστική. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκε κάποια κατοικία, ενώ για λόγους ασφαλείας πραγματοποιήθηκε προληπτική μερική εκκένωση των σπιτιών. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Βαρικό Αμυνταίου Φλώρινας, που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας. Από τη φωτιά έχουν καεί 160 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 250 στρέμματα δάσους βελανιδιάς και πουρνάρια.

Αργά το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Μούντα Κεφαλονιάς, καθώς και σε δασική έκταση στην Κορώνη Πάργας. Αμεσα επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια

Οπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην κεντρική Εύβοια είναι σε ύφεση, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν οι δυνάμεις της.

Σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να συνηγορούν στην αιτία του εμπρησμού. Από έρευνα κλιμακίου της ΔΕΗ, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Εύβοια, δεν διαπιστώθηκε πως η φωτιά προκλήθηκε από πτώση κάποιου καλωδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρρίπτεται και το άλλοθι του βασικού υπόπτου, καθώς, όπως φάνηκε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του ότι βρισκόταν 25 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Παρέμβαση στο κανάλι «Ενα TV» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων έκανε ο Μιχαήλ Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος επισήμανε, σχετικά με τη μεγάλη καταστροφή από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Εύβοια, ότι «όσο δεν υπάρχει ενιαία διαχείριση της γης και των δασικών οικοσυστημάτων προς όφελος του λαού, αλλά συνεχίζουν να είναι εμπόρευμα για αξιοποίηση από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα βλέπουμε καταστροφές αυτού του μεγέθους και μάλιστα επαναλαμβανόμενες σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ειδικότερα για το παράδειγμα της Εύβοιας επισήμανε πως παρότι ένα χρόνο πριν είχε εκδηλωθεί πάλι πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, δεν ελήφθη κανένα μέτρο μέχρι σήμερα, όπως διάνοιξη αγροτικών και δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών κ.λπ. Αντίθετα, πρόσθεσε, έτρεχαν την τελευταία στιγμή να ανοίξουν τις αντιπυρικές ζώνες, για να αποσοβήσουν τα χειρότερα, παρουσιάζοντάς το μάλιστα η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές ως επιτυχία!

Πρόσθεσε ότι δεν είναι στη λογική και τη φιλοσοφία αυτού του κράτους να προστατεύσει το δασικό οικοσύστημα και έφερε ως παράδειγμα τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για παραχώρηση αιγιαλών, ποταμιών, λιμνών, ακόμα και περιοχών NATURA στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αναρωτήθηκε αν είναι τυχαία η εκδήλωση πυρκαγιάς σε μια απείρου κάλλους περιοχή NATURA στην Κέρκυρα πριν από λίγες μέρες. Ανέφερε ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα γνωρίζουν πολύ καλά να επενδύουν μακροπρόθεσμα μέσα από τέτοιου είδους καταστροφές. Κάλεσε το λαό να προβληματιστεί μιας και πλέον σε περιοχές που είχαν εκδηλωθεί παλιότερα πυρκαγιές, μια χαρά στέκονται σήμερα ανεμογεννήτριες. Το κράτος δεν έχει τη θέληση να θωρακίσει την πυροπροστασία και δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για την πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 25 χρόνια, με απαξίωση της δασοπροστασίας και υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Φωτιά σε χωματερή στο Αστρος Κυνουρίας

Φωτιά ξέσπασε νωρίς χτες το απόγευμα στη χωματερή του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν διευκρινιστεί, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που μέχρι το βράδυ προσπαθούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στον χώρο δεν βρίσκονταν εργαζόμενοι. Με δεδομένο ότι η φωτιά έκαιγε απορρίμματα, εργαζόμενοι και κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Νεκρός φρουρός στις φυλακές Κορυδαλλού

Νεκρός βρέθηκε χτες ένας από τους φρουρούς της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φρουρός, ηλικίας 50 ετών, πυροβολήθηκε μέσα στη Γραμματεία της Φρουράς με το υπηρεσιακό του όπλο, ενώ το τραγικό περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας του. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για το περιστατικό, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Διάσωση μεταναστών στην Κω

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 41 μεταναστών και προσφύγων προέβησαν σήμερα το Λιμενικό και η «Frontex». Οι μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή «Φωκά» στην Κω και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

10χρονος καταπλακώθηκε από σιδερένιο τέρμα

Σοβαρά τραυματίστηκε ένα δεκάχρονο αγόρι που καταπλακώθηκε από σιδερένιο τέρμα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, στο χωριό Κοκκάλα της Σπάρτης.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και από εκεί στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διακομιδή του στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εκτός κινδύνου.

Το τέρμα έπεσε στο κεφάλι του παιδιού την ώρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, φέρνοντας για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια το θέμα των άθλιων υποδομών. Σύμφωνα με την μητέρα του, το παιδί έχει σπάσει τη βάση του κρανίου του και το κόκαλο πάνω από το φρύδι, ενώ έχει πάθει και διάτρηση τυμπάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ