ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι ΗΠΑ ... ανησυχούν για εντάσεις από τις γεωτρήσεις της Τουρκίας

Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδεία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας
Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδεία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας
Την ώρα που η Τουρκία δεσμεύει με NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ και περιοχές σε διεθνή ύδατα κοντά σε Καστελόριζο και Ρόδο, κινήσεις που έχουν τη στήριξη των ιμπεριαλιστών συμμάχων ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού είναι ενταγμένες στον ευρύτερο σχεδιασμό τους στον ανταγωνισμό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τη Ρωσία και την Κίνα για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των αγωγών μεταφοράς του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζεται να προτρέπει την ηγεσία της γείτονος να δείξει αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις. Οι τέτοιες δραστηριότητες συνεχίζονται από τα γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» ενώ αναμένεται και δεύτερο ερευνητικό, το «Ορούτς Ρέις».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μ. Ιγνατίου σχετικά με «τα τουρκικά πολεμικά πλοία που παραμένουν στην ΑΟΖ της Κύπρου», εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικέντρωσε μόνο στο «Γιαβούζ» που βρίσκεται στην περιοχή της Καρπασίας δηλώνοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου "Yavuz", το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το "Yavuz" από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης (equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Αυτή η τοποθέτηση εμφανίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ως υποστήριξη της Κύπρου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρ. Προδρόμου, να δηλώνει: «Η έκκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου οι όποιες ενέργειες να στηρίζονται στη νομιμότητα και να βασίζονται σε σχέση συνεργασίας είναι ταυτόσημη με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει στο παρελθόν προτείνει στην Τουρκία διαβουλεύσεις για από κοινού καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και με τη γενική θέση για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία πραγματικά θα διευκόλυνε και συνεννοήσεις συνεργασίας για το φυσικό αέριο». Και κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι αυτά τα μηνύματα θα κάνουν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μέσα από διαφορετικό φακό τα πράγματα και να επιτρέψει μέσα από ουσιαστική διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάνω από όλα να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις νομιμότητας και συνεργασίας στο μέλλον».

Προετοιμάζεται το σύνθετο παζάρι

Το βέβαιο είναι ότι οι αστικές τάξεις τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας συμμετέχουν στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το παζάρι του Κυπριακού, στο οποίο η Τουρκία από την πλευρά της κατοχυρώνει όλο και περισσότερο τα δεδομένα της κατοχής. Από την πλευρά της κυβέρνησης της Κύπρου δηλώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη βάση της κοινής δήλωσης του Φλεβάρη του 2014 περί «δύο συνιστώντων κρατών», δηλαδή την εξέλιξη της ντε φάκτο διχοτόμησης και τη συνέχιση των συζητήσεων από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και αυτό θα συζητήσουν με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, που αναμένεται στην Κύπρο. Η Τζέιν Χολ Λουτ, όπως ανακοινώθηκε χτες, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία άφιξής της. Πάντως, η ίδια θα έχει επαφές και με τις «εγγυήτριες δυνάμεις» Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες. Σήμερα αναμένεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην εξοχική κατοικία του Κύπριου Προέδρου, που θα εξετάσει τόσο τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και ζητήματα του κυβερνητικού νομοθετικού έργου.

ΣΥΡΙΑ
Αντιθέσεις με φόντο τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Επιπρόσθετες, πλην περιορισμένες, εντάσεις στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις επιφέρει η μεγαλύτερη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στα πεδία συγκρούσεων της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, έπειτα και από την προχτεσινή επιδρομή μπροστά από κομβόι του τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς Τούρκους «αμάχους» και 12 τραυματίες. Η «προειδοποιητική», όπως φάνηκε, επιδρομή μπροστά από το τουρκικό κομβόι συνέβη λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης πως η Τουρκία εξοπλίζει με όπλα και πυρομαχικά τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» λίγο μετά την ήττα τους από τον συριακό στρατό στην πόλη Χαν Σεϊχούν που είχαν υπό τον έλεγχό τους από το 2014.

Χτες, λοιπόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα διεμήνυσε πως στο έδαφος της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ «βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες» στο πλαίσιο της περσινής ρωσο-τουρκικής συμφωνίας εκεχειρίας στο Σότσι, με στόχο τη δημιουργία υποτίθεται «αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών». Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στο Ιντλίμπ, προσθέτοντας πως οι τρομοκράτες στην περιοχή ελέγχουν το 90% της επαρχίας. «Η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει», επισήμανε, θυμίζοντας ότι οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και άλλοι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν τις επιθέσεις σε αμάχους, σε θέσεις του συριακού στρατού και στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην προχτεσινοβραδινή συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε πως συζήτησαν, μεταξύ άλλων, εκτενώς την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Οι προειδοποιήσεις του Τσαβούσογλου

Πιο αιχμηρός και έντονος στις δηλώσεις του ήταν ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φανερά ενοχλημένος από το προχτεσινό συμβάν σε σχέση με την αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού διεμήνυσε ότι η χώρα του θα πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει το στρατό της και τα τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια - φυλάκια στο έδαφος της βορειοδυτικής Συρίας. Προειδοποίησε μάλιστα τη... συριακή κυβέρνηση «να μην παίζει με τη φωτιά», εκφράζοντας ακολούθως την ελπίδα πως «δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο». Υποστήριξε επίσης πως «αυτήν τη στιγμή» η Τουρκία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στρατιωτικά φυλάκια που διατηρεί στη βορειοδυτική Συρία, δεδομένου ότι πλέον έχει περικυκλωθεί από τον συριακό στρατό το τουρκικό φυλάκιο που βρίσκεται στην κωμόπολη Μόρεκ. Το τουρκικό παρατηρητήριο στο Μόρεκ βρίσκεται κοντά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, που ανακατέλαβε από την Κυριακή ο συριακός στρατός.

Σε επόμενο σημείο ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι «σε επαφή με τη Ρωσία» για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και ότι εάν χρειαστεί θα επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ. Δεν απέκλεισε επίσης το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί και επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους Τουρκίας και Ρωσίας, θυμίζοντας ότι μέσα στο Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Η αντίδραση Ασαντ

Ωρες μετά, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, συναντώντας στη Δαμασκό αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών αναφέρθηκε στις επιτυχίες του συριακού στρατού στο Χαν Σεϊχούν εκτιμώντας πως αποδεικνύουν «την αποφασιστικότητα του συριακού λαού και στρατού να συνεχίσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι να ελευθερωθεί και το τελευταίο εκατοστό συριακής γης». Δεν παρέλειψε τις αναφορές στο βρώμικο ρόλο ξένων δυνάμεων προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών θα συνεχιστούν, παρά τη συνέχιση της υποστήριξης που απολαμβάνουν «από αρκετές δυτικές χώρες και περιφερειακές πλευρές, κυρίως από την Τουρκία».

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση που συμβαδίζει και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

«Τεχνητή» χαρακτήρισε ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, την ενδοαστική πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα του εδώ και πολλούς μήνες έπειτα από την απόφαση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής αλλά και τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη, συνδέοντας τις πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα με τη ρευστή κατάσταση στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Μιλώντας στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό RTV21 ο Μέτα εκτίμησε πως «αναμφίβολα υπάρχει σχέση και με τις εξελίξεις στο Κόσοβο» και με τον διάλογο που έχει παγώσει από πέρσι ανάμεσα σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία. Ισχυρίστηκε πως επιχειρούνται η δημιουργία «δυσμενούς εικόνας για την Αλβανία» και η επιβεβαίωση της θεωρίας ότι «οι Αλβανοί δεν μπορούν να συγκροτήσουν κράτος». Αναφέρθηκε ακολούθως και σε σενάρια που «δεν αποκλείουν την αιματοχυσία» εξηγώντας πως αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε να εκδώσει το διάταγμα ακύρωσης των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Σε επόμενο σημείο τόνισε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» η εξεύρεση λύσης στα Τίρανα μέσω διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Επέκρινε ωστόσο αφενός τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ότι είναι υπεύθυνος για την «παράλυση του συστήματος Δικαιοσύνης» και την «παρεμπόδιση της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη» και αφετέρου το Κοινοβούλιο λέγοντας ότι ψηφίζει νόμους «που υπερβαίνουν το Σύνταγμα». Βεβαίως η ενδοαστική αντιπαράθεση είναι περισσότερο τακτικής, αφού είναι δεδομένη η συμφωνία σε στρατηγικά ζητήματα, όπως η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η ένταξη στην ΕΕ.

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο απερχόμενος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εντρίτ Σάλα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέσνικ Μεκτέσι, είπε πως συμφώνησαν να άρουν έως το τέλος αυτής της βδομάδας όλους τους διμερείς εμπορικούς περιορισμούς, πλην κάποιων δασμών, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το εμπόριο μεταξύ τους. Αφορμή έδωσε η διαμαρτυρία του Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια για την πρόσφατη απόφαση των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας να σταματήσουν τις εισαγωγές μελιού και αλιευμάτων από χώρες της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ