ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Τεράστια οικολογική καταστροφή στον «πνεύμονα» της Γης

Στο στόχαστρο ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων

Η τεράστια πυρκαγιά στο παρθένο δάσος του Αμαζονίου
Η τεράστια πυρκαγιά στο παρθένο δάσος του Αμαζονίου
Τεράστια οικολογική καταστροφή συμβαίνει εδώ και πάνω από 2 βδομάδες στον Αμαζόνιο, με τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές. Οι αρχές της Βραζιλίας και της Βολιβίας εκτιμάνε ότι ήδη έχουν γίνει στάχτη 500.000 στρέμματα παρθένου δάσους και εικάζεται ότι μαζί τους έχουν πεθάνει χιλιάδες άγρια ζώα και έχουν πληγεί διάφορες φυλές αυτοχθόνων. Η περιοχή της Αμαζονίας καταλαμβάνει 7,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (από αυτά τα 5 εκατομμύρια πυκνού τροπικού δάσους - ζούγκλας) εκτείνεται σε 9 χώρες (το 60% στη Βραζιλία, αλλά και σε Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) και δικαίως χαρακτηρίζεται ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» της Γης αφού εκτιμάται ότι απορροφά το χρόνο 1 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά τα στοιχεία ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, αφού είναι βέβαιο ότι μετά την τεράστια καταστροφή το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο.

Η τεράστια καταστροφή συνδέεται άμεσα με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας, του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που δίνει την περιοχή προς εκμετάλλευση σε πολυεθνικές για βιοκαύσιμα, αγροτική παραγωγή, εξορύξεις και εκτεταμένη υλοτομία (κάτι που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα και Ρουσέφ). Ετσι, με δεδομένες τις συνθήκες ξηρασίας, η φετινή καταστροφή είναι το πιο πιθανό να οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ώστε να καθαρίσει το τοπίο στην περιοχή και να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα επιχειρηματικά σχέδια. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή από την αρχή του έτους έχουν ξεσπάσει πάνω από 72.000 πυρκαγιές (80% περισσότερες από πέρσι και αύξηση περιστατικών κατά 82%) και ήδη μόνο επί Προεδρίας Μπολσονάρο, καταγγέλλεται ότι πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν αποψιλωθεί.

Οι περισσότερες εστίες φωτιάς είναι στη Βραζιλία, στα κρατίδια Μάτο Γκρόσο, Μάτο Γκροσο ντο Σουλ, Ακρε, Ροντόνια, ενώ μέτωπα υπάρχουν και στη Βολιβία, αλλά επεκτείνονται και σε Περού και Παραγουάη.

Πάντως, ο Μπολσονάρο πέρασε στην ...αντεπίθεση, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι πυρκαγιές είναι προβοκάτσια ενάντια στην κυβέρνησή του, από ΜΚΟ, στις οποίες κόπηκε η χρηματοδότηση. Επίσης, αυτό που επιβεβαιώνουν πολλές οργανώσεις και αυτόχθονες κοινότητες στην περιοχή είναι ότι οι εστίες της πυρκαγιάς ειδικά στη Βραζιλία αγνοήθηκαν για πολλές μέρες αφήνοντας το παρθένο δάσος να γίνεται στάχτη.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνομιλίες Λαβρόφ - Μάας για την Ανατολική Ουκρανία

Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Από την προχτεσινή συνάντηση Μάας - Λαβρόφ στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση Μάας - Λαβρόφ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία επιβεβαιώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στη Μόσχα. Οπως συμβαίνει πάντα στις συχνές συναντήσεις των δύο ΥΠΕΞ, το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν «ψηλά» στην ατζέντα των συνομιλιών τους.

Ο Χ. Μάας, αναφερόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία στην Ουκρανία, υπό τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον ευκαιρίες, που δεν υπήρχαν πριν από ένα χρόνο. Σχετικά με μια σύνοδο σε επίπεδο ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), ο Μάας είπε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί μια συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό γαλλογερμανική διαμεσολάβηση, προκειμένου «να επανέλθει η ειρηνευτική προσπάθεια».

Θυμίζουμε ότι ο Βολ. Ζελένσκι διατύπωσε πρόσφατα αίτημα για μια συνάντηση κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας, κάτι που έχει να συμβεί από το 2016, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι τέτοια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα μπορούσε να γίνει «τις επόμενες βδομάδες».

Με τη σειρά του, ο Σ. Λαβρόφ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και σχετικά αόριστος στις διατυπώσεις του λέγοντας πως «πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι προοπτικές», ενώ δήλωσε «απόλυτα αφοσιωμένος» στην «πλήρη» και «βιώσιμη» εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που άνοιξαν το δρόμο «για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ανατολική Ουκρανία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για την Τρέχουσα Πολιτική, Αλεξέι Τσεσνάκοφ, η πρωτοβουλία για επέκταση του σχήματος της Νορμανδίας με συμμετοχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε αυτό, που έχει διατυπώσει ο Ζελένσκι, «απορρίφθηκε για τα καλά», όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν. «Πιστεύω ότι η συνάντηση είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία των συνομιλιών στο σχήμα της Νορμανδίας. Η ομάδα δεν θα επεκταθεί και, ως εκ τούτου, οι συμφωνίες του Μινσκ δεν θα αναθεωρηθούν», δήλωσε.

Ακόμη εξέφρασε την άποψη ότι «το Ντονμπάς θα πρέπει να συνυπάρχει με την Ουκρανία, με παρόμοιο τρόπο όπως το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα - ένα έθνος, δύο συστήματα, χωρίς χρονικό περιορισμό», ενώ πρόσθεσε ότι είτε Ντονμπάς και Ουκρανία θα ξεπεράσουν τα «τραύματά τους» και θα έρθουν πιο κοντά, είτε θα συνεχίσουν να απομακρύνονται.

Χτες, σχολιάζοντας τις δηκτικές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στο G8, αν επιστρέψει την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τον Ζελένσκι «να στείλει μηνύματα στην πραγματική ζωή αντί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η Ζαχάροβα αντέτεινε ακόμη ότι «η Ρωσία συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή της διεθνούς πολιτικής ατζέντας», με τη συμμετοχή της σε διεθνείς πλατφόρμες και φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει εγκρίνει τις συμφωνίες του Μινσκ, «επομένως η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με αυτές».

Σε χτεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Βολ. Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, «υπογράμμισαν πως είναι αδύνατη η επιστροφή της Ρωσίας στο G8 όσο συστηματικά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια».

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ζητά από την «Amazon» να μην πουλάει αντικείμενα με σφυροδρέπανο

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

H κυβέρνηση της Λιθουανίας κάλεσε τον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» να σταματήσει τη διαδικτυακή πώληση προϊόντων που φέρουν το σφυροδρέπανο, το οποίο «προσβάλλει τα θύματα του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού». Στη Λιθουανία, όπως και σε άλλες χώρες της Βαλτικής, έχουν επιβληθεί νόμοι απαγόρευσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των συμβόλων, ενώ ανεγείρονται μνημεία των γερμανικών Ες Ες.

Τόσο το ΥΠΕΞ της Λιθουανίας όσο και ο Βιτάουτας Λαντσμπέργκις, ο «πατέρας της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας» το 1990, έχουν διατυπώσει αιτήματα προς την «Αmazon» να μην πωλεί ενδύματα, κονκάρδες και άλλα αντικείμενα με το κομμουνιστικό σύμβολο, σημειώνοντας: «Είναι τραυματικό. Τα σταλινικά εγκλήματα δεν είναι κατανοητά απ' όλους. Είναι ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης».

ΡΩΣΙΑ
Θα απαντήσει σε πυραύλους των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Στη - σχεδόν αναπόφευκτη - στρατιωτική κλιμάκωση μετά την ακύρωση της Συνθήκης ΙNF (για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς) από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σαούλι Νιινίστο, στο Ελσίνκι.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ για δοκιμή πυραύλου εδάφους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ο Πούτιν σημείωσε ότι «τέτοιοι πύραυλοι μπορούν να αναπτυχθούν από τους υπάρχοντες εκτοξευτές (σ.σ. των ΗΠΑ) στη Ρουμανία και από αυτούς που θα αναπτυχθούν σύντομα στην Πολωνία. Απαιτείται μόνο αλλαγή λογισμικού». «Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Αμερικανοί πρόκειται να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για το είδος του λογισμικού που χρησιμοποιούν σε αυτά τα πυραυλικά συστήματα (...) Για εμάς αυτό σημαίνει μια νέα απειλή στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε».

Εξάλλου, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ εργάζονταν για την ανάπτυξη τέτοιων πυραυλικών συστημάτων πολύ πριν αποχωρήσουν από τη Συνθήκη INF.

«Η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυραύλους - παρόλο που, φυσικά, θα εργαστούμε σε συστήματα μικρής και μεσαίας εμβέλειας όπως αυτό (σ.σ. των ΗΠΑ) - εκτός αν αναπτυχθούν αντίστοιχα συστήματα πυραύλων που παράγονται στις ΗΠΑ σε μια δεδομένη περιοχή (της Ευρώπης)», τόνισε ο Βλ. Πούτιν. Πάντως, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση από τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς».

Ο Σ. Νιινίστο, αν και παραδέχτηκε ότι «το πρόβλημα γίνεται αισθητό περισσότερο στην Ευρώπη» λόγω του βεληνεκούς των πυραύλων, υιοθέτησε τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι «δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν αυτήν την τεχνολογία στην Ευρώπη».

Οι δύο Πρόεδροι σημείωσαν ότι δεν έχει γίνει σοβαρός διάλογος για το θέμα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο αλλά «θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ρωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ